http://www.propisi.hr/print.php?id=3049
Pogledaj samo koliko izmjena u NN ima.
http://www.propisi.hr/print.php?id=3049
Pogledaj samo koliko izmjena u NN ima.
pa ako otvoriš uredbu, ona se mora referencirati na ovaj način:
Urednički pročišćeni tekst, „Narodne novine“, broj 25/13, 72/13,151/13, 09/14, 40/14, 51/14, 77/14, 83/14 - Ispravak, 87/14, 120/14, 147/14, 151/14, 11/15, 32/15, 38/15, 60/15, 83/15, 112/15, 122/15, 10/17, 39/17, 40/17 - Ispravak, 74/17, 122/17, 9/18, 57/18, 59/19 i 79/19
Dakle donesena je 2013 godine, a sve ove daljnje kratice ( 72/13, 151/13 itd) do posljednje predstavljaju izmjenu te uredbe
Ja ih brojim 27, al moguće da se u nekima radi o manjim kozmetičkim izmjenama
Kako nije populizam upirati da se novac troši u Mostaru? Ne postoji neki univerzalni svemir prioriteta, i u što god upireš prstom, upireš iz neke vrijednosne pozicije što ti je prioritet, a što nije. A čiji su prioriteti najvažniji?
Evo pokušavam izguglati koliko Hrvatska stvarno plaća za sveučilište u Mostaru, i otkud diskrepancija između 28 milijuna koje sam ja izguglala i ovih 215 koje je napisao Bojan, i vidim da na tom sveučilištu redovno predaju profesori s HR sveučilišta i da je 20% studenata iz Hrvatske.
Da.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ivjak/9671380/
Brutalno se usosio.
Ali, tko te fućka, stari moj.
Htio si biti premijer ove zemlje, pa izvoli.
Za šta si, uostalom, plaćen, za kukanje?
Riješi problem ili se makni.
Ja to gledam na drugi način
političari obećavaju jedno prije izbora, time mame neopredjeljene (za stranačku mašineriju i buduće načelnike/dobitnike natječaja se već zna za koga će glasati)
nakon što dobiju izbore i imaju sve te milijarde kuna na raspolaganju, neke stvari MORAJU platiti
dospjele obveznice, kredite, mirovine
druge stvari ne moraju
pa tako ne moraju plaćati npr. kulturu uopće, jer zaboga, nije to ljudska nasušna potreba, toliko gladnih a mi tamo neku avangardnu predstavu financiramo
ali neplaćanjem kulture šalju određenu poruku na kojem im je mjestu kultura na listi prioriteta
ne radi se samo o tome koliko je milijuna kuna potrošeno na nešto
nego o tome da svaki taj rashod ima i političku važnost i nosi političku poruku
pa tako financiranje sveučilišta u Mostaru predstavlja političku poruku, a ne samo rashod
nepovećavanje koeficijenata učiteljima je politička poruka, to nema nikakve veze s troškovima
Ja sam to drugačije shvatila. Meni je ovo baš dobar prikaz načina razmišljanja ljudi koji nisu iznutra. Podsjetio me na vremena kad su u mojoj firmi probali uvesti plaćanje konstruktora po formatu papira, pa su ljudi maticu crtali na A1, da si podignu ućinak. Uostalom, sadašnji način vrednovanja nije ništa bolji, što je i razlog štrajka.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.11.2019. at 16:02
Da pojasnim, A1 je dimenzija prosječnog kuhinjskog stola. Netko je pomislio da se inženjera može vrednovati na taj način, čak je to bilo provedeno i u praksu.
svaki put me iznenadi neka novi članak; ovi su
treba li nam posebna agencija za to???
Članak 54.fPosebni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u Agenciji za obnovu osječke Tvrđe su:
a) Položaji I. vrste
1. ravnatelj Agencije 3,395
2. pomoćnik ravnatelja Agencije 2,425.Posebni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada su:
Članak 54.g
a) Položaji I. vrste
1. ravnatelj Agencije 3,395
2. rukovoditelj sektora 2,425.
Kako sam gore i napisala, smatram da definitivno treba nešto uvesti za kontrolu te profesije. Nije realno sa se svi stavljaju u isti koš pa to svi znamo i moraju postojati posljedice tih kontrola što otvara mnoga druga vrata ili povećanju truda i rada pojedinaca ili zamjena kadra sa sposobnijim i sve to u interesu djece, a na kraju krajeva pravednosti.
A ovako onaj manje sposoban kadar zaposlen je za stalno do penzije, a uopće da ne govorim o načinu zapošljavanja itd..
Uglavnom, da većim plaćama definitivno, ali treba se sve mijenjati u korjenu problema..
A to trebaju samo stručni ljudi koji poznaju materiju, koji stave xy situacija na papir i nađu način na koji bi se rad kontrolirao.
Jer nije mi realno da je bit o zaposliti se za stalno i tako do penzije..kakav takav si.. a sudjeluješ u obrazovanju budućih generacija.
Nije to u redu uopće....dalo bi se o tome mnogo pričati...
Betty, slažem se, ali djelomično... slažem se da su to sve političke poruke.
Ali ne slažem se u vremenskom - proračunskom - politickom kontinuumu....
Za početak, zdravstvo i prosvjeta općenito već jesu na onoj listi koju MORAJU podmiriti. Slažem se da je povećanje ili ne povećanje koeficijenta (plaća, naknada, bilo čega...) politička poruka. Ali dok ta skupina šuti i ne talasa (kao što sad čini) ta politička poruka nije oportuna. Čemu obećavati povećanje koeficijenta u prosvjeti ako oko toga ne postoje neki značajniji potresi. Jesu nešto pitali sindikati, ali odmahnimo rukom za sad.
Aha, ima tamo nešto u Mostaru (Crkvi, uzmi sto hoćeš...), je l moramo to i dalje? Aha, zbog toga i toga moramo, imamo ugovore, možda bi uslijedile tužbe, ili manje glasaca, ostaje...
Drugo, ne slažem se da neke stvari ne moraju. Ajmo bas s kulturom... dakle nema vise para za ništa i nikoga, zatvaramo sve kulturne institucije, zatvaramo ministarstvo... koliko je to ljudi na burzi kojima moraju davati naknadu za nezaposlene x vremena? Prosvjeda ne bi bilo? Ok, nećemo biti drastični, ajmo uzeti samo nekima, može ovim sumnjivima. Aha, optužbe Hrvatska ne poštuje slobodu, ljudska prava... bla bla bla, ne možemo uskratiti financiranje tima i takvima.
Sigurna sam da je prostor onoga sto se “ne mora” jako mali.
Meni bi politička poruka i stavljanje prosvjete među prioritete bilo moguće jedino da je sad predizborna kampanja pa tamo netko viče “uzet ćemo ovima/smanjit ćemo to i to i dati u prosvjetu”, pa onda oni pobjede na izborima i to provedu u djelo. Jer provesti to nešto u djelo i napraviti prave rezove na nekoj strani znaci provesti taj proces nekako u nekom vremenu.
A ovo sto se događa je obicno krpanje rupa. Ne postoji nikakva realna opcija da ce netko otvoriti proračun, uzeti Mostaru, otpustiti 3000 ljudi u nekim agencijama i reći “evo” i kao poslati neku političku poruku.
Upetljala sam se, sto hoću reci... političku poruku šalješ prije nego dođeš na vlast, prije nego podijeliš pare i izglasas proračun. Sad ne mogu poslati nikakvu političku poruku. Možda mogu za 2021., ali gdje je to, tko zna ko će tada biti na vlasti.
Naravno da postoji ta opcija i da je realna (u domeni realnosti je) ali sam sasvim sigurna da nema političke volje da se to provede
Vlada koja priča kako su djeca budućnost ove zemlje i da im je obrazovanje jako važno a u obrazovanje ne ulaže apsolutno ništa (ulaže samo EU) nego održava status quo, a istovremeno lupa milijune u PRIORITETNA STRATEŠKI VAŽNA PODRUČJA kao Agrokor, kao Uljanik itd itd, ne znam, meni se čini da se sve može kad ti je nešto PRIORITET
evo pelješki most je prioritet, 2 milijarde eura cepa
evo Agrokor je prioritet, može milijuni, zašto ne
i onda dođemo do učitelja a onda odjednom treba raditi neviđene proračunske akrobacije da bi iznašlo novca
politička poruka je jebeno jasna
a ovo da bi se ministarstvo kulture zatvorilo kada ne bi bilo kulturnih institucija je totalni nonsens u zemlji gdje još uvijek imamo agencije za koješta
Oprosti što ti cijepam post, ali teško mi je na sve odgovoriti odjednom
Ajmo malo taj sveti proračun spustiti na niže razine
ako ti muž da 5000 kn mjesečno () i kaže ti draga pametno ih utroši
i ti sutradan posudiš bratu kockaru 1000
i platiš ratu kredita jer moraš 1000
i platiš hranu 1000 jer morate nešto jesti
i odeš na svadbu pa i tamo platiš stolicu za sebe i muža
i onda dođe kćer i kaže da joj treba 100 kn za udžbenik iz prirode
a ti joj kažeš u****te pa kud sad, nema nema, evo vidi prazan novčanik
jasno je koji su ti prioriteti
Samo kratko pitanje: je li netko negdje spomenuo što je s računima za boravak i prehranu? Čula sam da su za listopad došli redovni računi za boravak (tj. nisu umanjeni). Moji više nisu u boravku pa ne znam. Za hranu sam dobila za listopad račune za 19 dana (12,50 kn x 19 = 237,50 kn). Ako se ne varam, bilo je potencijalnih 21 školskih dana, 4 dana je bio štrajk. To je 17 dana u kojima su djeca dobila obrok. Zašto je naplaćeno za 19 dana?
Ako i opravdamo punu cijenu boravka (jer neka djeca idu u boravak, na "čuvanje", pa se ne razdvaja tko je bio, a tko nije, već se svima naplati puna cijena), kako opravdati naplaćivanje obroka koji nije ni skuhan ni pojeden? Ne mogu staviti ruku u vatru, ali ne vjerujem da kuhinja kuha redovne količine hrane u trenutku kad nema nastave i učenici su zamoljeni da ne dolaze na nastavu, pa zatim tu hranu baca.
Je li se ovo negdje spominjalo?
Ne znam kakvi će biti računi za studeni, ali ne namjeravam platiti 3 x 200 i nešto kn (za troje djece) za nešto što nije ni isporučeno ni konzumirano.
Ovime nikako ne žalim osporiti pravo na štrajk, samo me zanimaju je li netko razradio ove tehnikalije.
Posljednje uređivanje od sss : 27.11.2019. at 18:10
Prehrana uvijek ide po danima
Boravak je 200 knbez obzira jel dete dva dana ili 22
Isto šesti mjesec bez obzira što je polovično ko i prosinac i siječanj uvijek ista cifra 200 kn
Da, zaboravila sam na Agrokor i slično... možda je to bilo spašavanje x radnih mjesta? A kome su uzeli kad su odriješili kesu za Agrokor, nemam pojma. Vjerojatnije mi je da su digli neki kredit.
Sve u svemu, ne čini mi se realan scenarij “dobar dan Mostar/crkva, ovdje Vlada, sori ova zadnja uplata neće ići, trebamo za učitelje”.
Još i najviše vjerujem u ovo, ako damo njima, tražit će svi, sve će eksplodirati, prolit će se sve mlijeko.
Ali možeš ti sad opet napisati, neka uštede na autima i Mostaru pa će imati, pa smo opet na početku, jer ja mislim da opet ne bi bilo za sve prioritetno onoliko koliko treba.
A drugih argumenata nemam.
Pa, ali bb, da prosvjeti daju 6,11 na koeficijente to nije dovoljno da dogodine imamo stručnu nastavu bilokakve kvalitete. Vjerujem da se svi mogu složiti da bi stručan pa makar i negativno selektiran, nemotiviran kadar bio nekakav minimum za obrazovne standarde 2019. Povećanje plaće koje bi dovelo do toga je 50 posto na koeficijente.
Prioriteti su ono što vlada ideološki prodaje u predizborno vrijeme. Toliko sam optimistična da vjerujem kako sve stranke smatraju minimalnim standardom dostupnog liječnika i učitelja, asfaltiranu cestu, vodovod, kanalizaciju... Prioriteti su hoćemo li gradit autocestu ili kupit pametne ploče. Kod nas nekako para za pametne ploče ima, a za učitelja koji je završio to što predaje nema. Nisu tu upitni ni prioriteti ni količina novca, tu je upitna zdrava pamet iliti obraz.
Ja bi jako voljela da ja nisam u pravu.
Ali sve ovo skupa ionako nema nikakve veze s tim sto ja mislim o bilo čemu. I tko zna kako će sve završiti.
Moje dvije prijateljice kažu da su u njihovim školama članovi sindikati jednoglasno odlučili ne za ponudu.
Je l Jokiceva reforma bolje adresirala nedostatke sustava i je l vise učitelja mislilo pozitivnije tada o reformi od ove sada? Ili je učiteljima to uvijek sve isto? Ako da, tko bi trebao osmisliti reformu?
Ministar Marić je sad u Dnevniku priznao Bagi da jesu dizali koeficijente mnogim službama, ali baš sad su rekli - dosta, ne može to tako dalje.
Ako sindikati školstva i znanosti (koji su brojčano nadmoćni u javnim službama) kažu na referendumu NE , onda propada povišenje osnovice za SVE javne službe. Sjajan potez! Bit će viška love u proračunu, a moguće je preusmjeriti bijes ostalih javnih službi na prosvjetare.
Posljednje uređivanje od čokolada : 27.11.2019. at 20:04
S tim da je Bago tvrdio da se to odnosi na sve u proracunu sto nije tocno. Drzavni su sluzbenici lijepo potpisali 2+2+2 i povisice na bozicnicu i regrese. Ne dize se samo javnim sluzbama.
Ako sam dobro shvatila, dodaci ne ulaze u izračun mirovine? Znači, nema povećanja koeficijenata - nema veće mirovine (ako ju doživimo). Još jedan razlog za povećanje koeficijenata.
Nema se što vjerovati ili ne vjerovati.
Ovi dodatci nisu plaća i ne ulaze niti u mirovinu, niti u prosjeke za npr. bolovanje, kredite, djecji doplatak...
Zavadi pa vladaj, drugi dio.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2135928
Netko bi rekao čista ucjena.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Napokon najava koju podržavam. Zašto bi svima dali linearno povećanje? Čista kupovina glasova.
Budžet je zadnjih 10g narastao 20 milijardi kuna, a broj stanovnika se smanjio za bar 300.000. Samim tim se valjda smanjio i obim svih poslova javnog sektora koji brinu o gradjanima. Kad smanje broj zaposlenih onda mogu preostalim dic plaće a razliku iskoristiti da otplate dio duga drzave a ne da samo refinanciraju dugove novima s nizom kamatom.
kod mene isto kao i kod Cubane, svi dadatci su uracunati u brutto 1 i prema tome mi se uzima za MIO, za porez i prirez.
Bas sam htjela napisati coksi da to nije tocno.
Ovako kako kazu Cubana i spajka, iako osobno nemam nikakve dodatke.
Isprika, u jučerašnjem bijesu glava mi nije radila.
Joj baš mi se povraća od svega... kakve obmane i spinovi i na kraju još i ucjene
Prosvjetarima želim snage da ustraju!
Tako je! Bitan je koeficijent kojim zaostajemo 6,11% i ne mogu drugi traziti vise jer mi trazimo ono u cemu za njima zaostajemo. Kakva osnovica i dodaci, kad se dizu koeficijenti Plenky i ekipa dobiju povecanje od recimo 2000kn, a mi od 300. Sramotno. A manji koeficijent, znaci i manje mirovine. Mažu oci narodu, znam jer sam povjerenica sindikata od 2014 i koliko lažu je upravo nevjerojatno!
sve na što se plate doprinosi za mirovinsko ulazi u izračun za mirovine
ali ako se povećava samo osnovica i dodaci, to u konačnici dugoročno znači manji rast plaće nego kada bi se povećali koeficijenti
jer osnovica non-stop raste
koeficijenti ne
i minuli rad se ne računa na dodatke nego samo na osnovnu plaću (osnovica * koeficijent)
Na stranicama naše škole obavijest da se štrajk nastavlja i u petak.
A zapravo to nije tako, neodrživo je kažu tu:
http://www.nsz.hr/novosti-i-obavijes...be-nece-rasti/
Zapravo nije.
Ali dovoljan je bombastičan naslov da se ponovno pola države zakrvi s drugom polovicom.
Na to se računa.
Vijesti više nitko ne provjerava.
Ovo je rečeno samo zato da se posvadimo.
Nek crknu.
U mukama.
Ma sve i da jest izvedivo, otkud mu ideja da će ucjenom iznuditi nešto dobro za ikoga...
Evelina,.
molim da pazite na svoje izjave. na forumu je zabranjeno:
3. Korištenje vulgarnih izraza (psovke, prostote i sl.) te se zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje bilo kojeg korisnika Foruma, kao i bilo koje religijske/etničke/seksualne ili slične grupe ili pojedinca, te poticanje mržnje i zlostavljanja.
Vezano za obroke, moji su oboje dobili za 17 dana (iako je malac išao u školu u sve dane štrajka, a curka nije).
Ne kužim kaj članovima sindikata treba toliko dugo da se izjasne.
Dva dana i tek će sutra dati konačan rezultat.
A pretpostavljam koji će to biti...
Biti će ne. Na FB Sindikata hrv učitelja je jučer kasno navečer napisano: 33. dan štrajka, 92,82 %.
I što dalje?
A kud da se zure?
Ako se vladi nije zurilo, jedan dan sim ili tam..
Ma ne treba, nego treba sindikatima da smisle sto ce i kako dalje.. Izjasnjavanje je skoro uvijek gotovo za par sati.
Pa pretpostavljam da se nastavlja strajkati. Sve dok Plenki ne shvati sto je koeficijent... Ili ih na neki nacin ucijene da moraju prihvatiti. Ili ih sindikati prodaju.
No sve da i dobiju koeficijent natrag, nema garancije da ga neki Zoki ili neki drugi biser nece opet maznuti.
Kod sina u školi na webu objavljeno da sutra jedan razred (niži) počinje s nastavom.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk