Nešto je u zraku, svi smo poludili ovih dana :/
Spajka, ne ključaj, bit će ok.
Da se vratimo na temu, jel vi imate u e-dnevnicima nakon štrajka kad su ispiti?
Mi samo ono što slijedi u narednih par tjedana, a i to mijenjaju iz dana u dan.
Nešto je u zraku, svi smo poludili ovih dana :/
Spajka, ne ključaj, bit će ok.
Da se vratimo na temu, jel vi imate u e-dnevnicima nakon štrajka kad su ispiti?
Mi samo ono što slijedi u narednih par tjedana, a i to mijenjaju iz dana u dan.
Mene e dnevnik uopće ne zanima. Nikad u njega nisam ni ušla. I jako mi je žao da uopće postoji. Em i muž i ja jedva poznamo razrednike, em sirota djeca ništa ne mogu smuljati, pa ni neko obično markiranje.
curke, pa ne gledam ja e-dnevnik radi toga, moji klinci imaju sve petice nego me djeca zamole samo da im javim kad imaju koji test tjedan iza jer im to mijenjau doslovce iz dana u dan. Zato sam i pitala jel tako kod vas, promjene 5 do 12. Nemaju svoj laptop, nemaju šifre za ednevnik na mobitelima (koriste mob za pozive i poruke). Nekad starija uzme moj laptop doma (tamo je šifra memorirana), pa pogleda.
Iako mislim da je e-dnevnik bezvezarija upravo radi ovoga što ste navele da mogu nekad nešto i smuljat neko markiranje, neku ocjenu (a ne da roditelji vise ko kobci), al moji su štreberi, pa takve stvari ionako (zasad) ne rade.materina dica
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.01.2020. at 15:27
Tanči, ne sklačeš mi tio za vrat. Ona koja skače se prepoznala, ne brini.
Baš sam neki dan srela frenda iz razreda , ak ne znate, i ja sam išla u MIOC, koji živi i radi u Švicarskoj. I tako mi krenemo između ostalog o djeci, i veli on meni, blago vama vi imate e-dnevnik i stalno možete kontrolirat djecu. Koja zabluda. Stvarno mi ne pada na pamet kontrolirat ih. No MM ponekad pogleda, al mi ne prenosi. Jedino na mail dobivam obavijesti kad markiraju.
Eh...
Razred mog sina (prošlogodišnji maturanti) imao je užasno visok broj izostanaka, baš u toj školi. Ja sam se uvijek čudila kako tome ne mogu stati na kraj, a onda mi je sin rekao da njegovi kolege vole dobre ocjene i ako nisu naučili, radije izbjegnu test nego da si pokvare prosjek. Tja... ima svega. To čak nije do škole nego do generacije... Razrednica je govorila da toga ima sve više s godinama.
Ne kažem da moj sin nije nikad dobio neopravdani sat - jest, jer bez toga kao da i nije išao u srednju školu) , ali nije bio u toj vreći sustavnih izbjegavatelja testova.
Inače, moj mlađi (teh.škola) kaže da je i kod njih to praksa, ali još češće jedna druga stvar - odgađanje pisanih provjera. On se priprema 2 tjedna, ima planirane druge aktivnosti, a onda neki pametnjaković iz razreda (ili češće velika grupa istih) navale na profesora da odgode test i to obično uspije, pa umjesto da rješavaju provjere, gomilaju ih na kraće vrijeme. Ne znam kako će to završiti... Oni su sad maturanti. Nemaju baš ni najmanje obzira prema kolegama koji su učili i žele na ispit. Rekla sam sinu da će mu tako biti i kasnije - uvijek se nađu ljudi koji zbog vlastite dobrobiti lako zaribaju nekog drugog.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.01.2020. at 14:54
Joj, pa to odgađanje testova je prastari običaj. Samo što se nekad za to angažirao predsjednik razreda, a sad se to radi preko razrednog e-maila
Samo, s obzirom na još uvijek važeći pravilnik o ocjenjivanju i vremenike pisanih ispita, nema više toliko prostora za pomicanje testova, pa to više nije tako lako izvedivo kao nekad.
Znam, o tome i govorim - radi se o maturantima. Oni deru i dalje kako su navikli, a zbog štrajka je gradivo zgusnuto i umjesto da se rješavaju testova čim čim prije, nekontroliranim odgađanjem izazovu to da u pet dana u istom tjednu imaju hrpu testova koje su mogli razvući na 3 tjedna, ali su odgodili. Potpuno nesposobni za sagledavanje šire slike. O tome govorim, ne o odgađanju kao takvom. Zato sam to i spomenula na temi o štrajku.
Kod mojih razlog markiranja nisu uvijek testovi, imaju ranih objašnjenja. Al baš me briga. I to je dio školovanja i odrastanja, sve dok ne prevrši neku mjeru. E sada, što je nekom mjera, svako zna za sebe. Ono jedino što nema šanse da bi im MM ili ja opravdali to markiranje. Nek se snađu sami
Kako će funkcionirati nastava online (ako je uopće bude)?
Nastavnik predaje (u školi?!), a djeca doma preko tableta prate?
Posljednje uređivanje od lola_34 : 13.03.2020. at 14:08
moj uspije smuljat i sa e-dnevnikom kojeg ko kobac provjeravam, tko hoće može![]()
Ja sam upravo pošizila. U našoj školi, uz sve zaostatke zbog štrajka, djeca u ponedjeljak idu u kino zbog nemogućnosti održavanja nastave - u školi se taj dan, naime, održava nekakvo natjecanje i zauzeli su sve učionice!!!![]()
Pa pisat će im se nastavni dan, a natjecanja se održavaju svake godine i često se desi da se izgubi po koji dan zbog njih.
Mene je ljutilo kad je 2012. godine, nakon 11 dana neodržavanja nastave zbog nezapamćenog snijega, škola odlučila ne promijeniti plan o održavanju maskenbala koji je bio cijeli dan. Ali to se nije moralo nadoknaditi.
Da nije bilo štrajka, ne bi ni išli u kino, nego bi samo ostali kući.
Super, to bih baš pozdravila. Pa zar se natjecanja ne mogu održati bilo subotom, bilo popodne (naša škola je jednosmjenska)?
Ako je škola jednosmjenska, zašto natjecanje nije popodne?
Što treba svim učenicima promijeniti raspored da bi nekoliko pojedinaca, iz različitih škola, išlo na natjecanje? Ne kužim.
Pa u drugom turnusu djeca imaju aktivnosti, jezike, muzičku i sl. Što onda izostaju s toga?
Naši su u kino išli jedan od dana nadoknade.
Online nastava se odavno mogla uvježbati, testirati i ne bi nikome bio bauk da se itko iz školskog sustava "na terenu" udostojao pomaknuti s mrtve točke.
Umjesto toga već godinama gledamo masovno sabotiranje bilo kakve reforme od strane nastavnog kadra, na primjer prije početka ove školske godine su sindikati naravno tražili se da se reforma odgodi, na svakom portalu (jer srećom fb i sl ne čitam) pišu kako njima ništa od virtualnih učionica, tableta i sl ne treba, u školi mog djeteta tjednima ti tableti skupljaju prašinu i nitko da ih podijeli. I još dizali paniku kao da će doć smak svijeta ako se krene s tako "nepripremljenom reformom" - a na kraju naravno isto kao i inače, samo malo lakše knjige i više digitalnih sadržaja. Što je bilo jasno svakom nepaničaru od početka.
A sad odjednom kad bi svim dobro došlo da svi učenici imaju sve to, sve se radi navrat na nos, zadnji dan pred obustavu nastave se dijele tableti, virtualne učionice još nisu kreirane, upute se pišu u hodu i objavljuju preko vikenda, a prilično sam sigurna da hrpa nastavnika nije odradila edukacije s objašnjenima jer su jednostavno odlučili "da to njima ne treba" i sad će biti pičvajz par dana/možda i tjedana dok ne nauče i priznajem da mi je drago i da se veselim tome jer non-stop se djeci naglašava kako ne smiju biti kampanjci i kako je super učiti nove stvari - a sami su najgori u tome. Ne svi ali mnoštvo njih.
Nadam se da će kao pozitivno iz svega ovog napokon se dokazati svim nedokazivima da
- tehnologija je "enabler" a ne bauk
- da svi mogu imati koristi od nje
- i da napokon kad mi je dijete bolesno može naći SAV propušteni sadržaj online umjesto da okolo "se snalazi" za gradivo ("jer smo tako i mi radili")
- da online nadje objašnjenje za sve što nije dobro ispredavano (a toga ima)
- ili kad vlada epidemija gripe raspise se 2 tjedna online nastave dok ne prođe epidemija i sl.
- Ili da recimo 1x tjedno uvedu "skola od kuce" dan pa sve odrade online, kao sto mi u firmi imamo "homeoffice" dan pa sve odradimo od doma
itd..
Bar više neće biti "to se ne može" glupih izgovora.
Mislim da je kod subota problem što je previše natjecanja, a premalo subota da bi se sve održalo u razumnim rokovimaa nastoje se izbjeći preklapanja jer dosta djece ide na više od jednog natjecanja, pogotovo na školskoj i županijskoj razini.
Angie, koja je to škola pliz? Jer moja ćer nije sigurna idu li u Vrapče ili Vrbane ili Vrbik![]()
Samo ti odgovaram na pitanje
nažalost, ja isto mrzim tu izreku
edit: odgovarala sam magriz![]()
Posljednje uređivanje od Angie75 : 24.01.2020. at 10:22
Moja drugi tjedan ide u kino, a nije im u školi natjecanje. Odlazak u kino je sastavni dio nastave.
Subotom natjecanja nisu vjerojatno zato što "uprava" ne želi platiti vilenjake koji u školama i učionicama dežuraju, grijanje, čistačice itd.
Hvala Angie, to onda nije to natjecanje, a suglasnost još nije stigla do mene.
Vjerojatno je po više škola natjecanje, budući da je to općinsko Zagreb ima valjda više općina, ali ne znam kojih i koliko.
Meni taj ednevnik neopisivo ide na zivce. Ja to pogledam jednom u tri mjeseca. Jos me oni nagovaraju da pogledam.
Ok mi je sto dobivam izostanke na mail, mada ovaj moj u gimnaziji toliko izostaje da to nije normalno, a sve neke aktivnosti koje mu profesori opravdavaju razredniku.
I da još malo pojasnim:
općinska, županijska, državna... natjecanja ne odvijaju se iz svakog predmeta u svakoj školi. Samo neke škole (relativno malen broj, kad se gleda na cijelu državu) su dan-dva godišnje domaćini nekom takvom natjecanju. To je unaprijed isplanirano godišnjim planom i programom pa ostala djeca iz te škole taj dan nemaju nastave. Neke škole (jednosmjenske, koje to mogu tako organizirati) prebace nastavu s jutarnje na popodnevnu smjenu. Što se tiče izvanškolskih aktivnosti, to je za neko pojedinačno dijete jedan, max. dva izostanka u cijeloj školskoj godini, i to ako se baš poklopi, što stvarno mislim da nije katastrofa.
A na natjecanja ne ide baš "nekoliko pojedinaca", ide dosta djece, zna to biti prilično masovno.
Ok, ovo sad stvarno nema veze sa štrajkom i odradama. Iako, kako je krenulo jesenas, pitala sam se hoće li se natjecanja uopće održavati ove godine.
Moj ima natjecanje sada u drugom mjesecu. Ništa u školi nisu pomicali, samo će izostati sa dva sata jer ima školu popodne. Ali to je tek prvi, najširi krug tog natjecanja.
naša škola je svake godine domaćin na nekom od natjecanja, uglavnom matematika i geografija
do sada je to bio klincima nenastavni dan, a ove godine će odraditi u subotu, jer nemaju više nenastavnih dana, zbog štrajka
meni je to ok.
Većina natjecanja se održava u 13 sati, jedino se matematike drži svoje ure u 10.
Što je, po mom mišljenju, u redu, to je jedan dan i neće propast svit.
Osim toga, ne znam koliko su orni misliti i rješavati složene zadatke nakon 5 sati nastave.