Rosa, evo ja ću ti napisati primjer iz svog sektora s posla. Plus iskustvo osobe kojoj je dijete imalo tešku bolest pa smo svi kao obitelj bili 4 mjeseca u izolaciji, hodali non-stop s maskama i bojali se svakog živog stvora.
Iz mog mozga i moje perspektive meni je ovo totalna panika, svatko tko hoda mi je prijetnja

.
Istovremeno radim u multinacionalnoj kompaniji koja s jedne strane posluje i svakodnevno sastanči s hrpom ljudi iz drugih multinacionalnih kompanija, te istovremeno s hrpom državne uprave koja posljednjih tjedana čini se “ništa ne radi” nego samo zbog predsjedanja putuje u Brisel. Kroz ured svaki dan prolazi hrpa ljudi kojima je posao da rade s ljudima “na terenu” po cijeloj cjelcatoj zemlji. Hrpa stranaca, vanjskih suradnika i slično prolazi kroz poslovne nebodere i liftove svaki dan.
Zadnji masovni sastanak s hrpom ljudi sa svih strana smo imali u četvrtak do 16h.
Ja sam mislila da će nam u petka reći da će to sve stati od ponedjeljka. Znaš što? Neće. Dobili smo samo mjere da fizičke sastanke s ljudima izvan ureda održavamo samo ako su nužni, a da sve ostalo obavimo putem raznih online verzija sastanaka.
Mislila sam da će nam reći da možemo svi raditi od kuće, ali ne možemo. Osobe koje nemaju djecu moraju imati jak razlog i opravdanje i objasniti svom nadređenom zašto žele raditi od kuće. Oni koji imaju djecu mladu od 10 godina smiju ostati kod kuće, uz napomene: ako rade, sa svojim direktnom nadređenim moraju utvrditi preciznu količinu i opis posla koji rade od kuće, koliko su točno sati i što radili kod kuće. Oni koji neće raditi ništa moraju pisati godišnji ili biti na neplaćenim danima.
Svi ostali normalno dolaze u ured uz mjere opreza kao sto su “perite ruke”.
I iz još jedne djelatnosti koja je bliska mom poslu znam iz prve ruke za posao anketara koji idu po kućama i anketiraju ljude po kućama - nitko im nije rekao “nemojte ići, sve staje”. Dapače, iz svih centrala i svih vrhova voditelja hrpe projekata koji se na razini cijele EU provode (npr. za eurostat i slične insititucije), nitko nije donio nikakvu odluku i rekao “ovo staje”. Nego su poslali upute: neka svatko odluci sam za sebe, poštujete mjere opreza i sl.
Svijet neće samo tako stati. Mi smo dobili čitabu od vlasnika/predsjednika uprave korporacije: “ovo su teška vremena, moramo biti fleksibilni, imamo za plaće sljedeća 2 tjedna, ali nakon toga ćemo propasti, zato nastavljamo dalje, perite ruke”.
Ono sto sam htjela reci, nije to bas samo tako “lako svima ostalima, oni rade od doma”.