Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 71

Tema: Koliko se može izostati iz srednje?-Molim pomoć!!!

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno Koliko se može izostati iz srednje?-Molim pomoć!!!

Je li moguće i koliko izostati iz škole(srednje) u jednoj godini.U smislu da ne ideš u školu i na kraju polažeš predmetne ispite ili odgovaraš ili jednostavno dolaziš u školu na odgovaranja i ispite.Razlog je premještaj u drugu školu iduće godine.Koliko se može uopće izostati i je li to uopće opravdani razlog.Jedna je cura ovo napisala na drugom forumu: Imali smo curu (5. Zg gimn) koja cijelu god je bila “bolesna” (she was not, nvm) i dosla bi pred kraj godine samo kad bi se njoj prohtjelo da ju ispitaju i svi sretni sto je tu pa joj udovolje i tako je dolazila samo kad je bila spremna za odgovarat neki predmet i to je to, kod kojih prof to nije prolazilo je isla na razredni ispit il kak se to vec zvalo, a bilo je prof kojima je ipak bilo zao pa bi joj dali neke teme ili pitanja koja da spremi i tako, ugl curka je ciljala na 5.0 i radila drame i krivila prof da ju diskriminiraju kad joj nisu htjeli poklanjat ocjene (a nije neki ekstra volumen bila, imali smo mi puno pametnijih u razredu) i onda je kao maturantica morala dolazit makar pola vremena da bi mogla polagat maturu tj ne ici na te razredne ispite… njena logika je bila da ako ona moze naucit gradivo on her own iz knjige, zas bi sjedila po cijele dane u ucionici.. i proslo joj je

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

I jedan je decko napisao: Frend iso u l. Gimn, nije bio cijeli četvrti razred jer je pao u depresiju zbog prekida sa curom, na kraju godine piso one završne i proso sa 5 razred, na faksu dobio nagradu jer je među boljim studentima.Gimnazija je u pitanju.Iskreno ne znam je li to uopće moguće i ako previše izostaneš u ovoj školi hoće li te primiti u školu u koju se premiještaš.Molim da odgovore samo oni koji znaju.Ne trebam pametovanja jer nisam lijena otići u školu već je situacija trenutno takva trenutno da bi svima bilo lakše da polažem i učim od kuće.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga, post ti je nepismen. Idi u školu i nauči nešto dok još nije kasno.

Što se tiče izostanaka, imaš Pravilnik o pedagoškim mjerama pa probaj pročitati. Srednja škola ionako nije obvezna, pa je najgore što se može dogoditi da ostaneš bez svjedodžbe.

Inače, depresija je bolest, pa možda ljudi koje spominješ imaju zdravstvene razloge zbog kojih ne pohađaju nastavu.

Kako god bilo, savjetuj se prvo s roditeljima, pa razrednikom i stručnom službom u školi. Možda postoji rješenje, a to ne znaš dok ne pitaš nekoga tko zna. Ja svojim sinovima ne bih uskratila pomoć, ali nije im trebalo. Najgore zlo je bila godina korone kad nisu mogli pohađati nastavu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.03.2025. at 18:44

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ovo je možda posljedica covida i ležernosti da se bude doma, ali poanta dolazaka u školu nije samo da se čuje nastavu uživo već i samodisciplina kao priprema za život i radno mjesto. Čak i ako postoje iznimni slučajevi, nikad ne bih dozvolila da mi dijete riskira da ne završi srednju školu. Stoga ne shvaćam baš pitanje. Koliko se može? Škola ima objavljen pravilnik na svom webu o izostancima.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne smiješ izostajati neopravdano. Roditelji mogu opravdati po tri uzastopna dana i za to nema ograničenja, ali ako izostaneš više od nekog postotka sati bez obzira na razlog (20%?) mogu te slati na predmetne ispite. I onda moraš u par tjedana odgovarati cijelu godinu što i nije baš jednostavno.
    Srednja škola nije obavezna, a postoji i večernja škola (uglavnom je za odrasle, no nema propisane dobne granice) koja se plaća ali završiš srednju za puno manje vremena.
    Ne znam koji su razlozi da se želiš prebaciti u drugu školu ali ako se radi o nečem ozbiljnijem, morala bi razgovarati s nekim tko ti može pomoći, roditeljima, razrednikom, psihologom... Prebaciti se možeš samo ako u toj drugoj školi ima mjesta i to nije uvijek jednostavno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Neke srednje škole imaju mogućnost školovanja od kuće. Svaki ispit se plaća, ali ne previše. Dobije se svjedodžba isto kao kad pohađaš nastavu.
    Pitaj u svojoj školi. Možda imaju tu mogućnost.
    Ili se sada prebaci u novu školu, ne trebaš čekati kraj godine.
    Idi u novu školu i pitaj. Idealno bi bilo da ide roditelj sa tobom, ali možeš i sama.
    Sretno.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 08.03.2025. at 10:08

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala svima na odgovorima,ali vidim da i ne shvaćate bit situacije.Ne trebam lekcije o nepismenosti i školovanju,svakako hvala i na lošim komentarima.Ne mogu se premijestiti sad jer to nije moguće u drugom polugodištu.Ja srednju školu normalno planiram završiti i smatram je bitnom,samo želim promijeniti smjer,ali za to moram završiti ovu pa me samo zanimalo postoji li način da to napravim od kuće jer škola i nije najbolja,atmosfera i profesori nikakvi.Ne kažem da je samo u njima problem.Neki dobro ni ne objašnjavaju niti se to trude napraviti pa je lakše i bolje ću polovit gradivo ako ga mogu na kraju položit.Svakako hvala na odgovorima

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Uopce ne mislim da je fora na kraju godine polagati sve predmete. To je jako puno gradiva za drzati u glavi. Inace ne mislim da je losije za konacno znanje, ukoliko se stvarno nauci, jer je puno lakse pisati testove iz malih dijelova, nego cijelo polugodiste. Kad se pomalo uči, brze ispari. Za veliki blok gradiva je potrebna dugotrajna memorija. Upravo je tako na fakultetima, polaganje preko kolokvija s jedne strane osigurava kontinuirano pracenje, ali ako nema usmeni ispit na kraju kad se opet sve mora ponoviti, student zaboravi brzo gradivo koje je spremao tjedan dana za kolokvij. Bolonja daje takve ljude koji zaborave to sto su preko kolokvija polozili bez usmenog.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U svakom slucaju, smatram da je naivno razmisljanje da je lakse na kraju sve polagati.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Ne znate bit situacije pa Vas molim da ne pišete takve odgovore “pametovanja” jer je jako puno vaših odgovora krivo,kao npr. kad kažete da se mogu i sad premjestiti,a to po pravilniku nije moguće.Bez uvrede.Jedini pametni odgovor koji želim na ovo pitanje je može li se,sad nema veze može li se konkretno u kojoj školi već pitam općenito ako netko ima iskustva,izostati iz škole ako ti ova godina ionako nije bitna jer misliš u drugu srednju(1.sam razred).U mojem slučaju to je iz gimnazije u strukovnu i ne nisam lijena učiti u gimnaziji već je stvar toga što je ova škola od profesora,učenika,načina učenja,ponižavanja…gora od psihijatrijske ustanove.Do kraja školske godine su ostala 4 mjeseca pa mene zanima mogu li bit doma npr. ovaj i iduci mjesec pa u petom i sestom polagat ili ako ne treba polagat onda odgovarat predmete i pisat ispite(nebi odmarala i mozak na pasu ako je to neko htio komentirati vec bi ucila gradivo sama).Meni je bitno samo da prođem godinu da bi mogla dalje.Ili je li moguće da u školu dolazim tu i tamo pisati ispite i odgovarati(prema dogovoru)Nemojte mi pisati da pitam školu jer tu nema pomoći.Roditelji znaju.Ako neko ima iskustva neka napiše,ako ne molim da zaobiđe temu bez lekcija o nepismenosti,lijenosti i drugim glupostima jer situaciju ne znate,bez uvrede.Unaprijed hvala na odgovorima i lijep pozdrav!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Draga djevojko svaka škola ima Statut u kojem piše postotak sati koji se smatra da je nužan za polaganje predmetnog ispita .
    Davno dok sam radila u srednjoj školi i bila mlada zaključila sam ocjenu djevojci koja je bila na svim testovima i ispitivanjima no nekako je je uspjela skupiti 25 posto izostanaka ) kasnije sam saznala da je imala jednu dijagnozu koju ja tada nisam znala i koju je ona držala u privatnosti ) . Ja NISAM htjela povući svoju odluku jer je ona napisala sve testove na datum pisanja i odradila sve obaveze, tako sam navukla bijes dijela zbornice .
    No sad redom, ako se osjećaš loše i anksiozno trebaš imati i nekakav papir koji to potvrđuje i onda dalje redom . Postojao je i status hospitanta za djecu sa tegobama , sad ne radim više u srednjoj pa ne znam, tada se izostanci bilježe ali ne uvjetuju predmetni ispit.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala na odgovoru.Ja bih naravno sve odgovarala i pisala na vrijeme ako bi bilo moguće npr. da izostajem danima kad ispit ili odgovaranje nemam jer možda mi mnogi neće vjerovati,ali odlazak u ovu školu svaki dan ništa je negoli gubljenje vremena i živaca i konstantan stres zbog ponižavanja koje trpim od profesora.Na papirima zapravo imam dijagnozu depresije od ranije,a jedan papir u kojem piše da otežano spavam i da sam prije imala panične napadaje(zbog škole,ali nasilja pa je to druga stvar) smo predali školi,ali ništa.Ako nije tajna(oprostite ako je previše privatno i ne trebate odgovoriti) koja je dijagnoza učenice bila,psihička ili više neka fizička?Ako znate.Razumijem ako ne možete reći.Iako svakako se ne bi htjela “izvlačiti” od odlaženja u školu zbog svojih ajmo reć’ psihičkih stanja(zbog ove škole) jer vjerujem da ima gomila djece kojima je isto teško i imaju probleme u školi,ali ako nema drugog načina…

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim da to ne ide tako da dijagnozu predaš u školu, nego ti liječnik treba napisati ispričnicu. Jesi li razgovarala sa liječnikom? Imaš li njegovu podršku? Imaš li podršku roditelja?
    Kad kažeš da je škola gubljenje vremena, to i ne zvuči kao neki problem (to ionako misli jako puno srednjoškolaca), ali ponižavanje od strane profesora itekako zvuči kao dobar razlog zbog kojeg bi mogla imati psihičke probleme.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prije konačnih odluka o polaganju završnih ispita, dobro se raspitaj možeš li se prebaciti u drugu željenu školu.
    Iako se ovako čini da bi iz gimnazije bilo jednostavno prijeći u strukovnu školu, provjeri uvjete prijelaza.
    Imaju li mjesta, primaju li učenike nakon 1. razreda, što ako primaju npr. samo jedno učenika/icu i onda zahtijevaju određene uvjete (npr. prosjek ocjena, manji broj izostanaka, pedagoške mjere i sl.).

Svakako bi bilo dobro da se s tobom informiraju roditelji jer ako ideš sama, maloljetna si, može se dogoditi da ti neka informacije promakne. Važno je imati napismeno uvjete i mogućnosti prijelaza u drugu školu.

Ako odista nisi više u mogućnosti polaziti nastavu, javi se školskom liječniku.

Moj prijedlog je ipak da probaš odraditi još ova 3-4 mjeseca do kraja godine. Bit će jednostavnije za dobivanje završnih ocjena, ali i pozitivnije će djelovati na drugu školu u koju želiš prijeći.
    (Razmisli i o tome da te druga škola ne mora primiti jer ne žele primiti učenika/učenicu koja ima probleme s pohađanjem nastave. Školama se odmah pali crveno svjetlo i ne žele nove učenike s problemima jer imaju dovoljno i svojih već upisanih.)

Skupi hrabrosti, odradi školsku godinu do kraja. Pronađi neku drugu zanimaciju koja će te veseliti u slobodno vrijeme.

Sretno!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Maria71, ali ti izostanci, koliko god ih bilo 25 ili 35% , moraju nekako biti opravdani, zar ne? Jer, koliko sam shvatila, ova djevojka razmišlja da naprasno prestane dolaziti u školu i samo koncem svibnja zatraži polaganje razrednih ispita. Može li ih tražiti nakon npr. 30% neopravdanih sati?

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Krivo ste shvatili.Vidim puno ljudi ne shvaća situaciju pa mnogi ovo pišu,pola sam objasnila u prijašnjim porukama i više mi se stvarno ne da objašnjavati jer nema ni smisla.Ako je Vama lakše misliti da sam ja lijena i mislim prestati ići u školu i onda iz vedra neba zatražiti polaganje predmetnih(ne razrednih ispita) onda neka Vam bude.Moje je pitanje bilo drugačije i sve sam objasnila u prijašnjim porukama pa ako planirate(i možete) pomoći nekim savjetom malo je bolje pročitajte.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Vjerujem ti da imaš tegobe, ali preskoči agresivnost u forumskoj komunikaciji.
    Pokušavamo ti pomoći, pa nam odgovori. Kako si mislila pravdati izostanke do svibnja?
    Ti bi preskočila razgovor sa školom i doznala istinu na forumima, a to ne ide tako. Ovo što si zamislila moraju sa školom iskomunicirati i dogovoriti tvoji roditelji jer si maloljetna.

I do kraja nastavne godine nema četiri mjeseca nego tri (minus 3 dana).

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I znaš li koja je razlika između predmetnih i razrednih ispita?

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Poštovani,isprike na mojoj “agresivnosti” iako ne shvaćam kako je točno pokazujem jer se svima ovdje obraćam s poštovanjem bili oni moje dobi stariji ili mađi.Ne volim kad mi se pametuje,nemojte krivo shvatiti,u vezi nepismenosti,ljenosti i mog školovanja jer ne smatram da ako je netko stariji odmah mora biti pametniji.Neki su ljudi jako krivo shvatili moju situaciju,nazvali me ljenom i nepismenom pa eto i agresivnom u komunikaciji,bez da znaju situaciju i trenutno stanje.Da zbilja više ne znam kako dalje i da se nalazim u teškoj situaciji pokazuje to da više nisam znala što učiniti pa sam pokušala napisati ovdje.No morate priznati da nisu svi ljudi ovdje na forumu filozofi i pametnjakovići(nisam ni ja svakako,ali ima i puno ljudi koji su više nepismeni i ljeni nego ja,a tek sam prvi razred srednje i nemam svu pamet svijeta).Ispričavam se što iskačem s teme,ali ako me netko smatrao agresivnom ispričavam se.Samo Vas molim da ne pišete svakakve zaključke na osnovi onoga što (ni)ste pročitali u moje dvije/tri poruke.Da Vam bar mogu reći cijelu situaciju pa bi Vam sve bilo puno puno jasnije,ali predugo bi to bilo i već sam o tome pisala na drugim forumima.Pa eto da se opravdam za ovo „ Ti bi preskočila razgovor sa školom i doznala istinu na forumima, a to ne ide tako. Ovo što si zamislila moraju sa školom iskomunicirati i dogovoriti tvoji roditelji jer si maloljetna.”Ja sam sa školom razgovarala(opet Vas potičem da pročitate detaljnije moju poruku prije komentiranja).Već sam napisala,ali ponovit ću,škola(trenutna) nije od pomoći nikako(ne bi sad sve objašnjavala bit će predugo).Moja buduća škola ima informaciju da želim tamo ići,IMA MJESTA,obavještena sam o polaganju i imam sve informacije.Roditelji su isto uključeni,ali ova škola ponavljam nije za razgovor.Tako da ništa ne preskačem pa tražim odgovore na forumima od potpunih stranaca već pokušavam vidjeti je li netko bio u sličnoj situaciji pa da imam neki savjet.Sigurno ima neka dobra osoba ovdje koja me neće osuđivati već će mi možda ispričati svoje iskustvo,iskustvo nekoga koga poznaje ili dati neki savjet.Oprostite na dugoj poruci i isprike svima na agresivnosti i nepismenosti u ovoj poruci jer brzo pišem.Hvala unaprijed na odgovorima.L.p.!

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Naravno da znam.Do kraja školske godine kao što kažete ima tri mjeseca(nadamo se ako se ovaj štrajk o kojem pričaju ne proširi pa nas bace na produžetke u sedmom mjesecu).Nikako nebi polagala razredni jer nema potrebe za to,nisam izostala puno.Predmetni ispit je ispit jednog predmeta,razredni je totalno druga stvar.Mislim i da izostajem sad nebi skupila 30% izostanaka mada kažem ne bi ja polagala te ispite već bi dolazila u školu pisati.Nekako da mi učitelji prilagode da ne radim neke nepotrebne(ima takvih) stvari,ne mislim na ispite i ispitivanja.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Žao mi je, ali škola tako ne funkcionira.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj gimnazijalka123 prvotno napisa Vidi poruku
    .Ako nije tajna(oprostite ako je previše privatno i ne trebate odgovoriti) koja je dijagnoza učenice bila,psihička ili više neka fizička?Ako znate.Razumijem ako ne možete reći.Iako svakako se ne bi htjela “izvlačiti” od odlaženja u školu zbog svojih ajmo reć’ psihičkih stanja(zbog ove škole) jer vjerujem da ima gomila djece kojima je isto teško i imaju probleme u školi,ali ako nema drugog načina…
    Djevojka je imala fizički problem , a ne psihički no nije htjela da se to zna .
    Isto tako znam da su neka djeca dobivala status hospitanta zbog psihičkih tegoba .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Većina škola ima na svojim web stranicama informacije o statusu i pedagoškim mjerama. Evo primjera
    https://www.gimpoz.hr/hr/skola/poslo...tanja-i-status

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Krivo ste shvatili.Vidim puno ljudi ne shvaća situaciju pa mnogi ovo pišu,pola sam objasnila u prijašnjim porukama i više mi se stvarno ne da objašnjavati jer nema ni smisla.Ako je Vama lakše misliti da sam ja lijena i mislim prestati ići u školu i onda iz vedra neba zatražiti polaganje predmetnih(ne razrednih ispita) onda neka Vam bude.Moje je pitanje bilo drugačije i sve sam objasnila u prijašnjim porukama pa ako planirate(i možete) pomoći nekim savjetom malo je bolje pročitajte.
    Jesi li sigurna da smo krivo shvatili? Samo smo čitali što si napisala i izvukli zaključke na temelju oskudnih informacija. Nema veze...

Inače, Bill Gates je svojedobno srednjoškolcima dao nekoliko dobrih savjeta. Ne da mi se sad tražiti link, ali iz glave navodim dva:

Život nije fer, naviknite se na to...
    Ako mislite da su nastavnici grozni, pričekajte da dobijete šefa.

Moje iskustvo je da bog pomogne onima koji sami sebi pomognu. Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Ne znam na što ovaj put mislite,ali vjerujem da je opet došlo do nerazumijevanja jer ne čitate detaljno

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Imam 15 godina i nemam svu pamet svijeta,ali ipet naglašavam da to ne znači da ako je netko stariji da je pametniji i zna bolje.Ne ulazim u to niti je moja stvar koliko godina imju ljudi koji mi odgovaraju,ali vi ste srednju završili prije 5/10/20/15 ili koliko vec godina pa nije sve isto kao što je bilo prije.I da uz dužno poštovanje i opet moje isprike,da sigurna sam da ste pogrešno shvatili jer ne čitate s razumijevanjem.Mogu Vam i cijelu priču ispričat pa možda promijenite mišljenje,ali ne znam vrijedi li pokušati.Opet naglašavam,s poštovanjem i bez uvreda,da ne trebam nepotrebne lekcije i prozivke.Svjesna sam zakona o izostancima i sve.Samo tražim primjer ako je netko imao istu situaciju ili poznaje nekoga pa trebam savjet.Dajte ako zbilja imate potrebu komentirat nešto loše da zaobiđete temu.Ja sam samo dijete od 15 godina koje traži pomoć od možda stranaca i na nekom forumu,ali eto pokšavam.Molim Vas detaljno pročitajte poruke(ako imate vremena i volje) pa onda komentirajte.Moje duboke i iskrene isprike(opet) ako se netko uvrijedio,samo razumijte da sam u osjetljivom i teškom razdoblju i da mi loše mišljenje i prozivka nekog 40-godišnjaka(bez uvrede jer Vam godine ne znam) stvaraju još veću tjeskobu.L.p!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako je netko stariji znaci da je iskusniji i time mudriji, pa da, zna ( recimo) bolje.
    Da li je pametniji to je vec drugo pitanje, vezano uz kapacitet inteligencije. Ali inteligencija nema nuzno veze sa mudroscu donosenja odluka.

Doci negdje na nepoznati teren i ocekivati da ce svi pljeskati i podrzavati odluku koja nije mudra i promisljena tipicno je za mladost.
    Frustracije i izazovi su dio zivota. Nece se drustvo prilagodavati tebi . Zasticeni balon djetinjstva se lagano ispuhuje. Ako imas problema s mentalnim zdravljem potrazi pomoc . To je jedini nacin da te i u skoli shvate ozbiljno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da bi se bolje razumjeli u živo, ali ovo je forum. ja ti uskoro imam 54 godine i nekad davno bih ti po godinama mogla biti baka . Sad žene rađaju nešto kasnije . Tvoji roditelji bi trebali istražiti sve mogućnosti da ti omoguće status hospitanta zbog tvog stanja , nije neizvedivo. Pišem iz vlastitog iskustva majke i nastavnice.

Drage moje kolegice forumašice , djevojčica i njezin način komunikacije nisu iznimka nego pravilo u 2025, i ja ju uopće ne smatram agresivnom već drugačijom, vjerujte mi kad im se objasni svoj stav nekoliko puta , oni su dovoljno empatični da razumiju. Da, neki nemaju filter i nemaju onu snishodljivost koju su nama odgojem oktroirali .Neki djeluju bahato, ali kad im se pokaže iskreno suosjećanje i razgovorom riješe neke stvari, nema bolje djece .
    Evo tek sad nakon skoro 30 godina u razredu uživam sa djecom ove nove generacije .

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Opet ću se ispričavat da onome što ću sljedeće napisati iako ne znam na čemu se ispričavam jer se mene napada bez razloga i isprika.Nema veze.Mislim da je velika zabluda da je netko nužno pametniji,mudriji i kako da kažem iskusniji ako je stariji.Iskustbo dolazi s godinama,slažem se,ali 20-ogodišnjak može nekad imati više iskustva od 45-ogodišnjaka.Škola nekad(u vaše vrijeme) i sad nije isto.Ako mislite da u današnjem školstvu cvjetu ružice varate se.Nije ni nama,makar u ovo moderno doba,ništa lakše.Opet da se obranim za „ Doci negdje na nepoznati teren i ocekivati da ce svi pljeskati i podrzavati odluku koja nije mudra i promisljena tipicno je za mladost.”Ne očekujem da mi netko pljeska već pokušavam dobiti savjet.Ne znači sa ako je netko stariji da će nužno u svakoj situaciji donijeti bolju odluku.Dakako mislim da smo skrenuli s teme,pa ako me netko ima razlog i potrebu ukoriti,uvrijediti ili nešto reći,pišite privatno,molim Vas da u ovoj podtemi odgovarate na moje pitanje

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala na obome odgovoru

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

gimnazijalka 123, nažalost komunikaciji preko foruma manjka puno toga, pa dolazi do nesporazuma. Vjerujem da zbog privatnosti držiš neke stvari za sebe, što mi je razumljivo, ali time nam uskraćuješ cijelu sliku. Sve ok.

Evo osobno ne smatram da je netko samo zato što je stariji ni mudrijii, ni pametniji, a bome ni iskusniji.
    Imam oko sebe puno starijih od tebe, a snalaženje u životu i donošenje odluka kukulele.

Sretno ti da izguraš do kraja godine na ovaj ili onaj način i da budeš zadovoljna i mirna u novoj školi!

Iako sam majka srednjoškolke, nažalost ne mogu pomoći jer nisam upoznata s tvojim upitom vezanim uz izostanke.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.03.2025. at 09:11

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemamo direktno iskustva s takvim razvojem događaja s vlastitom djecom, niti iz bliže okoline (ostalo je sve rekla-kazala iskustvo, dakle nemamo sve informacije i sve bi bilo polovično).

Dali smo ti nekoliko savjeta i ideja.

Mislim da je postupak:

1. javiti se školskom liječniku i liječniku opće prakse (obiteljskom liječniku)
    2. razgovarati sa školskim psihologom
    2. proučiti pravilnik škole
    3. u dogovoru s roditeljima/starateljima i na osnovu savjeta liječnika pokrenuti daljnji postupak za eventualno dobivanje statusa hospitanta

Završna opaska: nitko te ne napada. To s napadima je tipičan odgovor i moje djece, mojih tinejdžera, kada im pokušavam objasniti da neke stavri ne funkcioniraju baš onako kako su zamislili, tako da mislim nisi ništa drugačija od ostale djece.

Da je moje dijete u takvoj situaciji kao što si ti, ostavila bih ga doma nekoliko dana, sama nazvala liječnike i školu i vidjela opcije. Nakon nekoliko dana dječjeg "bolovanja", pokušala bih dijete ipak nagovoriti da će sve biti jednostavnije ako redovno završi prvi razred srednje škole, ma koliko god bilo sada teško. Pa makar i dobilo sve dvojke na kraju.

Inače, tvoja ideja zahtijeva jako puno aktivnosti, papirologije, odobrenja, pisanja izvješća, mišljenja i sl. Takve postupke teško provode škole i roditelji/staratelji koji imaju djecu s teškim fizičkim ili psihičkim tegobama, tako da dok se to provede, doći će kraj školske godine...

Najjednostavnija opcija je pomiriti se djelomično sa situacijom i izostajati s nastave, opravdano ili neopravdano. Naravno da bi bilo bolje da ne bude neopravdano zbog škole u koju se prelazi. Markiranje je uvijek opcija. Nekada će razrednik opravdati, nekada neće. Ako se skupe izostanci, poslat će naastavnik na predmetni ispit. (Inače ima puno djece koja koriste razne mogućnosti izostajanja, ne dolaženja na nastavu kada su ispiti pa pišu ispite kada im odgovara i kada se bolje pripreme. to nije ništa novo.)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 11.03.2025. at 09:29

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala Vam na ovom odgovoru,slažem se.Rekla bi ja cijelu situaciju no naime ne mislim da svi imaju vremena sve to čitati.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala na odgovoru,ipak ne smatram da smo mi svi tinejđeri “isti”.Nisam rekla da me napadate,ali zatražila sam savjet a ljudi meni pišu o nepismenosti i ljenosti.Nije mene briga za ocijene(okrutno zvuči,ali trenutno je tako).Mene profesori maltretiraju i omalovažavaju te ponižavaju pred drugima(opet očekujem da ćete reći da to svi mi mladi kažemo)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala na odgovoru,ipak ne smatram da smo mi svi tinejđeri “isti”.Nisam rekla da me napadate,ali zatražila sam savjet a ljudi meni pišu o nepismenosti i ljenosti.Nije mene briga za ocijene(okrutno zvuči,ali trenutno je tako).Mene profesori maltretiraju i omalovažavaju te ponižavaju pred drugima(opet očekujem da ćete reći da to svi mi mladi kažemo)
    Cuj, ako se istim tonom obracas i profesorima kao vecini s kojima se ne slazes na forumu realno je ocekivati da ce profesori uzvratiti istom mjerom samo sa pozicije moci.
    Definitivno ima raznih profesora, kao i raznih ucenika, ali vecina bas i nisu sadisti kojima je jedina zadaca maltretiranje ucenika. Da je sve to i istina, a ne subjetivan dojam, prilicno mi je nevjerojatno da tvoji roditelji dopustaju takvo ponasanje .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Vrijeska je napisala savršen plan. Upravo tako bih i ja svojoj djeci savjetovala.

S druge strane, ne možeš izbjeći da ljudi prosuđuju o tebi prema načinu na koji se prezentiraš (ovdje i bilo gdje), a koji je daleko od idealnog. Trebaš poraditi na komunikacijskim vještinama, inače će te i vršnjaci i nastavnici tretirati kao i do sada.

Postoji i druga opcija - to je upis u privatnu gimnaziju.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Normalno da ne dopuštaju,KAO ŠTO SAM VEĆ NAPISALA,pokušali smo poduzeti sve što smo mogli,ali škola kao što to obično biva,pokušava sve zataškati zbog ugleda škole.Ne mislim da se ružno obraćam nit ikome solim pamet dok meni tu mnogi baš to pokušavaju napraviti.Ispričala sam se ovdje sto puta ako nekog SLUČAJNO uvrijedim,ali eto.Profesorima se kao i Vama obračam kao prema autoritetima(iako ne znam jesu li svi ovdije stariji od mene) i s poštovanjem.To je i najgore,a vidi se i na ovom primjeru,kada ti nekome pokazuješ poštovanje,a on tebi to ne uzvraća.Opet,da ne ispadnem opet agresivna i nepristojna,lijepo i pristojno Vas molim da ovu temu ostavite za savjete na moje pitanje,a ne soljenje pameti(nemojte se uvrijediti ima svarno i lijepih i korisnih komentara).Ne mislim da me vrijeđate mišljenjima “kao i ostali mladi” jer vi tako kažete,već svako mišljenje pročitam,zahvalim se i uvažim.Dok ovo odgovaram možda se smijem,možda plačem…a tko zna.Zato i dolazi do ovih meni ne toliko dragih nesporazuma.Jer ne možete vidjeti stvarnu sliku.Žao mi je još jednom,i nadam se zadnji puta ako je moj ton razgovora grub i agresivan.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Moja komnikacija ovdije i u “realnosti” nije ista.Isto kao i Vaša.Mislim da ste dovoljno pametni da to i znate.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Nekad poruke nplišemo u frustarciji od nerazumijevanja druge osobe koja svoje mišljenje(dobro ili loše) sastavlja bez podloge i razloga.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vjeruj mi, svi su na ovoj temi 3x stariji od tebe. Vecina ima djecu koja su zavrsila srednju skolu.

Se tice teme , ako skola zeli ispuniti tvoje zelje jer one nisu u skladu s Pravilnikom, na
    tebi je da razmislis sto mozes uciniti.
    Uvijek ostaje opcija da ponovo krenes u prvi razred u novoj skoli. Jedna godina se ne cini kao gubitak , ako ce ti pomoci kod mentalnog zdravlja.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.03.2025. at 13:55

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stani, odmori, izgasi sve mreže, odspavaj i onda se javi liječniku i reci da ne možeš u školu; uglavnom liječnici imaju razumijevanja i možeš dobiti ispričnicu za nekoliko dana

drugi korak je liječnik školske medicine i školski psiholog, potom ostali koraci oko izostajanja, polaganja ispita, psiho pomoć i sl.

(ps. na ovom forumu su uglavnom starije majke koje smo prošle mnoge situacije (slične ili manje slične tvojoj) sa svojom vlastitom djecom (na ovom forumu nema mladih, možda samo mladih mama s malom djecom))
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 11.03.2025. at 13:57

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Bas 3x tesko.Nije ni važno.Savjet bilokoga je dobrodošao,možda i nekog mojeg vršnjaka

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala na savjetu.Svakako ima i nas mađih jer postoji tema o školi,ispitima,gimnazijama i drugim srednjim školama gdje su i drugi pisali.Isko se slažem da Vas malo starijih ima nešto više

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala na savjetu.Svakako ima i nas mađih jer postoji tema o školi,ispitima,gimnazijama i drugim srednjim školama gdje su i drugi pisali.Isko se slažem da Vas malo starijih ima nešto više
    Na svim tim temama piše nas par koje već imamo djecu u srednjoj ili na faxu. Tu i tamo se pojavi netko mlađi, ali napiše tek pokoji post. Pogledaj godine u potpisima, to su godine kad su im rođena djeca a ne osoba koje pišu.
    Još bi ti smo htjela dodati da tolerancija ovisi od škole do škole. U školi mog sina su jako brzo prokužili kad su neki počeli izbjegavati ispite i odgovaranja i odmah je bio sazvan roditeljski i to je bilo srezano po kratkom postupku. Ali znam pouzdano da postoje srednje škole u kojima se tolerira i do 30% izostanaka. Najkorisniju informaciju bi ti mogao dati netko tko zna kako to funkcionira baš u tvojoj školi.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

hvala

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

yep da starije smo od tebe 3x, sirius je dobro napisala. vrtimo se oko 5 banki +/- 5 god.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Upala si u GEN X grupu plus Xenialls. Nađe se i pokoji boomer
    Imamo i nekoliko milenijalaca, ali glavna populacija su ti gospođe preko 45 .

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

hahahaha ne smeta meni to,mislim da bi mi moji vršnjaci savjetovali da se jednostavno ispišem,bacim s balkona ili bacim stolicu u profesora…dobro je dobiti malo iskusnijih i zrelijih odgovora

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

56
    nikako mi ne idu ti statusi, jesam li ja boomer ili gen X?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •