Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1670

Tema: Strajk nastavnika

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Interesantno kako se baš prosvjetarima vječito broje ti radni sati i dani godišnjeg, da slučajno ne bi ispalo da su privilegirani. Ne bih se baš kladila da sve ostale javne i državne službe (da se zadržimo samo na tom sektoru) odrade do u minutu svih 8 sati svaki dan.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Da ne spominjem stručna vijeća, stručna usavršavanja, Dane škole s hrpom produkcija i sve to najčešće u kontraturnusu od nastave.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Interesantno kako se baš prosvjetarima vječito broje ti radni sati i dani godišnjeg, da slučajno ne bi ispalo da su privilegirani. Ne bih se baš kladila da sve ostale javne i državne službe (da se zadržimo samo na tom sektoru) odrade do u minutu svih 8 sati svaki dan.
    Ali ne možemo njima niti računati da moraju pod mus raditi 8 sati dnevno, pa nije nakon N x 45 minuta u razredu raditi još par sati da se ispuni norma od 8 sati, isto što i raditi bilo koji drugi posao od 8 sati koji ne uključuje takvu vrstu predavanja. Pa tako i tete u vrtiću ne rade 8 sati s djecom.

Mislim da ne možemo to uspoređivati...

Zbilja tvoji poznanici Jelena nemaju ispita koje ispravljaju, priprema - a kažu da za "život za školu" moraju većinom i raditi nove pripreme, e-dnevnik, loomen... ako ne odrade 40 sati tjedno, pitaj ih kako to .

Što se tiče praznika, koliko znam, i nastavnici službeno imaju 30 dana godišnjeg, ali u praksi im se zna razlikovati život ovisno o tome koliko će dugo ravnatelj u srpanj rastegnuti obveze, koliko će ih brzo u kolovozu pozvati natrag, kako će im preko zime organizirati obaveze... uglavnom, posla ima, a koliko sam ja shvatila, neki imaju sreće pa u kolektivu zbiju to u manje tjedana, a neki rašire posao u više tjedana.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 15.11.2019. at 19:58

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je strajk zaista najmanji problem.
    Puno mi je veci problem gledati vladu kako se odnosi prema zahtjevima struke . Bas mi je iznimno mucno gledati kako vladajuci kadar uopce ne dozivljava zahtjeve.
    I mozemo mi pricati da je u pitanju novac za place , ali vrlo je ocito da je to stav prema cijelom jednom sustavu . I u konacnici stav prema svoj djeci u Hrvatskoj. Prema onoj koja su osudena na javno skolstvo i na zivot od postenog rada. Vrlo je ocito da su svima puna usta pronatalitetne politike i kako su djeca vazna, ali zapravo nikog nije briga.
    Dobila sam danas jedno pojašnjenje vezano uz koefcijente nastavnika. Npr. ako se jedan prof. jezika nakon faksa zaposli u školi, a drugi prof. jezika se nakon faksa zaposli negdje u javnoj upravi, nakon 5 godina ovaj u školi će imati puno manji koeficijent jer se njima ne mijenja na isti način kao u drugim javnim službama. Je li to jedna od poanti zahtjeva? Ako da, taj dio razumijem da je to totalno u banani.

No... sad se opet moram prvo ograditi da nisam predstavnik vladajućih, pa onda tipkati što sam htjela ...
    Ne bi li isto ovo rekli branitelji? Sjetimo se šatora u Savskoj. Nije li glavni argument bio da nikoga nije briga za njih.

Imaju li liječnici ok plaće? Kakva je sitacija u zdravstvu?
    Jesu porodiljne naknade ok? Sva sila naknada za hrpu ranjiivih skupina je grozno niska.
    Mirovine, kakve su mirovine?

Dakle, ja nikad ne bi rekla da njih nije ili je briga za bilo koju skupinu, oni samo ovisno o trenutku i broju dana do izbora jednima malo daju, drugima malo uzmu.

Pa dolazimo do ovog...

Citiraj Konfuzija prvotno napisa Vidi poruku
    Salu na stranu, ja sam se dugo nadala da ce sve propasti, al ono bas do kraja. A onda vidim da se ispod svakog kruga pakla otvara novi i bogme se cini da ce to jos potrajati. Malo pokrpas, pa se zaduzis, pa nacionaliziras, pa izmuzes, pa rasprodas.. Da se prelijevati iz supljeg u prazno neko vrijeme. Dok godine nasih zivota lijepo prolaze..
    Poanta je u baš u tome. Stoga ja zbilja ne razumijem zašto jednostavno ne dignu koeficijente, tako ionako je svejedno. Novca nigdje nema. Pa je svejedno hoćemo li propasti za 3 ili 5 godina. Tko bi im uopće vjerovao da im je stalno da ovdje išta bude kako treba?

Ja jednostavno mislim da svi oni argumenti "novca ima, samo ga kradu i troše na gluposti" nisu pravi sustavni strukturalni problem. A pravi sustavni strukturalni problem je da mi imamo 1 zaposlenog na 1 umirovljenika, a da bi sustav bio održiv trebalo bi 4 na 1. Da imamo premalo zaposlenih. Zaposlenih koji će uplaćivati poreze i doprinose. Jer se ili nisu ni rodili, ili su otišli u Irsku, ili rade na crno ili ni ne rade jer "im se ne isplati za 3000 kn raditi". A poslodavac ih ne može više platiti jer ima prevelika davanja državi. A onima i koje plati tih 3 soma, ostatak da na ruke. Ekonomisti procijenjuju da je udio sive ekonimije 30%. Zamisli koliko je to više novca u proračunu.

Nisam ja baš išla zbrajati , ali ovako kao salonski forumaš mislim, čak i da damo otkaz svim nepotrebnima u javnom sektoru (a tko će odlučivati o tome koji su to?) i da prestanu krasti... dobili bismo samo neke milijune. A nama fale milijarde i milijarde o ogrome strukturne promjene da nam svima bude bolje.

Pa mi zbilja nije jasno zašto ne podignu koeficijence, brod ionako tone, pa je svejedno hoće malo prije ili malo kasnije.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Zbilja tvoji poznanici Jelena nemaju ispita koje ispravljaju, priprema - a kažu da za "život za školu" moraju većinom i raditi nove pripreme, e-dnevnik, loomen... ako ne odrade 40 sati tjedno, pitaj ih kako to .
    .
    Neki imaju, neki nemaju skolske zadace za doma, ovisi sto i gdje rade. Ne radi se o poznanicima.

Ja sam apsolutno na prosvjetarskon strani i ne bih sad o tome ovdje raspravljala jer neke stvari napisano mogu zvucati uvredljivo. Nije mi to namjera, ali lose informirana nisam.

Moja najveca kritika na strajk i jest sto je glavna tema koeficijent, a ne losi uvjeti rada, besmislena administracija, velika ocekivanja bez sredstava za rad itd. Ali to je puno teze i za formulirati i za ostvariti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •