Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
U mojoj mikroklimu ljudi ne podržavaju štrajk smatrajući da te plaće nisu ni tako male. Osobno i dalje podržavam štrajk, iako drugačije gledam na problem nakon iskustva HZZ-a zadnjih mjesec dana. Naime, poslovi za vas su ovdje redom plaćeni od 4 do 5 tisuća mjesečno s mutnom nadom da je plaća takva samo zimi...
I razumijem ljude koji su završili ekonomiju pa rade na šalteru banke jer bolje ne pronalaze za 5 tisuća godinama...i odgovorni su za novac, i posao im je monoton, i nemaju gdje napredovati niti kako profesionalno narasti ..i kad takvima nastavnici objašnjavaju da je njihova plaća od 6 premala... Znam da u ZG vss u privatnom sektoru zarađuje više, ali u provinciji nije tako.
Ali Caso kako baš ti možeš napisati ovo da razumiješ ljude koji misle da profesorska plaća nije prevelika u odnosu na neke druge plaće? Kakve to veze ima kakva je plaća u nekoj banci ili privatnom sektoru bilo gdje? U privatnom sektoru neko može čistačici dati 15.000 kn ako tako želi.

Recimo meni je nedavno jedna nastavnica rekla da je iznenađena kako ja VSS u privatnom sektoru u ZG imam nisku plaću, cca "samo" 1500 kn više od nje, a svakako puno i neplaćeno prekovremeno radim, i da sam od 2008. dobila 2 x povišicu, jednom 300 kn, a drugi put 200 kn. Ali ne možemo to gledati tako i uspoređivati to... ja imam toliku plaću jer je to "politika / mogućnost" u mojoj firmi i mojoj djelatnosti. Negdje drugdje u privatnom sektoru bi ja imala 1500 kn manju plaću od nastavnika, a negdje drugdje možda i 10.000 kn više od nastavnika. To je privatni sektor, nema usporedbe s tim.

Meni je jedini valjani argument i usporedba ona s koeficijentima različitih ljudi zaposlenih u javnom sektoru, i ako je stvarno istina da će prof. engleskog/bilo koji VSS s istim brojem godina rada na "običnom administrativnom VSS poslu" u javnoj upravi zbog koeficijenata imati veću plaću od prof. engleskog u školi, onda je to stvarno pravo pravcato govno (pardon my french). Dakle, uredski posao bez menadžerskih odgovornosti vrednuje se više nego rad s djecom u nastavi, i rad na reformama svakih 2-3 godine i sl.

To je meni pravi razlog zašto podržavam štrajk (ako sam dobro shvatila priču s koeficijentima), a ne sama visina ili nizina bilo čije plaće u usporedbi s bilo čijom plaćom u ovom ili onom sektoru.

I što se tiče propuštanja gradiva, moj mali je mjesecima bio u bolnici i poslije doma, gdje je ponekad imao školu u bolnici i neko manje vrijeme nastavu kod kuće, i nikad nisam primijetila da nešto ekstra zaostaje ili da mu nešto specijalno fali. Sve je nadoknadio. Kad sam već tu, spomenut ću i to da je 2 mjeseca bio kod kuće bez nastave u kući, jer nekim službenicima u ministarstvu, plaćenima isto koliko je plaćen i nastavnik - ili čak i više - treba oko 2 mjeseca da 1 papir za nastavu kod kuće prođe odobrenja u 5-6 različitih jedinica uprave i da taj papir vrate natrag u njegovu školu.

Ja sam za to da štrajkaju dokle god treba. Dala sam djetetu sama zadatke i rekla mu "nisi na praznicima, radi nešto, napiši lektiru, riješi dodatne zadatke...".