Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Što ih sprječava da jednostavno udovolje nastavnicima? Plaše li se cijele serije štrajkova svih ostalih u zemlji ili kaj?
Ja i dalje podržavam štrajk, i dalje mislim da bi i mnogi drugi trebali štrajkati, a istovremeno mislim i to da je jedan od glavnih razloga, ne bahatost niti strah od novih štrajkova, nego surova realnost da taj novac za bilo čiju povišicu u javnom sektoru zapravo uopće ni ne postoji. Bez dizanja novih kredita, dizanja PDV-a i slično.

I da je sve što oni rade bilo kad s bilo kojom skupinom - obično prelijevanje iz šupljeg u prazno, ovisno tko je glasniji i gdje je veća frka.

I dalje mislim da kod nas na "gluposti" cure "samo milijuni", a fale nam zapravo milijarde da bude dobro i u prosvjeti, i u zdravstvu, i umirovljenicima, i nastavi niz... i da nas ništa još desetljećima neće spasiti, nego ćemo i dalje gledati samo prelijevanje iz šupljeg u prazno.

A čak da nas i ti milijuni "koji cure" mogu spasiti ili napraviti neku značajnu promjenu, nemam pojma ko bi bio taj koji bi to "pošteno" odrezao, i što bi to značilo "pošteno"... i da bi to opet pokrenulo neke druge lavine nezadovoljstva. Npr. spominjao se novac za sveučilište u Mostaru, brzinsko guglanje kaže 28 milijuna kuna godišnje. Podijeljeno s 58.212 zaposlenih u školama u HR = 481 kn po jednoj osobi zaposlenoj u školi godišnje.

E sad, ja nekako ne mogu uvjeriti sebe u priču da novca ima i da samo curi, pa bi mi trebao neki novinar koji će istražiti i prebrojati sve te milijune (a možda i stvarno milijarde) koji s lijeve strane cure, i popisati s desne strane one na koje je taj novac zapravo trebao otići. I tko je taj koji će napraviti ispravnu listu za desnu stranu tablice?

A i onda bi se "probudili neki drugi" koji bi bili silno pogođeni time što se ne daje novac za sveučilište u Mostaru, za Crkvu, za borbene avione, nastavi niz... i nikada kraja tome da nekome fali novca. I nemojmo zaboraviti "sitnicu" da su upravo ti koji podržavaju financiranje Mostara/Crkve/aviona... nastavi niz "gluposti na koje novac curi"... upravo oni koji izlaze na izbore i glasaju za pravu stranku. Dok oni koji financiranje takvih stvari na izbore skoro da niti ne izlaze jer nemaju za koga glasati.

Novac koji se krade namjerno ne spominjem jer narod kolektivno sudjeluje u toj krađi podržavajući desetljećima razne Bandiće i slično, pri čemu svi također po malo kradu gdje god stignu izbjegavajući što god mogu. Taj novac me isto uopće ne zanima jer nema kraja i konca tome koliko se novca zapravo ukrade iz raznih proračuna ili nikad ni ne uplati u njih.

Tako da, podržavam štrajk, a mislim da im povišicu koeficijenata ne nude jer realno tog novca niti nema i da je to jedini pravi razlog. Samo navijam za to da ga odnekud izvuku za nastavnike i uzmu nekom drugome.