Eh...
Razred mog sina (prošlogodišnji maturanti) imao je užasno visok broj izostanaka, baš u toj školi. Ja sam se uvijek čudila kako tome ne mogu stati na kraj, a onda mi je sin rekao da njegovi kolege vole dobre ocjene i ako nisu naučili, radije izbjegnu test nego da si pokvare prosjek. Tja... ima svega. To čak nije do škole nego do generacije... Razrednica je govorila da toga ima sve više s godinama.
Ne kažem da moj sin nije nikad dobio neopravdani sat - jest, jer bez toga kao da i nije išao u srednju školu) , ali nije bio u toj vreći sustavnih izbjegavatelja testova.
Inače, moj mlađi (teh.škola) kaže da je i kod njih to praksa, ali još češće jedna druga stvar - odgađanje pisanih provjera. On se priprema 2 tjedna, ima planirane druge aktivnosti, a onda neki pametnjaković iz razreda (ili češće velika grupa istih) navale na profesora da odgode test i to obično uspije, pa umjesto da rješavaju provjere, gomilaju ih na kraće vrijeme. Ne znam kako će to završiti... Oni su sad maturanti. Nemaju baš ni najmanje obzira prema kolegama koji su učili i žele na ispit. Rekla sam sinu da će mu tako biti i kasnije - uvijek se nađu ljudi koji zbog vlastite dobrobiti lako zaribaju nekog drugog.