Online nastava se odavno mogla uvježbati, testirati i ne bi nikome bio bauk da se itko iz školskog sustava "na terenu" udostojao pomaknuti s mrtve točke.
Umjesto toga već godinama gledamo masovno sabotiranje bilo kakve reforme od strane nastavnog kadra, na primjer prije početka ove školske godine su sindikati naravno tražili se da se reforma odgodi, na svakom portalu (jer srećom fb i sl ne čitam) pišu kako njima ništa od virtualnih učionica, tableta i sl ne treba, u školi mog djeteta tjednima ti tableti skupljaju prašinu i nitko da ih podijeli. I još dizali paniku kao da će doć smak svijeta ako se krene s tako "nepripremljenom reformom" - a na kraju naravno isto kao i inače, samo malo lakše knjige i više digitalnih sadržaja. Što je bilo jasno svakom nepaničaru od početka.

A sad odjednom kad bi svim dobro došlo da svi učenici imaju sve to, sve se radi navrat na nos, zadnji dan pred obustavu nastave se dijele tableti, virtualne učionice još nisu kreirane, upute se pišu u hodu i objavljuju preko vikenda, a prilično sam sigurna da hrpa nastavnika nije odradila edukacije s objašnjenima jer su jednostavno odlučili "da to njima ne treba" i sad će biti pičvajz par dana/možda i tjedana dok ne nauče i priznajem da mi je drago i da se veselim tome jer non-stop se djeci naglašava kako ne smiju biti kampanjci i kako je super učiti nove stvari - a sami su najgori u tome. Ne svi ali mnoštvo njih.

Nadam se da će kao pozitivno iz svega ovog napokon se dokazati svim nedokazivima da
- tehnologija je "enabler" a ne bauk
- da svi mogu imati koristi od nje
- i da napokon kad mi je dijete bolesno može naći SAV propušteni sadržaj online umjesto da okolo "se snalazi" za gradivo ("jer smo tako i mi radili")
- da online nadje objašnjenje za sve što nije dobro ispredavano (a toga ima)
- ili kad vlada epidemija gripe raspise se 2 tjedna online nastave dok ne prođe epidemija i sl.
- Ili da recimo 1x tjedno uvedu "skola od kuce" dan pa sve odrade online, kao sto mi u firmi imamo "homeoffice" dan pa sve odradimo od doma
itd..
Bar više neće biti "to se ne može" glupih izgovora.