Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Kada se izdajati?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Kada se izdajati?

Ovo ću pitanje malo poduže objasniti, pa imajte molim Vas strpljenja čitati ga.
    Moj mišić i ja uspostavili smo divno dojenje, jede svaka 4 sata, točan je kao urica, a navečer pojede u 20 sati, pa odspava dobrih 7 sati u komadu i onda jede u 3 ujutro, pa oko 7, i tako svaka 4 sata. Ono što je također divno kod svega toga jest da pojede i iz jedne i iz druge cike, tako da je ponuda i potražnja mlijeka savršeno uspostavljena, i do sada se nisam imala potrebe izdajati.
    E sad - od 01.07. počinjem raditi, i svjesna sam da ću morati početi s izdajanjem kako bih mu mogla opskrbiti obrok i dok me nema.

1. Zanima me - kada je najbolje vrijeme da se izdajam - između 2 obroka ili u neko drugo vrijeme? Bojim se da u početku mu možda neće biti dovoljno mlijeka dok bude cicao, iako će se to vjerujem poslije izregulirati.

2. Kada se izdojeno mlijeko bude pripremalo za obrok, kako se priprema ono zaleđeno, a kako ono koje je stajalo u frižideru? Mislim, kako ugrijati to mlijeko - pustiti ga da se odmrzne kuhanjem?

3. Kada je najbolje početi s izdajanjem? Je li mjesec dana prije početka posla prerano ili prekasno?

Eto, oprostite što sam bila duga, ali vjerujem da ćete mi pomoći

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: Kada se izdajati?

Shireen, budući da dosad nisi izdajala jer nisi imala potrebe, za početak je dobro znati da se izdajanje uči. Treba započeti s realnim očekivanjima i dati sebi vremena!

1. Zanima me - kada je najbolje vrijeme da se izdajam - između 2 obroka ili u neko drugo vrijeme? Bojim se da u početku mu možda neće biti dovoljno mlijeka dok bude cicao, iako će se to vjerujem poslije izregulirati.
    Budući da imate podulje razmake između podoja, najbolje bi bilo da se izdajaš između dva podoja. Ako započneš izdajati manje količine mlijeka bebi sigurno neće nedostajati mlijeka. Pražnjenje dojki potiče proizvodnju mlijeka.

2. Kada se izdojeno mlijeko bude pripremalo za obrok, kako se priprema ono zaleđeno, a kako ono koje je stajalo u frižideru? Mislim, kako ugrijati to mlijeko - pustiti ga da se odmrzne kuhanjem?
    Mlijeko iz hladnjaka može se zagrijati pod mlazom tople vode, tako da se povremeno nježno trese bočica sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

3. Kada je najbolje početi s izdajanjem? Je li mjesec dana prije početka posla prerano ili prekasno?
    Ne bi bilo loše da pokušaš s izdajanjem na vrijeme, čisto da vidiš kako će to kod tebe funkcionirati. Bolje je početi kada još nisi pod pritiskom da "moraš" izdojiti inače će dijete ostati gladno. Kada vidiš kako će se stvari odvijati možeš prorijediti ili učestati izdajanja. Ako će bebi trebati samo jedan obrok dok budeš odsutna, onda nemaš ni potrebe za nekom većom zalihom.

Svakako pitaj što te još zanima!
    A ovdje imaš puno korisnih informacija o izdajanju!

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zoza, hvala puno na odgovoru i na linku, stvarno ima mnogo potrebnih informacija!

Kada sam već pročitala taj super tekst, molila bih te ako mi možeš savjetovati u što bi bilo najbolje pohraniti mlijeko?
    Prvi tjedan od poroda morala sam se izdajati, ali ne zbog potrebe proizvodnje mlijeka, već da bih "izvukla" svoje tada ravne bradavice da bi moj malac mogao početi cicati. Imam (kršitelj koda)ovu izdajalicu, i 2 bočice za pohranu. Da li su one OK ili da kupim neke druge, budući ću ih trebati malo više.
    I još jedno pitanje - mogu li u istoj bočici pohraniti mlijeko iz 2 različita podoja, odnosno iz podoja npr. u 11 ujutro i iz podoja u 15 popodne ili svaki podoj - posebna bočica?

Usput bih napomenula da neću dopustiti da ga se hrani iz bočice, već žličicom ili ... (ajme, ne mogu se sjetiti kako se zove ono čudo za drugi način hranjenja ) - koji je od ta dva načina praktičniji? Bojim se da bi žličicom dosta toga bilo isproljevano?

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja se izdajam tokom dana i to sto nakupim drzim u frizideru,a uvece zamrznem u sterilnim bocicama za urin iz apoteke.
    U njih stane 75ml pa su zgodne jer kako ti kad treba-mozes odlediti jednu ili vise.
    Bocice koje se dobiju uz (kršitelj koda) izdajalicu(postoji paket u kome su 2 bocice sa dudom i drugi sa 2 bocice za pohranjivanje mleka)se mogu iskoristiti za smrzavanje mleka samo dva puta,koliko ja znam.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Shireen prvotno napisa
    u što bi bilo najbolje pohraniti mlijeko?
    Preporuke za materijal spremnika za mlijeko se razlikuju.
    Jedan izvor navodi sljedeće:
    za zamrzavanje je:
    - STAKLO - prvi izbor, jer je namanje porozno,
    - drugi izbor je prozirna, čvrsta plastika - polikarbonat,
    - treći izbor je mliječna tvrda plastika - polipropilen.

Imam (kršitelj koda)ovu izdajalicu, i 2 bočice za pohranu. Da li su one OK ili da kupim neke druge, budući ću ih trebati malo više.
    Ovo ti ne bi znala reć... Nadam se da će ti netko odgovoriti!

mogu li u istoj bočici pohraniti mlijeko iz 2 različita podoja, odnosno iz podoja npr. u 11 ujutro i iz podoja u 15 popodne ili svaki podoj - posebna bočica?
    Mlijeko možeš finalno zajedno pohraniti, ali prije toga mora biti jednake temperature. Znači, ako si mlijeko koje si izdojila u 11 pohranila u frižideru, ovo mlijeko izdojeno u 15 trebaš prvo staviti u frižider da se ohladi na istu temperaturu, a tek tada pomiješati s ovim "prvim".

Evo još nekih savjeta vezanih uz izdajanje zbog povratka na posao!
    - treba početi 3-4 tjedna 1x dnevno prije povratka na posao da se izvježba izdajanje i da se napravi zaliha,
    - najbolje se izdojiti ujutro 30-60 min poslije dojenja, i najmanje sat vremena prije dojenja (većina žena izdoje više mlijeka ujutro nego kasnije u danu),
    - dobro je zalediti mlijeka za rezervu, ali je najbolje davati svježe mlijeko ili ono iz hladnjaka kad se krene na posao,
    - ako se mlijeko iz frižidera ne iskoristi u 8 dana, treba ga zamrznuti .

Beba sa 6 mjeseci ne bi trebala imati problema s prihvaćanjem šalice!

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

KayaR i Zoza, puno vam hvala na stvarno korisnim savjetima.
    Sada mi je sve puno jasnije i uskoro ću polako početi s izdajanjem.

Javit ću vam kako nam ide!

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja se ne razumem u polipropilene i polikarbonate,ali te apotekarske bocice su od tvrde i cvrste providne plastike,a i sterilne su sigurno.Jeftine i dostupne uvek.
    Prve dve bebe sam dojila do 4 meseca,zatim sam spletom nesretnih okolnosti i neznanja presla na izdajanje.Ukupno sam izadajala 10 meseci,po 5 za svakog od njih.Tj dokle god sam imala sta
    Izdojeno sam ledila ako ne bih iskoristila tokom dana.Kasnije otapala i hranila ih.Zivi su i zdravi,hvala Bogu.
    Za I.izdajam iskljucivo da bih imala neku zalihu,i da mi se nadje za dodavanje u kasice kada krene dohrana koja nam se vec opasno blizi
    Shireen

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

DRage moje, kako sam i obećala - javljam vam kako mi ide izdajanje.

Dakle, moram priznati da je na početku bilo malo "suho", ali mislim da sam si stvorila unaprijed neku kočnicu u glavi jer na samu pomisao izdajalice prolazila me jeza, jer sam na početku izdajalicu koristila samo za izvlačenje ravnih bradavica, i to me znalo i boliti zbog nastalih ragada.

No, to je sve prošlo i ja sam prvi puta izdojila nekih 60 ml, drugi puta sam u dobrih sat vremena izdojila 120 ml, a treći puta, tj. sinoć izdojila sam u 15 min 150 ml :D

Mislim da sam pronašla položaj koji mi najviše odgovara, izdajam se po noći, oko 1 jer moj B pojede oko 20,30 i spava do 6 ujutro tako da mi je to savršeno jer se izdojim za banku mlijeka, a napetost nije jaka ujutro!

Kupila sam (kršitelj koda)ove posudice za pohranu mlijeka, sviđaju mi se jer se odmah nataknu na izdajalicu, plastične su i mogu u zamrzivač.

Eto, ukratko od mene.

A sada se idem polako psihički pripremiti za moj prvi dan na poslu

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Juuupi za uspesno izdajanje :D
    za 1. dan na poslu....ali mora se...sve nas to ceka :/
    Sretno

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Shireen, super!
    Ja sam prije tri i pol godine izdajala se na poslu za dva obroka sutradan!
    Znači, vrlo je malo jela smrznuto ( nisam ga ni imala, možda dec- dva ).
    To je trajalo 8 mjeseci, dok nije napunila oko 13 mjeseci i smatrala sam da u ono vrijeme koje smo zajedno posisa dovoljno.
    Na poslu bih našla miran kutak, pripremila izdajalicu, duboko udahnula, zatvorila oči, zamislila K. na dojci i 1,2,3,4...pumpaj.
    Dojili smo 27 mjeseci!
    I još nešto, nikad je ja nisam hranila izdojenim, ja sam nudila samo original ambalažu

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Imam opet jedno pitanje - imam 150 ml zamrznutog mlijeka. 24 sata prije treba ga staviti u frižider da se odmrzne i - sada slijedi pitanje - mogu li od tih 150 ml zagrijati samo 50 (npr. za jedan obrok), ostalih 100 ostaviti? Pretpostavčjam da se odmrznuto mlijeko mora pojesti/popiti u roku od 24 sata.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možeš, ali ga nastoj što prije potrošiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •