Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Prilagodba na "tetu čuvalicu"

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Prilagodba na "tetu čuvalicu"

Na koji način ste radili "prilagodbu na tetu čuvalicu"?
    1.) Koliko dana (koliko vremena po danu)?
    2.) Na koji način?
    3.) Nakon kojeg vremena ste ih počeli ostavljati bez nadzora (čuvalicu i dijete)?
    4.) Nakon koliko vremena je dijete prihvatilo čuvalicu?
    5.) Da li je bilo problema s hranjenjem, uspavljivanjem?
    6.) Na što obratiti pažnju?
    7.) Kako ste plaćali tu prilagodbu?
    8.) Nakon koliko su bili spremni ostati sami s čuvalicom?
    9.) Da li ih čuvalica izvodi u park?
    10.) Općenito: Kako izgleda jedan prosječan radni dan vašeg djeteta s čuvalicom?
    Sve to pitam jer nam je sve izglednije da ćemo uskoro trebati čuvalicu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Konas je prvo došla par puta na kavu i igrala s skupa s nama.
    Pa sma jedan dan izašla na sat, dva.
    Pa tako možda 3 puta.
    Onda sam otišla raditi na cijeli dan.
    Starija je plakala nekih 2, 3 tjedna zamnom, no normalno je jela i igrala se poslije.
    Mlađa je čuvalicu puno bolje znala pa nismo ni imali klasničnu adaptaciju.

Nije bilo nikad problema ni sa spavanjem ni hranjenjem.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mi smo dobili preporuku od moje kolegice s posla koja je svoju malu (stara je sito kao i moj L.) vodila toj dadilji. dadilja je bila spremna uzeti jos 1 dijete, tako da smo mi krenuli voditi L.

adaptacija - MM je dovezao L. u cetvrtak oko 8 ujutro, igrali su se, jeli, dosao je po njega oko 11. U petak ga je ostavio oko 7, igrali su se, jeli, dosao po njega oko 12. u POnedjeljak isto kao u petak. U utorak je ostao cijeli dan bez problema (jeo je, spavao bolje nego doma, igrao se s tetom i tom curicom od kolegice). Nikad se nije plakao kad ga je MM ostavljao, tako da nije bilo potrebno za duzom adaptacijom. Nisu bas izlazili van, jer je bila zima (1.mj.). Adaptaciju (posto je jako kratko trajala) smo platili kao da je bio cijeli dan (a i teta cuvalica je jako malo racunala, pa nam zbilja nije bio problem).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Prilagodba na "tetu čuvalicu"

ja ću ti napisati ono čega se sjećam

1.) Koliko dana (koliko vremena po danu)? - niti jedan
    2.) Na koji način? - snalazile su se
    3.) Nakon kojeg vremena ste ih počeli ostavljati bez nadzora (čuvalicu i dijete)? prvi dan, s tim da je prva dva tjedna čuvanje bilo kod nas doma
    4.) Nakon koliko vremena je dijete prihvatilo čuvalicu? prvi dan
    5.) Da li je bilo problema s hranjenjem, uspavljivanjem? ne
    6.) Na što obratiti pažnju? na to kako će dijete reagirati kad čuvalica dođe na prvi razgovor (a ne koliko se tebi sviđa)
    7.) Kako ste plaćali tu prilagodbu? redovna plaća
    8.) Nakon koliko su bili spremni ostati sami s čuvalicom? prvi dan
    9.) Da li ih čuvalica izvodi u park? da
    10.) Općenito: Kako izgleda jedan prosječan radni dan vašeg djeteta s čuvalicom? - buđenje, jutarnja toaleta, doručak, igranje i /ili šetnja, užina, spavanje, ručak, igranje... mama dolazi s posla

prva dva tjedna sam tražila da bude kod nas, jer je nepoznata osoba - a ipak je okolina poznata. kroz ta dva tjedna su u šetnji upoznale i ostatak obitelji, a nakon toga ju je drugi dio dana vodila sebi doma (nakon spavanja i doručka).
    vodila ju je i na izlete, u obiteljski shopping, na obiteljske kave (sa svojima). i taj dio se kikici uvijek sviđao.

i da napomenem - bilo je više čuvalica, ali niti jedna nije prošla navikavanje. samo upoznavanje, i prvi dan čuvanje.

uletila mi je čak i nepoznata žena, čija mama je trebala čuvati kikicu - ali je to jutro kad je trebala početi - imala infarkt :? ... ostavila sam tu ženu doma s kikicom, i otišla raditi. apsolutno nikakvih problema nije bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je teta došla 2 tjedna prije nego sam išla raditi i bila je par sati skupa sa mnom, onda nakon 2,3 dana sam ga počela ostavljati sat, dva samo s njom i tako sve više i više. Moram reći da je to bio poseban spoj, oni su se odmah našli, teta je bila super osoba i za igru i sve drugo tako da on nikada nije zaplakao za mnom. I danas kad već kreće u školu sretan je kad se vidimo s tetom, to je posebna ljubav. Čuvala ga je dvije godine.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

P. čuva baka koju je viđala nekoliko puta mjesečno do tad i nije išlo baš lako.
    Počeli smo kad je imala 10,5 mjeseci, a ja sam počela raditi kad je imala 13.

2.) Na koji način?
    Ispočetka je baka dolazila na igranje, a P. je urlala ako ju je htjela čuvati i nije se htjela igrati s njom ako ja nisam bila blizu. Čim ju je dotakla, vrištala je. Ja se nisam smjela od nje odvojiti i ako sam se malo odmakla, rukom je već tražila gdje sam. Išle smo svaki dan u šetnju i trebalo jer vremena dok svekrva ne shvati da mora promijeniti pristup i prestati biti tak glasna i napasna, a i meni da nju prihvatim i da vidim da je dobra prema P.

3.) Nakon kojeg vremena ste ih počeli ostavljati bez nadzora (čuvalicu i dijete)?
    Nakon mjesec i pol, po nekoliko sati. Nakon još 2 tjedna malo po malo do 3 popodne.

Piše gore.

Prva dva mjeseca se trudila da ne zaspi iako je padala s nogu pa je spavala u šetnji u kolicima ili je čekala mene i onda zaspala uz dojenje. S 15 mj. je počela spavati i sad veli baki da ju stavi u kinderbet kad joj se spava i zaspi.
    S hranjenjem nije bilo problema. Do tad je jela jako male količine hrane jer sam ju puno dojila i tek tad sam skužila koliko može pojesti i koliko je mlijeko kalorično i zasitno jer kad sam bila doma pojela je tri put manje.

Ne znam budući da se ne radi o čuvalici u našem slučaju.

Ništa.

Nakon mjesec i pol je bila moja procjena da je spremna.

Svaki dan, osim kad je ružno vrijeme.

10.) Općenito: Kako izgleda jedan prosječan radni dan vašeg djeteta s čuvalicom?

Ja radim od 7 do 3. P. se budi otprilike između 6:30 i 8. Ujutro još uvijek plače kad odlazim, ali prestane par sekundi nakon što izađem. Onda joj baka pripremi doručak, slože krevete, igraju se, poslije još nekaj pojede i oko pol 10 idu van, u grad u šetnju i u park. Oko 1 ide spavati i spava do 3, u pol 4 ja dođem doma. Onda se ljuti jer baka odlazi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uglavnom, u usporedbi s vašim klincima u gornjim postovima, moja beba je bila jako komplicirana

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Uglavnom, u usporedbi s vašim klincima u gornjim postovima, moja beba je bila jako komplicirana
    ma, samo malo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ajde, dajte još iskustva, molim vas. Važno mi je, pa ima još netko čuvalicu?

Mama Dada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Prilagodba na "tetu čuvalicu"

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Na koji način ste radili "prilagodbu na tetu čuvalicu"?
    15 dana prije nego sam išla raditi. Prva 3 dana bili smo svi zajedno, a onda sam ih ostavljala po sat, dva, tri...
    2.) Na koji način?
    Redovna rutina
    3.dan
    odmah.
    ne
    Da dijete pozitivno reagira. Da teta sluša tvoje naputke i nikada baš nikada ne napravi ništa što nije u dogovoru sa roditeljima.
    Pola plaće - odokativno
    Nakon 2 tjedna su ostali sami cijeli dan - ali veće nakon 3 dana sam ih komotno mogla ostaviti
    Da - obavezno. 2xdnevno! Ujutro i kad se naspava. Šetnja, park... što već.
    Jutarnja higijena, kratka šetnja, on spava - teta kuha, buđenje, papanje, šetnja, papanje, spvanje, mi stižemo (u 5 svaki dan)
    Sve to pitam jer nam je sve izglednije da ćemo uskoro trebati čuvalicu.
    Za prvo dijete smo imali tetu čuvalicu pune 3 godine. Po tipu je bila potpuno drugačija od sadašnje. Svaka teta ima neke svoje mane i vrline. Jedino važno je što je tebi bitno.
    Mi smo više nego zadovoljni, a on ju obožava!!!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moji su je odmah prihvatili iako su bili jako mali (oba otprilike oko 5 mjeseci). nikad nije bilo plača kod ostavljanja, bacili bi joj se u zagrljaj

no, mi smo imali sreće. našli smo susjedu koju smo znali od prije. ona i njen muž su nam bili tako predobri da smo im odlučili plaćati više nego što su tražili (ok, tražili su dosta malo) . vodili smo djecu kod nje, a ona bi ih šetala u parku koji je odmah ispod njenog nebodera i sve 5

sad nedavno smo bili u prilici dati djecu nepoznatoj teti čuvalici (po preporukama naravno)tamo gdje smo bili na poslovnom putu. dosta me bilo strah toga pogotovo jer mali još nema godinu dana, ali bila je izvrsna

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Budući da je Sirius Black pisala o prilagodbi na "baku čuvalici", da i ja napišem naše iskustvo.
    Mojeg malenog čuva moja mama, zajedno s bratovom curicom i dečkom, kod "nas" doma (u istoj smo kući).
    To je od prvog dana išlo odlično, naravno, jer baku poznaju oduvijek, a i baka je kao stvorena za druženje s djecom. Igranje, hranjenje, spavanje, sve 5. Moj maleni je povremeno imao krize, pa se znao ljutiti kad sam odlazila raditi nakon gableca, ali i to je prošlo. Slažu se odlično, ali recimo nakon što dođem s posla više baka nije zanimljiva, nimalo. Samo mama, mama, mama.
    Ali, tomo je izgleda došao kraj. Baka ih na njenu i našu žalost višene može čuvati, i sad bih morala pronači čuvalicu, ili vrtić. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tek sad vidim da mali ima skoro 2 godine. Mislim da neće biti problema ako ga je do sad čuvala baka i to je dobro prihvatio. Ako nađete neku dobru čuvalicu koja bi dolazila k vama doma to mu ne bi trebao biti problem, pogotovo ako bi u početku i baka bila s njima. Ne znam razlog zbog kojeg ga baka više ne može čuvati, ali možda da baka ne ode odjednom, nego da su istovremeno baka i čuvalica da se malo privikne.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Baka ide na operaciju ruke, tako da je olakotna okolnost što bi baka recimo bila prisutna. Ali možda će to biti problem, jer će onda maleni bježati k baki? Ustvari razmišljam o kombinacijama, ali ne znam koja je bolja:
    1.) Čuvalica dođe u pola 7 i čuva ga do cca 12, onda ga preda baki na ručak i spavanje
    2.) Čuvalica dođe kasnije, pa je do 15 kad ja dođem doma (mislim da bi ovo bila lošija solucija - ne znam zašto)
    3.) Čuvalica je od pola 7 do 15
    Inače ja dolazim i doma na gablec od 10 do 10.30.
    Koja je bolja kombinacija? (Najbolja je da dam otkaz. Obzirom na smanjenje plaće, koje bi se moglo dogoditi i na cijenu čuvalice, baš nisam na dobitku što radim). :/

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a jel ima baka neku prijateljicu koja bi joj došla pomoći
    možda ne bi toliko koštalo, a izgleda da je problem samo u bakinoj ruci, pa se mogu u tom segmentu nadopunjavati

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Baka nema neku prijateljicu koja bi uskočila. Evo dala sam oglas za čuvalicu, baš me zanima da li će se netko javiti.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bi uvijek probala prvo preko poznatih
    sretno

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

joj znam kak ti je. ja sam ti isto prije 2 mjeseca doslovno preko noći morala naći nekoga za čuvanje... i koma mi je bilo. nisam znala od kuda da krenem.
    nisam imala pojma ništa o tetama čuvalicama, gdje da tražim, kakvu osobu, na što da obratim pozornost, kako organizirati prilagodbu. stariju mi je čuvala mama, i ovu je trebala al je slomila ruku i tako sam se našla pred zidom. inače nisam bila sklona čuvalicama jer pustiti nekog nepoznatog cijeli dan samog s djetetom...hm...al nisam imala izbora.

a onda sam isto tako u doslovno sekundi pronašla i odlučila se instinktivno za jednu studenticu iz susjedstva. znam ju od prije, pjevale smo zajedno u crkvenom zboru. cura je jedan dan došla k nama, ja sam joj pokazala kako naš dan izgleda. objasnila joj što mi je i kako bitno u ophođenju s djetetom. i cura je sve prihvatila, prati ritam djeteta, prati sve moje upute, nisu joj ni platnene pelene problem. onda je još došla mislim dan il dva pa smo bili tako skupa da vidi kako sve funkcionira u praksi i to je bilo to. ostale su same već nakon 2 dana.
    ostale stvari još uvijek dogovaramo u hodu. al zapravo malena ima isti ritam kao i s nama. od prve je prihvatila curu, nije pokazivala nikakav otpor i znam da joj je dobro s njom jer kad čuvalica dođe ova se raspameti. i ne mogu vjerovati al toliko povjerenje imam u nju da dok sam na poslu uopće nemam poriv zvati i pitati jel sve ok.

ni mi ju ne trebamo svaki dan, kombiniramo ju u rupama između mm i mene. zato smo dogovorili da ju plaćamo po satu a tu prilagodbu smo joj platili isto kao i sada dok je sama s njom.

kako izgleda njihov dan? ako je cijeli dan onda ovako: buđenje između 7 i 8h, jutarnja higijena, doručak, odlazak u šetnju il park. 11:30 užina, 12h spavanje. nakon spavanja ručak (neki put ostavim ručak ja a neki put skuha ona. s obzirom da mala dugo spava ima vremena za to), nakon toga opet van.
    ak je ružno vrijeme igraju se s igračkama u kući.

eto...meni je nekako uljevalo povjerenje što curu znam od prije, što je bila spremna slušati naše upute i još važnije što ih se zaista i drži. i zadnje al ne i najmanje bitno što ju je dijete prihvatilo isto od prve.

sretno!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Raspitala sam se na sve strane, nitko nikog ne pozna. Nadam se da će se netko javiti na oglas.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •