Najprije isprika ukoliko ovakva tema već postoji, nisam ništa našla.![]()
Čitajući neki dan o ubojici policajca u Sesvetama, naišla sam na podatak da se je njegova majka, umirovljena trgovkinja, ponovno zaposlila da bi vraćala sinov kredit za auto dok je isti na odsluženju zatvorske kazne... Pa sam se sjetila rečenice koju sam davno, davno pročitala, ali mi se urezala u pamćenje zauvijek. Mislim da je to bilo još u srednjoj školi, kad sam radila neki projekt o serijskim ubojicama (temu smo sami izabirali) za sociologiju, pa sam pročitala da je majka Charlesa Mansona rekla: "Voljela bih da se nikad nisam rodila". Ta njena misao me se je specijalno dojmila zato jer nije rekla "voljela bih da ga nikad nisam rodila", nego je u mojoj interpretaciji, preuzela na sebe krivnju za to što je njezin sin učinio, na neki ga način egzonerirajući (jel' to dobra riječ?) od krivnje. Nakon toga, i još puno puno puta pitala sam se može li roditelj, kad njegovo dijete učini nešto tako strašno (ovdje doista mislim na ekstremne situacije, ubojice, silovatelje, pedofile, obiteljske nasilnike) i dalje nastaviti voljeti svoje dijete i opravdavati njegove postupke? Što se uopće može? Mislila sam da ću vjerojatno bolje razumjeti tu slijepu roditeljsku ljubav kad i sama budem mama, ali ništa se u tom smislu nije promijenilo, i dalje ne razumijem bezuvjetnost roditeljske ljubavi u takvim situacijama.
Što vi mislite o tome?