Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: sisanje vs. kašice

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno sisanje vs. kašice

Ja se ispričavam ako je bilo gdje postojala slična tema, ali zaista nemam vremena za pretraživanje stoga ću iznjeti svoj problem, pa moli savjete i pomoć!
    Moja curica će uskoro 5 mjeseci, sa 4 mjeseca je vaga pokazivala 5110 gr., a duga je bila 61 cm...već sam prije bila malo zabrinuta za težinu, ali sada imamo drugi problemčić. Ona je još davno prije odbila formulu tako da joj to više nisam ni nudila, znači u igri je bila samo cika. Posljednjih mjesec dana mi se čini da se količina mlijeka jaaaako smanjila, a ona se nikako nije mogla zasititi. Bila je gladna. Uvela sam joj jednu voćnu kašicu dnevno...svakih par dana po jednu novu namirnicu. Pa sam joj malo smiksala i rižinih pahuljica..no ona i dalje stalno sisa i opet mi se čini gladna. Ni ne dobiva previše na težini, tj. dobiva 500 gr. mjesečno. Imala je dvije zelene stolice jučer i prekjučer. Zvala sam pedicu kaže ona da joj uvedem još jednu voćnu kašicu popodne jer da je dijete gladno. Dali da ju poslušam???Smije li dijete od 5 mjeseci papati dva kruta obroka dnevno???? Ne znam što da radim, čini mi se da joj moje mlijeko više nije dovoljno. Što se tiče tekućine, dam joj tu i tamo malo prokuhane vode na žličicu ali neće ni to baš...
    Hvala vam unaprijed! I još jednom isprika ako sam fulala temu....

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hej!
    Mislim da dobitak od 500 g mjesecno nije premali, osobito ako dijete prati svoju krivulju rasta (ne pada drasticno u percentilima) kontinuirano. Ja osobno ne bih uvodila jos jednu kasicu nego bih radije pojacala ovu jednu s malo zitarica.

Inace, ja sam primijetila da je s uvodjenjem dohrane malac poceo puno vise sisati. Sad cak sise i cesce i dulje nego kad je imao 6 mjeseci, a sigurno nije gladan toliko da mu sadasnji broj krutih obroka i sisanja nije dovoljan.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala na odgovoru
    Da..ona dobiva svaki mjesec isto na kilaži od rođenja do sada, znači po 500 gr i nema odstupanja...ne znam ni sama što da radim..ne bih htjela da bude gladna, a s druge strane nebi joj uvodila adaptirano obzirom da ga do sada nije pila...jednostavno sam u nezahvalnoj situaciji, a mlijeka je sve manje koliko mi se čini
    Inače je ona dosta specifična, vrišti kada vidi bočicu tako da to možemo prekrižiti...
    Jao meni.......

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ako je ne hraniš na bočicu nego daješ kašice na žličicu, mislim da nema problema. Gledaj da ti ipak bude više na cici, ja ne bih dodavala još kašica, jer je dojenje još uvijek dosta bitno.

Budi spremna da će sada dobivati sve manje na kilaži! I to je potpuno normalno. Nakon 6-og mjeseca težina počinje stagnirati a djete se izdužuje i mršavi. Dok je veselo i zadovoljno, redovito piški i kaki, nema razloga za zabrinutost, a kamoli za dodavanjem adaptiranog.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kod nas je kao kod busy bee, miš sad nekako opet puno siše, a ima 3 obroka, i dugo siše, onako baš vuče, dok je prije dohrane znao promrljati, pa svako malo. a zelena stolica ne mora značiti glad, valjda je iznimka ako to znači i izrazito sumnjam da je to kod vas slučaj. sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Od voćne kašica dijete se neće najesti. Dapače, to je kalorijski malo, a napuni želučić, pa dijete napravi veći razmak između sisanja - na kraju dobije još manje na težini.

Dobivanje na kilaži vam je čisto ok, nemaš razloga žuriti sa dohranom. To što se tebi čini da imaš manje mlijeka, ne mora ništa značiti. Broj podoja može rasti i zbog nervoze, žeđi, zubića... Na kraju krajeva, količina mliijeka se može uz malo truda i povećati. Možda bi najbolje bilo da nazoveš cure na SOS telefonu i s njima se posavjetuješ.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala cure, što se tiče dojenja probleme smo prošli vezano za samu tehniku..ona je jako vesela, ali ima faze histeričnog plača koji kada prođe opet nastupi smijeh. Jako je živahna i žilava jedino dosta mršava..voljela bih da je malo, samo malo teža i jača. Pedica u biti baš i nije zadovoljna što je ona tako sitna, ali kad vidi da je s njom sve okej nekako to "prožvače". Znam da ne treba žuriti sa dohranom, ali jednostavno sam se odlučila za taj jedan obrok koji opet završi sa cikom, jer sam vidjela potrebu i mogu vam reći da malena super papa na žličicu, ništa ne pljuje van, ja sam se jako iznenadila Ne znam ni sama...Prije sam imala jako puno mlijeka, ma previše, jedno vrijeme taman, a sad mi se zaista čini puno manje..Zubići su, čini mi se, polako krenuli, vidim po desnima..kaka svaki dan, i piški čini mi se dovoljno. Ali mi onda nije jasno kako od moje kume mali samo ciki, ima 5 mjeseci i 9 kg, a moja je tako sitnička :? ???
    Znači što onda???Da joj ostavim obrok rižinih sa voćem i ne uvodim još jedan????

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pusti ju da cesce doji, tako ce ti se povecati proizvodnja mlijeka, iako ti nece tako izgledati jer ti cice vise nikad nece biti onako napuhane kao nakon poroda . sto se obroka tice, mozes joj davati tu rizu/rizine pahuljice ili onaj kreker rastopljen u tvom mlijeku ili vodi, s vocem ili bez. mislim da su zitarice bolji izbor od voca za pocetak--pogotovo za raniji pocetak kao kod tebe.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mozes napraviti i ovo, nek cura ima vocnu kasicu dnevno kao sto si i davala (eventualno ako treba pojacas s malo rizinih pahuljica) i navecer mozes dati one mlijecne kasice sto se rade pa dajes na zlicu prije dojenja i spavanja..probas pa vidis..mislim da zbog 2,3 dana nece biti nista dok god ne uvodis namirnice koje ne idu po tablici, ovo ostalo je ok jer si vec tako tako uvela dohranu..najbolje rpobaj pa vidi po svojoj bebi koliko je zadovoljna, koliko ima mokrih pelena itd..sretno

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hm...možda da je budim u noći papati???Jer ona meni prespava cijelu noć :D ...Ili bolje ne???

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Posljednjih mjesec dana mi se čini da se količina mlijeka jaaaako smanjila, a ona se nikako nije mogla zasititi. Bila je gladna. Uvela sam joj jednu voćnu kašicu dnevno...svakih par dana po jednu novu namirnicu. Pa sam joj malo smiksala i rižinih pahuljica..no ona i dalje stalno sisa i opet mi se čini gladna.
    Mikka, cini mi se da beba vec jede dosta namirnica, nije na pocetku pa da su bolje zitarice od voca.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma znam, nego sam mislila u vidu povecanja tezine, jer cini mi se da to muci sunny me. prije ce namaci koji gram vise od zitarica nego od voca, znam po sebi, iako ja ne brojim u gramima

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Cure evo što sam primjetila..danas ujutro je malena papala iz desne cike, ali malo je pojela i onda je počela cendrati jer nije bilo više mlijeka pa sam ju stavila na lijevu (ona mi se u zadnje vrijeme čini bogatija mlijekom ) Znači definitivno to više nije ko prije tj. ko nedavno kad je još bila jedna cika dovoljna za cijeli obrok
    Što se tiče keksića, ne znam..ne bih joj još uvodila radi toga što ja imam celijakiju tj. celijakični sindrom, pa bi ja njoj rađe što duže odgodila unos glutena......
    Možda bi bilo onda dobro da joj taj jedan obrok pojačam...što je još okej osim tih rižinih pahuljica? Što je kalorično, a prikladno za njezinu dob???

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne moraš buditi dijete po noći, to nije baš dobro za neurološki razvoj. radije se ti probudi po noći i izdoji jer je tad produkcija mlijeka najveća. i naravno, za svaki obrok daj obje cice.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sa oko 6 mjeseci ide skok u razvoju. ako zelis povecati produkciju daj joj da sisa sto cesce, da isprazni cice do kraja, tako ce se poceti stvarati vise mlijeka.

namirnice bez glutena su riza, zganci (palenta, kukuruzni griz), proso, amaranth, kvinoja (quinoa), i usput imaju dosta zeljeza.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

slobodno je premjesti na drugu ako ti posiše jednu do kraja. (moje nestručno mišljenje) Ali ako ti se čini da u desnoj cici ima manje mlijeka, forsiraj što više tu cicu da je održiš u akciji.

Keksiće ne bih davala. Te kalorije ne služe ničemu osim debljanju. Bolje dodaj malo integralne riže i prosa.

Jako je živahna i žilava jedino dosta mršava..voljela bih da je malo, samo malo teža i jača. Pedica u biti baš i nije zadovoljna što je ona tako sitna, ali kad vidi da je s njom sve okej nekako to "prožvače".
    Po ovome bih rekla da je sve u redu, mala je mršavica ali nije gladna. Ne treba brinuti. Što se tiče buđenja po noći... nisam sigurna što da savjetujem... ja bih vjerojatno pustila da spava (i ja s njom ) ali ja sam možda preopuštena za hrvatski prosjek.

Ali mi onda nije jasno kako od moje kume mali samo ciki, ima 5 mjeseci i 9 kg, a moja je tako sitnička ???
    Nisu sva djeca ista. Bolje da je sitna ali da papa sa zadovoljstvom nego da joj guraš hranu preko volje, udebljaš je ali joj stvoriš prehrambene probleme. Opusti se i uživaj u malenoj.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala drage moje...
    Toliko ima postova o dohrani da bi izgubila jako puno vremena tražeći podatke koji me zanimaju, pa ću iskoristiti priliku i pitati za još par stvari....kuha se obična riža i miksa sa recimo voćem???Kakva palenta ide za bebe???Ma ja sam sva izgubljena već par dana, ponajviše što pedica vrši pritisak na mene, mislim malo je dosadna sa tom V. kilažom....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kako tebi izgleda tvoja beba? jel mislis da je izgladnjela?

palentu i rizu mozes kupiti u dm-u (kazem dm jer su tamo ove ekoloski uzgojene a ja uvijek mislim da je to bolji izbor ). samo skuhaj (rizu kuhaj duze da bude meksa) u vodi i to je to. u dm-u imas i proso. moze i rizine pahuljice, njih samo prokuhas u vodi da omeksaju. mozes kuhati odmah s vocem pa propasirati/izgnjeciti vilicom, ili skuhati samo zitaricu pa onda naribati unutra npr. jabuku ili krusku.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ponaša se super, kaže patronažna da je napredna (valjda ona vidi)...dosta je žilava, već jaaaako dugo sama diže glavu, prekreće se po krevetu..znači motorika super. Jedino to što je mršavica, stvarno je..onda drugi prigovaraju, a i ja bi voljela da ima samo malo više grama No ako nastavi ovim tempom mislim da će sa 6 mjeseci točno udvostručiti porođajnu težinu, što je okej jel tako?

Hvala na odgovoru za palentu i rižu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sunny_me prvotno napisa
    No ako nastavi ovim tempom mislim da će sa 6 mjeseci točno udvostručiti porođajnu težinu, što je okej jel tako?
    ne da je ok nego idealno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne slušaj što ti drugi govore. Uvijek će se naći tri čovjeka na dan da ti nešto prigovore oko djeteta. To je dio našeg folklora. Kimaj glavom i propuštaj na drugo uho van.

I meni svi iz m-ove obitelji govore da je dijete mršavo - a nije .

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ovakva je stvar Danas je moja V. htjela papati iz desne cike, ali je samo stenjala i izbacivala ju iz usta jer nije imala očito šta za vuči , potom sam joj dala desnu i ajd malo je papala...ja sam se totalno uspaničarila, zaista vidim da mlijeka ima sve manje. Imala je opet zelenu stolicu. Nazvala sam patronažu gdje su mi savjetovali što češće dojenje (što mi i radimo), čaj za dojenje (što ga ja i pijem), zatim jedan voćni obrok i jedan obrok od povrća! Što vi mislite o tome????Ja vidim da je ona očito gladna! Hm...dalje...ako ću joj davati povrće dali i kod toga vrijedi ono svaka 3 dana po jedna namirnica ili joj recimo mogu odmah 2 namirnice smiksati???
    Što bi bilo dobro za početak..podsjećam da ćemo za par dana navršiti 5 mjeseci!??? Ovo danas je bilo za mene dosta obehrabrujuće kad je malena vukla, a nije očito imala šta!
    E da...i još da kažem....jučer sam joj skuhala jabukicu i smiksala pa pomješala sa rižinim pahuljicama i to je na kraju povratila
    Ja sam očajna! OPET molim savjete.. :/

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala na odgovoru
    Da..ona dobiva svaki mjesec isto na kilaži od rođenja do sada, znači po 500 gr i nema odstupanja...ne znam ni sama što da radim....
    dakle, koliko je meni poznato, značajno je to da stalno svaki mjesec dobiva po 500 g. - to onda čini tu krivulju rasta njezinom. Nisu ti dobra jaka odstupanja: npr. jedan mjesec dobije 1 kg, drugi 500 g. Moja je isto tako dobivala, po 500 g. mjesečno. A sa 4 mjeseca kilaža tvog i mog djeteta je bila tu negdje (sa 6 mjeseci je imala 6.900, to znam točno).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zelena stolica moze biti i od nagutanog zraka, stenjanje i nezadovoljstvo takoder. ovo sto je povratila moze biti znak da joj ta ekstra hrana ne treba. mozda joj rastu zubi pa ju to muci, mojoj k. su s oko 5 mjeseci izasle obje donje jedinice, bila je luuuuda. da sam na tvom mjestu ja bi isla samo sa zitaricama, bez voca i povrca. i to riza ili rizine pahuljice.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mikka, rižine pahuljice neće ni pogledati, diže joj se žeudac na njih..hoće papati jedino voćnu kašicu i to joj je fino jako, i baš lijepo papa i guta..e sad...mogu joj eventualno skuhati rižu pa pomiješati sa jabukicom i mrkvicom?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja imam dvoje uhranjene i vesele djece koji su rano počeli žicati hranu i vrlo brzo sam i dojila i davala čudo od obroka dnevno - po pet, ako je trebalo. Jeli su, veselili se, kakali, i super napredovali. Držala sam se tablice okvirno, i dogovora s pedijatrom.
    I super su, oboje.
    Kad ću imati treće još ću biti hrabrija, opuštenija i više vjerovati svom djetetu. Ovdje na forumu je da prostiš neka hajka na to da se djeci da jest. I to od nekvalificiranih žena koje su negdje čitale da rano uvođenje dohrane uzrokuje ovo ili ono. Okej, razumno, informirano da, ali ne paranoično.
    Dijete hoće jest, daj mu, i juhice mesne - skuhaš mesnu juhicu, izvadiš mrkvice, korabice, ukuhaj rižinih pahuljica, ili prosenih, ili palente i daj djetetu, ništa mu neće bit, dapače. I voćne kašice, i sve što ide. Mislim da je moja malena sa šest mjeseci već manđala tri obroka dnevno, i žicala štogod se moglo žicat između. Dojimo ko veliki i dojit ćemo do kad nam se bude dalo.
    Ma opusti se, hrani dijete, osluškuj ga, vidi što voli. Pa nije hrana otrov i lijek, to je užitak, radost, druženje, život
    Hrani dijete, ženo Božija, i slušaj sebe, i bebu. Uživaj!

Moja sa 12 mjeseci već doručkuje kruh i maslac, sama žvače, neće više da je hranim, ni da joj miksam, sve hoće jesti, ma koja je to radost, imati radosno, veselo, uhranjeno dijete.

Kad stavim svoju djecu za stol, a oni prionu na posao s radosti, mirom, tišinom, i manđaju da se sve praši, ja načisto uživam. Malecki od 4 godine jede ko veliki, uvijek je jeo puno, a sav je vitak, elegantan, mišićav. Malecka je punašna bebica, al onako očekivano za 12 mjeseci.

Isto sam joj malo ranije nego od punih 6 počela davati hranu jer sam osjetila da treba.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    ma koja je to radost, imati radosno, veselo, uhranjeno dijete.
    Imam i ja :D
    Isto dvoje :D
    A upravo sam jedna od tih nekvalificiranih žena koje dižu hajku o kojima govoriš.
    Pa onda pretpostavljam da je tvoje dijametralno suprotno ponašanje - odraz kvalifikacije :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nda, daj mu čevape neka gricka :?

pa nismo mi tu izmislili neku svoju tablicu, nego je u pitanju preporuka pedijatara, dakle: kvalificiranih ljudi za bebe i malu djecu
    ako su istraživanja potvrdila da prerano uvođenje dohrane uzrokuje alergije, ja se sa tim ruletom ne bi igrala

rekla moja baba: vrag odnija prišu (žurbu)

ja imam dijete , koje je startalo ka buca, dohranu jedva prihvačala, pravo jela tek nakon 18mj ... i sad je normalno građeno dijete:: ne pretanka da se kosti vide, a ne predebela da ima sala

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

No dobro curke....s obzirom da sam ja njoj krenula s dohranom tj. jednim obrokom iz čiste potrebe ja bih vas pitala par pitanja jer je tu toliko tema nemrem se snaći

1. dali joj smijem dati kuhanu palentu (jel može ona recimo Franckova u žutom pakiranju), i s čim ju mogu miksati??

2. Korabica? I kako?

3. Gris? I kako?

Dali uz taj ručak ona smije popodne voćnu kašicu kako je savjetovala patronaža ili ne (znate moju situaciju)....

Hvala drage moje još jednom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

palentu možeš dati odmah na početku dohrane, a možeš je miješati sa svim povrćem i voćem: skuhaš povrće/voće i na kraju uspeš kukuruznu krupicu.
    ili skuhaš palentu, skineš s vatre i unutra naribaš jabuku, krušku, nešto...

korabicu skuhaš ili daješ sirovu (naribanu)
    možeš je kuhati s palentom, rižom, prosom, zobenim pahuljicama...

gris, kao i palentu

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

palenta moze, mozes ju miksati sa svim sto je probala, i vocem i povrcem.

korabicu ocistis, narezes na komadice i skuhas pa zgnjecis vilicom (ili zmiksas, skupa sa zgancima).

griz (psenicni) nemoj, ima glutena, s tim je bolje malo pricekati. zitarice bez glutena su riza/pahuljice/krekeri, proso i kukuruz/kukuruzni griz/krupica/zganci/palenta

za drugi obrok ne znam, to ces bolje ti procijeniti.

aha, sad vidim. zelena stolica moze biti i od voca koje je pojela.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala cure!
    Danas žemo probati integralnu rižu, mrkvicu i korabicu, pa ćemo vidjeti kako će to prihvatiti!
    Imala je opet zelenu stolicu, ali dosta obilnu...pa valjda ne bude stalno zelena. Što se tiče dojenja, eto na stvari je da stvarno desna cika malo zakazala, ali ja općenito sve radim da ona što duže sisa....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pričekaj sa integralnom rižom
    za početke dohrane je bijela puno prihvatljivija

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Bijela????
    Pak sam sigurna da sam pročitala da ide prvo integralna. Znači obična bijela riža što ju mi jedemo??? Okej, onda ćemo s tim početi pa ću vidjeti bude li htjela!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

integralna riža je teža za probavu od bijele

obična riža će biti dovoljna

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Pitanje! Da ne tražim po forumima konkretan odgovor! Smijem li malenoj složiti sutra papicu sa rižinim mlijekom iz dm- a (zaboravila sam kako se zove...Alnatura??)???
    Kupila sam joj i kukuruzni gris u dm-u! Dali ga smijem kuhati u tom mlijeku s obzirom da ne papamo adaptirano, a ja ne mogu (ili ne znam) dovoljno izdojiti???I koliko se on dugo kuha cirka??
    I samo još jedno pitanjce...proso! Kako ga pripremim najjednostavnije???

Htjela sam vam samo reći da mi se mlijeko nekako povratilo :D , opet mi se čini da ga ima dosta , papamo jedan kruti obrok dnevno i super nam je, osim što je već danima kakica zelene boje :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kakica moze biti zelena od hrane koju jede.

sve ove zitarice ti je najbolje kuhati na vodi. inace, rizino mlijeko nije zamjena za mlijeko, to je samo napitak od rize. moja preporuka je da pricekas s tim kupovnim (ima soli, koja maloj bebi nije potrebna) ili napravi domace, imas recept negdje na receptima.

proso isto skuhas. stavis u kipucu vodu i ostavis par minuta.

super za mlijeko! :D e sad mi je palo na pamet, jesi dobila mengu? meni se oko menge sve poremeti, mala visi na cici po cijele dane, nervozna.. onda se uvijek sjetim da trebam dobiti

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Je mikka, taman sam imala mengu!
    Očito da je zbog toga!

Naravno, ja nisam ni mislila da je rižino m. zamjena za moje nego jednostavno me zanimalo smijem li joj pripremati hranu na tome ili uz to, ali onda ćemo još čekati, nikud nam se ne žuri

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

takodjer sam htjela pitati isto kao i mikka za mengu. i mi smo imali par dana sad nocno veselje zbog toga.
    procitah cijeli topik i samo cu jos jednom naglasiti pazi na zitarice. mikka ti je dva puta napisala koje smijes davati, narocito zbog tvoje intolerancije na gluten.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala drage moje
    Strogo pazim na gluten, ustvari jako me strah da ne bi moja malena nasljedila bolest od mene (iako se meni trenutno povukla, nemoram paziti na prehranu, ali moram krv redovito kontrolirati), jako me toga strah i najradije bi joj što što kasnije to uvodila!!!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a cuj, sad zadnje preporuke za koje znam su da je povoljno uvesti gluten dok se jos intenzivno doji. ali ne na pocetku dohrane. moja osobna interpretacija bi bila da je to sa oko 9-10 mjeseci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne kasnije od 7 mjeseci

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Apricot, to je neka nova preporuka? Dosad sam ja isto mislila da je optimum s nekih 9 mj., to ce nam biti skoro i mislila sam da je super sto cekamo, jer mali jos uvijek vise nego intenzivno doji - cica je na meniju svakih sat i pol-dva, a sto se tice dohrane jos smo na jednom obroku (pojede od 1 do max. 15-20 onih najmanjih djecjih zlicica dnevno :/ ).

Kaj da mu prvo dam? Zobene pahuljice, pir, jecam? Pretpostavljam da psenica ide zadnja :? .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Najnovije preporuke ESPGHAN-a govore da se treba uvesti gluten dok majka doji, ali ne kasnije od sedmog mjeseca.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zašto?

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ovo i mene zanima?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam pronašla ovo, pa si pročitajte....http://www.zajedno-do-zdravlja.hr/celi_info.php

Ne znam...razmišljla sam da joj uvodim polako gluten oko 7. mjeseca :/
    Baš me strah toga.

Sad me zanima vaše mišljenje! Mislite li da dijete već rođenjem ima predispozicije za celijakiju ili ju stječe nepažnjom roditelja sa preranim uvođenjem glutena??[/url]

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kcerka nasih prijatelja je dobila celijakiju u 17toj godini

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislite li da dijete već rođenjem ima predispozicije za celijakiju ili ju stječe nepažnjom roditelja sa preranim uvođenjem glutena??[/url]
    ono što sam ja čitala o tome je da ako roditelji ili netko u obitelji imaju celijakiju da su predispozicije djeteta da ju dobije veće nego kod djeteta kad nitko u obitelji nema tu bolest. U takvim slučajevima se preporuča uvesti u prehranu žitarice koje sadrže gluten što kasnije.

Što se tiče alergija na hranu, opet ono što sam čitala, je da ukoliko postoji kod člana obitelji alergija ne neku namjernicu, djetetu se uvodi u prehranu što kasnije. Opet, djeca u čijoj obitelji nema alergije na tu namjernicu imaju manje šanse da sama budu alergična na tu namjernicu. Isto tako, ona istraživanja o kojima se govori - uzrok alergija na namjernice i prerano uvođenje dohrane - nije dokazana, ostalo je samo na pretpostavkama. Ali kao što reće MGrubi - vrag odnija prišu.

Činjenica jest da je danas alergija sve više, ne zna se točan uzrok.

Ja ću ti samo reći da sam se strogo držala tablice dohrane i nisam pogriješila, ne tebi je dalje odluka. Isto, ako te zelene stolice kod vas traju već danim ne bi, po mom mišljenju, bilo za zgorega posjetiti pedijatra - može biti da je urok drugi, a ne glad.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hm
    mi nasoj curki nismo uvodili gluten sve do 15. mj a i sada ga je zapravo tek probala tu i tamo... jer smo radili krvni test na celijakiju pa je trebala prije probati gluten da se stvore antitijela...

rekla nam je alergologica da odgodimo sto kasnije uvodjenje glutena jer ima odredjene preosjetljivosti na hranu i smanjene imunoglobuline pa da ju se jos vise ne "iritira"... bas me ovo zacudilo sto apri kaze... sad ne znam kako cu s drugim...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •