Pokazuje rezultate 1 do 50 od 183

Tema: Odgoditi školu ili ne?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim vas jer imam jednak slučaj kao i Bundevica, darovito ADHD dijete koje je, nažalost, rođeno nepuna dva mjeseca "prerano", pa je školski obveznik. U suradnji sa psihologom od rujna poduzimam sve da je pripremim za školu, ali i dalje imam osjećaj da "to nije to". Pola vrtićke grupe odlazi u školu pa bi u vrtiću ostala s mlađima (i s ponešto problematične djece).
    Što joj vrijedi što ima Sunčev sustav u malom prstu kad se u datom trenutku ni u ludilu ne može sjetiti adrese stanovanja...ili teksta pjesmice koju mjesecima pjevaju...ili slova G za kojeg se u određenom trenu kune da ga nikad nije vidjela, a tečno piše velikim slovima...
    Kako je spremna za samostalan školski život ako mrtva hladna odluta od skupine jer joj je nešto tog trena zaokupilo pažnju i uopće joj ne padne na pamet vratiti se pa makar dijagonalno prešla križanje sa semaforima?

O sposobnosti mirovanja, spremnosti čekanja na red, odgađanju trenutnih potreba/zadovoljstava, sposobnosti suočavanja s porazom u igri i sl. da i ne govorim.

U vrtiću ne žele ni čuti da nije spremna kad je "bistra i sve shvaća" , u grafomotorici ima i gorih, a svi problemi trpaju se pod ADHD koji dogodine ionako neće nestati.

Koliko uopće roditelj i psiholog koji s djetetom radi van sustava imaju utjecaja na odluku?
    U ovom slučaju i te kako ima utjecaja. Školskom liječniku se na uvid donosi sva prethodna dokumentacija (ja imala 2 prsta debeli file iz Suvaga) i to ima sasvim solidnu težinu. NIsam s tim imala problema jer je dijete rođeno u svibnju, taman mrvicu sa "one" strane granice, pa je u školu išao sa 7 godina i 4 mjeseca. Taman na vrijeme. Da nije tako bilo, imao bi odgodu. Mišljenje vrtićkog psihologa isto se uzima u obzir, ali medicinska dokumentacija je najbitnija. Ako je dokumentiran deficit pažnje (moj sin nikada nije bio hiperaktivan) to je dovoljno.

Vjerojatno je drugačija situacija ako dijete nije ranije dijagnosticirano na neki način. To je drugi par cipela... E, u tom je slučaju puno teže dobiti odgodu, jer se za nju traži kompletna dijagnostika, pa se često ne stigne.

Pouka priče - ako imate bilo kakve sumnje, u dogovoru s pedijatrom obavite dijagnostiku na vrijeme, ne u svibnju kad počnu upisi. Osim Suvaga to radi ERF, a mislim i Goljak, vjerojatno će se naći netko s novijim informaicjama pa neće biti problema oko eventualne odgode. To je i prilika da čujete "drugo mišljenje".

S druge strane, odgoda nije garancija da će dijete "bolje proći" ali mnogima pomogne. Puno je stvari u igri - od društva u razredu (na koje ne možete utjecati), učitelja, boravka, da ne nabrajam... ima tu svega. Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2010. at 14:19

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •