Ovdje ocjene jesu bitne, gledaju ih nastavnici - jer se ocjene gledaju vec pri upisu u "scuola media", sto sam gore spomenula, a to bi kod nas bio 6. razred osnovne skole (ono sto bi mi zvali visi razredi, a kako rekoh, tu se dijete upisuje u drugu skolu i pocinje 1. razred i to skolovanje traje 3 godine; nakon cega se dijete upisuje u "scuola media superiore", gdje se bira smjer, i ovisno o smjeru, ta skola traje 4 ili 5 godina; nakon toga, fakultet), i nastavnice su im cesto ponavljale da su ocjene bitne; na polugodistu su na roditeljskom sastanku rekle da su nekima ciljano dale nize ocjene kako bi se vise potrudili (princip niza ocjena kao motivacija).
Znaci, ocjene i prosjek su itekako bitni.
Ali kod (nekih) roditelja (ovo sto sam gore opisala), stav je kao "najbitnije je da prodje razred, a onda cu tek gledati s koliko je prosao".
To je valjda nacin razmisljanja koji je preostao od starijeg sistema talijanskog skolovanja... I mislim da ce ga roditelji morati ubrzo promijeniti, jer se sistem talijanskog skolovanja sustavno mijenja (poceo se mijenjati bas kad smo se mi upisivali, ali jos uvijek rade na primjeni nekih pravila u praksi, npr. tzv. maestro unico, odnosno razredna nastava sa jednom uciteljicom, itd.).
Imam (u razredu i u nasoj skoli, pa i od roditelja nasih frendova koji idu u druge OS) dosta istomisljenika, no svejedno me je, kad sam prvi puta naletila na to, iznenadilo to pitanje...