Ja tu musaku napravim od kelja, ili od brokule... Nikad nisam radila sa špinatom (ne zato jer se ne može - može se, nego zato jer moji sinovi obožavaju špinat na mlijeku pa ne daju da radim musaku od njega ). Ovo je tipično jelo koje se radi od ostataka (dan ranije se nije pojela riža i meso, pa hajde napraviti novi ručak... ). Mislim da nikad namjenski nisam kuhala sastojke samo za ovo, jer je to dosta prčkanja.

Daklem - Musaka od kelja/špinata/brokule

Skuhati 1 šalicu riže (to je valjda 12 dag, ne znam, šalica od 2 dl) u slanoj vodi i isprati

Odvojeno na malo luka prodinstati malo mljevenog mesa (može ista količina, 1012 dag) kao za bolognese - ja dodam sol papar, vlasac, malo mljevene slatke paprike i paradajz iz tetrapaka ili tube, lovorov list i to je to.

U trećoj posudi kratko obariti povrće u slanoj vodi.

Treba još 10 dag tvrdog sira za ribanje (koristim sve od trapista do ementalera - uglavnom ostatke iz frižidera)

Daklem, slaže se u nauljenu vatrostalnu zdjelu - red povrća, red riže, naribani sir, red povrća i tako u 2-3 sloja, koliko ispadne. Gore obično bude sir.

Zaljev - 1 jaje i 1 čašica kiselog vrhnja, umutiti sa malo soli. Obično na zaljev naribam još malo sira, da uhvati lijepu koricu.

Zapeći cca 15 min u doooobro zagrijanoj pećnici da se sir rastopi, jaja skuhaju i svi sastojci lijepo povežu.

Btw. ide to i bez mesa, malo povećaš udio sira i uživaš...