-
Nezaposlena trudnica...
Da počnem od početka…
U srpnju 2008. zaposlila sam se u državnoj firmi kao zamjena «do povratka XY s porodiljnog dopusta». Po informacijama koje sam dobila; dotična gđa. se trebala vratiti na posao u ožujku ove godine. U Rješenju o primanju na posao nije definiran datum. U međuvremenu sam ostala trudna i namjeravala sam odraditi ugovor do kraja jer mi je termin poroda bio tek u svibnju 2009. godine. S obzirom da sam u prosincu 2008., zbog niskonosećeg poloda, morala mirovati; otišla sam na Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. Posljednju punu plaću dobila sam u prosincu 2008. za studeni 2008. i božićnicu od firme u kojoj sam radila. S obzirom da sam, pregledom zakona po internetu, ustanovila da tijekom Bolovanja zbog komplikacija u trudnoći imam pravo na 100% plaće; moje veliko iznenađenje je bilo plaća od oko 700,00 kuna (što je 1/5 moje pune plaće). U to vrijeme se često spominjala kriza, kašnjenje plaća, a istovremeno se u firmi spremala reforma ustroja od 01. siječnja; te sam taj iznos shvatila kao posljedicu navedenog. Ali jednake uplate su se ponovile u veljači i ožujku 2009. te sam se tada zabrinula da je riječ o grešci. Oko 15. ožujka otišla sam u računovodstvo firme da provjerim što se dogodilo. Gđa. (koja tamo radi) mi je rekla da se od 01. siječnja promjenio Zakon, te da nemam dovoljno radnog staža za punu plaću već ću s HZZO-a dobivati minimalac (kao da nisam bila zaposlena). Nije mi bilo svejedno, ali pomirila sam se s time. …dok me, nakon sat vremena, nije nazvala druga gđa. iz istog ureda (tj. računovodstva) i zatražila me da joj dostavim svoju zdravstvenu iskaznicu da me može odjaviti.
Možete zamisliti koliko je moje iznenađenje bilo tek tad!
Pitam dotičnu gđu.: «Kako odjaviti, ja sam na bolovanju, sad sam bila kod Vas i ništa mi nije spomenuto?» A ona meni: «Vi od 06. ožujka više niste naš zaposlenik, vratila se gđa. XY s porodiljnog dopusta i time je Vaš ugovor istekao.»
U redu, ugovor mi je istekao – ali nitko me nije obavijestio o tome (a prošlo je skoro 10 dana) uključujući obe gđe. iz računovodstva gdje sam bila prije sat vremena. …A rok za prijavu na Zavodu za nezaposlene istječe, dok ja ni neznam da nisam više zaposlena. Pređem preko svega toga, jer je gđa. obećala dostaviti mi sve dokumente u roku dva dana i stvarno je to ispoštovala.
Daljnja procedura je javljanje na HZZO te mi oni isplaćuju i dalje oko 700,00 kuna svaki mjesec dok traje bolovanje. I dalje idem na Lječničku komisiju te mi oni kažu: «Bolovanje Vam je produženo do 06. travnja, a tada zakonski morate otvoriti porodiljni dopust (45 dana prije termina poroda) i bolovanje se ne može nastaviti.» 06. travnja moja mi ginekologica bilježi Porodiljni dopust od 07. travnja u Trudničku knjižicu. Ali ništa od toga!
«Kao nezaposlena osoba nemate pravo na Porodiljni dopust od 45 dana prije poroda.» - glasio je odgovor u HZZO-u i Zavodu za zapošljavanje. Šalju me od šaltera do šaltera i svugdje isti odgovor: «zasad nemate nikakvo pravo, samo se vodite kao nezaposleni, a kada rodite otvarate Porodiljni dopust preko HZZO-a.» To znači; nezaposlena, nesposobna za rad zbog komplikacija u trudnoći i bez prava na ikakva primanja. Tek kad rodim trebala bi primati oko 1.600,00 kuna naknade mjesečno preko HZZO-a.
Jednostavno mi je nelogično da zakonom nije predviđeno da nezaposlena trudnica treba mjesec i pol dana živjeti bez prihoda. Velika je nelogičnost i u tome da mi je bolovanje prekinuto jer je tako zakonom određeno (a ne zato što mi više ne treba), a na Porodiljni dopust nemam prava. Vodim se kao nezaposlena osoba, a u definiciji nezaposlene osobe (na evidencijskom listu) jasno stoji: «1. Ne radi. 2. Aktivno traži posao. 3. Raspoloživa je za rad.» Od toga ispunjavam samo 1. uvjet; jer mi komplikacije u trudnoći zahtijevaju mirovanje.
Druga situacija koja se poklopila s ovom je činjenica da je i moj suprug nezaposlena osoba – pa ako i zaboravim da smo 3 mjeseca morali spajati kraj s krajem uz primanja od 700,00 kuna (i stanarinu od 1.500,00 kuna + režije) te pokojih 100–200 kuna koje bi on dobio pomažući poznanicima u raznim poslovima; ostaju nam dugovi koji su se nakupili kroz to vrijeme.
Pokušaj da riješim problem natjerao me da se javim u Centar za socijalnu pomoć. Ali na njihovu pomoć nemamo pravo – jer oni daju 800,00 kuna po kućanstvu (bez obzira na broj članova) ali samo ako je ukupni zbroj pirmanja članova kućanstva manji od 800,00 kuna (tad se isplaćuje razlika od iznosa primanja do tih 800,00 kuna). Praktički; Može nas živjeti 10 u istom kučanstvu, ali ako jedan od nas ima 700,00 kuna primanja; Centar za socijalnu pomoć isplaćuje 100,00 kuna – znači 10,00 kuna mjesečno po članu, tj. trebali bi preživjeti mjesec sa 80,00 kuna mjesečno po članu…
Zvuči kao dobra parodija!
Nakon cjelokupne situacije, bili smo primorani preseliti se k mojim roditeljima (koji također jedva vežu kraj s karajem). Kao posljedica toga; 15 dana prije termina poroda živim 5 sati autom udaljeno od rodilišta, prekinula sam studij jer ga ne mogu plaćati, a još uvijek se pitam hoću li našem još nerođenom djetetu moći priuštiti paketić pelena, a kamoli nešto više. Jedino mogu reći da smo u nesreći imali sreće – jer imamo roditelje kod kojih ćemo stanovati, pa smo bar riješili problem stanarine. Nedavno je suprug dobio posao za prihvatljivu plaću (daleko veću od mojih sadašnjih primanja
pa ćemo valjda uspjeti nekako isplivati.
Sve ovo Vam pišem, ne toliko zbog sebe, već zbog drugih koji će doživjeti, ili su već doživjeli, isto a nemaju nikoga da im pomogne. Želim staviti naznaku na samo jedno pitanje: buduće SAMOHRANE MAJKE – bez supruga, bez primanja, bez ikoga da im pomogne i s djetetom na putu; koje neće razumjeti «nema mlijeka jer je Zakon takav».
Pitam se da li se ovime želi smanjiti prirast stanovništva u RH i povećati broj namjernih abortusa?! …A mislila sam da nam je cilj povećati životni standard u našoj zemlji, a ne ga smanjiti.
-
Imam sličnu situaciju,i ja sam u državnoj firmi dobila otkaz jer se na posao puno prije vremena vratila gđa kojoj sam ja bila zamjena,bila sam u 4. mj trudnoće.U isto vrijeme je i moj muž ostao bez posla,kad te ide-ide te.Pa je radio svašta,srećom kroz 3 mjeseca je dobio stalan posao. To je bilo lani,ali još dan danas vučemo neke repove i dugove iz tog razdoblja.Zahvaljujem dragom Bogu na svojoj dječici,poludim kad se na tv-u potegne tema pronatalitetne politike...Čuvaj sebe i bebicu,puno sreće ti želim.Čvrsto vjerujem da će sve jednog dana sjesti na svoje mjesto.
-
daj pitaj malo u gradu u kojem zivis u vezi dj doplatka cim rodis ....znam da je dj doplatak 1600 kn po clanu znaci da ti i suprug i "beba" nebiste smjeli bit prijavljeni na vise od tog zbroja tj to pitas u hzzo a u upravu grada ...pitaj za subvenciju podsanrstava ......tvoji ili njegovi roditelji te prijave kao podstanara tj da placas cca 200kn stan tj vlasnik stana i ti napravite ugovor koji kupis u n.novinama i odete kod j biljeznika to ovjeriti i to odneses u grad i mjesecno ti postar doma nosi 750 kn .....za ostale inf mozes me na pm....
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma