Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: trebam pomoc

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno trebam pomoc

posto nisam nasla adekvatan naslov za svoj problem , evo, obracam se ovdije, a vi me preusmjerite....
    dakle imam dvogodisnje djete koje pokazuje jake znakove destruktivnosti, samoozljedjivanja i ozljedjivanja drugih ( u jos suvijek spada gruzenje, lupanje, cupanje i sl sto sam sebe sto druge). Koliko god smo pokusali na neki nacin mu ukazati da to nesmije raditi , on i dalje cini po svojoj volji i mi kao roditelji i tete u vrticu smo dovedeni pred zid i neznamo kuda i kako dalje.
    da, a s druge strane izuzetno je pametan, jako napredan u motorici i izuzetno umiljat u svojim takvim fazama,te ima prerioda kada se zna toliko udubiti u neku svoju igru da ga je milina gledati ( primjer je da je prosli tjedan teta dala u vrticu plastelin klincima i roko je bio zaokupiran sat i pol s njim, na sto sam ja i tete jedva dosle sebi od cuda).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sto se tice agresije - dijete samo skrece paznju na sebe. Meni se cini (a nezahvalno je davati komentare na temelju 3-4 recenice koje je netko napisao na forumu) da bi se dijete uskoro moglo pokazati darovitim, pa se gusi u aktivnostima koje ne zadovoljavaju njegovu brzo rastucu intelektualnu razinu. Vidi topic Darovita djeca i kako se nositi s njihovim posebnim potrebama...

Vecina odgajatelja zna i primjenjuje efekte gline u svom radu. Mozda se samo nisu bas odmah sjetile, jer to je aktivnost koju one rade s ipak malo vecom djecom.

Plastelin - glina - glinamol je klasican materijal za smanjenje agresivnosti kod male djece. Glinu mozes premijesiti 1000 puta, nema tu neuspjeha, mozes uvijek raditi iznova, mozes je lupati, udarati, bosti... ispucati svu svoju agresivnost na njoj. Ima glinamola za kupiti u svakoj knjizari, a glinu treba ipak malo traziti (nekad je bilo u Likumu, a sada u Hobby art ducanima se moze naci....). Cijelu teoriju o tome nasla sam u knjizi Violet Oaklander: Put do djecjeg srca, ali i u brojnim drugim knjigama.

Rano je jos za bilo kakve komentare. Sto bih ja ucinila? NUDILA bih mu sve i svasta (sad je pravi trenutak za to) dok dijete ne nadje podrucje koje mu odgovara. Bit ce tu puno puuuuuno isprobavanja. Nastavi doma s plastelinom, mozes mu napraviti i slano tijesto, nabavi polako Lego-duplo itd... Daj mu klupko vune, nek namata... Moj stariji sin je u ovoj dobi poceo razvlaciti produzne kabele po kuci i jos nije prestao (za 2 dana imat ce 9 godina ).

Nek vam vostane pastele i papiri budu pri ruci - pa nek dijete proba crtati.... Mozda ga to zaokupi.

Moj mladji sin povremeno je isto pokazivao sklonosti autoagresiji i agresiji. Njegovo "podrucje" interesa pokazalo se tek kasnije - jezici! Sad je sretan s engleskim i njemackim, ali dugo je trebalo da mu nadjemo radnu tocku. Sa starijim, koji je zakleti tehnicar od rodjenja, stvari su isle lakse.

Dok su bili u dobi od 2-3 godine zakon su im bile ljuljacke (u stanu konj za ljuljanje i neki bicikl-guralica kojem se dvostruka rucka mogla preklopiti u ljuljacku). To ih je smirivalo... I danas mi je zao sto nemam mjesta za stolac za ljuljanje. To pomaze kod dosta oblika agresivnosti i nemira. Ne znam kako djeluje, ali pali.

Uzivajte u istrazivanju i dobro se zabavite! Nije ovo nista zabrinjavajuce - dijete samo trazi neku primjerenu aktivnost, a ona je po svoj prilici vec sada na razini iznad ocekivane.

Sretno!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I meni je darovitost prvo pala na pamet kad sam procitala post.
    Ali, kao sto Peterlin kaze, tesko je to procijeniti ovako, preko foruma.

I nemam sta puno dodati, Peterlin je sve napisala. Nemoj se nervirati, promatraj svoje dijete, nudi mu razne zanimacije, negdje ce se naci.
    A ako je stvarno rijec o darovitom djetetu onda oprezno, moras mu biti podrska i gurati ga naprijed u svim situacijama, usmjeravati ga pravilno...puno je tu posla. Samo strpljivo...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hvala pokusati cu tamo potraziti pomoc

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih reci da uskoro mozes ocekivati "razvojni skok" tj. nagli porast vjestina na nekom podrucju - dijete uci govoriti i sad je sigurno frustriran jer razumije i zna daleko vise nego moze izraziti... pa onda mlati oko sebe.

Strpljenja, bit ce sve u redu u kratkom roku. Kreativne igracke pomazu (drvene kocke, razne stvari za sklapanje... KUHINJA je pravi izvor kreativnih i jeftinih igracaka).

Moji su klinci u malo starijoj dobi kuhali "juhu od zacina" i znali po mirisu prepoznati sve zive zacine koje smo imali ... Tako sam ih zabavljala dok sam kuhala.

Za dob od 2-3 godine ja bih preporucila "skriveno blago" - uzmi zdjelu za kolace, plasticnu, nasipaj unutra kilu kukuruznog brasna ili griza i sakrij igracke (figurice iz kinder-jaja, kocke... autice) pa nek dijete kopa. (Kukuruzno se meni pokazalo boljim jer manje prasi od psenicnog..)

Najprije sakrij jednu, pa dvije, pa tri igracke/zlicice/cepa od boce... Naucit ce brojiti, a da ni ne zna sto je to. Nek kopa zlicom, priborom za jelo... svejedno. Ako mu se svidi - super, ako ne - trazi nesto drugo... To se moze raditi i u pijesku, ako imas vlastiti pjescanik. Pazi da predmeti u pocetku ne budu presitni, nek budu sarenih boja pa mozete poceti razlikovati i boje itd. Idejama nikad kraja! Dijete ce ti samo pokazati sto mu se svidja od ponude.

Moji su obozavali i igre s vodom (pretakanje u lavoru, stavila sam nekoliko manjih posuda - to su radili i u kadi).

Kasnije su mijesali brasno, crvenu papriku, razne kombinacije mirisa, sol, secer, stavljali sve to u vodu... Imali su pregace, dala sam im plasticni djecji pribor za jelo, kalupe za kolace i udri! Koliko su mi samo brasna potrosili, a i svega ostalog... nemam pojma. Znalo je biti nereda oslobodiboze, ali te su zabave trajale satima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •