Zaboravih reci da uskoro mozes ocekivati "razvojni skok" tj. nagli porast vjestina na nekom podrucju - dijete uci govoriti i sad je sigurno frustriran jer razumije i zna daleko vise nego moze izraziti... pa onda mlati oko sebe.

Strpljenja, bit ce sve u redu u kratkom roku. Kreativne igracke pomazu (drvene kocke, razne stvari za sklapanje... KUHINJA je pravi izvor kreativnih i jeftinih igracaka).

Moji su klinci u malo starijoj dobi kuhali "juhu od zacina" i znali po mirisu prepoznati sve zive zacine koje smo imali ... Tako sam ih zabavljala dok sam kuhala.

Za dob od 2-3 godine ja bih preporucila "skriveno blago" - uzmi zdjelu za kolace, plasticnu, nasipaj unutra kilu kukuruznog brasna ili griza i sakrij igracke (figurice iz kinder-jaja, kocke... autice) pa nek dijete kopa. (Kukuruzno se meni pokazalo boljim jer manje prasi od psenicnog..)

Najprije sakrij jednu, pa dvije, pa tri igracke/zlicice/cepa od boce... Naucit ce brojiti, a da ni ne zna sto je to. Nek kopa zlicom, priborom za jelo... svejedno. Ako mu se svidi - super, ako ne - trazi nesto drugo... To se moze raditi i u pijesku, ako imas vlastiti pjescanik. Pazi da predmeti u pocetku ne budu presitni, nek budu sarenih boja pa mozete poceti razlikovati i boje itd. Idejama nikad kraja! Dijete ce ti samo pokazati sto mu se svidja od ponude.

Moji su obozavali i igre s vodom (pretakanje u lavoru, stavila sam nekoliko manjih posuda - to su radili i u kadi).

Kasnije su mijesali brasno, crvenu papriku, razne kombinacije mirisa, sol, secer, stavljali sve to u vodu... Imali su pregace, dala sam im plasticni djecji pribor za jelo, kalupe za kolace i udri! Koliko su mi samo brasna potrosili, a i svega ostalog... nemam pojma. Znalo je biti nereda oslobodiboze, ali te su zabave trajale satima.