Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: dojenje, stolica i crvena guza..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno dojenje, stolica i crvena guza..

Zadnjih par dana je mom bebaču crvena guza (ima 4 mjeseca i isključivo je dojena beba). Bila mi je patronažna i rekla da je to vjerojatno zbog hrane koju ja jedem.. Ja u zadnja dva mjeseca jedem normalno, a u zadnje vrijeme malo više misslija i kukuruznih pahuljica...
    I rekla je da mu je stolica premekana. Stolica je od početka podjednako vodena, i ne vidim od čega bi postala tvrđa kad je njemu prehrana stalno ista, ali patronažna kaže da bi dijete od 4 mj trebalo imati tvrđu (kašastu) stolicu. Broj stolica varira, ali u zadnje vrijeme je 1-4 dnevno i ja ne mislim da on ima proljev..Mali Matija napreduje dobro i sretna je beba...
    A pitanja su.. da li stvarno crvenilo guze može biti od toga što ja jedem i od čega?! Od čega je guza crvena? Da li je normalno da dijete od 4 mj ima vodenkastu stolicu ili bi se stvarno trebala zgusnuti? Matija doji često, negdje oko 12 puta dnevno i tako je skoro od rođenja..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Može, ali ti je puno vjerojatnije da se radi o gljivicama pa se slobodno zabrini.
    Preporučujem ti smanjiti šećer i ukinuti ako nedajbože koristiš pivski kvasac u prehrani - to gljivice OBOŽAVAJU. Nabavi citrosept ili citrofit, i raspali po jogurtu.
    Bebe su prilično "protočne" pa se situacija brzo smiri ako je mama OK. U međuvremenu nastoj bebi luftati guzu koliko god je to moguće. U tu svrhu su i inače dobre platnene pelene. Postoje i nekakve rasprave čime guzu mazati i mislim da se uglavnom slažu oko maslinovog ulja, ali su u našem slučaju "sunce moje malo" i bepanthen bili OK. Onda smo prešli na cueing i riješili se crvenih guza zauvijek.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jasna, evo davor je fakat strucnjak

kakica naravno moze biti i sada rijetka, bebama na adaptiranom je obicno tvrdja (a ima dosta mama koje polako odustaju od dojenja u ovo doba kako je matija sad star pa im stvarno kakica postaje tvrdja)

jedi i dalje najnormalnije. kod maminog jela su problem iskljucivo alergije, a to sad nema veze s vama.

pogledaj za svaki slucaj jel mozda matija ima soor (ili ti osjecas peckanje ili svrbez po bradavicama), jer te gljivice se prenesu do guze.

a lijecenje - sve kako je davor napisao. od jogurta posebno acdidofil (a mislim i bioaktiv )

a jel te zanima sto je cueing? :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene zanima!!! :D :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni bi bilo super kad bi Samaritanka i Davor ponovo otvorili topic o tome

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da me zanima!!

Ne kuzim da li je dovoljno jesti jogurte i bioaktive (inace, patronazna je rekla ne jogurtima kad je vidjela guzu!!) ili je potrebno i ljecenje?!

Ja ne mislim da Matija ima soor, barem ga ja nisam vidjela u njegovim ustima, a ni ja ne osjecam nista posebno na bradavicama... ali obratiti cu dodatnu paznju.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jasna, o reakcijama na hranu, tj. jogurt i mlijecne proizvode mozes bolje pitati svoju frendicu i nakon toga tu podijeli to s nama jer je ona vjerojatno bolji strucnjak za te reakcije nego svi mi ovdje skupa s patronaznom
    kolko ja znam o tome, alergija na mlijecne proizvode ne ide prvo na guzi, nego kao grcevi i osip na raznim drugim mjestima.

od cega uopce moze biti crvena guza?
    - od alergije?
    - od gljivica
    - od nekih bakterija?
    (ovo s upitnicima imam ja neke upitnike u glavi )

sad sam prosla search po 600 stranica naseg zakona o dojenju (ma mislim, knjige o dojenju kojoj apsolutno vjerujemo) i crvena guza se spominje jedino na par mjesta, svaki put vezano uz gljivice.
    tako da bi acidofil i bioaktiv ipak prije mogao pomoci, a ne odmoci. pretpostavljam na gljivice na tebi, a ne na matijinoj guzi :? pa ce biti manja vjerojatnost da mu ih dalje prenosis.
    kao sto primjecujes, ne znam puno o vezi dojenja i crvene guze samo o vezi soora, ostalih gljivica i crvene guze. mozda zato sto veze dojenja i crvene guze bas i nema

crvenu guzu je stvarno dobro sto vise luftati. gljivice vole vlazna topla mracna mjesta.

sad moram sa svojim davnim iskustvom (od prije 8g, veronika). dosla je jos iz bolnice s crvenom guzom koja nikako da prodje, trajalo je jako dugo. sve dok mi jedna pedijatrica u penziji nije rekla magicnu kombinaciju:
    hrastova kora/kamilica/hipermangan/zalfija/luftanje/nikakve kreme

sve to mozes nabaviti u apoteci, napravit caj i namakati kod prematanja svaki put s drugim. e, sad, postoji mogucnost da se tu na forumu javi netko i kaze npr. da hipermangan ili slicno nije uopce dobro za guzu, zato sto sam ja zastarjela mama i zato sto najmleadje dijete nije imalo takvih problema s crvenom guzom pa me nije zanimalo jel ima kakav bolji lijek. ali ovo gore napisano je jedina kombinacija koja nam je nakon niza krema pomogla s veronikom.
    i nikako nije podnosila pampersice kad bi se guza zacrvenila, samo platnene.

a cueing je dofinitivno najbolje rjesenje :D
    steta sto je masa starih tema sa starog foruma izbrisana, tamo su bile dugacke rasprave i opisi cueinga - ucenja bebe o vlastitim potrebama za praznjenje od pocetka. na novom forumu imas npr. ovaj topic:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=cueing
    ja se ne kuzim u to, radi se o tome da kuzis neke bebine znakove i da ispocetka ulovis ta praznjenja jer mozes fakat pretpostaviti kad ce biti, u razmotanu pelenu. pa se kuzite sve bolje i bolje pa ti beba s 4 mjeseca vise nema pelene
    a ja bila sretna kad se moja lara odvikla od pampersica malo prije treceg rodjendana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo samo da se nadovezem na renatu i kazem da je moj dzan imao gljivice po tjelu, ne samo po guzi po izlasku iz rodilista i jedino sto nam je pomagalo je bilo pranje u hipermanganu. Naravno da sam cula da on moze skoditi, ali ako se pripremi u malim - zaista minimalnim kolicinama - tj. da voda bude tek roskasta nema da skodi.
    Zelim vam da se sto prije rjesite crvene guze...

ivarica

Početno

nista sa starog foruma nije brisano :shock:
    samo se treba obratiti moderatoru za copy paste

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma znam da nije brisano, samo se treba obratiti moderatoru...

pa mozda bi se mogli izvuci zanimljivi topici o cueingu? moderatore?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je promaklo pospremiti topice o bezpelenašima, cueingu, jogurtu, a i još ponešto.

To s gljivicama je zapravo dosta ozbiljna stvar. Soor je samo jedna od manifestacija i fora je samo zato što je očit. U našim pasivnim krajevima se ljudi i dalje furaju na nistatin, iako je dokazano neučinkovit, a najbolji je biser da se dobiva pomiješan sa šećerom :?

Na ovo su se furale naše bake:

(Mary Poppins, A Spoonful Of Sugar)
    "That a spoonful of sugar helps the medicine down
    The medicine go dow-own
    The medicine go down
    In a most delightful way"

...a bolje bi im bilo da nisu.

Od ostalih predivnih manifestacija, tu su blisteri, crvene guze, "pranja" - you name it...

Patronažne su topic za sebe

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I mi još isključivo dojimo i imamo crvenu guzu.

Naime, viroza joj je zakomplicirala prehladu i završila na antibiotuki prije mjesec dana zbog čega joj je kakica doslovno pržila guzu.
    Stanje se smirilo i crveni se samo oko samog ulaza u guzu. Prešli na platnene, kaos. Pocrvenili i guzovi. Vratili se na jednokratne, promijenili 3kreme i opet se vratili Bepanthenu koji joj najbolje smiri, ali ne do kraja. Već predugo traje i nikako proći. Čim se pokaka, odmah je promijenim, ali samo taj kratki kontakt s kakicom dovoljan je da joj se koža upali, uglavnom u procjepu između guzova i oko samog čmara.

Ne primjećujem soor, stoga je li moguće da su gljivice unatoč tome?
    Pokušali s Canestenom, no nije pomoglo.

Platnene su nam uglavnom pamučne, sad čekamo konoplja/bambus radi boljeg upijanja.

Zanima me, koja količina hiperrmangana se stavlja? Na kraju ne znam bih li s njime pokušala?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To s hipermanganom ti je veća komplikacija od koristi. Koristi se jaaaaako razrijeđen tako da je voda samo malo roza boje, ali uopće ne vjerujem da ima ikakav povoljan učinak. Pranjem izvana ćeš teško utjecati na uzrok iznutra.

Probaj sebe tretirati s jogurtom

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Indi, pa ja bih rekla da su gljivice neke, jer sa antibioticima gljivice dolaze kao obavezno kod velikih, pa tako da mislim da mali sigurno nisu zaštićeni od toga.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nama je pomogla Daktarin krema, isto nekakav antimikotik, može i bez recepta, koliko se ja sjećam, košta oko petnaestak kuna.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala na savjetima.

Probiotici su u tijeku, ali nastavljamo.

Daktarin, znam za njega. Njime nećakinja liječi jezik, tj. gljivce koje joj ga papaju kad gura šporke ruke.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •