Moj mali dječak je poslije poroda izgubio 300g, pa nam je pedijatrica preporučila dohranu. Dohranu sam davala jako štedljivo i to na špricu boreći se da dijete nastavi dojiti.
Prvi mjesec je dobio 650g, i nekako smo dobili prolaznu ocjenu kod pedijatrice. Uglavnom sam mu davala 2 do 3 puta po 30-tak ml dohrane. Postepeno sam izbacila dohranu (mislim da je baš jako postepeno- oko 2ml svaki drugi ili treći dan) i dijete je nastavilo dobijati cca 20g dnevno. Međutim dogodi se (rekla bih iz neobjašnjivih razloga :? ) da nekog dana ne dobije niti grama, ili čak izgubi 10g.
Sad ima 2 mjeseca i 11 dana (prije otprilike 15 dana sam ukinula dohranu), a tokom drugog mjeseca je dobio 450g.
Sad isključivo doji, na zahtjev, otprilike svakih 1,5-2 sata u danu , a naveče spava oko 4,5 sata u prvom periodu noći, a poslije se budi svaki sat ili 2 sata.
Naveče prije nego zaspi bude baš nervozan, čak zna i da odbija da doji (ja tad vidim da iz sike ne izlazi mlaz, nego jedva kapljica, pa mu ponudim drugu-koja isto tako za 5 minuta bude "prazna", onda ga vratim na prvu, mijenjam položaje tokom dojenja, malo ga podignem,...i tako dok ne zaspi.
Njegovo opšte stanje je rekla bih dobro (sadržaj mokrih pelena je minimalno 350g dnevno, stolicu ima svakih 6-7 dana- boje senfa, veseo, raspoložen, koža elastična, usne vlažne...) i to je razlog zašto ne posežem ponovo za dohranom.
Ipak, bojim se da li je to premalo (450g u drugom mjesecu), zato molim za mišljenje onih koje imaju iskustva.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima