Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Postupci s novorođenčetom - što se može odbiti/odgoditi?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Postupci s novorođenčetom - što se može odbiti/odgoditi?

Kako se beba ne bi dodatno traumatizirala odmah nakon porođaja raznim medicinskim postupcima, zanima me što se sve mora dopustiti, a što se može odgoditi ili čak odbiti u rodilištu. Na više mjesta nalazim neke teme, ali je dosta rascjepkano, pa da ih obuhvatimo u jednoj temi.

Ove postupke smatram invazivnima/štetnima:
    1. prevencija konjuktivitisa mastima/kapima za oči - [zašto davati antibiotik preventivno?]
    2. injekcija vitamina K - navodno nije potrebna, jer ga ima dovoljno u kolostrumu, ili ako već mora, da se daje na usta, jer u injekciji je doza veća od potrebne
    3. cijepljenje protiv tuberkuloze - [može li to i kasnije kod pedijatra?]
    4. cijepljenje protiv hepatitisa B - [je li to potrebno?]
    5. uzimanje krvi iz pete za probir na fenilketonuriju i hipotireozu. [to mi se čini opravdanim, ali opet se radi o "pikanju"]
    6. kupanje bebe - na tečaju su govorili (a i piše) kako ne treba kupati, nego samo osušiti bebu nakon rođenja, jer bebina koža ima svoj zaštitni sloj

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mozes odbiti svaku od navedenih stvari. to je tvoje dijete i ti odlucujes sto se smije, a sto ne smije s njim.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zanimljivo. Pratim temu. (Vjerojatno uzalud, jer sve da nešto i odbijem, pitam se tko bi me slušao. )

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: Postupci s novorođenčetom - što se može odbiti/odgoditi?

Citiraj aro32 prvotno napisa
    5. uzimanje krvi iz pete za probir na fenilketonuriju i hipotireozu. [to mi se čini opravdanim, ali opet se radi o "pikanju"]
    Može se jednostavno čekati da se vidi hoće li dijete oboljeti od tih bolesti, da se ne traumatizira pikanjem.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    zanimljivo. Pratim temu. (Vjerojatno uzalud, jer sve da nešto i odbijem, pitam se tko bi me slušao. )
    takodjer... sama ne znam sto je vise stetno nego korisno, ali bi definitivno htjela saznati u iduca 3 tjedna.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Može se jednostavno čekati da se vidi hoće li dijete oboljeti od tih bolesti, da se ne traumatizira pikanjem.
    Mislim da to baš i ne bi bila dobra ideja.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I meni od svega nabrojanog jedino to uzimanje krvi iz pete za testove na fenilketonuriju ima smisla. U pitanju je zaista kap krvi, moja mishica nije ni zaplakala kada su je pikali.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Citiraj Mima prvotno napisa
    Naravno da ne bi. Nije mi jasno kako nekome to uopće padne na pamet odbiti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Citiraj Mima prvotno napisa
    Naravno da ne bi. Nije mi jasno kako nekome to uopće padne na pamet odbiti.
    Objasnite onda nama neukima, par riječi o navedenim bolestima, i koje su pogodnosti od probira po rođenju, ranije se otkrije?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nasljedne metaboličke bolesti kod kojih se ranim otkrivanjem te pravilnom prehranom ili nadomjeskom hormona mogu spriječiti teška oštećenja mozga.
    Zgodan članak: http://hpps.kbsplit.hr/hpps-2004/32.pdf

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nasljedne metaboličke bolesti kod kojih se ranim otkrivanjem te pravilnom prehranom ili nadomjeskom hormona mogu spriječiti teška oštećenja mozga.
    koliko je hitno da se to otkrije, prva tri dana ili se može možda na prvom pregledu s 1mj? Ovo s pravilnom prehranom može čekati, jedino ne znam kako se radi to s hormonima (priznajem da sam link preletjela na brzinu, sve gledam da se otkačim i odem na spavanje )

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

koliko je hitno da se to otkrije, prva tri dana ili se može možda na prvom pregledu s 1mj? Ovo s pravilnom prehranom može čekati, jedino ne znam kako se radi to s hormonima (priznajem da sam link preletjela na brzinu, sve gledam da se otkačim i odem na spavanje )
    Može se čekati sa pikanjem ,ali ne predugo(izvaditi cc u roku mjesec dana od rođenaja da se stignu napravii testovi na to treba računati još nekoliko tjedana).
    U principu preporuke su početi što ranije sa terapijom i prehranom.U slučaju hiptireoze-hormonska terapija,u slučaju fenilktonurije posebna formula bez fenilalanina,znači bez dojenja.
    Bolesti su zapravo jako rijetke u RH godišnje oko 6-10 hopotireoza i 5-7 fenilketonurija na oko 42000 rođene djece.
    Fenilketonurija je nasljedna tako da u obiteljima koje gdje su oba roditelja nosioci gena šansa je da djete oboli 25%.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Može se čekati sa pikanjem ,ali ne predugo(izvaditi cc u roku mjesec dana od rođenaja da se stignu napravii testovi na to treba računati još nekoliko tjedana).
    U principu preporuke su početi što ranije sa terapijom i prehranom.U slučaju hiptireoze-hormonska terapija,u slučaju fenilktonurije posebna formula bez fenilalanina,znači bez dojenja.
    Bolesti su zapravo jako rijetke u RH godišnje oko 6-10 hopotireoza i 5-7 fenilketonurija na oko 42000 rođene djece.
    Fenilketonurija je nasljedna tako da u obiteljima koje gdje su oba roditelja nosioci gena šansa je da djete oboli 25%.
    Ovdje stvarno ne vidim razlog za odgađanje. Pikanje je zanemarivo, a korist velika.
    Čekanje samo dovodi do toga da dijete morate voditi na dodatne pretrage nakon što dođete doma iz bolnice. Pa ako je još i sezona gripe i prehlada... Mislim da je to daleko veći šok za dijete, nego pikanje.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Za fenilketonuriju mora proći najmanje 72 sata od poroda da bi dijete do tada poplo dovoljno mlijeka i test bio ispravan.Ako vam vade krv prije tog vremena test može biti lažno negativan.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi smo otišli drugi dan iz rodilišta, tak da je nama nakon 10-tak dana, krv iz pete vadila patronaža doma! Karticu smo stavili u kovertu i poslali u zg.

I nije baš jedna kapljica krvi... patronaža ga je morala par puta pikat, i dobrano se preznojila da skupi dosta krvi, ali nije to ništa pre-strašno!

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

1. prevencija konjuktivitisa mastima/kapima za oči - [zašto davati antibiotik preventivno?]
    2. injekcija vitamina K - navodno nije potrebna, jer ga ima dovoljno u kolostrumu, ili ako već mora, da se daje na usta, jer u injekciji je doza veća od potrebne
    3. cijepljenje protiv tuberkuloze - [može li to i kasnije kod pedijatra?]
    4. cijepljenje protiv hepatitisa B - [je li to potrebno?]
    6. kupanje bebe - na tečaju su govorili (a i piše) kako ne treba kupati, nego samo osušiti bebu nakon rođenja, jer bebina koža ima svoj zaštitni sloj
    evo kako je na zapadu
    1.prevencija konjuktivitisa - kapi u oci
    2.injekcija vitamina K - bez injekcije,kapi vitamina K oralno,nakon izlaska iz rodilista,jednom tjedno
    3.cijepljenje protiv tuberkuloze - na prvoj kontroli sa navrsenih mjesec dana
    4.cijepljenje protiv hepatitisa B - nismo primili,dr.kaze da nema potrebe.to cjepivo se daje samo bebama cija mama ima kronicni hepatitis B.
    5.uzimanje krvi iz pete - u rodilistu,treci dan.
    6.kupanje bebe - ne odmah nakon poroda.tada bebu samo obrisu,obuku i stave joj na glavu pamucnu kapicu(prevencija pothladjivanja).u sljedeca 24 sata bebi vise puta kontroliraju tjelesnu temperaturu i ako je sve u redu,prvo kupanje je 24 sata nakon poroda.

novo sta rade u rodilistu je preventivno testiranje beba na cisticnu fibrozu(mukoviscidozu).za taj test bebi se vadi krv iz vene na ruci.
    test nije obavezan,ali se preporuca i da bi ga mogli/smjeli uraditi potrebna je pismena suglasnost oba roditelja.
    od cjepiva za bebe do godinu dana,pod obavezno su BCG i DTP.
    sva ostala cjepiva su fakultativna,i doktor (ako smatra da je potrebno) ih daje uz suglasnost roditelja.
    i da malisani lakse podnesu torturu cijepljenja,par sati prije cjepljenja,preporuca se zalijepiti na mjesto gdje ce ih "piknuti"mali flaster sa anestezijskim svojstvima.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možeš odbiti sve, ali najavi unaprijed.
    meni se dogodilo da sam rekla kako bih odbila cijepljenja, ali je doc rekao: sori, već je procijeplljen. :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče cijepljenja u Vinogradskoj ih cijepe 2. dan, mada mojeg malenog su zbog nekih pretraga cijepili zadnji dan. Naravno, najbolje je prije poroda ili odmah po porodu najaviti što se eventualno želi izbječi, ili sastaviti na pismeno i potpisati se, pa predati prije poroda.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Citiraj M&A prvotno napisa
    evo kako je na zapadu
    2.injekcija vitamina K - bez injekcije,kapi vitamina K oralno,nakon izlaska iz rodilista,jednom tjedno
    4.cijepljenje protiv hepatitisa B - nismo primili,dr.kaze da nema potrebe.to cjepivo se daje samo bebama cija mama ima kronicni hepatitis B.
    6.kupanje bebe - ne odmah nakon poroda.tada bebu samo obrisu,obuku i stave joj na glavu pamucnu kapicu(prevencija pothladjivanja).u sljedeca 24 sata bebi vise puta kontroliraju tjelesnu temperaturu i ako je sve u redu,prvo kupanje je 24 sata nakon poroda.

...preporuca se mali flaster sa anestezijskim svojstvima.
    Ovo mi je prihvatljivo. Namjeravam to dodati planu poroda. Možda upali

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Preporucujem knjigu "Zdravo dijete unatoc lijecnicima", ne znam tocno tko je autor, nedavno sam je procitala, napisao ju je americki pedijatar koji pise o stetnosti svega navedenog u prvom postu, zaista dobra knjiga, bas se covjek zamisli.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Nikina mama prvotno napisa
    Preporucujem knjigu "Zdravo dijete unatoc lijecnicima", ne znam tocno tko je autor, nedavno sam je procitala, napisao ju je americki pedijatar koji pise o stetnosti svega navedenog u prvom postu, zaista dobra knjiga, bas se covjek zamisli.
    I sto kaze, zasto je stetno uzimanje krvi iz pete radi provjere na fenilketonuriju i hipotireozu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj M&A prvotno napisa
    evo kako je na zapadu

novo sta rade u rodilistu je preventivno testiranje beba na cisticnu fibrozu(mukoviscidozu).za taj test bebi se vadi krv iz vene na ruci.
    test nije obavezan,ali se preporuca i da bi ga mogli/smjeli uraditi potrebna je pismena suglasnost oba roditelja.
    od cjepiva za bebe do godinu dana,pod obavezno su BCG i DTP.
    sva ostala cjepiva su fakultativna,i doktor (ako smatra da je potrebno) ih daje uz suglasnost roditelja.
    i da malisani lakse podnesu torturu cijepljenja,par sati prije cjepljenja,preporuca se zalijepiti na mjesto gdje ce ih "piknuti"mali flaster sa anestezijskim svojstvima.
    Gdje je to na zapadu?

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

u Nl svih 6. tocaka mozete odbiti ili primit.

imam dva ziva i zdr. primjera

krv iz pete je vadila patronazna 10. dan, beba to niti ne primjeti, jer se bocne nekim aparaticem/pistoljcicem pritiskom na gumbic..nesto jednostavno i prakticno, ultra tanka/mala iglica....

vit k i d su dobivali na kapi...

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mi smo izbjegli cjepljenje. Rekli smo da namjeravamo kad malo ojaca, za koji mjesec, da izbjegnemo predavanja o svsihodnosti...

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Na Svetom Duhu ne kupaju bebu odmah po porodu da se ne hladi, samo je malo obrišu, drugi dan je kupanje. Mislila sam da je tako svugdje u HR.
    A što se ostalih postupaka tiče,

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

... ode post!
    ugl. nisam protiv, na svakom je roditelju odgovornost, šteta što bebači ne znaju pričati... možda bi bilo bolje dati vitamin K oralno nego u injekciji, al to su nijanse i to upitne. Ako sam dobro zapamtila to je gorka tekućina pa sad jel veća "trauma" da guta tu tekućinu il mala pikica koja boli sekundu

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

što se tiče pikanja u petu, u tih nekoliko dječice je moj sin s hipotireozom. 3. dan od poroda se uzima krv iz pete i šalje na rebro na analizu. mi smo nakon 2 tjedna dobili poziv od dr s rebra da dođemo početi suočavati se s time. dr je bio (i još uvijek je) divan i sve nam je u detalje objasnio i rekao nam sljedeće - bitno je tu pretragu napraviti što ranije jer količina t3 i t4 hormona koju dijete uskladišti od majke nakon poroda rapidno opada i ukoliko se ne započne terapija razina ths raste i vrlo brzo počinju oštećenja mozga koja su naravno nepovratna. još jedan razlog je i to što proces pretrage krvi traje 10 dana do 2 tjedna a to je otprilike i period sigurnosti za dijete jer još ima zalihicu od mame. mi smo sve napravili po protokolu pa je ipak ths nakon dva tjedna iznosio 104, a normalna razina je oko 5. tako da se s odbijanjem toga ne slažem. a kada to radi patronažna opet se gube dragocjeni dani na slanje uzorka i sl.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Samo sam htjela se ubaciti odnosno osvrnuti na popis. Iz svog vlastitog iskustva znam (sin) da nam je ZIVOTNO DRAGOCJENO bilo pikanje pikanje iz petice na hipotireozu jer je vec tad pokazalo abnormalan nalaz.
    Da nam to nisu napravili dijete nebi razvilo klinicku sliku bolesti tako brzo a tad bi vec bilo SIGURNO KASNO za uvodjenje nadomjesnog hormona (terapije) sto bi SIGURNO dovelo do zastoja u rastu i razvoju!

Moje je skromno misljenje da je vecina stvari koje rade na tom popisu tu sa razlogom i da nisu ih stavili bezveze samo kako bi stresirali dijete

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mp - vidim imale smo isto iskustvo :/

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ups, sorry, BP.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Da, nazalost. Samo sto moj sincic jos uzima terapiju a cini se da ce morati i dalje...

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa nama je rečeno doživotno jer je rođen bez razvijene štitnjače a to ne može naknadno narasti. ali ništa strašno, par tabletica svako jutro i to je to! :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •