Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: utrogestan u kasnoj trudnoci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno utrogestan u kasnoj trudnoci

zasto se daje?

pitam za frendicu, nema bas neku komunikaciju s dr, ima jos par tjedana, dr dao utrogestan ali nije objasnio zasto, osim toga da 'zeli malo pojacati taj progesteron'

cemu sluzi?

s bebom ja kao sve ok, prvo mu se cinila premala, kasnije da je ok

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja znam da se utrogestan uzima uglavnom u prvom tromjesečju kao preventiva protvi spontanog. Ja ga uzimam 3x2, a ovako kasno u trudnoći, nemam pojma. Javit će se sigurno netko tko zna.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pa ja mislim da utrići nemaj neku funkciju nakon prvog tromjesečja :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    pa ja mislim da utrići nemaj neku funkciju nakon prvog tromjesečja :/
    I ja mislim tako...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daje se kod krvarenja, prijetećeg preranog poroda...ovak preventivno nisam nikad čula.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jedini slučaj za kojeg znam da se Utrogestan davao i u kasnoj trudnoći je jedna cura koja ima samo jedan jajnik (a ni taj baš ne funkcionira savršeno).

Ne znam kakvu svrhu ima, jer posteljica ionako proizvodi ogromne količine progesterona, pa je to što se uzme kroz Utrogestane samo mali dio. Zato se obično daje do kraja 1. tromjesečja, tj. dok posteljica ne preuzme potpuno svoju funkciju.

Možda da postaviš pitanje na pdf-u Potpomognuta oplodnja, možda cure znaju nešto više?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, cure. odlucila je da nece uzimati dok ne cuje jos jedno misljenje, pogotovo nakon citanja upute na lijeku, da u kasnoj trudnoci moze uzrokovati ostecenja jetre

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam ga dobila u bolnici nakon krvarenja i prjetećeg poroda,ali po izlasku iz bolnice moj gin. mi je rekao da on taj lijek nije nikada niti jednoj ženi prepisao niti će. Morala sam mirovati,ali strogo mirovati,a lijek nisam pila.

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Daje se kod krvarenja, prijetećeg preranog poroda...ovak preventivno nisam nikad čula.

da, da svi koji idu na MPO, obavezno dobijavu Utrogestane

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sa iskonovih stranica:
    Američki znanstvenici iz Južne Karoline predstavili su rezultate značajnog istraživanja koje je pokazalo kako je hormon progesteron uspješno spriječio prijevremeni porođaj kod iznenađujuće velikog broja visokorizičnih trudnoća.

"Pokazatelji efektivnosti tretmana bili su toliko dramatični da je istraživanje završilo ranije od predviđenog", izjavio je glavni istražitelj, dr. Paul Meis sa Sveučilišta Wake Forest.

Progesteron je prirodni produkt jajnika i posteljice. Svojom povećanom koncentracijom u trudnoći potiče sekrecijske promjene u sluzi maternice i tako je priprema za implantaciju oplođenog jajašca.

Kod 306 žena s visokorizičnim trudnoćama, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, primanje jedne hormonske injekcije tjedno smanjilo je šanse od prijevremenog porođaja za 34 posto. Dodatne 153 trudnice primale su injekciju placeba. Sve trudnice uključene u istraživanje već su imale barem jedno dijete rođeno prije 37. tjedna trudnoće. Istraživanju su pristupile između 16. i 20. tjedna, a tretman je trajao do 36. tjedna.

Studija je obuhvatila 19 centara koji čine mrežu jedinica za perinatalnu medicinu unutar Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj. Meis je rezultate istraživanja, baziranog na lijeku nazvanom 17P - sintetičkom obliku hormona, objavio na godišnjem skupu Društva za perinatalnu medicinu u San Franciscu.

"Rezultati su iznenađujuće dobri", izjavio je dr. Frederic Frigoletto, voditelj Odjela obstetike Opće bolnice u Bostonu. "Niti jedna intervencija koju smo dosad primijenili nije dala značajne rezultate. Ovo je vrlo dobra vijest."

U pokušajima sprečavanja prijevremenih porođaja koji su se dogodili za vrijeme istraživanja, liječnici uključeni u studiju mogli su koristiti metode koje inače osobno preferiraju. Meis objašnjava kako je lijek Tocolytic, kojemu je funkcija zaustavljanje kontrakcija maternice, pokazao razočaravajuće rezultate, dok je metoda odmaranja "strahovito neefikasna."

Progesteron u obliku lijeka 17P generički je lijek već dokazan u liječenju protiv neplodnosti. "Vrlo pomno smo ispitali pozadinu i literaturu o tom lijeku", objašnjava Meis te dodaje kako su istražitelji slobodno mogli reći sudionicima istraživanja da 17P ne uzrokuje nikakve defekte pri porođaju.

Meis je izjavio kako je progesteron već uziman u obzir kao sredstvo u spriječavanju prijevremenih porođaja 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, ali o tome nitko nije napravio ozbiljnu studiju.

Dr. Emile Papiernik, francuski opstetičar, vodio je malo, ali obećavajuće istraživanje o progesteronu 1970. godine. Međutim, tada nije mogao zainteresirati farmaceutske kompanije ili vladine agencije koje bi financirale opsežnije istraživanje.

"Ovo otkriće sjedi na farmaceutskim policama već više od 30 godina", izjavio je Papiernik.

Da je riječ o ozbiljnom problemu govore i ovi podaci: 2001. godine u Sjedinjenim Državama bilo je 476.000 prijevremeno rođene djece – što je od 1981. godine porast od 27 posto. Prošle godine, jedna od osam beba rođena je prije 37. tjedna trudnoće.

Prijevremeno rođene bebe imaju povećani rizik od neuroloških i slušnih problema te problema u ponašanju.
    ja ga uzimam od početka trudnoće, idem u petrovu kod doktora kojeg poznam i vjerujem mu. u početku sam ga uzimala vaginalno 3x2, sad pijem 1x2.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

gle, ja isto mislim da joj ne moze stetiti jer samo tijelo proizvodi ogromne kolicine tako da je to samo "kap u moru" kak je meni moj ginic bio rekao

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i u ovom gore citiranom pise da je davan do 36. tjedna. ona je sad tu negdje.

a ako tijelo proizvodi samo, sto ce mu pomoc?

_AndreA_

Početno

Dobila sam utrogestane nakon krvarenja u 9 tjednu trudnoce upravo zbog smanjenja rizika od spontanog pobacaja ali nazalost do njega je ipak doslo u 14 tjednu trudnoce
    Tako da meni nije pomoglo....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kao i sve IVF trudnice uzimala sam ga vaginalno do 20. tj., a sada u 27. tj. opet (oralno, 3x1) da ne bi došlo do prijevremenog poroda zbog otvorenog i smekšanog ušća. Vjerujem svojoj doc. i već prvi dan uzimanja primjećujem da su mi se smanjile kontrakcije.

aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam ga uzimala u pva tri mj. trudnoce.

nikka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam u 28 tj. i još ga uzimam i uzimati ću ga do 36 tj.
    kao da pomaže u spriječavanju prijevemenog porođaja i otvaranja...posebice kod visokorizičnih trudnica.
    evo takav sam ja odgovor dobila od svog dr.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

utrogestan ima svoju funkciju do otprilike 16 tj trudnoće....potpora posteljici u svrhu što boljeg "ugnježđenja" i stvaranja krvožilja. Nakon tog termina nije baš od neke svrhe osim što se žena šopa hormonima...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •