bili smo na kontroli s dva mjeseca i doktorica je rekla da joj Se cini da se bebi cuje Mali sum na srcu, pa da odemo kardiologu!da vjerojatno nije nista ali da mora provjeriti! Znate li sto o ovome, jako sam se uplasila!
bili smo na kontroli s dva mjeseca i doktorica je rekla da joj Se cini da se bebi cuje Mali sum na srcu, pa da odemo kardiologu!da vjerojatno nije nista ali da mora provjeriti! Znate li sto o ovome, jako sam se uplasila!
samo mirno, odi kardiologu.
to je česta pojava. jel imala beba temperaturu? ako je, moguće da je zbog toga.
uglavnom, navodno nestane oko puberteta.
držim fige da je sve ok![]()
Nadam se da ce biti u redu! Nije imao temperaturu!ali mi ponekad zvuci kao da je promukao!
imaju moji oboje. grozno zvuci ali obisno bude nekakvi neduzni sum. nadam se da je sve u redu![]()
Kod nas isto s dva mjeseca. Bilio pet na kontroli sa šest i šuma više nema. Ne brini, vjerojatno nije ništa, ali naravno da je bolje provjeriti.
preselit cu temu na zdravlje dijece jer vjerujem da ces tamo dobiti vise odgovora i cuti vise razlicitih iskustava.
zelim vam sve najbolje![]()
I meni su to pronašli kad sam bila jako mala. Pratili smo jednom godišnje kakvo je stanje i na kraju je sve bilo ok . Odavno više ne idem na kontrole.
Ali zvuči zaista grozno ,zato najbolje odmah vidjeti o čemu se radi.
Vjerujem da i kod vas nije ništa i da će brzo proći !
Sretno !
Oko nas svako drugo dijete ima šum, evo i moj mlađi sin.
U početku smo išli na kontrole jednom godišnje, a sada svake dvije godine.
svaki šum na srcu treba biti procijenjen od strane dječjek kardiologa- dakle učiniti EKG plus UZV srca. Tek tada se sa sigurnošću može reći o kakvom se šumu radi: bezazlenom ili funkcionalnom.
Zato učinite taj pregled i puno sreće da je samo nesignifikantni šum.![]()
ovcica imaš pp
stelitta nije mi nista stiglo jos!
vidim da si primila....
sretno!
mi isto imamo taj bezazleni. uvijek bolje provjeriti. sada idemo na kontrolu da vidimo je li nestao
potpisujem paid![]()
I moj sin je imao bezazleni. Išli smo u Vinogradsku, napravili UZV i EKG, pregledali ga i rekli da nemamo zbog čega brinuti.
Sretno, da bude i vama tako!
Evo, mi bili jučer na kontroli. naš je nestao. sve se zatvorilo. pozvala nas je na još jednu kontrolu s dvije godine da budemo 100 posto sigurni jer je jako plakao.
većina se rupica zatvori do godine dana ili do puberteta.
kod nas je dijagnoza bila Fo.ovalum 2mm i sad ga nema :D
sretno svima...![]()
I Iva ima bezazleni, bili smo kod kardiologa sa godinu ipo i kontrola nam je tek pred školu.
Kažu da se jako čuje kod povišene temperature. I danas priča kako je bila kod doktora i da joj je slušao srce kako super kuca![]()
odlično pale ali bitno je da ste učinili tu kardiološku kontrolu jer to je jedini pravi način...
![]()
evo bili smo kod kardiologa i rekao je Bogu hvala da beba ima zdravo srce, da selijevo cuje Mali sistolicki sum 2/6 i jos je napisao da je odrzan pretok preko foramena!nigdje ne mogu naci Sto ovo znaci, a u onoj panici se nisamsjetila p itati, pa ako netko zna molim da mi objasni!
Vjerojatno je mislio na ovo http://bs.wikipedia.org/wiki/Foramen_ovale
Gotovo sve ovakve rupice se spontano zatvore prije puberteta i to ne bi trebalo predstavljati problem.
Vjeruj iskusnoj,koncentriraj se na dio rečenice"Srce djeteta je dobro..."
to je tzv. otvoreni foramen ovale. Gradja ovalnog otvora omogucuje desno-lijevi protok krvi medju pretklijetkama tijekom fetalnog zivota te se zatvara nakon poroda. Medjutim, porast tlaka u lijevom atriju i rastezanje rubova otvora moze uzrokovati protok krvi kroz njega. Ovo nije defekt u pravom smislu jer ne nedostaje tkivo srcane pregrade. Klinicki znacaj otvorenog ovalnog otvora jest mogucnost izazivanja paradoksne embolije i mozdanog udara. Ako je veceg promjera ( 4 mm) ili ako kroz njega prolazi veca kolicina krvi u desno srce, smatra se klinicki znacajnim.
Zapaza se kod prosjecno 30% populacije. Moze biti obiteljska osobina.
vjerujem da će se ubrzo već zatvoriti a sigurna sam da ste i naručeni za kontrolni uzv.
u svakom slučaju dobra vijest ovcica.
kod nas je bio ovaj FO.ovalum 2 mm. Zatvorio se.do godinu dana. ne brini ništa :D
hvala na odgovorima! Narucili nas na kontrolu kada beba napuni godinu dana ,ali dokt rekao da je beba ima zdravo srce i da kontrolu shvatimo kao rutinsku! Lakse mi je sada,ali se svejedno brinem! Sto ako se to ne zatvori do odredene dobi?a dijagnoza je tocno ovako foramen ovale apertum!
Budući da sam u ove kasne sate, ovdje...
Ja sam kao dijete imala šum na srcu. Mama me je vodila ne redovite kontrole - pregled i ekg - negdje do škole. Onda su joj rekli da je sve u redu.
U trudnoći se nisam osjećala dobro i otišla sam na kontrolu misleći da će mi reći što sam dolazila, ali prevarila sam se.
Čuo se šum na srcu, a na ultrazvuku kasnije mi je povrđen ASD - atrijski septalni defekt. Napominjem da nisam imala nikakvih simptoma ili ograničenja u životu. Preporučena mi je operacija.
Tada sam bila trudna i nije se to moglo napraviti, a nije bilo ni neke velike hitnoće. Kada je moja jarčica napunila dvije otišla sam na operaciju koja u biti i nije prava operacija. U općoj anesteziji su mi preko vene u preponi kateterom došli do srca, stavili jedan mali kišobrančić i to je bilo to. Jedan dan sam mirovala i onda otišla kući s tim da odonda pijem mali Aspirin kroz šest mjeseci.
Kod tvoje bebe se radi o istoj dijagnozi. Postoji šansa da se zatvori samo. Kod mene se to više nije moglo dogoditi. Opasnost je ako je preveliki protok kroz tu rupicu da se preopterećuje desna strana srca i pluća ili u odrasloj dobi kao kod mene da dođe do paradoksalnih emolija tj. da ugrušak iz noge umjesto u plućima završi u mozgu.
Nemoj se mučiti. Vjeruj doktorima, idi na preglede, a ako bude potrebno kakva operacija, vjeruj mi to je mačji kašalj. Više boli kad se ugane noga.
Sretno i ako te što zanima slobodno me pitaj, jer osim što sam ovdje bila pacijent ja sam i doktorica.
ASD primum te ASD secundum sasvim su morfološki drugačije dijagnoze. Jest da foramen ovale anatmoski se nalazi na dijelu koje bi se moglo opisati ASD-om ali je zbog same prirode greške drugačiji. Tu ne nedostaje dio tkiva srćane pregrade već je ona funkcionalno tu ali nezatvorena. S obzirom da je defekt do 2mm taj će se otvoreni dio zatvoriti pa neće biti potrebe za kišobran tehnikom zatvaranja.
S ASD-om (pravim) naravno se kao i sa VSD-om može živjeti ukoliko on ne radi funkcionalne probleme( dobar shunt, dobri protoci i tlakovi) ali to ne mora nužno biti tako. Kasnije mogu stvarati probleme.
S obzirom da je ovcica učinila pregled i naručena je na kontrolu zasigurno će se foramen ovale zatvoriti dakle na svu sreću bude ok.
puno pozdrava svim srcima![]()
anatomske
srčane
Mojoj je curici još u rodilištu napravljena kardiološka obrada koja kaže:" Manji vuskulaturni VSD oko 2-3mm uz otvoreni f.o. ili manji ASD II oko 2-3 mm. Terapija nije potrebna, osim prigodne profilakse bakterijskog endokarditisa" pa me zanima šta znači da ovo "ILI" VSD "ILI" ASD i što je to profilaksa bakterijskog endokarditisa?
Pedijatrica u rodilištu mi je rekla da se ne trebamo brinuti i da postoji mogućnost da se rupica sama zatvori. Ono što mene interesira je u kojim aktivnostima bi eventualno djetetu mogla smetati rupica u slučaju da se ne zatvori i koliko je složena ta operacija?
Joj nemojte se ljutit ako tema već postoji, ja je nisam našla. Ako znate da ima please stavite mi link.
Naime, G. ima šum na srcu, već prije nekoliko mjeseci nam je pedijatrica to ustanovila pa smo dobili uputnicu za kardiopedijatra u Dubrovnik, i to smo dobili termin tek nakon tri mjeseca od naručivanja. Ali kaže doktorica da nije nešto hitno, nego da treba provjeriti za svaki slučaj.
Sigurno je još netko imao ovo iskustvo? Please javite se vi kojima je na kraju ispalo da je bezazleno....
I molim vas recite nam što možemo očekivati na pregledu i koliko će trajati? Hoće li ga staviti na EKG i koliko dugo? Kako da ga zabavim tamo da ne vrišti? Ipak mu je 16 mjeseci a jako je živ. Da ponesem kakvu slikovnicu, novi autić....? Jer ako nije miran sigurno ne mogu dobiti pravu sliku?
Pišite nešto, već me hvata panika....
Evo tema. Spojiti ću tvoju sa njom. http://forum.roda.hr/threads/47262-%C5%A1um-na-srcu
Ekg traje svega nekoliko minuta, sigurna sam da će tehničarke koje ga snimaju uspjeti ga zabaviti na dovoljno vremena da se dobije rezultat.
E. uvijek vrišti i otima se kad ju snimaju , ali je nekoliko sekundi mira dovoljno da se dobije uvid.
Posljednje uređivanje od sirius : 07.07.2010. at 13:39
Hvala sirius!
Super da EKG ne traje dugo. Nisam nikad bila pa ne znam.
Moj sin ima šum .Dugo su tražili zašto i onda je jedan kardiolog vidio da ima jednu opnicu na aorti koja radi šum .Nikad ne radimo Ekg nego ultrazvuk.Uvijek nam dozvole da ja zabavljam dijete.Treba uzeti nešto što će ga zanimati najbolje neku slikovnicu jer nemože se rukama igrati.
i moja necakinja ide na taj zahvat sa kišobrančićem,jako se bojimo....
nadamo se da ce proći bez velikih trauma i bolova...![]()
Moj sinčić ima VSD, srećom polako se sam zatvara......
Sad ima dvije godine i 4mj,
a otkriven mu je s 4,5mj ( često bi mu poplavila ruka ili noga, ili nos i oko usta kad bi jače plakao, te se jako oznojih i uspuhao kad je sisao...)
Uglavnom radili smo svaka tri mjeseca EKG i uzv.......
Ekg traje kratko pa se da izdržat,
a za uzv sam ga često znala uspavat ranije jer je bitno da beba ne plače i bude što mirnija (tada je brže goovo i bolje se može vidit stanje..)
Moj neće trebat na operaciju pošto mu je na početku rupicca bila 6mm.... a sad je već na dva.....
A on raste ko gljiva, sad je kao prosječni toripolgodišnjak, dakle nikakvih smetnji nema......
tako je,ide na katererizaciju tokom koje će učiniti zatvaranje pomoću kišobrančića.....najgore je pustiti tamo samu,inace je dosta prestrasena i bez mame ili nekog u koga ima povjerenje,tesko se uklopi,a jos teže zaspe.bit ce tesko i za mamu i za malu..
Postoji mogučnost da unajmite apartman na nekom drugom odjelu i da mama bude sa njom ta tri dana . To vam nitko neće predložiti, ali je moguće. Cijena je 700 kn po danu. Neama potrebe da ona zaspe sama , u popodnevnim satima puštaju da se ostane kod djeteta dok ne zaspi navećer. Ja sam često ostajala da 9 i 30 navećer i nikakvih problema nije bilo.
Što se tiče boravka ujutro, ja sam dolazila puno ranije od propisanih posjeta , najčešće nije bilo nikakvih problema.
Prije mjesec dana bolnica i kardiološki odjel dobili su titulu prijatelja djece te su se možda i pravila promjenila.
Ako i nisu , mama može doći ujutro i sjediti na hodniku , pa ako će djevojčica plakati može otići k njoj.
Koliko je stara? Sam oporavak nakon katetera je jako brz, taj dan su djeca pospana i van pogona (trebala bi i mirovati) , ali drugi dan kao da ništa nije bilo.
pretprošli pregled kod doktorice:-ja vam nisam htjela reći. ali prošli put na pregledu (kad je imala ekstra visoku temperaturu) sam mislila da sam čula šum na srcu-ali nema. tako da se ne brinete-moj šok ne možete zamisliti!!!
prošči pregled doktorice, nakon sedam dana: sve je u redu.
današnji pregled, nakon sedam dana: ipak mi se čini da ima šum, ali prvog stepena, međutim to je teško kod nje ustanoviti zato što se ne da ležeći pregledati, za sada ništa-pustit sve da bude tako kako je, a kada naraste možda napraviti ekg i krvnu sliku.
ja sam naravno nakon svake izgovorene riječi umirala.
da li znate šta o tome:pročitala sam sve članke, ali mi treba vaše iskustvo
Imamo već temu , spojiti ću i tvoju sa njom.
Inaće moj brat , sada tridesetogodišnjak , imao je i ima cijelo djetinstvo i život fizioški šum. Nikakvih problema nije imao , niti ih nema, čak su ga i u vojsku primili.![]()
proćitaj moje ranije postove
mi smo isto bili u DBK. DR Sršen je odlična, nježna i draga.dijete će ti plakati sigurno ali nema veze uspjet će oni to napraviti.kod nas se FO.Ovale zatvorio ali moramo isto na kontrolu.naručila sam se neki dan i tek su me zapisali za20.10.
dr. je prebukirana jer je stvarno stručna i sve pohvale od nas
sretno i ne brini
moj nije bio miran a sve su napravili,ponesi nešto što voli.ja sam pjevala...
Evo samo da javim da je pregled prošao dobro, G. je bio u takvom čudu gdje smo to došli da nije uopće stigao praviti probleme, a i ja sam ga stalno mazila i slala pozitivne vibre da je sve OK. Nismo stigli ni izvaditi novi autić iz torbeI još važnije, srce je u redu, ima tu malu rupicu koja se nije zatvorila, treba samo pratiti. Kao što ste i vi cure napisale.
Hvala vam puno!
Evo sam da vam kažem da se nemorate brinuti znam da nije lako kad ti se radi o djetetu moj Marin je po porodu imao šum na srcu i nakon mjesec dana na kontroli ga više nije bilo,kod Martina nije uočen.
Ja sam rođena s 33tt i imam nažalost još uvijek VSD i šum III-IV stepena i isto mi je propisana profilaksa endokarditisa jedini problem koji je malo brže umaranje i ništa više rupica se do dan danas nije zatvorila .
Bavila sam se svim i svačim plivanjem,odbojkom,ritmikom tak da se sa time može normalno živjeti.
Nadam se da sam bar malo utješila iz osobnog iskustva![]()
![]()