Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: neće voće - što da radim?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno neće voće - što da radim?

Toma ima 9 i pol mjeseci i mrzi voće, od samog početka, baš mu se onako gadi. Sve sam provala, i smiksati ga s keksićem i sa žitaricama, ali okusi jabuku i ako je ima malu žlićicu u punoj posudi žitarica i nema šanse da proguta.
    POvrće obožava i jako ga voli jesti, svo - prednajče nam tikvice, ali baš svako povrće prolazi bez problema. Pred 2 tjedna smo počeli i s mesom i bijelom ribom i isto jako voli. Znači voli povrče, meso, ribu, žitarice s mlijekom, ali voće, nema šanse - eventualno prođe nekako banana, ali nikako u kašicu, nego u ruku pa da on samo gricka.
    Jel to neki veliki problem? Mislim može li imati manjak nekih ključnih vitamina?MOže li njegova prehrana, odnosno dohrana biti bez voća? Što da radim?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imaš vitamina i u povrču
    ne sekiraj se, to ti je sve nekakva faza
    može se desiti da ti za pola godine skroz okrene priču: da hoće voće, a povrće ni pod razno
    moja je imala svakakve faze , od čitavog dana na voću i mrkvicama do čitavog dana na kruhu i tjestenini

pokušaj davati nemiksano voće, tj. ako bananu hoće u komadićima, vidi sa kruškom, onom zrelom mekom kruškom i sl..

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj T. ima 7,5g i od 8mj života u usta nije stavio voće
    jednostavno ga mrzi i izaziva mu povraćanje
    ne silim ga niti imam namjeru u budućnosti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajme, ovo je olakšanje za pročitati. MUž mi stalno govori da sam si sama kriva jer sam mu htjela početi dohranu s povrćem (kao voće će lako prihvatiti...). S Petrom sam imala obrnut slučaj, počela s voćem, ona ga je obožavala, ali poslije je bila teže preći s tog slatkog okusa na neutralne, zato sam mislila da će Tomi biti lakše obrnuto - ali on neće voću ni blizu.
    Baš ovo kao što Brane kaže, izaziva mu povračanje.
    MGrubi, znaš li možda u kojem povrču ima C vitamina?
    Iskreno se nadam da će ga zavoljeti kad ovo ljeto budemo u Dubrovniku i bude jeo komade. Ovdje je u Bruxellesu sve nekako bljutavo, ikao uvijek, ali baš uvijek kupujem isključivo BIO voće, ali okus je opet čudan. A kupovne kašice neće nikakve (ni voćne ni povrtne...)

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tako i moj brat, samo što ima 28 godina Zdraviji je od mene.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

svako svježe povrće ima vitamin C

mrkva, cikla, matilovac...

a da mu pokušaš dati zeleni kašasti sok?
    (lisnato povrče + banana)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

(lisnato povrče + banana
    Nemoj :/, u špinatu i blitvi ima oksalne kiseline, koja doprinosi stvaranju kamenaca u bubrezima. Ovo povrće je zbog te kiseline potrebno skuhati, ne jesti sirovo. (ko nema problema s bubrezima valjda i može, ali mislim da nije preporučljivo za malu djecu).

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ni ja ne volim voće, tu i tamo pojedem jagode. jedem povrće i nikad nisam bila nešto ozbiljno bolesna, krvna slika ok.
    moja G u zadnje vrijeme neće voće, ali kod nje su to faze.
    zapravo do 2 godine nije bilo šanse da pojede sirovu jabuku, kuhanu bez prolema. bananu je kao beba htjela jedino u kombinaciji s tikvicom.
    ali obožava suho voće.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    (lisnato povrče + banana
    Nemoj :/, u špinatu i blitvi ima oksalne kiseline, koja doprinosi stvaranju kamenaca u bubrezima. Ovo povrće je zbog te kiseline potrebno skuhati, ne jesti sirovo. (ko nema problema s bubrezima valjda i može, ali mislim da nije preporučljivo za malu djecu).
    liše brokule, salate, matilovac, lišće kelja ....

oksalna kiselina se rješava sa kalcijem, bez obzira kuhano ili ne
    kuhanje ne uništava okslanu kiselinu

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

wikipedia
    Calcium
    Spinach also has a high calcium content. However, the oxalate content in spinach also binds with calcium decreasing its absorption. Calcium and zinc also limit iron absorption.[9] The calcium in spinach is the least bioavailable of calcium sources.[10] By way of comparison, the body can absorb about half of the calcium present in broccoli, yet only around 5% of the calcium in spinach. Oxalate is one of a number of factors that can contribute to gout and kidney stones.
    Kakve veze ima uzimanje kalcija sa špinatom u smislu eliminacije oksalne kiseline?

WHfoods.org-food advisor
    Oxalates and kidney stones

The formation of kidney stones containing oxalate is an area of controversy in clinical nutrition with respect to dietary restriction of oxalate. About 80% of kidney stones formed by adults in the U.S. are calcium oxalate stones. It is not clear from the research, however, that restriction of dietary oxalate helps prevent formation of calcium oxalate stones in individuals who have previously formed such stones. Since intake of dietary oxalate accounts for only 10-15% of the oxalate that is found in the urine of individuals who form calcium oxalate stones, many researchers believe that dietary restriction cannot significantly reduce risk of stone formation.
    In addition to the above observation, recent research studies have shown that intake of protein, calcium, and water influence calcium oxalate affect stone formation as much as, or more than intake of oxalate
    .

I ne samo da kalcij tu ne pomaže, već može i odmoći. :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Štetna oksalna kiselina

Špinat ima i štetna svojstva. Naime, oksalne kiseline najviše ima u peteljkama i rebrima listova, pa ih prilikom pripremanja treba odstraniti. Štetno djelovanje oksalne kiseline na organizam može se ublažiti tako da se špinat priprema s mlijekom, jogurtom, kiselim mlijekom i sirom. Oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka i stvara nerastvorivi spoj kalcijev oksalat koji organizam izlučuje. Nitrati podliježu brzoj oksidaciji (nastaju štetni oksidirajući nitrati - nitrozamini koji su karcinogeni) te je potrebno špinat uvijek uzimati svježe ubran i pripremljen.
    Stoga špinat ne smiju konzumirati bubrežni bolesnici jer se kristalićima oksalne kiseline mogu začepiti bubrežni kanali. Kontraindiciran je i kod bolesti gihta, artritisa i reume, jer sadrži dosta mokraćne i purinske kiseline, a ne smiju ga uzimati ni osobe koje imaju kamence u žuči ili bubregu, tj. mjehuru. Međutim, ni zdravim osobama se ne preporuča konzumiranje većih količina špinata, osobito kad je riječ o dojenčadi. Nitrati u kuhanom špinatu mogu se fermentacijom, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrate pa su poznata trovanja s odstajalim špinatom. Drugim riječima špinat se priprema samo u onim količinama koje će se odmah potrošiti.
    http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=189

ko koga sad tu ... :?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja prijateljica ima kćerkicu koja ne želi je sti nikakvo voće, osim povremeno jabuku. Oni joj daju Biotta sokove, mislim dva puta na dan po 1 dcl.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ko koga sad tu ...
    Oćemo vjerovat wikici? (rađe nego zemljanima)

Calcium oxalate crystals in the urine are the most common constituent of human kidney stones..

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dijana i MGrubi, špinat je zdrav: antioksidans je , željeza kao u priči, pun vitemina K i C i da ne dužim. Da bi mogao uzrokovati ovo što Dijana citira čovijek bi morao pojesti 2 tone špinata na dan, zajedno sa peteljkama i tako jesti jedno cca 10 g. Budući nitko ne jede toliku količinu, uživajte.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sirova paprika je izvrstan izvor vitamina C

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Dijana i MGrubi, špinat je zdrav: antioksidans je , željeza kao u priči, pun vitemina K i C i da ne dužim. Da bi mogao uzrokovati ovo što Dijana citira čovijek bi morao pojesti 2 tone špinata na dan, zajedno sa peteljkama i tako jesti jedno cca 10 g. Budući nitko ne jede toliku količinu, uživajte.
    Elin, valjda se slažeš da nije loše malo više znati, npr. o "željezu kao u priči":

wikipedia:
    Culinary information

[edit] Nutrition

[edit] Iron
    Spinach is known as a rich source of iron and calcium. According to the United States Department of Agriculture, a 180 gram serving of boiled spinach contains 6.43 mg of iron, whereas one 6 oz. (170 gram) ground hamburger patty contains at most 4.42 mg. Thus spinach does contain a relatively high level of iron, compared to other vegetable and meat sources.[3]

The iron in spinach is poorly absorbed by the body unless eaten with vitamin C. The type of iron found in spinach is non-blood (non-heme), a plant iron, which the body does not absorb as efficiently as blood (heme) iron, found in meat.[4]
    I ne mislim baš da su za probleme s kamencima potrebne količine koje ti navodiš.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

što se tiče špinata: obožavam ga, jesti ću ga, a ako i kad budem imala probleme razmišljati ću o tome (iako, nekak brijem da neću).

voće: Petra, neka jede povrće ako voli. Mislim da se nikaj posebno ne bi trebalo dogoditi ako neće jesti voće jer se vitamini i minerali mogu nadoknaditi u drugim namjernicama, ali mi je malo :? da neće voće, ja ga obožavam i moja mala isto. Međutim, 100 ljudi, 100 čudi, tak ti je to. Moja neće čokolino, što je još čudnije od ovog. Kaj sad, neće dijete i dobro, nek jede ono kaj voli.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Elin, ma ja sam isto izbezumljena da neće voće - uzimala sam zdravo za gotovo da će voće voljeti, posebice jer ga je petra obožavala - čak i ono iz kupovnih kašica.
    Iskreno se nadam da je neka faza - ali problem je što ga nikad nije volio, uopće ne voli slatkasti okus (bananu valjda voli jer malo baca na kiselo, ne bi se reklo, ali stvarno baca).
    POkušala sam čak i zakamuflirati malo malo jabuke u žitaricama, ali nikako nije prošlo.
    skroz zbunjujuće :?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

petra, moja sestra od malena (a s tri mjeseca je onda bio na redu sok od naranče ) do dan danas, nije pojela niti jedno voće i ništa slatko, čak ni sok - NIŠTA od svega toga ne voli.
    mama se isto užasno sekirala, podmetala, ali nema šanse. eto - zdrava je, krvna slika super.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moje mlađe dijete je imalo u početku takve prehrambene navike.
    U biti, nije nešto ni jela previše, no voće je posebno bilo no-no.
    I nakon godine, kad sam ja počela raditi i dijete konačno počelo jesti , voće je slabo išlo.
    Dijete slavonskog podrijetla. Mesa, žganaca... to je njoj bilo uvijek zakon.

A sad ga jede, super!

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moj O. ima 9.5 godina.
    Kao beba je tamanio voce dok je bilo rendano na krupno,pomesano razno istovremeno.
    Kad je porastao nista osim jabuke i banane ne prolazi.I to mu nekako jedva podmetnem kada je gladan a rucak nece skoro...
    Skuplja mu usta-kaze,i skripe mu zubi :?
    Zato bez problema pije sve vocne sokove.
    Ili voce smiksano u frapeu.Mada,ne znam koliko je to korisno...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Petra, znaš kaj sam pomislila - da nije ista fora kao i kod moje male: neće npr. krušku jer ima mrvice-grudice. Ma to je toliko neprimjetno meni, ali kad sam išla istraživati razlog zašto se doslovno dreči na krušku kao da će povratiti, skužila sam da ima te mrvice-grudice, sitne za popizdit, ali ih ona kuži. Možda ti je mali gadljiv kao i moja mala. A banana je glatka, nema toga. Znaš kaj, vidjet ćeš u čemu je problem sad kad krenu breskve i marelice. Ako niti to neće onda je fora da ne voli uopće taj slatkasti okus.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moja ima 2.5 godine i u životu nije pojela 1 cijelu voćku.
    i inače ne voli jesti i vodimo borbe oko tog jela od samih početaka, ali sam i ja nekako podrazumijevala da sa voćem neće biti problema, obzirom koje mi količine voća dnevno smažemo. međutim, 0 bodova. neće niti probati. ukoliko pokušam podvaliti, tipa izribam malo kruške u smjesu za palačinke, jedina posljedica je da palačinkama se neće približiti barem mjesec dana. jučer sam joj probala podvaliti malo frapea od banane u mlijeko ujutro. počela je piti, pljunula natrag, i navečer niti čuti za mlijeko (a stvarno se jedva osjetilo).

međutim, mene posebno smeta ta situacija sa voćem, a ne znam zašto, obzirom da ni inače baš ne želi jesti. tek je nedavno počela ručati, a ni to ne uspijevamo svaki dan. :/

netko je pitao za C vitamin.
    moj brat je alergičan na njega i kao dijete je skoro do škole smio jesti samo banane, sve ostalo mu je izazivalo teške reakcije. dakle, u većini voća ga ima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Djeca se razlikuju, kao i ljudi. Što se tiče odbijanja voća, slično je bilo i s mojim starijim (i danas je tako, a napunio je 9 godina nedavno...) Ali zato se za ručak od najmanjih nogu naručivala blitva, špinat, šparoge, cikla, paradajz, krastavci... Nisam brinula, jer sve što treba dobivao je iz povrća, a s vremenom se situacija popravila.

Njegovo voće su banane i jagode (koje smo otkrili kad je dijete imalo 3 godine). I to u malim količinama. Ostalo - jednom godišnje pojeo bi neki komadić dinje ili lubenice i to je to. Volio je kompote (od jabuka, bresaka, šljiva - ne u velikim količinama, ali ipak pojede bar nešto) i to nam je spasilo glavu dok je bio sasvim mali.

Promjenu na bolje primijetili smo oko njegove sedme godine - sad od svoje volje pojede pola kruške ili jabuke, jede mandarine i breskve. Na moru je otkrio svježe smokve i tako, malo pomalo napredujemo.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A. će skoro imati 3 godine. Nikad nije prihvatio voće, niti u samom početku dohrane. Tu i tamo pojede bananu, ali to ne računam. Par puta je čak gricnuo komad jabuke. Ali hoće pojesti gotovu voćnu kašicu.

Kad sam se požalila pedijatrici, ona mi je rekla da se ne zabrinjavam, da će sve doći u svoje vrijeme. Sve drugo rado jede, hoće povrće, a za voće ima vremena.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moje dijete pak samo voće jede.
    mislim, jede kao fol sve,ali voće je valjda 70% prehrane,a ostalo jedva uguramo kada se borimo da mu ne otmemo kakvu bananu iz ruke.nije takav bio oduvijek,mislim voće jest bila namirnica broj 1 oduvijek ali sada je metastaziralo.ali imali smo i faze mesa,faze žitarica,faze variva,faze kruha,faze jabuka koja je bila osobito tvrdokorna ...i tako...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •