Peterlin prvotno napisa
Školski vjeronauk je izborni predmet, pa tko voli... nek se upiše.
Ne bi se baš kladila u ovo....
u "moje vrijeme" ako ideš na etiku i ne ideš na vjeronauk nema ti krizme....
a po najnovijim informacijama školaraca oko mene i danas je tako...
(taman su u điru pričesti/krizme)
ja sam jako želila ići na etiku i učiti o onome svemu što se učilo na etici pogotovu što smo imali super kreativnu nastavnicu i moje kolege su se jako radovali njenim satima ali sam želila primiti i sakramet krizme...
to što se djecu prisiljava na odlazak na vjeronauk u Crkvu, na misu, mi je užasno....
pa ionako se svaki radni dan diže u 7h pa barem vikendom nek se naspava i odmori, svaki dan ide u školu i pun je obaveza, još da mi ga neko prisiljava na odlaske na misu i "vikend vjeronauk"
radim čitav tjedan, iz stana odlazim u 7:30 vratim se u 17:00
pa vikend je jedino vrijeme kad zaista mogu biti sa svojom djecom i maksimalno im se posvetiti, to je jedino vrijeme kad možemo otići na izlet, u daljnji posjet...i još da mi neko prijeti da mi zbog toga dijete neće dobiti sakramente...e pa onda mu ti sakramenti ni ne trebaju....
gledala sam malenu susjedicu sad kad se pripremala za pričest...subota u 8 vjeronauk OBAVEZNO, nedjelja u 10 misa OBAVEZNO, 2x tjedno zbor za one za koje časna sestra odluči da MORAJU dolaziti čitati/pjevati/svirati.....
na misi obavezno djeca čitaju sveto pismo, psalme, pjevaju itd.
OČAJNO!!!!!!
dijete je bilo konstantno iscrpljeno, toliki strah su im u kosti utjerali da bi se malena tresla od straha kad bi joj starci rekli da bi otišli negdje na vikend i da ne može na vjeronauk/misu, plakala je samo tako....
gledajući sve to, nekako u meni sazrijeva odluka da svom djetetu prepustim na volju želi li ići na pripreme za pričest/krizmu ili ne
na misu ga NIKAD neću tjerati niti ću dozvoliti da ga neko tjera jer je to stvar osobnog izbora.....