Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 80

Tema: krizma i obavezan vjeronauk

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno krizma i obavezan vjeronauk

U jeku krizmi imam i dvojbu vezano uz temu, u stvari sam tužna , bijesna i ne znam što bih rekla

Imam jedno posebno dijete za koje tražim drugačije oblike školovanja, uglavnom, vjerojatno neće moći pohađati školski vjeronauk ( nije sad bitno zašto).U crkvi mi je župnik rekao da onda neće moći ići na krizmu.

Imam podijeljene osjećaje, u djetinjstvu sam išla na vjeronauk kad se to gadno barnilo, često bila ismijavana za Božić i Uskrs (tipa -jel su to fini kolači doma), ali sam naučila tamo da je bitan sadržaj , a ne forma -ili sam barem mislila da me tome tamo uče

U nedjelju idemo u crkvu zato što želimo ići ( ponekad i ne želimo),i to svećenik jako dobro zna, odgajam djecu po sistemu ljubi sebe i bližnjeg svoga

imam gadan problem s djetetom i kad mu hoću i mogu pomoći ispostavi se da neće moći na krizmu-a moći će oni koji su krajnje nekulturni i katastrofalno ometaju nastavu istog

što se tiče daljeg odgoja u duhu vjere i postulata katoličanstva moj odgoj će ostati isti bez obzira išao on na sto vjeronauka ili ni na jedan, pa ako netko zna gdje mogu dijete krizmati bez obaveznog vjeronauka -molim ovdje i na pp

eto
    baš sam jadna

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da bih išta odgovorio, morao bih znati detalje: po čemu je dijete posebno i kakve drugačije oblike školovanja tražiš?

može i na pp

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako škola koju će dijete pohađati nema vjeronauk, kako može tražiti da dijete pohađa predmet koji u toj školi ne postoji?

da li će ići na župni vjeronauk?

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Koliko sam imala prilike čuti od svojih prijatelja i poznanika, uobičajena je praksa da se pričest i krizma uvjetuju pohađanjem nastave vjeronauka. I ne samo to; u mojoj školi su na nedjeljnoj misi časne koje su držale vjeronauk zapisivale tko je od djece došao na misu i prijetile da se onaj tko ne bude dolazio na mise neće moći pričestiti ni krizmati.
    Kad se moj brat trebao pričestiti u četvrtom osnovne, časna ih je ucjenjivala da im neće dati da se pričeste ako svaki dan ne budu dolazili na zornice u šest ujutro.
    Ako su njihova pravila takva, onda ih ti kao njihov vjernik trebaš poštovati, bez obzira koliko ti se osobno ne sviđala. Tako su bar mene učili.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

uglavnom, koliko ja znam, praksa je da vjeronauk u školi nije dovoljan, i da se mora ići na dodatni vjeronauk u crkvu da bi se moglo krizmati (ili pričestiti, sasvim svejedno). naravno, na nadjeljnoj misi se zapisuje tko je došao, jer oni koji ne dolaze redovito ne mogu biti krizmani :/

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajmo ovako:
    uvjetovanje sakramenata školskim vjeronaukom nije "uobičajena praksa", nego legitimni zahtjev hrvatskih biskupa - pojedinačni specifični slučajevi se pojedinačno i rješavaju, zato sam i pital kaj sam pital

također, uvjeti za sakrmente su i pohađanje župne kateheze (barem one godine kad je priprava za određeni sakrament - u većini župa za druge uzraste župne kateheze niti nema) i redovno dolaženje na misu (ako si vjernik - to ti je obveza, ako nisi vjernik - što će ti sakramenti)

zapisivanje tko je bio na misi (pečati i sl. gluposti) je "zabranjeno" (a pogotovo reflektiranje toga na školski vjeronauk) - "normalni" župnik, kapelan ili župni kateheta će primijetiti dolazi li neko dijete na misu ili ne, a u današnje vrijeme je postalo uobičajeno i vikende provoditi van mjesta stanovanja pa i na misu ići negdje drugdje
    ukoliko to "zapisivanje" dolazaka na misu još negdje i postoji te ako se na bilo koji način reflektira na školski vjeronauk (niža oscjena, minusi u imeniku i sl.) - odmah pritužba nadležnom biskupijskom uredu!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

tvoj župnik je u pravu i nemaš se što žestiti

pravila vrijede za sve

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mrč prvotno napisa
    pravila vrijede za sve
    Osim kad bi se mogla prilagoditi posebnim potrebama, ako ih ima.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pravila vrijede za sve
    hajde malo stani na loptu - postoje situacije kada se pravila mogu prilagoditi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Juroslav će ti to sigurno bolje od mene odgovoriti, ja smatram (premda ne poznam dobro pravila Crkve) da bi obzirom da je dijete s posebnim potrebama (jesam li dobro shvatila?) trebalo naći neko rješenje.
    Možda bi se ukoliko sa župnikom ne postigneš dogovor mogla obratiti stepenicu više (mislim biskupski ured). Ovako laički, čini mi se jako nepravedno takvo birokratsko inzistiranje.

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    ajmo ovako:
    ukoliko to "zapisivanje" dolazaka na misu još negdje i postoji te ako se na bilo koji način reflektira na školski vjeronauk (niža oscjena, minusi u imeniku i sl.) - odmah pritužba nadležnom biskupijskom uredu!
    ovo mi je zanimljivo, koliko čujem baš takva praksa se provodi u mom trenutnom mjestu stanovanja. Isto sam se pitala, ako mi djeca budu išla na vjeronauk, zar nećemo ni jedan vikend moći nikamo, pa ni u posjet bakama :?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ajmo ovako:
    ovo mi je zanimljivo, koliko čujem baš takva praksa se provodi u mom trenutnom mjestu stanovanja. Isto sam se pitala, ako mi djeca budu išla na vjeronauk, zar nećemo ni jedan vikend moći nikamo, pa ni u posjet bakama :?
    nisam vjernik, ali mi ovo nije baš jasno pom, daj mi reci: pa kaj se nastava vjeronauka provodi cijeli vikend, po cijeli dan i subotu i nedjelju?

Sunnyapril1 meni je malo nejasno ovo: ako si vjernik, onda te vjerojatno tvoj svećenik pozna, pa zar ti ne želi niti malo izaći u susret, jesi li razgovarala sa njim?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

pravila vrijede za sve
    hajde malo stani na loptu - postoje situacije kada se pravila mogu prilagoditi
    uvjerena sam da se rješenje moglo naći,ali ponekad je potrebno dobre volje s obje strane...da se nađe kompromis,da se s djeteom radi individualno...mogućnosti su nebrojene

ljubazna riječ ipak sva vrata otvara

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj elin prvotno napisa

Sunnyapril1 meni je malo nejasno ovo: ako si vjernik, onda te vjerojatno tvoj svećenik pozna, pa zar ti ne želi niti malo izaći u susret, jesi li razgovarala sa njim?
    jako dobro pitanje

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajmo ovako:
    uvjetovanje sakramenata školskim vjeronaukom nije "uobičajena praksa", nego legitimni zahtjev hrvatskih biskupa
    halooooo?????????
    jel ovo katolička ili laička država?????????

meni ovo više ukazuje na nesposobnost crkve da organizira kvalitetan vjeronauk u crkvi, pa dio toga prebacuje na školu.

u moje vrijeme nije bilo školskog vjeronauka. da li naši sakramenti manje vrijede??????? :? :?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

bila sam jaaaako ljubazna (mrč)
    objasnila da svakako želim da dijete ide na župni vjeronauk(mcgrubi)
    a nešto mi se čini da taj postoji samo deklarativno i da ga djeca baš ne pohađaju jer nije obavezan, a uz današnje obaveze ga je teško iskombinirati, atako i tako djeca idu na vjeronauk u školi (bravo sorci dobro si to nanjušila)
    župnik je relativno novi u župi nekih pola godine, župa je velika, a ja nemam potrebu svakom utrčavati sa znate ja sam ta i ta i jaako sam veliki vjernik, tako da me on zna -ne zna (svi ostali)
    neki bake i djede žive dalkeo i treba vikend da ih se ode posjetiti, a imaš dvoje bake i djede , takoda popisivanje prilično otežava stvar. u našoj župi tog nije bilo, zato sam i očekivala susretljivost

doživljavam Crkvu kao organizaciju koja prvenstveno treba pomagati, pa očekujem da pomogne i meni, naravno da neka pravila trebaju postojati , ali ona trebaju oomogućavati i olakšavati suživot u župi

i svakako smatram da se bilo kojeg pravila ne trebam slijepo držati, nego da ih barem u Crkvi imam pravo komentirati i promišlajti u cilju poboljšanja

otići ću još koji put, pa ćemo vidjeti

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajmo ovako:
    nisam vjernik, ali mi ovo nije baš jasno pom, daj mi reci: pa kaj se nastava vjeronauka provodi cijeli vikend, po cijeli dan i subotu i nedjelju?
    Da, kako sam shvatila imaju vjeronauk u školi, zatim subotom vjeronauk u crkvi i u nedjelju moraju na misu. Zapravo se nadam da neće ni htjeti na vjeronauk ali prepustila bih to njihovom izboru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na vjeronauk u skoli idu oni koji to zele, na vjeronauk u crkvi (u 3. razredu i 8. razredu) idu oni koji će na pricest i krizmu (neka djeca idu u skoli a ne idu u crkvi). Kod nas se nije zapisivalo dolazenje na misu nedjeljom, ali vidim da je to vise iznimka nego pravilo. I iako se nije zapisivalo djeca iz nase skole su isla vise manje redovito. Moj V. je isao uvijek kad smo bili u ZG. Kad nismo bili nije isao. Nikad ga nismo tjerali, uvijek je isao veselo.
    I prolaženje Hrvatskog jezika je uvjetovano pohađanjem nastave i savladavanjem gradiva.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moram se točno raspitati detalje, ali nekako mi se čini da je uvjet za dobivanje svetih sakramenata pohađanje župnog vjeronauka. Školski vjeronauk je izborni predmet, pa tko voli... nek se upiše.

Moja djeca idu na školski vjeronauk, ali moram priznati da me popustilo početno oduševljenje. Ne radi se o vjeroučiteljima/cama - obje su ok i rade svoj posao, ali udžbenik i sadržaj gradiva nije prilagođen djeci te dobi. Nekako mi se čini da je samo do vrlo sposobnog vjeroučitelja da to gradivo približi djeci. Ljudi se trude... ali tak je kak je. Ima loših udžbenika i iz drugih predmeta.

Susjeda jako hvali župni vjeronauk i vidim da njena djevojčica (vršnjakinja mog sina) s velikim veseljem tamo odlazi i dobro se zabavlja, ali jedna lasta ne čini proljeće.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne mogu se oteti dojmu da je nekad situacija sa vjeronaukom bila bolja: kad sam ja išla u školu, vjeronauk je isključivo bio u župi (komunizam ), sastojao se malo od zezancije, malo od učenja, djeca su se tamo okupljala jer je bilo super (igrao se ping-pong itd.). Sad mi se sve čini kao prisila: ako ne ideš na misu (a pazi mi zapisujemo ) niš od krizme i pričesti, a ako nemaš krizmu i pričest outsider si.
    Mislim, ja podržavam da je odlazak na misu uvjet za svete sakramente jer time dokazuješ da si vjernik, ali trebalo bi ipak biti iznimaka: ako netko iz opravdanog razloga ne može, pa valjda bi mu se trebalo izaći u susret ako je ta osoba vjernik i dolazi u crkvu. U konačnici, ako te u tvojoj župi ljudi i župnik ne znaj, onda što reći do li fakat smo postali jadni, zar su ljudi zbilja postali u potpunosti neosjetiljivi za druge, zar su drugi zbilja postali toliko nevidiljivi?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

eh da blaženi komunizam

duboko sam uvjerena da je svaka vjera puno bolja i iskrenija dok je bar malo u ilegali... na žalost

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne mogu se oteti dojmu da je nekad situacija sa vjeronaukom bila bolja: kad sam ja išla u školu, vjeronauk je isključivo bio u župi (komunizam ), sastojao se malo od zezancije, malo od učenja, djeca su se tamo okupljala jer je bilo super (igrao se ping-pong itd.). Sad mi se sve čini kao prisila: ako ne ideš na misu (a pazi mi zapisujemo ) niš od krizme i pričesti, a ako nemaš krizmu i pričest outsider si.
    Tako je bilo i nama. Iako nisam ispala bas neki vjernik, uzivala sam u tim satovima vjeronauka kroz cijelu osnovnu skolu. Bili smo super ekipa, a za nas su se brinuli pregenijalna casna sestra i velecasni. Bilo je sporta, filmova, izleta i sve, ama bas sve, je bilo prilagodjeno nama djeci.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

eh da blaženi komunizam

duboko sam uvjerena da je svaka vjera puno bolja i iskrenija dok je bar malo u ilegali... na žalost
    ima i katoličkih svećenika koji ovo isto kažu... al su u manjini naravno

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Školski vjeronauk je izborni predmet, pa tko voli... nek se upiše.
    Ne bi se baš kladila u ovo....

u "moje vrijeme" ako ideš na etiku i ne ideš na vjeronauk nema ti krizme....
    a po najnovijim informacijama školaraca oko mene i danas je tako...
    (taman su u điru pričesti/krizme)
    ja sam jako želila ići na etiku i učiti o onome svemu što se učilo na etici pogotovu što smo imali super kreativnu nastavnicu i moje kolege su se jako radovali njenim satima ali sam želila primiti i sakramet krizme...

to što se djecu prisiljava na odlazak na vjeronauk u Crkvu, na misu, mi je užasno....

pa ionako se svaki radni dan diže u 7h pa barem vikendom nek se naspava i odmori, svaki dan ide u školu i pun je obaveza, još da mi ga neko prisiljava na odlaske na misu i "vikend vjeronauk"

radim čitav tjedan, iz stana odlazim u 7:30 vratim se u 17:00
    pa vikend je jedino vrijeme kad zaista mogu biti sa svojom djecom i maksimalno im se posvetiti, to je jedino vrijeme kad možemo otići na izlet, u daljnji posjet...i još da mi neko prijeti da mi zbog toga dijete neće dobiti sakramente...e pa onda mu ti sakramenti ni ne trebaju....

gledala sam malenu susjedicu sad kad se pripremala za pričest...subota u 8 vjeronauk OBAVEZNO, nedjelja u 10 misa OBAVEZNO, 2x tjedno zbor za one za koje časna sestra odluči da MORAJU dolaziti čitati/pjevati/svirati.....
    na misi obavezno djeca čitaju sveto pismo, psalme, pjevaju itd.
    OČAJNO!!!!!!

dijete je bilo konstantno iscrpljeno, toliki strah su im u kosti utjerali da bi se malena tresla od straha kad bi joj starci rekli da bi otišli negdje na vikend i da ne može na vjeronauk/misu, plakala je samo tako....

gledajući sve to, nekako u meni sazrijeva odluka da svom djetetu prepustim na volju želi li ići na pripreme za pričest/krizmu ili ne

na misu ga NIKAD neću tjerati niti ću dozvoliti da ga neko tjera jer je to stvar osobnog izbora.....

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj brane prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Školski vjeronauk je izborni predmet, pa tko voli... nek se upiše.
    Ne bi se baš kladila u ovo....

u "moje vrijeme" ako ideš na etiku i ne ideš na vjeronauk nema ti krizme....
    a po najnovijim informacijama školaraca oko mene i danas je tako...
    (taman su u điru pričesti/krizme)
    ja sam jako želila ići na etiku i učiti o onome svemu što se učilo na etici pogotovu što smo imali super kreativnu nastavnicu i moje kolege su se jako radovali njenim satima ali sam želila primiti i sakramet krizme...

to što se djecu prisiljava na odlazak na vjeronauk u Crkvu, na misu, mi je užasno....

pa ionako se svaki radni dan diže u 7h pa barem vikendom nek se naspava i odmori, svaki dan ide u školu i pun je obaveza, još da mi ga neko prisiljava na odlaske na misu i "vikend vjeronauk"

pa vikend je jedino vrijeme kad zaista mogu biti sa svojom djecom i maksimalno im se posvetiti, to je jedino vrijeme kad možemo otići na izlet, u daljnji posjet...i još da mi neko prijeti da mi zbog toga dijete neće dobiti sakramente...e pa onda mu ti sakramenti ni ne trebaju....

gledala sam malenu susjedicu sad kad se pripremala za pričest...subota u 8 vjeronauk OBAVEZNO, nedjelja u 10 misa OBAVEZNO, 2x tjedno zbor za one za koje časna sestra odluči da MORAJU dolaziti čitati/pjevati/svirati.....
    OČAJNO!!!!!!

dijete je bilo konstantno iscrpljeno, toliki strah su im u kosti utjerali da bi se malena tresla od straha kad bi joj starci rekli da bi otišli negdje na vikend i da ne može na vjeronauk/misu, plakala je samo tako....

gledajući sve to, nekako u meni sazrijeva odluka da svom djetetu prepustim na volju želi li ići na pripreme za pričest/krizmu ili ne

na misu ga NIKAD neću tjerati niti ću dozvoliti da ga neko tjera jer je to stvar osobnog izbora.....
    propis je Katoličke Crkve u Hrvatskoj da onaj tko želi (redovno, sa svojom generacijom) primit sakramente pričesti odnosno krizme mora biti upisan na vjeronauk u školi i pohađati pripravu za primanje sakramenta u župi

nikoga se ne prisiljava da bude vjernik-katolik, to je stvar slobodnog izbora

ljudi jako vole smetnuti s uma da svaka crkva/vjerska zajednica/sekta ima pravila i propise kojih se njeni pripadnici moraju držati

meni su draži ljudi koji se izjašnjavaju ateistima ili agnosticima ili čim već od onih koji viču da su vjernici a ne žele se držati vjerskih propisa

vezano uz ovo:
    OČAJNO!!!!!!
    nedjeljna i blagdanska misa je OBAVEZA svakog katolika, i ako se roditelji toga pridržavaju ni djeci to nije teret
    za župnu katehezu sam napisao gore, makar stoji da se (pogotovo subotom) to može organizirati da ne bude ranom zorom (u gradu se tak lijepo može organizirati da bude radnim danom i time osloboditi vikend obiteljima - na misu se može u bilo koju crkvu)
    a ne znam koja bi to časna ili svećenik mogli odrediti da MOJE dijete MORA dolaziti na zbor ako to ne želi
    i zakaj je očajno kaj djeca čitaju misna čitanja i pjevaju?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj brane prvotno napisa

OČAJNO!!!!!!

sorry, brane, ja nisam vjernik, ali ovo ti moram citirati da malo opet pročitaš što si točno napisala. Nije li poanta vjere da u njoj nađeš mir i ispunjenje? Ako jest tako, onda to nije obveza, nego nešto što radiš sa radošću. Ako ne radiš sa radošću ne ideš i baš te briga, onda spavaš, ideš na plac, u shopping, gdje već... Ne znam, sorry, ja tako razmišljam, ne mogu si pomoći.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Elin. Pa, tko kaze da se netko MORA pricestiti ili krizmati pogotovo ako mu je to tlaka.
    Ako ide na nogomet isto treba redovito pohađati treninge inace nista od toga.
    Mislim usporedba je zalosna, ali vidim da su mnogi "polupali loncice".

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Iz ovih razloga što je Brane gore navela ne mislim djecu upisati na vjeronauk ijako sam vjernik o praktikant .U većini župa je slično stanje i najčešče djeca nakon tlačenja do krizme nakon iste u crkvu više ne kroče nogom .I ja spadam u generacije kad se na vjeronauk išlo drage volje ali u župu ,bez presinga i straha.Na misu smo isto išli radosni i nikad nitko nije prozivao ,a ovo sada je užas ,to je moje mišljenje.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na misu smo isto išli radosni i nikad nitko nije prozivao ,a ovo sada je užas ,to je moje mišljenje.
    potpis. i to mi jako nedostaje.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Na misu smo isto išli radosni i nikad nitko nije prozivao ,a ovo sada je užas ,to je moje mišljenje.
    potpis. i to mi jako nedostaje.
    i meni.iako nas je don popisivao prije krizme,i učili smo ka ludi

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Re: krizma i obavezan vjeronauk

Citiraj sunnyapril1 prvotno napisa
    Imam podijeljene osjećaje, u djetinjstvu sam išla na vjeronauk kad se to gadno barnilo, često bila ismijavana za Božić i Uskrs (tipa -jel su to fini kolači doma), ali sam naučila tamo da je bitan sadržaj , a ne forma -ili sam barem mislila da me tome tamo uče
    Vidiš ja se uopće ne sjećam da se ikome branilo da ide na vjeronauk niti je to itko od mojih prijatelja morao skrivati, a niti smo mi koji nismo išli ikada ikog od vjernika ismijavali, koliko me memorija služi manje-više svi smo doma "slavili" Uskrs i Božić, puno skromnije i lijepše no danas.

Mislim da je danas gore djeci nevjernika koja ne idu na vjeronauk.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mondu, zašto misliš da samo djeca "nevjernika" (kakav ti je to izraz?) ne idu na školski vjeronauk?

btw - na taj vjeronauk su često išla djeca ljudi koji nisu religiozni, samo zato da dobiju sakramente i da se "uklope".

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

mondu, zašto misliš da samo djeca "nevjernika" (kakav ti je to izraz?) ne idu na školski vjeronauk?

btw - na taj vjeronauk su često išla djeca ljudi koji nisu religiozni, samo zato da dobiju sakramente i da se "uklope".
    Ovdje stvarno moraš dobro paziti na svaku riječ kako ju napišeš....mislim na djecu ateista, agnostika, pa i na djecu nekih drugih drugih vjerskih opredjeljenja i sl.

Nevjernik=onaj tko ne vjeruje :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa

to je riječ koja često ima negativnu konotaciju...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Juro, dali je moguće da djeca NE IDU na školski, a idu na župni (pripremni) vjeronauk i prime sakramente (mislim i na prvu sv.pričest i na krizmu)...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

to je riječ koja često ima negativnu konotaciju...

pa mislim, nisi mi bila uopće jasna sa tim uletom...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Juro, dali je moguće da djeca NE IDU na školski, a idu na župni (pripremni) vjeronauk i prime sakramente (mislim i na prvu sv.pričest i na krizmu)...
    samo ako je u pitanju neka specifična situacija (tipa: dijete ide u privatnu školu koja u ponudi nema vjeronauk i sl.)

to se rješava individualno sa župnikom

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

aha, dakle, nemam mogućnost da kao roditelj djeteta vjernika za koje želim sakramente, budem protiv ocijenjivanja vjeronauka, AUF. :/
    A dobro, imamo još koju godinicu, šta će bit dotad..

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a zakaj nemaš mogućnost biti protiv ocjenjivanja vjeronauka?

evo, konkretno, ja sam apsolutno za vjeronauk u školi, ali s ocjenjivanjem nisam načisto (ima hrpa razloga i za i protiv)
    nekako sam najbliži stavu da zasad ostane s ocjenjivanjem, a da se za 10-15 godina ocjenjivanje ukine

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja sam apsolutno za vjeronauk u školi
    A ja sam apsolutno protiv vjeronauka u školi, živimo u sekularnoj državi (još uvijek) u kojoj crkva gura svoje pipke svugdje, vjeronauku je mjesto u crkvi.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A ja sam apsolutno protiv vjeronauka u školi, živimo u sekularnoj državi (još uvijek) u kojoj crkva gura svoje pipke svugdje, vjeronauku je mjesto u crkvi.
    oš reći da Austrija, Njemačka, Švicarska, Italija--- nisu sekularne države?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

U tim državama se ne vrši toliki pritisak na djecu i roditelje, a sumnjam da djeca koja ne idu na vjeronauk za vrijeme istog šetaju po školama. :kava:

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U tim državama se ne vrši toliki pritisak na djecu i roditelje, a sumnjam da djeca koja ne idu na vjeronauk za vrijeme istog šetaju po školama. :kava:
    u tim zemljama se nije 80% stanovništva izjasnilo katolicima, nego su bili pošteni pa su se izjasnili onim što jesu
    a za šetnju hodnicima okrivljujte škole i državu, ne Crkvu

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

u tim zemljama se nije 80% stanovništva izjasnilo katolicima, nego su bili pošteni pa su se izjasnili onim što jesu
    Je, to je istina, ali su bitni i razlozi zašto su se odjednom svi izjasnili kao katolici, uvijek moram povući onu paralelu da je jedino katolik=pravi hrvat što je meni totalni nonsens, vuče se još od rata nazalost.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tipičan primjer crkvenog stava: bahatog i arogantnog!

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

crkva je jedno svecenici su drugo...

svecenici su postali toliko pohlepni da sam odustala od crkve....
    ...pohlepni samo grabe novce i u zadnje vrijeme su protiv svega i svakog,mjesaju se u sve koda su neki velikani...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Da li zaista misliš da je Crkva kriva za raspored sati i rupe u njemu koje nastaju za djecu koja ne pohađaju vjeronauk?
    U našoj školi toga npr. nema, negdje drugdje ima, ali to je po meni do organizacije nastave (za sve izborne predmete ne samo za vjeronauk).

Inače, ako se za nekoga na ovom forumu može reći da nije bahat i arogantan, onda je to Juroslav.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Da li zaista misliš da je Crkva kriva za raspored sati i rupe u njemu koje nastaju za djecu koja ne pohađaju vjeronauk?
    U našoj školi toga npr. nema, negdje drugdje ima, ali to je po meni do organizacije nastave (za sve izborne predmete ne samo za vjeronauk).

Inače, ako se za nekoga na ovom forumu može reći da nije bahat i arogantan, onda je to Juroslav.
    nisam napisala, a niti mislim (na temelju njegovog pisanja na ovom forumu) da je Juroslav bahata i arogantna osoba. smatram da je ona citirana rečenica miljama daleko od proklamiranih stavova primjerice pastoralne konstitucije o Crkvi u suvremenom svijetu (kao i puno toga što Crkva u HR čini/propovjeda zadnjih 15 godina) a koja počinje ovim riječima:

«Radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našega vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe, jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika, te nema ničega ljudskog a da ne bi našlo odjeka u našem srcu» (Gaudium et spes, 1).

Smatram da naša Crkva nema senzibiliteta niti sluha za potrebe današnjih ljudi jer je zaokupljena u potpunosti održanjem same sebe kao institucije, traženjem svojih "prava" i borbom za moći/utjecajem. država i društvo stalno nešto duguju ili su dužni Crkvi (kao instituciji) i to je naprosto iritantno.
    (RKC u Sloveniji je primjerice odbila povrat nekih dijelova nacionalizirane imovine s riječima da je bila nepravedno stečena i da im nije potrebna. bila to makar simbolična gesta mnogo evenđeoskije zvuči od BAHATOG nabrajanja naše Crkve što im još država duguje i što nije denacionalizirano).

Ne mislim da je Crkva kriva za školski raspored. Super za tvoju školu, ali u mojoj školi je zbog velikog broja razreda i skučenosti prostora nemoguće sastaviti raspored bez "rupa" tijekom nastave vjeronauka. Stav da je zbog toga kriva škola i onaj tko ju financira - uz odbijanje bilo kakve odgovornosti Crkve - mi je

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa

Crkva je kriva za forsiranje vjeronauka u raspored sa ostalim predmetima, kriva je za forsiranje vjeronauka u školi
    škola može besplatno ustupiti svoje prostore van satnice za održavanje vjeronauka ukoliko župa nema adekvantne prostore

forsiranje školskog vjeronauka je dvosjekli mač

e i Juroslav nije arogantan i bahat
    dapače, čovjek ima puno strpljenja objašnjavajući Crkvu

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Uopće ne razumijem šta bi ti htjela?
    Da ti dijete ne ide na misu ni na vjeronauk a da primi sakrament krizme.
    Oprosti,ali to je sakrament,ne neka priredba na koju mora ići

Ako ti ne doživljavaš svoju vjeru na taj način nego jedan vikend ću ići na misu,a drugi na roštilj kod bake,onda ne očekuj da će ti jedan svećenik sa smiješkom izaći u susret i reći,ma nema veze mi ćemo mu dati Sv.potvrdu pa kud puklo da puklo-helouuuu

Ono što tvoj svećenik očekuje da će tvoje dijete živjeti u svojoj vjeri te nešto i znati o njoj,a ne da se dijele sakramenti kao da su bomboni.

Jel ti želiš da ti dijete ima sakramnet Sv.Potvrde jer ga "mora" imati ili zato što to ono što ti i tvoja obitelj živite želite vašem djetetu.

Osobno na krizmu ne bih dijete ni prisiljavala,ako do te godine (a to su već velika i pametna djeca) nije zaželio biti dio Crkve,onda ga ni ne tjeraj da ide.
    Ako njemu nije gušt ići na Sv.Misu svake nedjelje,možda naći neko društvo tamo,ići sa guštom na župni vjeronauk,možda poneki izlet,onda ga ni ne tjeraj.

Svijet neće propasti,samo će on to shvatiti kao neku obavezu i jedva će čekati da prođe.

Jednog dana će možda i poželjeti i sa srcem ići na taj sakrament zrelosti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stvarno mi nisu jasni oni kojima je Crkva "kriva" za ovo ili ono. Onda dijete ne ide na vjeronauk, u Crkvu i gotovo.
    Evo u nasoj skoli svi idu rado na vjeronauk i u skoli i izvan skole. I Misa nije obaveza, ne zapisuje se tko je bio a tko nije. ZATO sto onaj koji ne želi NE MORA ići.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •