Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 80 od 80

Tema: krizma i obavezan vjeronauk

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj fm prvotno napisa
    Uopće ne razumijem šta bi ti htjela?
    Da ti dijete ne ide na misu ni na vjeronauk a da primi sakrament krizme.
    Oprosti,ali to je sakrament,ne neka priredba na koju mora ići
    Ali koliko shvacam, TO nije ono sto bi postavljacica topika htjela. Radi se o djetetu s posebnim potrebama i zeljela bi se dogovoriti kako se prilagoditi njemu, djetetu, da odradi ono sto odraditi treba.

Isprika ako sam nesto krivo pokopcala.

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo ja samo mogu reći da su moja djeca obavila sakrament potvrde bez ikakvog problema. Redovito su išli na župni vjeronauk, a kako su djeca rastavljenih roditelja svaku drugu nedjelju nisu bili u našoj župi na misi ali su bili u drugom mjestu. Nikakav problem nismo osjetili zbog toga ali je bilo onih kod kojih je bilo upitno da li će na krizmu zbog nedolaska na župni vjeronauk. Pa nije valjda da baš svake subote ujutro se ide kod bake na selo, nogomet ili kojekakve druge obaveze. :?
    Sve ovisi kakve mi odašiljemo poruke, jer ako mu šaljemo poruke da je to glupo gubljenje vremena događa se ono što smo svi vidjeli. Da nam djeca idu za veće blagdane u crkvu (obično i onda s ciljem da će poslije na ) i na vlastito vjenčanje. Kao da to rade samo zato što drugi to očekuju od njih. Ja se toplo nadam da nisam odaslala takvu poruku. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako dijete ne primi neki sakrament po redu, kada se inače prima, može kasnije primiti kao odrasla osoba. Obično se u gradu organizira kateheza za odrasle, za sve na jednom mjestu, i isto budu predavanja ili vjeronauk, obično u večernjim satima , jer ljudi rade, pa se prime sakramenti.

Bez obzira kakve poteškoće dijete ima, ono može primiti sakrament, ali ne prije nego bude sposobno shvatiti bit sakramenta i što on znači.

Malo skrećem s teme, ali zašto ljudi zovu svećenike na pogreb? Ako se ne smatraš vjernikom, šta će ti to? Fino treba obavjestiti bližnje da ne želiš svećenika.

Ne moraš ići na misu, nemoj se vjenčati u crkvi, nemoj primati sakramente... slobodan izbor!

Ako roditelji potpišu da žele da njihova djeca idu na vjeronauk, kao izborni predmet, zašto ne? Zašto itko ima potrebu onda izbacivati vjeronauk iz škole?

treba se odlučiti a ne sjediti na dva stolca. Ako si vjernik, onda valjda to znači da prihvaćaš pravila te vjere kojoj pripadaš.
    A ne , sad mi paše ovo, a sad ovo, ja bi sve sakramente, ali ne bi išla u crkvu,
    ne bi išla na vjeronauk, ali može vjenčanje u crkvi....

teško je prihvatiti svećenika kojeg svatko ima u svojoj župi, ali to je samo dio zajednice i s tim se treba nositi, i kada svećenici griješe, tkđ im ukazati na to. Crkva je grešna, nema savršenih svećenika, ni časnih sestara, jer ljudi nisu savršeni,

samo , imajte na umu, da vas nitko neće pitati kakav vam je svećenik, samo za svoja djela odgovarate...

uf, jesam se zalaufala

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što je ovdje forma, a što sadržaj?

da li je ocjena iz vjeronauka - ocjena vjere?
    da li je evidentiranje dolazaka na misu - evidentiranje "količine" vjere?

pa i ja sam morala pisati ISPRIČNICE za misu! :shock:

da li je važnije napisati zadaću (koja se sastoji od prepisivanja nekoliko stranica teksta) - ili je važnije napraviti dobro djelo?

forsiranje školskog vjeronauka (uključujući i ocjenjivanje istog) - prelazi granicu dobrog ukusa. radi se sve i svašta - umjesto da djeci približe crkvu župnim vjeronaukom, i organiziranjem nekog sadržaja. mi smo prije 40 godina imali čak i ples - a velečasni nam je puštao glazbu.

na misama su nas upućivali da volimo bližnjeg svoga (bez obzira jel ide na misu ili ne!), da činimo dobra djela (a ne za koga treba glasati).

a onima koji razmišljaju ovako:

Stvarno mi nisu jasni oni kojima je ...
    predlažem da malo "obuju tuđe cipele".

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

joj daj molim te...ajmo filozofirati do besvijesti....Da li Bog želi da se ocjenjuje vjeronauk...
    giv mi a brejk

svi bi mi da svećenici i Crkva budu naklonjeni našim primitivnim razmišljanjima.
    Ovo je većinski katolička država i vjeronauk je u školi. Ali obavezan nije. Nije ni krizma.
    Da,zapisuje se na misi,a zašto? Jer nitko ne dolazi a imali bi se ssakramenti jer je to roditeljska želja.

A to dijete možda ponekad i posluša propovijed i nešto nauči....
    Ima u svakoj župi druženja mladih.
    Može se i tamo isto družiti i ići na "plesnjake".
    Sve se može...ali najlakše je okrenuti sve na: ljubi bliženjg svoga..i odmah sam dobar kršćanin...jesi nitko nije rekao ajmo se mrziti i tući,ali nemojmo miješati nečju vjeru i koliki smo vjernici od pohađanja vjeronauka i sakramenata.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fm, ja te niš ne razumijem :?

da li bog želi da se ocjenjuje vjeronauk? ne znam. jel ti znaš?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

vidim da se tu krasno zahuktalo dok me nije bilo

također razvile su se razne teme - vjeronauk u školama, zapisivanje na misama, sloboda izbora

nemam baš vrmena komentirati sve, hvala svim ljudima dobre volje na pomoći

onima nedobre volje , ma niš, nek ostanu u nedobroj volji kad im je tako ok

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    fm, ja te niš ne razumijem :?

da li bog želi da se ocjenjuje vjeronauk? ne znam. jel ti znaš?
    naravno da ne razumiješ jer totalno želiš OTati temu.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što je ovdje forma, a što sadržaj?

da li je ocjena iz vjeronauka - ocjena vjere?
    da li je evidentiranje dolazaka na misu - evidentiranje "količine" vjere?

pa i ja sam morala pisati ISPRIČNICE za misu! :shock:

da li je važnije napisati zadaću (koja se sastoji od prepisivanja nekoliko stranica teksta) - ili je važnije napraviti dobro djelo?

forsiranje školskog vjeronauka (uključujući i ocjenjivanje istog) - prelazi granicu dobrog ukusa. radi se sve i svašta - umjesto da djeci približe crkvu župnim vjeronaukom, i organiziranjem nekog sadržaja. mi smo prije 40 godina imali čak i ples - a velečasni nam je puštao glazbu.

na misama su nas upućivali da volimo bližnjeg svoga (bez obzira jel ide na misu ili ne!), da činimo dobra djela (a ne za koga treba glasati).

a onima koji razmišljaju ovako:

Stvarno mi nisu jasni oni kojima je ...
    predlažem da malo "obuju tuđe cipele".
    viš kako to žena sroči u par riječi kako treba

To se zove iskustvo....

Ženo ti si MRAK!!!!!!

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad ćete se smijati i kamenovati me ali evo situacija od ove nedjelje...

pričest je prošla
    miška je primila sakrament
    DVA PUTA je morala ići na ispovijed - ne pitajte ZAŠTO dijete je MORALO ići na ispovjed prije pričesti i odmah tjedan poslije pričesti
    u nedjelju pun dvor djece ona sva tužna u 9:30 ide doma, "miška šta je bilo...." "rekla časna da moram na misu da ćemo dobit svi minuse ako ne dođemo a ja bi se igrala vani...."

Misa je trajala sat i pol vremena
    djeca su se sva razišla oko podne taman kad je ona došla doma, ona opet u suze....jer vani je prevruče da bi djeca bila vani a ona kad se htjela igrati MORALA je iz straha na misu....

KO JE TU LUDI????

Ja kojoj to nije normalno?
    Crkva koja djecu prijetnjama mami na misu?
    Časne sestre koje prijete djeci?
    Roditelji koji sve to odobravaju?

izgleda da sam ja najluđa jer me već sad vata panika šta će biti kad se moje dijete bude pripremalo za sveti sakrament....

zašto ide na vjeronauk?
    -sam je to želio, želio je učiti o bogu, isusu, crkvi

zašto ga ne forsiram s odlascima na misu?
    -jer su meni moje babe utjerale strah u kosti da će me dragi bog pokarat ako ne idem svaku nedilju na misu i ako se ne pričestim svaku nedilju

zašto ne ide na župni vjeroanuk? )imamo ga za sve generacije
    -zato što to ne želi jer iste stvari koje sluša u Crkvi čuje i u školi s istim vjeroučiteljom s tim da u školi to sve ide kroz igru, zabavu i OBOŽAVA vjeronauk a od Crkve ga je očajno strah

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ma joj daj molim te
    priče za malu djecu
    pljuj,pljuj....
    ti ako ne možeš djetetu objasniti razliku između igre i nedjeljne mise,onda ne treba tamo ni ići.
    Tvoje dijete želi na vjeronauk...zašto??
    Želi imati svete sakramente....zašto???
    Ako je toliko istraumatizirano,neka ne ide...helouuuu...pa tko ga tjera?? Ti??
    Ja sam u njenim godinama znala zašto se ide na misu,šta su sakramenti i zašto su mi važni,ali to su moji roditelji meni znali objasniti....

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ma joj daj molim te
    priče za malu djecu
    pljuj,pljuj....
    ti ako ne možeš djetetu objasniti razliku između igre i nedjeljne mise,onda ne treba tamo ni ići.
    Ja sam u njenim godinama znala zašto se ide na misu,šta su sakramenti i zašto su mi važni,ali to su moji roditelji meni znali objasniti....
    A ti si bome zatucana, al ono do ibera, i šalješ grozne vibre što mi sve više govori u prilog da ima vjernika koji misle da lizanje oltara i plaženje po crkvama ih rješava svih njihovih zala.bljak

Bitno da su tebi tvoji roditelji objasnili, očito su "zaboravili" poraditi na nekim drugim stvarima...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brane, koliko ti je važno da ti dijete ide na krizmu "po traci", tj. u vrijeme kad to rade kolektivno? može to napraviti i kasnije, na puno ljepši i osobniji način.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ma joj daj molim te
    priče za malu djecu
    pljuj,pljuj....
    ti si ka neki zakašnjeli križar?

mislim,vjernik sam i s tim sam načisto,pravila su tu,poštovati se trebaju,sve to stoji

al s tolko zloće učiti nekoga o vjeri je...kontraproduktivno

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj poliona prvotno napisa
    Ako dijete ne primi neki sakrament po redu, kada se inače prima, može kasnije primiti kao odrasla osoba. Obično se u gradu organizira kateheza za odrasle, za sve na jednom mjestu, i isto budu predavanja ili vjeronauk, obično u večernjim satima , jer ljudi rade, pa se prime sakramenti.

Bez obzira kakve poteškoće dijete ima, ono može primiti sakrament, ali ne prije nego bude sposobno shvatiti bit sakramenta i što on znači.

Malo skrećem s teme, ali zašto ljudi zovu svećenike na pogreb? Ako se ne smatraš vjernikom, šta će ti to? Fino treba obavjestiti bližnje da ne želiš svećenika.

Ne moraš ići na misu, nemoj se vjenčati u crkvi, nemoj primati sakramente... slobodan izbor!

Ako roditelji potpišu da žele da njihova djeca idu na vjeronauk, kao izborni predmet, zašto ne? Zašto itko ima potrebu onda izbacivati vjeronauk iz škole?

treba se odlučiti a ne sjediti na dva stolca. Ako si vjernik, onda valjda to znači da prihvaćaš pravila te vjere kojoj pripadaš.
    A ne , sad mi paše ovo, a sad ovo, ja bi sve sakramente, ali ne bi išla u crkvu,
    ne bi išla na vjeronauk, ali može vjenčanje u crkvi....

teško je prihvatiti svećenika kojeg svatko ima u svojoj župi, ali to je samo dio zajednice i s tim se treba nositi, i kada svećenici griješe, tkđ im ukazati na to. Crkva je grešna, nema savršenih svećenika, ni časnih sestara, jer ljudi nisu savršeni,

samo , imajte na umu, da vas nitko neće pitati kakav vam je svećenik, samo za svoja djela odgovarate...
    uf, jesam se zalaufala

xxxx

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj poliona prvotno napisa

Samo da dopunim, kada se radi o "posebnom" djetetu, to ne mora nuzno znaciti da dijete nije u stanju shvatiti znacenje sakramenta.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brane, koliko ti je važno da ti dijete ide na krizmu "po traci", tj. u vrijeme kad to rade kolektivno? može to napraviti i kasnije, na puno ljepši i osobniji način.
    do pričesti imamo 2g (završava 1.razred) ako u bilo kojem trenu odluči da ne želi primiti sakrament pričesti i ne bude želio ići na pripreme u Crkvu neću ga forsirati
    smatram da je jako lijepo da sa svojom generacijom primi sakramente, to je neka lijepa tradicija ali ako on to ne želi...ok
    mene i sestru roditelji nisu krstili sve dok to mi nismo tražile, ja sam imala 12g a sestra 9,5g jedan tjedan smo se krstile a sljedeći tjedan pričestile "regularno" sa drugom djecom
    kako smo živjeli u malenom mjestu gdje nije bilo puno djece tako je pričest bila svake 2g kao i krizma

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ne nisam zakašnjeli križar
    navikla sam da se na ovom forumu moraš slagati sa nekolicinom ili si izrod
    nije tema Crkva i svećenici
    nego mama koja bi silom da njeno dijete ima sakrament sv.potvrde a da ne ide na misu
    i sama sam rekla neka ga pusti da jednog dana sam odluči
    na vjeru se ne tjera
    vjera se živi

a vrijeđanje da sam zatucana nadam se da se na ovom forumu kažnjava jer ja nikog ne vrijeđam niti častim ovim lijepim školovanim komplimentima

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

mondu i mrč vidi se da ste samo napisale svoje postove da popljujete mene,ništa niste napisale kako da pomognete ili objasnite VAŠA stajališta o ovoj temi.
    Jadno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nije tema Crkva i svećenici
    nego mama koja bi silom da njeno dijete ima sakrament sv.potvrde a da ne ide na misu
    tema je dijete s posebnim potrebama te da li se može doći do prilagođenog oblika vjeronauka za njega. Sve ostalo je totalni OT, i glupo mi je vidjeti koliko se prepucavate oko ničega. Zakrčile ste temu iz koje sad njezina pokretačica ima jako malo pametnog za izvući. Od poslijednjih postova iznimka su jedino postovi polione i Danke.

A lamentacije o ovom forumu su mi zbilja doooosadne...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

može li se ova tema zaključati (ako se slaže pokretačica topica)?

ionak je više toga korisnoga išlo preko pp-a

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ono što je između ostalog dobro na forumima je da se može vidjeti kako često i na koji nači dolazi do pogrešaka u komunikaciji, tj kao često ljudi ne "čuju" jedni druge
    tnx svima, zaključati molim

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hehe" jako sam željela ići ne etiku "...heheheh
    koja ti je molim te razlika između etike i vjeronauka.
    (pišem iz predavčkog iskustva)
    ne vidim u čemu je problem, katolik si, vjernik, želiš ići na prvu pričest, sv. potvrdu a bježiš od svojeg!!!!
    ne ljute me djeca nego roditelji koji svom silom žele da djeca prime sakramente iz ne znam kojih razloga, a onaj važan razlog zaboravljaju!!!!!!
    isto tako i vjenčanje u crkvi --- zašto ako nisi vjernik?????????????????
    ...heheh pa možda Bog ipak postoji.............

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Joj, kak ovi topici svi brzo odu u istom smjeru i završe na istom mjestu... :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamamišić prvotno napisa
    isto tako i vjenčanje u crkvi --- zašto ako nisi vjernik?????????????????
    ...heheh pa možda Bog ipak postoji.............
    jer matični uredi izgledaju bezveze
    a i čita ti zakone, bezveze

da matičari mogu 'izaći na teren' tj. doći na mjesto vjenčanja npr. plažu, vidikovac, kućno dvorište... itd.. i da ne mora biti nako sve kruto zakonski , mislim da bi opao broj onih koji žele se vjenčati u Crkvi

eto, iz tog razloga sam se vjenčala u šibenskoj katedrali

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sad smo ot, ali rijetka vjenčanja u matičnom uredu na kojima sam bila (između ostalog i na vlastitom ) bila su mi puno romantičnija i opuštenija nego crkvena (kojih sam vidjela veći broj). Matičarka koja je bila meni bila je totalno romantično raspoložena, a matičar na prijateljičinom vjenčanju je nasmijao sve prisutne na jako simpatičan način.

mamamišić, mislim da si upala s neba na topic i da ga nisi baš dobro pročitala... čemu toliki upitnici, uostalom? :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    da matičari mogu 'izaći na teren' tj. doći na mjesto vjenčanja npr. plažu, vidikovac, kućno dvorište... itd.. i da ne mora biti nako sve kruto zakonski , mislim da bi opao broj onih koji žele se vjenčati u Crkvi
    Maticari svakako mogu, prema zelji mladenaca, izaci na teren. To se placa par stotina kuna vise, ali definitivno je moguce, bila sam na takvim vjencanjima a i tako su mi rekli u maticnom uredu, kada sam ugovarala svoje vjencanje.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Maticari svakako mogu, prema zelji mladenaca, izaci na teren. To se placa par stotina kuna vise, ali definitivno je moguce, bila sam na takvim vjencanjima a i tako su mi rekli u maticnom uredu, kada sam ugovarala svoje vjencanje.
    oftopičarski iksić (zaboravila sam spomenuti u prethodnom postu)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    nisam znala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam ni ja.... No, budući da se ne mislim još udavati, sad je ionako svejedno.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •