Stranica 2 od 10 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 474

Tema: Porod kod kuce - nasa realnost

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vedrana, želiš li reći da bih ja doma rodila normalno, prirodno i bez komplikacija?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, kako bih to mogla za ikoga reći? To se ne može znati unaprijed. Ali barem bi ti bile veće šanse, uz iskusnu i nezamjetnu primalju.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Iz mojih cipela, mislim da bi ta primalja ipak u nekom trenutku zvala hitnu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    ako ne bi zapela na granici :/

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ako ne bi zapela na granici :/
    Ovo sam rekla samo zato da naglasim svoje mišljenje o svojim porodima i svojem tijelu. Nekako mislim da je pretenciozno procjenjivati i secirati tuđe porode ma na osnovu čega god željeli. Nitko ne može ispričati niti vidjeti ono što ja osjećam (odnosno, osjećala sam).

Izvrsno mi je što sam osjetila sve moguće što sam mogtla osjetiti a da nisam u opasnost dovela svoje ni djetetovo zdravlje. I nije zanemariv osjećaj silnog truda koji dijete pokušava progurati nekamo kamo ono ne može. Mislim da taj osjećaj može komentirati samo ona koja ga jue i osjetila. Tako ja recimo o izgonu ne govorim. Jer, ja to ne znam, nisam osjetila niti proživjela.

Inače, da se razumijemo, ja jesam slobodnih svjhetonazora ali ne bih zvala primalju iz strane zemlje, s kojom se nisam nikad susrela i koja mene kao trudnicu nije vidjela, na porod. Ali, to sam ja.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Inače, da se razumijemo, ja jesam slobodnih svjhetonazora ali ne bih zvala primalju iz strane zemlje, s kojom se nisam nikad susrela i koja mene kao trudnicu nije vidjela, na porod. Ali, to sam ja.
    Po meni (i za mene ) ovo je puno bolji argument kontra inostranih babica. Koliko znam, i vani je praksa da na porodu kod kuće bude babica koja je majku pratila tijekom trudnoće. Ili sam u krivu :?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa mislim da je tako.

Meni je to jedino logično.

Nadam se da će i kod nas ubrzo to biti tako (ili bar moguće). Jer ova sad situacija s tim uvoznim primaljama mi nije ok. Em se krši zakon em fakat nit te vide nit znaju nešto o tebi.

Pa još i okasne

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne sviđa mi se ovo sprdanje s kašnjenjem.
    I nije istina da ti babica dolazi na porod naslijepo i da ne zna ništa o tebi.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Fidji, oprosti ali ja se ne sprdam. Ja ne bih, to sam rekla. Da okasne, uopće nije čudno, jer ne dolaze od tri ulice dalje, zar ne? A okasne, to je činjenica nisam ja to izmislila.

Nisam ja rekla da nekom babica dolazi na slijepo i da ne zna ništa o rodilji, već da ja ne bih zvala babicu iz druge države prvo iz straha da ne zakasni a drugo zato jer me nije vidjela, nisam sjela s njom i razgovarala isl. prvo je zapravo drugo bitno.

Ne poznajemo se, to sam htjela reći. Uostalom - gledala sam (u dok. em.) kako se doule s trudnicama druže i komuniciraju, upoznaju se, jedna u drugu steknu povjerenje; meni je to onaj jako važan temelj povjerenja i osjećaja sigurnosti. Tako bi se trebalo moći i s babicom. Ne misliš?

I razumijem da te smeta ako si mislila da se sprdamo s kašnjenjem babice, potpuno razumijem. I mene smeta recimo kad se omalovažava težina poroda. Jer porod nije uvijek lagan.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jesmo li do sad imali porod kod kuće (s babicom ili bez, ili s babicom koja je zakasnila ) koji je završio loše (bilo da su majka i/ili dijete prebačeni u hitnu, ili da je bilo loših posljedica po majku i/ili dijete)?

Znam da je uzorak mali, kod nas su rijetki kućni porodi, ali da li je netko čuo - iz prve, druge ili ne znam koje ruke, iz novina, iz drugih država?

Ne pitam za žene koje su rađale pred 50 ili više godina u šumama u ratu, nego danas.

Ako mislite da je pitanje neprimjereno, slobodno brišite.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Do sada znam za dva porod uz primalju iz Austrije kod kojih je primalja procijenila da će se porod završiti u bolnici.
    Prvi je završen vaginalno, drugi carskim rezom.
    Nije bilo posljedica po mamu niti bebu.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Niti u jednom slučaju nije zvana hitna jer je poanta u tome da primalja dovoljno rano zna procijeniti da nešto ne ide kako bi trebalo.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Niti u jednom slučaju nije zvana hitna jer je poanta u tome da primalja dovoljno rano zna procijeniti da nešto ne ide kako bi trebalo.
    Zato i ne bi trebalo biti prihvatljivo da zakasni.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwi, predahni malo.
    Ja sam jedina kojoj je zakasnila i to zato jer sam je JA prekasno zvala.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Tiwi, predahni malo.
    Ja sam jedina kojoj je zakasnila i to zato jer sam je JA prekasno zvala.
    oprosti fidji, ali ovo nije fer.
    svela si jedan, jako dobar argument, na osobnu razinu. nitko ne prica o tebi i tvom porodu. divno je to sto se dogodilo tebi, ali zamisli da su na tvom mjestu bila ona dva hospitalizirana slucajeva.
    kroz grad ti nekad treba 5 a nekad 55 minuta putovanja jer ne mozes znati oce li pasti par kapi kise koje ce napraviti kolonu ili ne.
    isto tako ne mozes predvidjeti sta se sve moze dogoditi po putu dugom 200 km, dvije granice itd.
    da, velika je mogucnost da babica koja dolazi preko 2 drzave- zakasni i time ugrozi cijeli porod.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mikka? aqua?

Meni je porod kod kuće s iskusnom primaljom divna opcija. Odmah bi se za nju odlučila da mi je dostupna. S primaljom koja dolazi pri izgonu bebe - pa i ne baš.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Termin mi je 08.08.
    Živim na sjevernom Jadranu.
    Što mislite, kolike su šanse da bi primalja iz Austrije (čak i da je to legalno ) zapela u prometu i zakasnila na porod?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Termin mi je 08.08.
    Što mislite, kolike su šanse da bi primalja iz Austrije (čak i da je to legalno ) zapela u prometu i zakasnila na porod?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    mikka? aqua?

Meni je porod kod kuće s iskusnom primaljom divna opcija. Odmah bi se za nju odlučila da mi je dostupna. S primaljom koja dolazi pri izgonu bebe - pa i ne baš.
    ovako i ja. nadam se da će to u hrvatskoj u dogledno vrijeme biti ostvarivo.

ovako preuzeti rizik- informirano ili ne- da primalja možda zakasni, i imati neasistirani kućni porod, čini mi se statistički opasnije od vožnje nevezanog djeteta u autu.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Termin mi je 08.08.
    A da joj daš zimmer frei, pa da idete skupa na more dok ne rodiš

Ja bi sigurno rodila doma,da imam primalju,ali ovako,još bez podrške okoline,se ne usudim.
    Bit će za eventualno 3.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Piplica, mislim da primalja iz Austrije ni ne bi prihvatila takav put.A ovo što Fidji kaže je istina: Ona se jako dobro osjećala i nije imala potrebu zvati primalju prije. Sva odgovornost bila je na Fidji - na nikom drugom.
    Netko tko se ne bi osjećao sigurnim da primalja nije uz njega, ne bi je zvao u zadnji tren.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osim toga, uvijek postoji opcija da rodilja ode u Austiju i lijepo legalno rodi u kući za porode.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Piplica, mislim da primalja iz Austrije ni ne bi prihvatila takav put.A ovo što Fidji kaže je istina: Ona se jako dobro osjećala i nije imala potrebu zvati primalju prije. Sva odgovornost bila je na Fidji - na nikom drugom.
    Netko tko se ne bi osjećao sigurnim da primalja nije uz njega, ne bi je zvao u zadnji tren.
    sta je zadnji tren?
    koliko je do zadnjeg trena?
    i ne treba od graza do zagreba bas uvijek (samo) nekoliko sati.

zasto negirati tu veliku potencijalnu opasnost? nije u pitanju zvanje "u zadnji tren" vec udaljenost.

ne bi vodile ovakav razgovor niti bi koristile argument "kasnjenja" da se radi o primalji koja zivi/radi u istom gradu. pa barem istoj drzavi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Osim toga, uvijek postoji opcija da rodilja ode u Austiju i lijepo legalno rodi u kući za porode.
    upravo tako.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koliko bi mirnije i normalnije bilo ići u kuću za porod nego u bolnicu=rodilište.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kakvu korist ima beba od toga što je mama preuzela odgovornost, ako nastrada?
    Ne smatram ovo pitanje provokacijom - udruga Roda ne podržava neasistirani kućni porod. Također ne mora ići Fidji ni nikom drugom osobno. Ali me zanima otkad je "preuzimanje odgovornosti" nešto što opravdava bilo koji postupak.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Naravno, ali to nije tema ove rasprave.

Tema je kućni porod, za koji smo dakle utvrdili da je za sada moguć jedino sa primaljom iz inozemstva, što je
    prvo: rizično
    drugo: protuzakonito.

Ne znam zašto se onda to ovdje i dalje podržava, tim više što to čini osoblje foruma, koje ipak odražava stav jedne ozbiljne udruge.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja mislim kao vertex, otud dolazi i usporedba sa korištenjem/nekorištenjem AS.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ali me zanima otkad je "preuzimanje odgovornosti" nešto što opravdava bilo koji postupak.
    Tako je.
    Posebno intrigira ona legendarna: Nije to za svakoga/Ne bi predložila svakome.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kućni porodi su statistički jednako sigurni kao i porodi u bolnici.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

To je drugi par rukava, znamo kakvi su naši bolnički porodi.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I Udruga ne podržava kućne porode, nego se zalaže da kućni porod postoji kao opcija.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

piplica, pretpostavljam vece nego inace jer ti je trece dijete.

vertex, ja sam izuzetno zadovoljna sto mi je ona dosla na izgon, jer kasnije, kad sam slusala neka od iskustava cura kojima je dosla ranije, sam skuzila da ponekad ima neke za mene diskutabilne metode asistencije.

naravno, mislim da mi je zakasnila bas zato jer je porod isao brzo i lako. da je bilo komplikacija, pretpostavljam da bi porod trajao (puno) duze u kojem slucaju bi ona stigla na vrijeme i mogla obaviti svoj posao.

ja sam bila apsolutno uvjerena da cu ja roditi bez pol frke, a ona mi je ustvari trebala zato da mi pregleda posteljicu--posto nisam nikad u zivotu vidla kako posteljica izgleda. mozda je glupo, ali opcija da bi nesto poslo krivo na porodu ili da s bebom mozda nesto ne bi bilo u redu mi jednostavno nije bila na pameti (ne u smislu da sam glupa i da ne znam da postoji mogucnost komplikacija, nego u smislu da sam bila 99,99% sigurna da se nece dogoditi meni).

iako moram priznati da iduci put ne bi radala u takvom aranzmanu. porod koji sam imala i odabrala je jednostavno bio mozda i malo nesmotreno silno zeljen radi trauma sa prvog poroda i moje odlucnosti da si tako nesto vise necu dozvoliti. obzirom da poznam sebe i svoju "spremnost" na konflikt, pogotovo u takvom stanju i tim trenucima, porod kakav sam imala je jednostavno bio jedina opcija za mene.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ajme, dok ja napisem post osvane ih jos 15

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

I Udruga ne podržava kućne porode, nego se zalaže da kućni porod postoji kao opcija.
    da, ali za sada je JEDINA takva opcija primalja iz inozemstva i kao takva je opasna i protuzakonita. zar ne?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    mislim da su se ova istazivanja provodila negdje gdje nisu "mesnice" kao kod nas (jasno, posto kod nas ni nema kucnih poroda, osim ovih par nasih, koji sigurno nisu usli u statistiku )

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    Citiraj Joe prvotno napisa
    mislim da su se ova istazivanja provodila negdje gdje nisu "mesnice" kao kod nas (jasno, posto kod nas ni nema kucnih poroda, osim ovih par nasih, koji sigurno nisu usli u statistiku )
    koji kucni porod?
    kod nas ili vani?
    onaj kod kojeg dolazi primalja iz udaljenih krajeva ili ona koja je ipak malo blize?

znam odgovor.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mikka, nije mi namjera nikome osobno ništa predbacivati. Meni je super da ti je sve bilo tako dobro i da si zadovoljna!
    Ali treba reci kako stvari stoje. Kad se dogovaraš s primaljom iz Austrije, jako je lako moguće da ona na porod neće stići. Pa to je valjda banalna činjenica. Ne znam zašto se moramo svi pravit blesavi. A pazite, ovdje razgovaramo, odnosno primjedbe izričemo, mi žene koje bismo RADO imale kućni porod!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Fali "većinom" u zadnjoj rečenici.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    da, ali za sada je JEDINA takva opcija primalja iz inozemstva i kao takva je opasna i protuzakonita. zar ne?
    Slažem se s leonisom.

I dodatno onda zbunjuje ovo:
    Citiraj Felix prvotno napisa
    glede neasistiranog, ponovit cu fidji: udruga roda propagira i podrzava asistirani porod kod kuce, ali ne propagira i ne podrzava neasistirani porod kod kuce.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jesmo li došli do toga da ne podržavate kućni porod u trenutnim uvjetima u Hrvatskoj?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A pazite, ovdje razgovaramo, odnosno primjedbe izričemo, mi žene koje bismo RADO imale kućni porod!
    Upravo tako.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    A pazite, ovdje razgovaramo, odnosno primjedbe izričemo, mi žene koje bismo RADO imale kućni porod!
    Upravo tako.
    X

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

slazem se sa vertex.
    i sa time da se do tog puta dodje primjerima legalnih poroda kod kuce.
    svaka cast svima, ali malo se previse u zadnje vrijeme mase pricama u kojima dolazi ilegalna primalja. i uredu je za svakog onog tko tako odluci, ali smeta me sto se toliko o tome pise po rodinom forumu, ovako, bezazleno.
    a editiralo bi me se, i editira, da napisem kako sam skinula dobar film sa te i te stranice. sto je ok.
    ali budimo onda dosljedni u tome.
    educirajmo javnost i sustav na primjerila legalnih kucnih poroda.
    pa kad on postane legalan i kod nas, dajmo price na sva zvona.

druga stvar je da se sad prviput spominje slucaj kada je primalja savjetovala odlazak u rodiliste.
    mozda bi bilo pravedno dati i tim slucajevima jednaki prostor u eteru, zar ne?
    jer time onda zene vide da rizik nije bas zanemariv i stjesu sigurnost u primalju koja moze uciniti puno vise nego sto mislimo.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

leonisa, u sridu!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gotovo da nema zemlje gdje se do toga doslo iskljucivo legalnim putem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

leonisa, meni super je da netko iz udruge piše ovakve postove!
    (Nisam se zezla, ti jesi Roda, ako si osoblje foruma, je l' da?)

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Gotovo da nema zemlje gdje se do toga doslo iskljucivo legalnim putem.
    marta, znaš nešto o tome?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

leonisa, meni super je da netko iz udruge piše ovakve postove!
    (Nisam se zezla, ti jesi Roda, ako si osoblje foruma, je l' da?)
    x

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

druga stvar je da se sad prviput spominje slucaj kada je primalja savjetovala odlazak u rodiliste.
    mozda bi bilo pravedno dati i tim slucajevima jednaki prostor u eteru, zar ne?
    Mozda se ne spominje ovdje, na ovom topicu, ali se spominje. Ona zena kojoj je opcija nelegalni porod doma s babicom Austrijankom u prekrsaju svakako ce naici i na te price. Hocu reci, vec dugo nisam u Rodi i vec dugo ne pratim forum detaljno, pa sam svejedno cula za te slucajeve, a nisam trudna niti planiram biti u skoroj buducnosti. Takodjer, clanice udruge nisu jednine zene u Hrvata kojima padne napamet kucni porod i primalja iz Austrije, sto znaci da forum nije jedini izvor informacija o kucnom porodu.

Stranica 2 od 10 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •