Stranica 8 od 10 PrviPrvi ... 678910 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 474

Tema: Porod kod kuce - nasa realnost

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Na sto mislis pod forumsko odusevljenje? Mislis da ima izgleda, ili da je vec tu odusevljenje vecine ljudi na ovom forumu idejom da imaju kucni porod?

Sto se pravnika tice, ja osobno ne znam je li on/a konzultiran/a jer ovo nije moje podrucje angazmana (u smislu vodstva) u Rodi. Al obicno pravnika konzultiras kad mislis da za tim ima potrebe. I sigurna sam da ce vodstvo Rode, ako vec nije, u slucaju ako misli da za tim ima potrebe, to i uciniti i shodno tome djelovati
    Ne znam uduplo kvotati pa samo da kažem - na prvi pasus da, na drugi pasus - super, bitno je (tj. meni bi bilo bitno da sam u vašim cipelama) da to imate pokriveno.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja potpisujem Imgu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ancica, bez osobne uvrede, ali-ja više ne mogu. Rekla sam odavno što sam mislila, citirala sam zakon iz kojeg se lijepo vidi tko i što u Hrvatskoj smije, gdje i kako raditi, kome i kakva licenca za rad treba...

Činjenično stanje je ovakvo:

- asistirani porod u Hrvatskoj je kažnjiv za osobe koje ga obavljaju
    - uvozne primalje nelegalno obavljaju svoj posao u Hrvatskoj pa mogu biti kažnjene zbog nadriliječništva, neplaćanja poreza i eventualno kao zdravstveni djelatnici po austrijskom zakonu
    - naše primalje mogu biti kažnjene kao zdravstveni djelatnici koji obavljaju posao izvan za to propisanih prostora, zbog neposjedovanja valjane licence za rad te također zbog neplaćanja poreza
    - ukoliko se nešto ružno dogodi rodilji i/ili djetetu kazneno odgovaraju primalja i svi oni koji su za to djelo znali a nisu ga prijavili jer su ga po zakonu DUŽNI prijaviti.
    - rodilja eventualno odgovara za plaćanje "na crno" bez izdanog računa.

Sve to su činjenice. Moraliziranje može potrajati još 10 stranica, ali u njemu više ne želim sudjelovati. Ponavljam: pišem i pisat ću ne zbog Udruge ili aktivizma nego zbog žena koje se nagovaraju na ilegalne radnje, na to ih se potiče ili im se omogućava da dođu do podataka kako ih obaviti. Ukoliko im podatke daje Forum smatram Udrugu kao vlasnicu istog odgovornom. I tu se moramo oprostiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    ...na to ih se potiče ili im se omogućava da dođu do podataka kako ih obaviti. Ukoliko im podatke daje Forum smatram Udrugu kao vlasnicu istog odgovornom. I tu se moramo oprostiti.
    Nisam pravni stručnjak, ali bih provjerila da li je postojanje podataka poticanje (ja bih bila laički sklona zaključiti da je mim u pravu (mim, oprosti, ne znam jesi li pravnik ili ne), jer Forum nije novina - tipa izvješćivanje a la crna kronika dogodilo se na današnji dan pa nemamo mi ništa s tim, nego je dijelom servisno-edukativni i podliježe moderiranju, tim više jer se ne mogu naći neki drugi podaci - od kako spržiti CD pa nadalje...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mim, ina, ok

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa

mislim da na forumu ne može biti mjesta pričama o asistiranim porodima u hrvatskoj, jednako kako nema mjesta pričama (karikiram) kako je netko sebi pribavio veću naknadu prijavljujući se kao svekrvina kućna pomoćnica ili kod kuće obavio inseminaciju s dr. iz Maribora ili na kojem sam linku našla najnoviju ben10 igricu
    (edit: sad vidim da ste ovo pokrile u zadnjim postovima)
    Ovo me baš sad jako ražalostilo.
    Jer da nije bilo tih priča ja ne bi proživjela ono što jesam, a to je nešto što se teško opisuje riječima.

također se čak i prilično nezaiteresirani čitatelj (kao ja, netrudna stara majka koja ne misli više rađati) može odlično informirati kako u Grazu ima jedna kuća za porode s tri babice, od kojih jedna govori engleski, jedna samo njemački, a jedna nije zainteresirana za rad na crno
    da ta jedna primalja košta cca €1000, 850 ako malo zakasni, da može šivati puknuća i da je sklona dosta interventnom pristupu rodilji
    a nisam još niti jedan pp poslala
    Pogodila 50%.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ak ja napisem da sam danas u zurbi od Zagreba do Rijeke stigla za tri cetvrt sata, onda ce svatko znat da sam prekoracila ogranicenje brzine i time prekrsila zakon. Jel sam time potakla nekog da pocini isti prekrsaj? I ako da, jel ?
    ako kažeš da si imala pomoć da te zbog tog murja ne uhvati
    i kažeš da na pp možeš zainteresiranima to objasniti i dati kontakt osobe koja to radi, i krši time zakon, onda mislim da i te kako potičeš na činjenje opasne radnje

ali ovo je stvarno više smiješno
    i ja se zalažem da ovo bude samo topic podrške, pozdrava i aplauza

jer što god se drugo napiše, pobornici su totalno autistični, i ništa do njih ne dopire

kao i mim i ja odustajem
    s tim da je meni, uz strah da ne nastrada neka rodilja i njeno dijete, žao i da sve dobro što je Udruga napravila može pasti u vodu radi ovoga

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa

mislim da na forumu ne može biti mjesta pričama o asistiranim porodima u hrvatskoj, jednako kako nema mjesta pričama (karikiram) kako je netko sebi pribavio veću naknadu prijavljujući se kao svekrvina kućna pomoćnica ili kod kuće obavio inseminaciju s dr. iz Maribora ili na kojem sam linku našla najnoviju ben10 igricu
    (edit: sad vidim da ste ovo pokrile u zadnjim postovima)
    Ovo me baš sad jako ražalostilo.
    Jer da nije bilo tih priča ja ne bi proživjela ono što jesam, a to je nešto što se teško opisuje riječima.
    Hvala ti. Upravo si potvrdila da priče na forumu o asistiranim porodima u Hrvatskoj pružaju svima dovoljno informacija kako to i sam postići.

ot: lijepo te molim da ne spuštaš sve na osobnu razinu. Ne govorim ništa osobno protiv tebe i tvojeg poroda. Drago mi je da si s njim zadovoljna i da je bilo sve kako si željela, ali to nema veze sa raspravom.

također se čak i prilično nezaiteresirani čitatelj (kao ja, netrudna stara majka koja ne misli više rađati) može odlično informirati kako u Grazu ima jedna kuća za porode s tri babice, od kojih jedna govori engleski, jedna samo njemački, a jedna nije zainteresirana za rad na crno
    da ta jedna primalja košta cca €1000, 850 ako malo zakasni, da može šivati puknuća i da je sklona dosta interventnom pristupu rodilji
    a nisam još niti jedan pp poslala
    Pogodila 50%.
    što je 50% previše za nezainteresiranog promatrača
    i stara sam pa ionako pol toga zaboravim

Btw, opet si preskočila moje pitanje.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izgubila sam se u pitanjima.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Jel po tvom misljenju "informacije" ukljucuje i prepricavanje price nekog tko je ostvario u Hrvatskoj asistirani porod s primaljom, ake se u toj prici ne spominje identitet te primalje i kako s njom stupiti u kontakt ili osigurati njene usluge?
    Na neki način-da jer se posredno ženama potvrđuje da je tako nešto moguće trenutno ostvariti. Ne zaboravi da su trudnice u posebnom emotivnom stanju i da te informacije mogu prihvatiti s više srca nego "obični" ljudi.
    Takve informacije mogu se naći vrlo lako na internetu. Nije nužno da to bude naš forum. Netko tko je zainteresiran za kućni porod, neće informacije skupljati samo na jednom mjetu.
    Mislim da jako podcjenjuješ trudnice.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.unassistedchildbirth.com/

Da li je ovo isto opasno?

Nakon objavljenih priča na našem forumu još nisam čula niti za jedan takav porod u Hrvatskoj.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nakon objavljenih priča na našem forumu još nisam čula niti za jedan takav porod u Hrvatskoj.
    Ne misliš li da ima razlike između onog što kaže gđa. Laura Shanley (fizička osoba, ne znam kakvo je zakonodavstvo u njenoj domicilnoj zemlji, osim toga, stranica je na stranom jeziku...) i onoga što se nalazi na web stranicama jedne Udruge registrirane po hrvatskim zakonima?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije mi potreban odmah sad odogovor u ime udruge, bilo bi mi dosta i odgovor u tvoje ime kao redovne članice, moderatorice i voditeljice rodinih radionica o trudnoći i porodu - kako ti sebi ilegalni aktivizam u zakonima RH vođenoj udruzi racionaliziraš.
    Jel ovo?
    Budem popodne, moram sad do doktora s malim.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni je uvijek bilo super čitati Priče s poroda, asistirane, neasistirane, svejedno, totalno zanimljivo. I nikad nisam osjetila ništa loše prema samom činu poroda doma, niti prema nekom tko je tako odlučio.

Ali - jedno je Priča s poroda, koja je zapravo osobna ispovijest, a drugo je topik podrške onima koji tako odluče pa se u njemu daju najrazličitije informacije. Mislim da se oko toga lome koplja.

I opet, nisam niti protiv podrške, niti protiv razgovora o tome.

Protiv sam
    - internetskog savjetovanja koje prelazi granicu razgovora i počesto zvuči kao nagovor,
    - reklamiranja nelegalnih radnika i nelegalnog asistiranja ako se o njemu govori javno
    - i izričito sam protiv ušutkavanja svih onih koji misle iole drugačije ili su ndB rodile drugačije.

To je moje osobno mišljenje, mene kao majke dvoje djece.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa

Ne misliš li da ima razlike između onog što kaže gđa. Laura Shanley (fizička osoba, ne znam kakvo je zakonodavstvo u njenoj domicilnoj zemlji, osim toga, stranica je na stranom jeziku...) i onoga što se nalazi na web stranicama jedne Udruge registrirane po hrvatskim zakonima?
    Ma gle, da ja napišem na forumu da sve žene trebaju rađati neasistirano i da je to najbolja stvar.
    Pa čak da i Udruga to izjavi, što naravno nikad neće, ali bubam bezveze jer se žurim.

Totalno mi je patronizirajuće za žene da će pohrliti u tom smjeru bez vlastitog filtera, da neće imati snage preuzeti odgovornost za svoje odluke i na kraju optužiti Lauru Shanley ili recimo mene ili Udrugu, ako nešto pođe krivo.
    To je ono u što ne vjerujem nikako.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Fidji, malo je vjerojatno ali je moguće, odnosno dovoljna je jedna takva osoba, ne mora ih biti neki postotak.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma gle, da ja napišem na forumu da sve žene trebaju rađati neasistirano i da je to najbolja stvar.
    Pa čak da i Udruga to izjavi, što naravno nikad neće, ali bubam bezveze jer se žurim.

Totalno mi je patronizirajuće za žene da će pohrliti u tom smjeru bez vlastitog filtera, da neće imati snage preuzeti odgovornost za svoje odluke i na kraju optužiti Lauru Shanley ili recimo mene ili Udrugu, ako nešto pođe krivo.
    To je ono u što ne vjerujem nikako.
    Slažem se s tobom da je patronizirajuće misliti da sve žene ne znaju razmišljati svojojm glavom.
    Dakle, zaključile smo da svatko sam odgovara za svoje odluke. Ali onda opet možemo reći da forumaši imaju i vlastiti filter kod odluke da li uplatiti novce za neku humanitarnu akciju, da li i kome platiti mito za npr. upis u vrtić itd., kako izvesti i kome platiti da te fiktivno zaposli u trudnoći da dobiješ naknadu i sl.
    Dakle, ne može se reći da filter treba postojati samo kod nekih odluka, a za druge ih se treba štiti od informacija. Ili znamo sami procijeniti za koju odluku snosimo odgovornost ili ne.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Takve informacije mogu se naći vrlo lako na internetu. Nije nužno da to bude naš forum. Netko tko je zainteresiran za kućni porod, neće informacije skupljati samo na jednom mjetu.
    Točno, ali to ne egzonerira Rodu kao Udrugu od objavljivanja takvih infaća na njenim stranicama, tj. nije Roda odgovorna za cijeli Net, nego je odgovorna za to što je na njenim stranicama. Vidite interno s pravnicama iz vaših redova pa ćete biti mirne jeste li s time on the safe side ili ne, nije tu bitna naša perpecija, niti može li trudnica na drugi način doći do infaća, bitno je, tj. meni bi bilo da sam na vašem mjestu, da vi znate gdje ste u tom smislu i eventualno da imate spremnu (pravu pravnu, od nekog pravnog stručnjaka) argumentaciju zašto ste tu gdje jeste. A ne u stilu - ja ne mislim jer se meni čini laičkog stila kojeg smo većina tu (ne znam za mim koja joj je struka).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Točno, ali to ne egzonerira Rodu kao Udrugu od objavljivanja takvih infaća na njenim stranicama, tj. nije Roda odgovorna za cijeli Net, nego je odgovorna za to što je na njenim stranicama. Vidite interno s pravnicama iz vaših redova pa ćete biti mirne jeste li s time on the safe side ili ne, nije tu bitna naša perpecija, niti može li trudnica na drugi način doći do infaća, bitno je, tj. meni bi bilo da sam na vašem mjestu, da vi znate gdje ste u tom smislu i eventualno da imate spremnu (pravu pravnu, od nekog pravnog stručnjaka) argumentaciju zašto ste tu gdje jeste. A ne u stilu - ja ne mislim jer se meni čini laičkog stila kojeg smo većina tu (ne znam za mim koja joj je struka).
    Osobno mislim da ne postoji neka kaznena odgovornost, prvenstveno radi činjenice da je Internet prilično nereguliran medij, a i naše zakonodavstvo, a još više sudstvo, odnosno pravna praksa, su prilično daleko od toga da bi se uhvatili u koštac s ovakvom problematikom. Mislim da je bitnija moralna i društvena odgovornost, te mi je žao da se umjesto de se postave visoki moralni i društveni standardi, sa sprdnjom ismijava kako toga nema ni u drugim strukama (prvenstveno zdravstvu), pa zašto bi onda netko trebao tome težiti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislila sam konkretno na ovakav stav, koji me prilično ražalostio:

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Tako da se ne može govoriti o odgovornosti Udruge.
    možda ne o krivičnoj

ali ako se, ne daj Bože, nešto loše dogodi, hoće li itko osjećati moralnu odgovornost?
    Da, jednako tako kao što je osjećaju liječnici kad zbog njihovog krivog postupka beba bude oštećenog zdavlja, ili se rodilji raspala rana od epi ili od carskog.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pitanje moralne i društvene odgovornosti je subjektivno - netko će pisanje o asistiranima doma u RH vidjeti kao jedino odgovorno prema ženama ne bi li se potaknule da i druge iskuse to iskustvo, druge će vidjeti to kao neodgovorno vezano za velike rizike po rodilju i bebicu. O kategorijama tko je u pravu, ko u krivu ne razmišljam jer je prava istina ona subjektivna i svijet je Rashomon. Evo, iz moje osobne percepcije morala i odgovornosti, nije dobro da se ne pišu negativne stvari i da ne postoji neka izjava o odricanju od odgovornosti, ali može se argumentirati da ipak postoje jer postoji topic podrške na Prirodnomo porodu i na Porodu ovaj o realitetu kod nas. Jedino objektivno je zakonod. situacija.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uvijek je tricky to s osjećajima - kako se zna da liječnik ne osjeća odgovornost itd., a i to nije neki argument, slažem se - ovaj ne osjeća pa ne moram i ja, općenito takvu razinu rasprave treba izbjegavati i loše je na to se "pecati" - to govorim bilo za pro bilo za con stranu. Najjači izgledaju argumenti onoga tko ostaje miran u raspravi - nas učilo iz seminara o komunikaciji da je percepcija realitet i stvarno je tako (osim u pitanjima zakona di treba ići na stručno tumačenje).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne da mi se čitati cijeli topic ali uglavnom slažem se s mim, deaedi, imgom itd.

Vjerujem da je curama koje imaju to iskustvo to bilo predivno i sigurno puno bolji osjećaj od rađanja u bolnici, ali nekak mi se čini da se žene uglavnom odlučuju ili samo razmišljaju o porodu kod kuće nakon što im je prvi porod u rodilištu bio traumatično iskustvo. Mislim da bi se trebala energija usmjeriti na poboljšanje uvjeta u rodilištima pa bi se i manje žena odlučivalo na porod kod kuće. Meni je npr. porod u rodilištu bio super i vjerojatno bih umrla od straha kad bi morala roditi doma, sigurno ima žena koje umiru od straha pri pomisli na rodilište.

Osim toga kad i ako se porod kod kuće legalizira u Hrvatskoj, tek tada mi se čini da je u redu nekog na to poticati i podržavati u toj namjeri, pa makar i na forumu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

doci ce jos i sluzbena obavijest, ali da napisem ovo za pocetak.

htjela bih naglasiti par stvari.

povrsnim prelistavanjem ovog foruma stjece se - potpuno krivi - dojam da se mi porodnicarke u rodi bavimo samo kucnim porodima i carskim rezovima. vecina tema su raspravljacke, zustre i najcesce potpuno neplodne, a uzimaju puno vremena i zivaca. i tako ce, bojim se, i dalje biti. zasto? zato sto su vruce, kontroverzne, senzacionalne teme uvijek zanimljivije i uzbudljivije. zato sto rijetko koga zanima tema o projekciji filma "business of being born", najava novih radionica za trudnice ili tako nesto. to je prosjecno, dosadno, ne izaziva na raspravu... a upravo to je nasa glavna aktivnost.

vecina nasih aktivnosti je usmjerena na najsiru masu zena, na one koje zele sto humaniji porod u bolnickim uvjetima u hrvatskoj, takvim kakvi sada jesu. radimo na mijenjanju sustava, vec jako dugo i jako tesko, ali to su pomaci koji se mjere milimetrima, i zato se o njima ne pise i ne primjecuju se. najveci dio naseg rada izvan je ovog foruma - ovaj forum nije ogledalo naseg rada.

takodjer, mi pojedine forumasice, koje kao fizicke osobe (a ne kao clanice rode) imamo kontakte i informacije, te informacije ne dijelimo sakom i kapom, kao sto se mozda stekao dojam. podaci se ne salju ni pp-ovima, nego osobno (a upiti dolaze na kapaljku, ni priblizno toliko koliko se ovdje insinuira). na radionicama za trudnice porod kod kuce niti ne spominjemo. ni u kom slucaju ne propagiramo i ne reklamiramo porod kod kuce, u ovim nasim hrvatskim uvjetima.

ako smatrate da objavljivanje pojedinih prica sluzi za reklamu - ok, to je vase misljenje. molim, onda napisite protestno pismo jutarnjem listu, gloriji, i ostalim casopisima koji su se drznuli objaviti intervjue sa zenama koje su rodile doma. i jos nisu ni jednom rjecju naglasili da strane primalje rade ilegalno u nasoj zemlji.

osim toga, vjerovali ili ne, poroda kod kuce u hrvata je uvijek bilo, i bit ce. potpuno neovisno o rodi. razne zene se snalaze na razlicite nacine (najcesce neasistirano). u hrvatskoj se upravo sada dogadjaju porodi kod kuce - mozda bas u vasem susjedstvu - a mnoge od tih zena nisu nikad ni cule za rodin forum a kamoli dobile neke informacije na njemu.

mnoge od tih zena bi zapravo htjele roditi u kuci za radjanje ili samo uz primalju u bolnici, ali ne mogu. jer to nije omoguceno. i za jednu fizicku osobu, jedino rjesenje koje ima, ako joj bolnicki porod i oslanjanje na varljivu srecu ne dolaze u obzir, je da rodi doma. to nije najsretnije, nije najoptimalnije rjesenje - daleko od toga - ali je jedino koje ima. zato zelimo da se uvjeti promijene, da se zakoni promijene, jer puno lakse je promijeniti stavak u zakonu - koji dijelom vec omogucava hrvatskom samostalnim primaljama da dolaze na porode doma, potrebno je promijeniti samo dio jednog drugog zakona - nego promijeniti zakone plus naci odoblje plus izgraditi kucu za porode u recimo, zagrebu.

sto se tice neprimjerenih postova i tema, radimo na tome. fidjin post, koji se sad spominje, je bio obrisan cim smo primijetile da ne smije biti na forumu. druge postove cemo isto tako provjeriti. meni je skroz ok da se naglasi da rad inozemne primalje nije prema zakonu, kao i da nama nedostaje logistika koja okruzuje porod kod kuce. to je istina i ne glumimo da nije tako.

o moralnoj dimenziji nasih prica s poroda koje pojedinim zenama - koje se mogu nabrojati na prste - daju zelju za porodom doma, ne bih. to ulazi u domenu vi u rodi biste trebali raditi to i to a ne ono i ono. za neke stvari se slazem i uvazit cemo ih - hvala na primjedbama i trudu - ali smisao rode nije konformizam i skrivanje u misju rupu, nego mijenjanje onoga sto u drustvu smatramo losim i nehumanim.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    odoblje
    osoblje

da naglasim jos jednom, nasi najveci napori su usmjereni na mijenjanje sustava u kojemu zene radjaju. ali mijenjati sustav je najteze i najsporije. i zato se cini da tu nismo niti dijelom toliko aktivne koliko zapravo jesmo. posebno na ovom forumu koji... vec sam objasnila.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni se to što si napisala čini OK, em kao obrazloženje, em kao waiver and disclaimer.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Felix odlicno napisano

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nekak mi se čini da se žene uglavnom odlučuju ili samo razmišljaju o porodu kod kuće nakon što im je prvi porod u rodilištu bio traumatično iskustvo.
    Mene ovakve tvrdnje živciraju.
    Zašto netko ne bi izabrao kućni porod zbog pozitivnih očekivanja a ne negativnih iskustava?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    nekak mi se čini da se žene uglavnom odlučuju ili samo razmišljaju o porodu kod kuće nakon što im je prvi porod u rodilištu bio traumatično iskustvo.
    Mene ovakve tvrdnje živciraju.
    Zašto netko ne bi izabrao kućni porod zbog pozitivnih očekivanja a ne negativnih iskustava?
    zato jer da su u bolnicama pozitivna iskustva puno manje njih bi zelilo porod kod kuce

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je tocno, ali i dalje bi bilo onih koje zele roditi kod kuce.

mada, to uopce nije bitno za ovu raspravu. takvih zena ima, i biti ce ih i dalje, iako do daljnjega vrlo mali broj.

kad zene budu imale mogucnosti koje imaju npr u austriji - od bolnickih poroda uz primalju, ambulantnih poroda, kuca za porode, poroda doma - i to sve legalno, logisticki organizirano, bez osudjivanja i kritiziranja, znat cemo koji je stvaran postotak zena koje zele roditi doma.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zašto to misliš? što znači pozitivno iskustvo? i, svakako ne možemo izjednačiti negativno i traumatično iskustvo.

porod kod kuće nudi razinu intime i neuznemiravanja koju bolnički porod po definiciji ne može ponuditi.

zašto žena jednostavno ne bi poželjela roditi u miru?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

to je tocno, ali i dalje bi bilo onih koje zele roditi kod kuce.

mada, to uopce nije bitno za ovu raspravu. takvih zena ima, i biti ce ih i dalje, iako do daljnjega vrlo mali broj.

kad zene budu imale mogucnosti koje imaju npr u austriji - od bolnickih poroda uz primalju, ambulantnih poroda, kuca za porode, poroda doma - i to sve legalno, logisticki organizirano, bez osudjivanja i kritiziranja, znat cemo koji je stvaran postotak zena koje zele roditi doma.
    znam da bi ih bilo, ali pretpostavljam manje...jer vecina ovdje ih je potaknuta losim pricama iz rodilista...ali ako bi zena imala svo postovanje i toplinu i ljudskost u rodilistu, vjerujem da bi izabrala rodiliste gdje je ipak par vratiju dalje sala za hitnoce, jer ima i prica na forumu di je trudnioca super skolski prosla, a porod nazalost ne....u tim slucajevima se ipak radi o minutama i mislilam da nije ok doma.....kao sta na carskome pricaju da su mama koje izaberu carski bez indikacija sebicne istyo bi se moglo reci i za mame u kunim porodima koje su djetetu uskratile da bude spaseno uslijed komplikacija

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je single u pravu u smislu da se odredjeni dio zena (ali ne sve), da nisu dozivjele traumaticno iskustvo u rodilistu, ne bi odlucio za opciju koja nije sasvim u skladu sa zakonom, i koja nije sasvim sigurna (od logistike nadalje).

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mislim da je single u pravu u smislu da se odredjeni dio zena (ali ne sve), da nisu dozivjele traumaticno iskustvo u rodilistu, ne bi odlucio za opciju koja nije sasvim u skladu sa zakonom, i koja nije sasvim sigurna (od logistike nadalje).
    S ovim se slažem.

Ali moj komentar je išao na to da će uvijek biti žena koje će željeti kućni porod neovisno o svojim prethodnim bolničkim iskustvima, pa čak i za prvo dijete. I zato mi se čini u redu što postoji ovaj forum gdje se spominje kako to učiniti na što sigurniji način (u pitanja ne/legalnosti ne ulazim). Ne znam ima li toga još gdje u HR (osim onog neapdejtiranog o neasistiranim porodima.)

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Primjetila sam da se stalno i iznova ponavljaju postovi s tvrdnjama da žene ne žele porod kod kuće.
    Kao da ne mogu vjerovati da bi uopće netko želio roditi kod kuće.
    Žene žele kućni porod jedino i sklučivo zato što su u bolnici istraumatizirane i zato što se boje bolnice jer su čule "neke priče".
    A to uopće nije točno.
    Velika većina žena (većina od vrlo malog broja) odlučuje se za porod kod kuće, zato što osjeća da je to za nju i njeno dijete jedino prirodno. Zato što vjeruje da nije prirodno za nas kao sisavce da budemo promatrani i uznemiravani na porodu.
    Probajte zamisliti mačku da ima okot usred dana na sredini vaše dneve sobe, a vi upravo imate goste. Koliko je od vas uopće ikad vidjelo mačiće najmanje 2 tjedna dana nakon okota?

I stalno se iznova imputira da je kućni porod užasno rizičan i da je jedino porod na 10 metara od operacijske sale siguran. E pa, na ovom forumu ima desetine mama anđela i ni jedna od njih nije rađala kod kuće.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Felix odlicno napisano
    xxx

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

[quote="argenta"]
    Ali moj komentar je išao na to da će uvijek biti žena koje će željeti kućni porod neovisno o svojim prethodnim bolničkim iskustvima, pa čak i za prvo dijete. I zato mi se čini u redu što postoji ovaj forum gdje se spominje kako to učiniti na što sigurniji način (u pitanja ne/legalnosti ne ulazim). Ne znam ima li toga još gdje u HR (osim onog neapdejtiranog o neasistiranim porodima.)
    xxx

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I stalno se iznova imputira da je kućni porod užasno rizičan i da je jedino porod na 10 metara od operacijske sale siguran. E pa, na ovom forumu ima desetine mama anđela i ni jedna od njih nije rađala kod kuće.
    Gle, uzorci su bitno različiti.
    Imam ginekologa u obitelji pa znam koliko puta dođe mrtav iz dežurstva i priča kako su u zadnji tren spasili neku bebu/mamu, doslovno su iz rađaone trčali u salu i otvarali trbušnu šupljinu čak i bez dezinfekcije, jer bi zbog tih deset minuta pranja trbuha izgubili bebu.
    Čak i tada jedva spase dijete uz reanimaciju, a zamisli, trudnoća je bila uredna...

Inače, slažem se sa prvim dijelom tvoga posta, mislim da žene bez obzira na uvjete u bolnici žele porod kod kuće (iako možda u manjem broju), jer je to zaista najintimnije, ali im treba osigurati zaista stručnu pomoć i uigran sustav.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

krivo sam citirala
    to je bila argenta

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle, piplica. I moja je beba tako spašavana.
    Ali ono što mene zanima, jel to baš moralo biti u posljednji trenutak? Ili su simtomi da nešto nije u redu bili prisutni i dan prije? Ili su me trebali slušati kad sam im govorila na nešto nije u redu, a ne čekati da im to kažu njihovi aparati?
    I nisu li baš njihovi medicinski postupci doveli do toga da se moja beba mora spašavati?

Upravo ta opažanja iskusne primalje ili doule koja je cijelo vrijeme uz rodilju, a i same majke su presudna za dobar ishod poroda ili pravovremeno spašavanje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne znam tko imputira da je kućni porod užasno rizičan? Imaš li neki primjer?

Osobno, ja mislim da je rizičan porod sa stranom primaljom, koja kreće npr. iz Graza tek kada krenu trudovi, možda i ne stigne na porod i koja nikad prije nije vidjela rodilju. No, opet, ako je rodilja spremna preuzeti taj rizik, pa šta se to mene tiče - njeno dijete, njen porod, njena odluka. Dakle, rizičan je (prema nekoj mojoj ljestvici, porod kakav je imala Fidji - ali to je bio njen odabir, ako je bila spremna snositi taj rizik, to je njeno pravo).

Vjerujem da je porod kod kuće za kakav se Udruga zalaže da se kod nas omogući rizičan koliko i bilo koji drugi način poroda.

Dakle, procjena rizika ovisi o rodilji, koja procjenjuje na koji način želi roditi.

A ovaj komentar za roditelje anđela - mislim da nije primjeren. Ispada da se te tragedije ne bi desile da su rađale kod kuće, mislim barem sam ja to tako protumačila.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Upravo ta opažanja iskusne primalje ili doule koja je cijelo vrijeme uz rodilju, a i same majke su presudna za dobar ishod poroda ili pravovremeno spašavanje.
    Da, a ne da je u autu i vozi iz Graza...To je velika razlika...Oko toga se vodi rasprava.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo Seni, par postova prije. A ima ih još.

A ovaj komentar za roditelje anđela - mislim da nije primjeren. Ispada da se te tragedije ne bi desile da su rađale kod kuće, mislim barem sam ja to tako protumačila.
    Krivo si svatila. To je trebalo ukazati na to da ni porod 10 metara od sale nije siguran.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa da, slažem se, ali kakve to ima veze s porodom kod kuće. Kaj nije bolje da je ta primalja ili doula prisutna u rađaoni?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo Seni, par postova prije. A ima ih još..
    Ja sam shvatila da ona rizičnim smatra porode kod kuće u Naslovu: Porod kod kuće - naša realnost. Onakve kakvi se sada odvijaju.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, a ne da je u autu i vozi iz Graza...To je velika razlika...Oko toga se vodi rasprava.
    Doula je cijelo vrijeme uz rodilju.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo Seni, par postova prije. A ima ih još..
    Ja sam shvatila da ona rizičnim smatra porode kod kuće u Naslovu: Porod kod kuće - naša realnost. Onakve kakvi se sada odvijaju.
    I po čemu su oni rizični?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Pitanje moralne i društvene odgovornosti je subjektivno - netko će pisanje o asistiranima doma u RH vidjeti kao jedino odgovorno prema ženama ne bi li se potaknule da i druge iskuse to iskustvo, druge će vidjeti to kao neodgovorno vezano za velike rizike po rodilju i bebicu. O kategorijama tko je u pravu, ko u krivu ne razmišljam jer je prava istina ona subjektivna i svijet je Rashomon. .
    mislim da bi stvari bile puno jednostavnije kada bi zaista uspjeli "osjetiti" i "znati" da drugi ljudi jednostavno imaju drugacije paradigme, drugacije nazore, drgacije svemire u kojima obitavaju.
    i jednostavno i drugacije zelje.
    i drugacije uvjete.
    i drugacije zivote.
    tako da ono sto jedna osoba smatra "godinom opasnog zivljenja" druga ce osoba smatrati jedinim ispravnim za sebe i bebu. i obrnuto.
    ono sto se nekom cini "sigurnim" u drugoj osobi ce izazvati nelagodu u solarnom pleksusu.

kucni porod je dozvoljen u europskim drzava. sto znaci da je u onim okvirima u kojima je dozvoljen procjenjen sigurnim.
    kako ce tko za sebe tu ili neku drugu "sigurnost" procjeniti, jest stvar osobne procjene i afiniteta.
    sto se tice moralnosti, etike, drustvene odgovornosti, pozvala bih se na to da je i ona (u ovim okvirima - dakle govorimo o kucnom porodu, a ne o hrvatskoj pretvorbi ili necem slicnom) ovisi o osobnim okvirima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

.
    ??? gdje ja to pisem da je kucni porod uzasno rizican?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Krivo si svatila. To je trebalo ukazati na to da ni porod 10 metara od sale nije siguran.
    Ne bih rekla da je užasno rizičan, ali sigurno je rizičniji od poroda u rodilištu. Naravno da ništ nije 100 % sigurno i da se svakakve komplikacije mogu dogoditi i u rodilištu i kad je super uredna trudnoća. Baš zato je porod kod kuće još rizičniji, jer nikad ne znaš kad se može kaj dogoditi a ne može se tak brzo reagirati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •