Stranica 9 od 10 PrviPrvi ... 78910 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 474

Tema: Porod kod kuce - nasa realnost

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Citiraj Poslid prvotno napisa
    Upravo ta opažanja iskusne primalje ili doule koja je cijelo vrijeme uz rodilju, a i same majke su presudna za dobar ishod poroda ili pravovremeno spašavanje.
    Pa da, slažem se, ali kakve to ima veze s porodom kod kuće. Kaj nije bolje da je ta primalja ili doula prisutna u rađaoni?
    dobro je da uz rodilju u bonici bude doula i primalja koju žena želi i poznaje. Bilo bi dobro kad bi se ipunili i neki drugi uvjeti, npr. uređenje rađaone u više domaćem duhu.
    Ali ne vidim razloga de je porod u bonici nužno bolji od kućnog.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Ne znam tko imputira da je kućni porod užasno rizičan? Imaš li neki primjer?
    Evo Seni, par postova prije. A ima ih još.

.
    ??? gdje ja to pisem da je kucni porod uzasno rizican?
    Oprosti, moja greška. Mislila sam na post od single.
    Ne piše doslovno "mislim da je kućni porod užasno rizičan", već se daje iščitati tako.

Ima više takvih postova, ali ne bih se sad vraćala i citirala svaki od njih.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo Seni, par postova prije. A ima ih još..
    Ja sam shvatila da ona rizičnim smatra porode kod kuće u Naslovu: Porod kod kuće - naša realnost. Onakve kakvi se sada odvijaju.
    I po čemu su oni rizični?
    Hm...

Po tome što:
    - primalja vrlo vjerojatno nikad prije nije vidjela rodilju
    - primalja kreće iz Graza, možda i ne stigne na porod
    - u slučaju nekih komplikacija mislim da postoji rizik da "ta ilegalna" primlja ne reagira primjereno (najblaže rečeno)

Evo, da opet citiram:
    Citiraj Fidji prvotno napisa
    Primalja koja je meni došla (i mikki, aqui i momze) inače živi u Grazu i do Zagreba joj treba oko 2 i pol sata.S njom sam bila na mobitelu više puta u toku dana tako da je bila spremna krenuti kad se trudovi ustale. To što sam ja rodila sat i pol nakon što je ona krenula je jednostavno rizik koji sam bila spremna preuzeti jer nisam željela da dođe prerano.
    .......

S primaljom sam bila u kontaktu zadnjih 10 tjedana, mailom. Nisam imala potrebu vidjeti se prije s njom, ali pretpostavljam da se može otići u Graz. Čula sam da uskoro otvara i svoju kuću za porode.
    Evo, i netko tko je to osobno prošao, shvatio je da je to rizik - koji je bio spreman preuzeti, ali opet je rizik.

Dakle, ako ti smatraš da takav porod kod kuće nije rizičan, a i prema tebi nije ni ilegalan, zašto se onda zalagati za drugačiji? Onda je i ovakva situacija prihvatljiva, ako nije ni rizična, a ni "ilegalna"?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Pitanje moralne i društvene odgovornosti je subjektivno - netko će pisanje o asistiranima doma u RH vidjeti kao jedino odgovorno prema ženama ne bi li se potaknule da i druge iskuse to iskustvo, druge će vidjeti to kao neodgovorno vezano za velike rizike po rodilju i bebicu. O kategorijama tko je u pravu, ko u krivu ne razmišljam jer je prava istina ona subjektivna i svijet je Rashomon. .
    mislim da bi stvari bile puno jednostavnije kada bi zaista uspjeli "osjetiti" i "znati" da drugi ljudi jednostavno imaju drugacije paradigme, drugacije nazore, drgacije svemire u kojima obitavaju.
    i jednostavno i drugacije zelje.
    i drugacije uvjete.
    i drugacije zivote.
    tako da ono sto jedna osoba smatra "godinom opasnog zivljenja" druga ce osoba smatrati jedinim ispravnim za sebe i bebu. i obrnuto.
    ono sto se nekom cini "sigurnim" u drugoj osobi ce izazvati nelagodu u solarnom pleksusu.

kucni porod je dozvoljen u europskim drzava. sto znaci da je u onim okvirima u kojima je dozvoljen procjenjen sigurnim.
    kako ce tko za sebe tu ili neku drugu "sigurnost" procjeniti, jest stvar osobne procjene i afiniteta.
    sto se tice moralnosti, etike, drustvene odgovornosti, pozvala bih se na to da je i ona (u ovim okvirima - dakle govorimo o kucnom porodu, a ne o hrvatskoj pretvorbi ili necem slicnom) ovisi o osobnim okvirima.
    Potpisujem sto posto - ovo su prave riječi s kojima sam pokušala izraziti svoj stav. A on je - izbor, za sve opcije iz spektra porodi i/ili operacije (ovo i/ili je zbog MRS-a). Samo ovo osjećanje drugih i percipiranje razlika je tako teško, ali zbog par mostova koji se koji put prijeđu pa se ljudi/žene nađu na sredini i shvate kako je na drugoj strani rijeke i uvaže izbor bez osude (beba bi ovako ili onako da može birati na jednoj strani i pozivanje na moral na drugoj strani) vrijedi ulagati napor i nije besmisleno.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Upravo ta opažanja iskusne primalje ili doule koja je cijelo vrijeme uz rodilju, a i same majke su presudna za dobar ishod poroda ili pravovremeno spašavanje.
    Da, a ne da je u autu i vozi iz Graza...To je velika razlika...Oko toga se vodi rasprava.
    Doula je cijelo vrijeme uz rodilju.
    Doula je samo za podršku, ona ne može pregledavati rodilju, utvrditi da beba npr. izlazi licem i da će zapeti u porođajnom kanalu niti utvrditi kada je zadnji čas za odlazak u rodilište.
    To može primalja, ali ona je možda još na granici...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

.
    Ne piše doslovno "mislim da je kućni porod užasno rizičan", već se daje iščitati tako.

Ne bi se složila da se tako daje iščitati. Nitko ne napada porode kod kuće, ako se obavljaju na način kako se odvijaju i vani. Ovdje se raspravlja o porodima uz primalju iz inozemstva.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dakle, ako ti smatraš da takav porod kod kuće nije rizičan, a i prema tebi nije ni ilegalan, zašto se onda zalagati za drugačiji? Onda je i ovakva situacija prihvatljiva, ako nije ni rizična, a ni "ilegalna"?
    Pa zato da bude dostupna svima koji to požele u Hrvatskoj.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hoćeš reći, da je prihvatljivo da dolazi primalja iz inozemstva? Odnosno, kada bi primalja iz inozemstva mogla u bilo kojem vremenu doći do bilo kojeg kutka u RH, onda ni ne bi trebali imati domaće primalje za porod kod kuće?

Jer tako to ispada - ako si zadovoljna time da je to dostupno onome tko je relativno blizu Graza, onda nije problem u sustavu, nego samo u zemljopisu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

pratim cijelo vrijeme, a nikako se uključiti.

Osobno sam za slobodu izbora unutar zakonskih okvira i zdravog razuma. Mišljenja sam da svatko zna odabrati najbolju soluciju za sebe - a jednako kao i kućni porod, tako i podržavam pravo na el. carski bez indikacija.

No bez ikakve namjere da nekoga uvrijedim i kao potpuni laik za medicinu (i pravo) ne shvaćam što se iščuđavamo (rekli bi naši stari "ko purica dreku") što neki misle da je kućni porod riskantan.
    Mislim, pa je. Kad se radi o sekundama valjda je sigurnije biti uz doktora i medicinsku opremu nego u stanu čekati hitnu pomoć.

A ovo sa inozemnim (nepojavljujućim/zakašnjujućim) primaljama - budimo realni i recimo da je to 100% sigurno. I time ne implementiram da je porod u bolnici nužno posve siguran - naprosto je u rijetkim slučajevima sigurniji.
    To je razlog radi čega ja osobno ne bih nikad izabrala kućni porod- jer se ne bi dovela u situaciju kockanja s bebom nauštrb svoje intimnosti i idealnog poroda (pa sve i da postoji 0,000000001% šanse da se nešto zakomplicira). Recimo da sam ziheraš - ako se ne daj Bože nešto zakomplicira ja želim četu doktora nadohvat ruke.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Da, a ne da je u autu i vozi iz Graza...To je velika razlika...Oko toga se vodi rasprava.
    Doula je samo za podršku, ona ne može pregledavati rodilju, utvrditi da beba npr. izlazi licem i da će zapeti u porođajnom kanalu niti utvrditi kada je zadnji čas za odlazak u rodilište.
    Ovu rečenicu gore sam napisala Deadi kao odgovor jer je sam dobila dojam da je krivo pročitala moj prethodni post
    .
    Iskusna doula može prepoznati da nešto nije u redu, ali je naravno, primalaj ta kaja pravim pregledom može detektirati problem.

I upravo zato se borimo da se uskladi zakon pa da mogu i naše hrvatske primalje prisustvovati porodima kod kuće i da ta usluga bude dostupna svima u Hrvatskoj koji to požele.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    pratim cijelo vrijeme, a nikako se uključiti.

Osobno sam za slobodu izbora unutar zakonskih okvira i zdravog razuma. Mišljenja sam da svatko zna odabrati najbolju soluciju za sebe - a jednako kao i kućni porod, tako i podržavam pravo na el. carski bez indikacija.

No bez ikakve namjere da nekoga uvrijedim i kao potpuni laik za medicinu (i pravo) ne shvaćam što se iščuđavamo (rekli bi naši stari "ko purica dreku") što neki misle da je kućni porod riskantan.
    Mislim, pa je. Kad se radi o sekundama valjda je sigurnije biti uz doktora i medicinsku opremu nego u stanu čekati hitnu pomoć.

A ovo sa inozemnim (nepojavljujućim/zakašnjujućim) primaljama - budimo realni i recimo da je to 100% sigurno. I time ne implementiram da je porod u bolnici nužno posve siguran - naprosto je u rijetkim slučajevima sigurniji.
    To je razlog radi čega ja osobno ne bih nikad izabrala kućni porod- jer se ne bi dovela u situaciju kockanja s bebom nauštrb svoje intimnosti i idealnog poroda (pa sve i da postoji 0,000000001% šanse da se nešto zakomplicira). Recimo da sam ziheraš - ako se ne daj Bože nešto zakomplicira ja želim četu doktora nadohvat ruke.
    Slažem se u potpunosti.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hoćeš reći, da je prihvatljivo da dolazi primalja iz inozemstva? Odnosno, kada bi primalja iz inozemstva mogla u bilo kojem vremenu doći do bilo kojeg kutka u RH, onda ni ne bi trebali imati domaće primalje za porod kod kuće?

Jer tako to ispada - ako si zadovoljna time da je to dostupno onome tko je relativno blizu Graza, onda nije problem u sustavu, nego samo u zemljopisu.
    Deadi, ovo je totalno preokrenuto razmišljanje, da ne upotrijebim neku težu riječ. Mislila sam da si konstruktivnija.
    ALi ti očito ovdje raspravljaš samo iz razloga rasprave kao takve.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

voljela bih da ne skrecemo s teme na sigurnost kucnog vs. bolnickog poroda. imamo o tome puno topica na kojima smo doticnu sigurnost prezvakali uzduz i poprijeko.

ono sto definitivno stoji je da porod kod kuce u hrvatskoj, u nasim trenutnim uvjetima, nije usporediv s porodom kod kuce u austriji ili drugoj zemlji gdje je legalan i logisticki organiziran. to je cinjenica i to stoji.

sto se tice rizicnosti tesko je reci, jer nema istrazivanja koja bi pratila ishode planiranih neasistiranih poroda kod kuce. planirani asistirani porodi kod kuce u europi su dokazani kao vrlo sigurni.

za kontinuitet skrbi smo se takodjer odavno slozili da je puno bolji princip nego kada strucnjaka upoznamo tek u porodu, bio to dezurni ginekolog u bolnici ili strana primalja.

mi zelimo da se omoguci porod kod kuce kakav je moguc u drugim zemljama europe - da je legalan, da mogu doci hrvatske primalje (ali i strane isto tako), da je to sve administrativno i porezno dokumentirano, da se eventualne komplikacije rjesavaju efikasno i s maksimalnom suradnjom strucnjaka (primalja koja dovodi rodilju i osoblje u bolnici), da postoji mogucnost da ista primalja prati cijelu trudnocu, prisustvuje porodu i obilazi rodilju nakon poroda, itd.

zelimo da zene koje se za to odluce smiju glasno reci da su se za to odlucile, bez da dozivljavaju iscudjavanje, osudu ili kritiku. da zene koje to zele ne moraju zonglirati zakonom, vremenom, logistikom, scenarijima sto-ako, itd.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Ovu rečenicu gore sam napisala Deadi kao odgovor jer je sam dobila dojam da je krivo pročitala moj prethodni post
    .
    Iskusna doula može prepoznati da nešto nije u redu, ali je naravno, primalaj ta kaja pravim pregledom može detektirati problem.

I upravo zato se borimo da se uskladi zakon pa da mogu i naše hrvatske primalje prisustvovati porodima kod kuće i da ta usluga bude dostupna svima u Hrvatskoj koji to požele.

Sa ovim se slažem (ukoliko ta "borba" nije ilegalom ).

I sa cijelom posljednjim postom od Felix.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    voljela bih da ne skrecemo s teme na sigurnost kucnog vs. bolnickog poroda. imamo o tome puno topica na kojima smo doticnu sigurnost prezvakali uzduz i poprijeko.

ono sto definitivno stoji je da porod kod kuce u hrvatskoj, u nasim trenutnim uvjetima, nije usporediv s porodom kod kuce u austriji ili drugoj zemlji gdje je legalan i logisticki organiziran. to je cinjenica i to stoji.

sto se tice rizicnosti tesko je reci, jer nema istrazivanja koja bi pratila ishode planiranih neasistiranih poroda kod kuce. planirani asistirani porodi kod kuce u europi su dokazani kao vrlo sigurni.

za kontinuitet skrbi smo se takodjer odavno slozili da je puno bolji princip nego kada strucnjaka upoznamo tek u porodu, bio to dezurni ginekolog u bolnici ili strana primalja.

mi zelimo da se omoguci porod kod kuce kakav je moguc u drugim zemljama europe - da je legalan, da mogu doci hrvatske primalje (ali i strane isto tako), da je to sve administrativno i porezno dokumentirano, da se eventualne komplikacije rjesavaju efikasno i s maksimalnom suradnjom strucnjaka (primalja koja dovodi rodilju i osoblje u bolnici), da postoji mogucnost da ista primalja prati cijelu trudnocu, prisustvuje porodu i obilazi rodilju nakon poroda, itd.

zelimo da zene koje se za to odluce smiju glasno reci da su se za to odlucile, bez da dozivljavaju iscudjavanje, osudu ili kritiku. da zene koje to zele ne moraju zonglirati zakonom, vremenom, logistikom, scenarijima sto-ako, itd.
    jel može bolje od ovog? takvu udrugu i mi (ja) volimo i podržavamo.

al ne i onu koja minorizira činjenicu da se, naočigled neinformirana forumašica, raspituje o neasistiranom kućnom porodu. 8)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos par razlika u pristupu porodu kod kuce.

u europi svaka primalja za porod kod kuce radi s mrezom drugih primalja. moze ju zamijeniti druga primalja ako je zauzeta drugim porodom, moze joj doci jos jedna primalja ako joj treba pomoc ili konzultacija. udaljenost takodjer nije problem.

rodilja u porodu moze odluciti da ne zeli roditi doma, i moze otici sa svojom primaljom u bolnicu i tamo roditi, opet sa svojom primaljom, a ne nekim stranim primaljama ili doktorima. moze se odmah nakon poroda vratiti doma s bebom, a primalja preuzima skrb za njih dvoje.

na kraju, ako vec ne u cijeloj zemlji, zene u i oko vecih gradova sigurno mogu racunati na primalju za porod kod kuce. u hrvatskoj zasad samo sjeverozapadna hrvatska. u osijeku, splitu, dubrovniku, ne mozes dobiti asistirani kucni porod - bar prema mojim saznanjima, a rekla sam vec da smo mi samo mali dio scene kucnih poroda u hrvata i ne znamo puno sto se jos dogadja. nesto sam cula da na nekim otocima zene i dalje traze primalje za porod kod kuce, jer su te primalje bile i njihovim majkama na porodu, i ne zele se truckati u trudovima na trajektu za split.

to su konkretni problemi koji su kod nas zasad nerijeseni, i vjerojatno jednim dijelom utjecu na sigurnost poroda kod kuce u nasim uvjetima.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I meni su odlični ovi zadnji postovi od Felix.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta, moze se forumasica raspitivati koliko god hoce, to svakako podrzavam, ali od nas clanica rode sigurno nece dobiti niti savjet da svakako rodi doma niti informaciju o primaljinom kontaktu, ako samo posalje pp.

moje je iskustvo da zena koja zaista zeli roditi kod kuce, to ce na kraju i uciniti, na ovaj ili onaj nacin. ona koja se samo raspituje ali ni sama nije sigurna, nece se odvaziti na to kad dodje do konacne odluke.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

doci ce jos i sluzbena obavijest, ali da napisem ovo za pocetak.

htjela bih naglasiti par stvari.

povrsnim prelistavanjem ovog foruma stjece se - potpuno krivi - dojam da se mi porodnicarke u rodi bavimo samo kucnim porodima i carskim rezovima. vecina tema su raspravljacke, zustre i najcesce potpuno neplodne, a uzimaju puno vremena i zivaca. i tako ce, bojim se, i dalje biti. zasto? zato sto su vruce, kontroverzne, senzacionalne teme uvijek zanimljivije i uzbudljivije. zato sto rijetko koga zanima tema o projekciji filma "business of being born", najava novih radionica za trudnice ili tako nesto. to je prosjecno, dosadno, ne izaziva na raspravu... a upravo to je nasa glavna aktivnost.

vecina nasih aktivnosti je usmjerena na najsiru masu zena, na one koje zele sto humaniji porod u bolnickim uvjetima u hrvatskoj, takvim kakvi sada jesu. radimo na mijenjanju sustava, vec jako dugo i jako tesko, ali to su pomaci koji se mjere milimetrima, i zato se o njima ne pise i ne primjecuju se. najveci dio naseg rada izvan je ovog foruma - ovaj forum nije ogledalo naseg rada.

takodjer, mi pojedine forumasice, koje kao fizicke osobe (a ne kao clanice rode) imamo kontakte i informacije, te informacije ne dijelimo sakom i kapom, kao sto se mozda stekao dojam. podaci se ne salju ni pp-ovima, nego osobno (a upiti dolaze na kapaljku, ni priblizno toliko koliko se ovdje insinuira). na radionicama za trudnice porod kod kuce niti ne spominjemo. ni u kom slucaju ne propagiramo i ne reklamiramo porod kod kuce, u ovim nasim hrvatskim uvjetima.

ako smatrate da objavljivanje pojedinih prica sluzi za reklamu - ok, to je vase misljenje. molim, onda napisite protestno pismo jutarnjem listu, gloriji, i ostalim casopisima koji su se drznuli objaviti intervjue sa zenama koje su rodile doma. i jos nisu ni jednom rjecju naglasili da strane primalje rade ilegalno u nasoj zemlji.

osim toga, vjerovali ili ne, poroda kod kuce u hrvata je uvijek bilo, i bit ce. potpuno neovisno o rodi. razne zene se snalaze na razlicite nacine (najcesce neasistirano). u hrvatskoj se upravo sada dogadjaju porodi kod kuce - mozda bas u vasem susjedstvu - a mnoge od tih zena nisu nikad ni cule za rodin forum a kamoli dobile neke informacije na njemu.

mnoge od tih zena bi zapravo htjele roditi u kuci za radjanje ili samo uz primalju u bolnici, ali ne mogu. jer to nije omoguceno. i za jednu fizicku osobu, jedino rjesenje koje ima, ako joj bolnicki porod i oslanjanje na varljivu srecu ne dolaze u obzir, je da rodi doma. to nije najsretnije, nije najoptimalnije rjesenje - daleko od toga - ali je jedino koje ima. zato zelimo da se uvjeti promijene, da se zakoni promijene, jer puno lakse je promijeniti stavak u zakonu - koji dijelom vec omogucava hrvatskom samostalnim primaljama da dolaze na porode doma, potrebno je promijeniti samo dio jednog drugog zakona - nego promijeniti zakone plus naci odoblje plus izgraditi kucu za porode u recimo, zagrebu.

sto se tice neprimjerenih postova i tema, radimo na tome. fidjin post, koji se sad spominje, je bio obrisan cim smo primijetile da ne smije biti na forumu. druge postove cemo isto tako provjeriti. meni je skroz ok da se naglasi da rad inozemne primalje nije prema zakonu, kao i da nama nedostaje logistika koja okruzuje porod kod kuce. to je istina i ne glumimo da nije tako.

o moralnoj dimenziji nasih prica s poroda koje pojedinim zenama - koje se mogu nabrojati na prste - daju zelju za porodom doma, ne bih. to ulazi u domenu vi u rodi biste trebali raditi to i to a ne ono i ono. za neke stvari se slazem i uvazit cemo ih - hvala na primjedbama i trudu - ali smisao rode nije konformizam i skrivanje u misju rupu, nego mijenjanje onoga sto u drustvu smatramo losim i nehumanim.
    Felix, odlicno!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fantasticno sve objasnjeno Felix

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ...da se, naočigled neinformirana forumašica, raspituje o neasistiranom kućnom porodu.
    malo ću sad bit padobranac i past s neba jer nisam upućena u temu o kojoj pišeš, al samo sam htjela postaviti pitanje kaj nismo svi mi neinformirani kad se za nešto raspitujemo i zanimamo? ako smo se oko svega već informirali onda više i nemamo nedoumica i nepoznanica, kaj ne?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ću isto samo padobranut da zahvalim Felix na postu i na tome što su se uvažile neke primjedbe ovdje izrečene.
    Znači da ipak nije sav trud uzalud.

Hvala!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Felix,

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Padobranski - podrzavam. Netipicno za mene.

Felix, odlicni postovi!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Gle, piplica. I moja je beba tako spašavana.
    Ali ono što mene zanima, jel to baš moralo biti u posljednji trenutak? Ili su simtomi da nešto nije u redu bili prisutni i dan prije? Ili su me trebali slušati kad sam im govorila na nešto nije u redu, a ne čekati da im to kažu njihovi aparati?
    I nisu li baš njihovi medicinski postupci doveli do toga da se moja beba mora spašavati?

na nijednoj prici (ako se ne varam...mozda i je u kojoj) o kucnim porodima nisam procitala da je primalja cijelo vrijeme uz trudnicu...vec krene iz austrije kada sve evc pocne....i nije za 5 minuta kod tebe doma...vec puno duze...pogotovo ako su zastoji u prometu......a u nekoj

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kucni porod je dozvoljen u europskim drzava. sto znaci da je u onim okvirima u kojima je dozvoljen procjenjen sigurnim.
    kako ce tko za sebe tu ili neku drugu "sigurnost" procjeniti, jest stvar osobne procjene i afiniteta.
    sto se tice moralnosti, etike, drustvene odgovornosti, pozvala bih se na to da je i ona (u ovim okvirima - dakle govorimo o kucnom porodu, a ne o hrvatskoj pretvorbi ili necem slicnom) ovisi o osobnim okvirima.
    ok dozvoljen je..a bas me zanima kad u takvim istim dode do komplikacija tko je kriv? zdravstvo jer ga je dozvolilo, primalja koja nije uocila probleme na vrijeme, ili tko?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

.

Deaedi ti je vec sve rekla..mozda se ne znam sjajno izrazavati...no naslov je nasa sadasnja realnost...ako sam dobro skuzila..i mislim da nije nimalo siguran takav porod, dobro si iscitala..kao sta sam navela u gornjem postu, i jos nekoliko nas....primalja nije tu od samoga pocetka, nekima je dosla tek nakon poroda...sorry ali meni se to ne cini ni najmanje sigurnim!
    lijepo mi ej procitati postove majki koje su rodile kod kuce jer to su svi postovi di se je porod odvio ok(vjerujem da one kojima nije uspio i su jurile hitnom ili cime u bolnicu ni en bi pisale o tome )...., lijepo mi ih je citati jer iz njih zraci pozitivnost rodilja jer su dobile porod koji su htjela, a isto tako mi je lijepo citati postove onih koje su rodile carskim i zeljele su to, jer i iz njih zraci pozitivnost jer su dobile porod koji su htjele, a ne prvo visesatno mucenje(jer ja smatram da porod nikako ne moze teci ok kod rodilje koja nije spremna za prirodni ili zeli carski)

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ako sam dobro shvatila doula je zapravo rodiljina prijateljica koja je s njom za drustvo i podrsku umjesto supruga ili tako nesto...e sad se ja pitam kako jedna takva doula moze biti iskusna?? ipak nema valjda stotinjak prijateljica i nije valjda svim svojim prijateljicama bila doula....kako onda jedna takva moze biti iskusna i primjetiti neki problem? npr ako beba izlazi licem, ako se pupcana omotala, kako moze primjetiti neke probleme koje mozda ni svaka primalja ne primjeti ?
    a nasa realnost je da bas u trenutku kada najvise treba primalja jos stoji na granici(pogotovo u ljetnim mjesecima ili zimskim), ili stoji u redu sa platiti autoput...ili sta ja znam di.....do zagreba joj treba 2 i pol sata...no, koliko joj treba do osijeka, do varazdina, do juznik krajeva? i jedna takva primalja koja nikad nije bila kod vas doma odmah pronade di zivite?.....nek fula jedno skretanje evo jos izgubljenog vremena.....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

single, primalja ne bi ni isla do osijeka. procitaj malo bolje moje postove, tamo ti sve pise

slazem se s tobom da bi trebalo znatno poboljsati uvjete u nasim rodilistima. roda na tome radi vec skoro 8 godina (i radi i radit ce i dalje). postoje neki pomaci, ali na nasu zalost nisu onoliko veliki i ociti koliko bi voljele. puno je tu posla, malo je naseg utjecaja, strukture moci koje bi mogle brzo i efikasno rijesiti bar neke probleme izgleda da nisu ni najmanje zainteresirane da ih rijese. najteze je mijenjati sustav, rutinu i naviku, a posebno nacin razmisljanja odgovornih ljudi.

zene koje su se bile odlucile za porod kod kuce u ovim nasim, nesavrsenim, uvjetima, imale su na umu mogucnost da primalja ne stigne na vrijeme. to je nesto sto ce rijetko koja zena preuzeti, zato ih i ima toliko malo. ali to je njihov osobni izbor, i nikako nije nesto sto mi roda (ili mi osobno) preporucujemo kao izbor za sve zene sjeverozapadne hrvatske.

u prakticki svim europskim drzavama dozvoljen je i legalan porod kod kuce. primalje koje tamo rade su samostalne i u kontaktu sa rodilistima. i ne sumnjam da je rijeseno pitanje odgovornosti, administracije, i sl. jer je to uvjet da to sve skupa bude legalno. dakle ne moras se brinuti za njih osim toga, za ove austrijske primalje koje znam, a rade u kucama za porode i doma, nisu imale ni jedan smrtni slucaj niti majke niti djeteta, u nekoliko tisuca poroda (doma ili u kuci za porode) kojima su prisustvovale. mozda ti to nesto znaci.

ponavljam, procitaj opet moje zadnje postove, vjerujem da ce ti biti jasnije.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    ok dozvoljen je..a bas me zanima kad u takvim istim dode do komplikacija tko je kriv? zdravstvo jer ga je dozvolilo, primalja koja nije uocila probleme na vrijeme, ili tko?
    zivim vec dugo vani i ne sjecam se da je ikada bio ijedan slucaj smrti ili komplikacije ili optuznica primalje na kucnom porodu ili u kuci za porode.

kao sto ranka rece, pravno su odgovornosti primalja, odnosno opcenito medicinskog osoblja u bolnicama, ambulantama, ljecilistima... kucama za porode zakonski poslozene onako kao i sve ostalo sto u jednoj uredenoj drzavi.

upravo siroki spektar izbora nudi svakoj od nas mogucnost da izabere ono sto za sebe smatra optimalnim. pa ako ti mislis da kucni porod za tebe nije "siguran", izabrat ces neki drugi nacin.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

posto nisu svi stanovnici hrvatske forumasi na rodi nitko mi ne moze potvrditi da na jugu ili u drugim krajevima nije bilo kucnih poroda!

procitala sam i tvoje postove, no kako sam se izgubila u gomilu postova pocela sam citati od mog zadnjeg posta i redom odgovarala...
    no, muci ma taj pojam 'Doula'....tko je zapravo doula-je li to prijateljica koja dolazi za podrsku(npr.umjesto supruga?)..i kako onda jedna takva moze biti iskusna? moze imati nekoliko iskustva, ali......ne vjerujem da se sa nekoliko iskustva postaje iskusan

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rekoh da procitas moje postove uopce ne sumnjam da u hrvatskoj ima poroda kod kuce - ima ih, znatno vise nego sto bi se mislilo, od cakovca do dubrovnika. razne zene se snalaze na razlicite nacine, neke rode neasistirano, neke asistirano - ali mi u rodi nismo referentni centar za porode kod kuce u hrvata niti znamo sto se, gdje i kada dogadja.

doula je zena koja je rodila i koja zna kako biti uz rodilju. kako joj pomoci ako joj je pomoc potrebna u laickom smislu, kako biti uz nju ako joj ne treba pomoc ni podrska, kako biti njen advokat i kako ju zastititi od okoline ako je to potrebno. ne mora joj biti prijateljica. pojam iskustva je subjektivan. ne bih ulazila u odgovornost doule kao poslid, nisam tu nacistu.

ono sto zelim naglasiti je da je svaka zena odgovorna za svoj porod. odgovornost za porod ne preuzimaju doktori kad udjemo u rodiliste, niti primalja ili pak doula ako se odlucimo ostati doma. odgovornost je uvijek na rodilji. i ona donosi odluke. a cijela njena okolina bi trebala biti samo izvor informacija, ne savjeta, koji ce rodilji (mozda) pomoci donijeti odluku.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ali ta ista doula (barem u nasoj realnosti) ne vjerujem da je dovoljno iskusna za prepoznati NEKE(kazem neke, jer vjerojatno neke i moze prepoznati) komplikacije dok se primalja vozika za hrv.

ovdje se prica da ne mora znaciti da su rodilje ponukane losim iskustvom.....a moni stalno ostaje u sjecanju mikkina prica di zapocinje da ne zeli prozivjeti ono sta je vec dozivila u bolnici prvom trudnocom....ja mislim da one koje su to stvarno zelile i nisu ponukane losim iskustvima su zapravo one koje odmah prvi porod obave kod kuce!
    a da ja zelim prirodni porod , moja vaga bi odmah prevagnula za kucu poroda M. F. u Grazu, te definitivno, ne znam da li bih se usudila krociti u hrv bolnicu(nazalost)...i ljuti me jako sta ok porod si mogu priustiti samo one koje imaju novaca

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije mi jasno sto ti nije jasno.

doticne zene koje su odabrale ovakav porod kod kuce, su bile spremne na mogucnost da primalja ne stigne na vrijeme. imale su vec jedan, dva poroda iza sebe i imale su dovoljno povjerenja u sebe da donesu potrebnu odluku ako dodje do potrebe da se donose neke odluke. to je njihova odluka i potpuno mi je jasno da vecina zena ne bi ucinila to sto su one ucinile. to je sasvim u redu i razumljivo.

imala doulu ili ne, nema veze. doula nije strucna osoba niti donosi odluke u porodu. mislim da se poslid malo nespretno izrazila. doula sigurno ne mijenja primalju, one imaju razlicite poslove.

rekla sam da se slazem s tobom da se DIO zena odlucuje na porod kod kuce. DIO zena se odluci na porod kod kuce ne zbog loseg iskustva nego jer naprosto zeli roditi kod kuce. DIO njih su provorotke, DIO njih su viserotke koje su imale ugodno iskustvo u bolnici. ne bih htjela generalizirati.

razlicite zene imaju razlicita iskustva, osjecaje i stavove, i donose razlicite odluke. neke donesu slicne odluke - da rode doma. i to je to.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fali mi dio recenice
    rekla sam da se slazem s tobom da se DIO zena odlucuje na porod kod kuce zbog prijasnjeg loseg iskustva u bolnici. DIO zena se odluci na porod kod kuce ne zbog loseg iskustva nego jer naprosto zeli roditi kod kuce. DIO njih su provorotke, DIO njih su viserotke koje su imale ugodno iskustvo u bolnici. ne bih htjela generalizirati.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovdje se prica da ne mora znaciti da su rodilje ponukane losim iskustvom.....a moni stalno ostaje u sjecanju mikkina prica di zapocinje da ne zeli prozivjeti ono sta je vec dozivila u bolnici prvom trudnocom....ja mislim da one koje su to stvarno zelile i nisu ponukane losim iskustvima su zapravo one koje odmah prvi porod obave kod kuce!
    Evo single, vidim da ti pojedinačni primjeri puno znače, pa uzmi mene za primjer žene koja je imala dva krasna poroda, jedan u rodilištu u bolnici, jedan u rodilištu van bolnice, a za treći bi se odmah odlučila da bude doma kad bi imala mogućnosti jedne Austrijanke.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Evo single, vidim da ti pojedinačni primjeri puno znače, pa uzmi mene za primjer žene koja je imala dva krasna poroda, jedan u rodilištu u bolnici, jedan u rodilištu van bolnice, a za treći bi se odmah odlučila da bude doma kad bi imala mogućnosti jedne Austrijanke.
    a u danasnjoj hrvatskoj realnosti bis se odlucila za porod doma dok ti babica mora dolaziti iz austrije?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i aqua je imala lijep i prirodan prvi porod pa se za drugo odlucila doma.

ali ne bih da ulazimo u detalje pojedinih poroda - vjerujem da se svi slazemo da postoje razliciti razlozi zbog kojih neke zene odluce roditi doma. ono sto je svima zajednicko i o cemu sad pisemo, je to sto porod kod kuce kod nas trenutno nije pravno i logisticki reguliran.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ali ne bih da ulazimo u detalje pojedinih poroda - vjerujem da se svi slazemo da postoje razliciti razlozi zbog kojih neke zene odluce roditi doma. ono sto je svima zajednicko i o cemu sad pisemo, je to sto porod kod kuce kod nas trenutno nije pravno i logisticki reguliran.
    Potpuno mi je jasno da se različite žene odlučuju za različite metode (ja osobno tu uključujem i el. carski). I nezahvalno je govorito o tuđim razlozima i odlukama.

Poanta je da ženama treba omogućiti "normalne" uvjete za kućni porod. Dok se to ne legalizira i dok se ne omoguće normalni, sigurniji uvjeti neshvatljivo mi je zašto skakati na izjavu da je on danas u RH riskantan. I da ga kao takvog ne treba glorifizirati, preporučivati i sl. (ovdje prvenstveno ciljam na pojavljujuće babice koje su tu nezakonito)
    Inače potpisujem Felix - mislim, pa rekla je ono očito.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da Hrvaticama treba normalan porod općenito.

Meni ništa u našim porodima nije normalno.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

zašto? Misliš da se ne bi našla barem jedna žena koja je rodila u bolnici (bez vezica) i potpuno je zadovoljna, te uvjete smatra "normalnim". Evo, ja znam dvije (barem).
    ne možemo tako generalizirati.

A da Hrvaticama treba sloboda izbora da odaberu porod uz zadovoljavajuće i odgovarajuće uvjete - ako si to mislila, onda se slažem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    a u danasnjoj hrvatskoj realnosti bis se odlucila za porod doma dok ti babica mora dolaziti iz austrije?
    Pa zar moj odgovor nije jasan? I jesi li čitala postove na topicu prije nego što si se uključila?
    Možda si ti mislila na žene koje su kućni porod i ostvarile, ali u postu ti piše "želile" pa odtud moj odgovor. Ako sam te krivo razumjela, zanemari ga.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E pa vala...
    ... iznenadih se kada se na jednom topiku, tj. topiku o el.carskom rezu "dozvoljava" takav izbor kao njena odgovornost, ali kada se radi o kućnom porodu onda je ona glupa i nesposobna za takvu odgovornost i ugrožava dijete.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    E pa vala...
    ... iznenadih se kada se na jednom topiku, tj. topiku o el.carskom rezu "dozvoljava" takav izbor kao njena odgovornost, ali kada se radi o kućnom porodu onda je ona glupa i nesposobna za takvu odgovornost i ugrožava dijete.
    Pa ko je to rekao, daj mi to nađi molim te...
    Mislim da smo x puta ponovili da je rodilja jednako sposobna donijeti odluku o kućnom porodu kao i o carskom bez med. indikacija.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Upitno je dovođenje osoba bez radne dozvole i nostrificiranih stručnih kvalifikacija.
    Ja iskreno ne držim se slova zakona kao ni sami oni koji ga pišu ili provode.

Da EU nije natjerala Hrvatsku da osnuje Visoku školu za primalje ne bi je ni bilo. Gledala sam nakratko Sabor baš kada se raspravljalo o primaljama...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

)
    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    valjda ti je laknulo,ali nisam baš vidjela ni k od konstruktivnosti na ovoj temi,kao ni o temi o carskom rezu
    moliću lijepo, ova rasprava je po meni možda i jedna od konstruktivnijih rasprava na ovom forumu, naročito njen tijek i završetak, pred ovo bezvezno prepucavanje.
    čak što više, ne znam kako se to desilo, al se desilo , čini mi se da su po prvi puta, od kad je mene na forumu, uvažene od strane osoblja foruma, primjedbe forumaša, kao konstruktivne i opravdane.

a nije se išlo s onim - dok vi laprdate mi se trudimo da vama bude bolje - argumentima sile, koji su me nebrojeno puta skoro udaljili od ovog foruma (neću reći zauvijek, da ne bude reko pa poreko ).

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    E pa vala...
    Pa ko je to rekao, daj mi to nađi molim te...
    Mislim da smo x puta ponovili da je rodilja jednako sposobna donijeti odluku o kućnom porodu kao i o carskom bez med. indikacija.
    Takav sam JA dojam dobila.
    Vidim i čujem da se spominje legalnost i da je to protivnicima jedan od glavnih argumenata, ali i odgovornost rodilje i babice i ko će platiti zdravstvo za takvu rodilju (nije li i to bilo pitanje u jednom trenutku)

Ja nemam problema sa legalnosti ili nelegalnosti, jer evo samo glupavog primjera - izađeš iz bolnice, otpusno pismo se dobije nakon x dana u kojem piše da si evo baš jučer izašao iz bolnice. I x primjera sličnih.
    Ne podržavam niti guram nekoga u ilegalne radnje ALI mislim da su svi odgovorni za sami sebe i da su sposobni donositi samostalne odluke i nakraju snositi posljedice.
    Nažalost, doktorima stvarno ne vjerujem 100% i neće me oni bedinati ako mi se šta desi, a niti moje dijete.

Postavljalo se i pitanje odgovornosti babice kada pošalje rodilju u bolnicu i ko bi trebao snositi troškove toga (AKO sam dobro shvatila)...
    Pitanje - koji je to dr. snosio odgovornost za svoje loše odluke u Hr? Na prst jedne ruke se mogu nabrojati.
    Dok se cijeli sistem ne promijeni i dr. i sami ne počnu preuzimati odgovornost nema nama dalje.
    Primjera ima i sasvim dovoljno, ali je njihov odgovor "to se dešava".

Ono što mene smeta je da se na porod gleda kao nešto patološko i na neki način i podcjenjivački i to baš od strane doktora.
    Razlika između carskog reza i kućnog poroda je da je ovo drugo prirodno i nedozvoljeno - je li ima logike?
    Iako, mislim da kada se stvori "infrastruktura" i kada se obuče babice da će doći dan kada će biti legalan, ali do toga će proći još sigurno godina i godina.
    Ja godina i godina nemam i želim da mi bude jedna od opcija i kućni porod.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sljedeci tko ovu temu bude spustio na osobnu razinu ili krenuo je skretati na nesto drugo, bit ce udaljen s foruma.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

naravno, svete teme poput ove (tj sve teme o kucnim porodima) se ne smiju dirati , odmah se kandze ostre...nisam vidjela nikakvo skretanje....a kad se po temi o carskom uzdruz i popreko ide van teme i na osobnu razinu nikome nista!
    pa ne pisemo ovdje knjigu ili clanak...koliko ja znam forum sluzi za to da se raspravlja

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

naravno, svete teme poput ove (tj sve teme o kucnim porodima) se ne smiju dirati , odmah se kandze ostre...nisam vidjela nikakvo skretanje....a kad se po temi o carskom uzdruz i popreko ide van teme i na osobnu razinu nikome nista!
    pa ne pisemo ovdje knjigu ili clanak...koliko ja znam forum sluzi za to da se raspravlja
    Nisi bila prisutna, tj. nisi pročitala ono što je bilo tu... tako da... :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •