Stranica 4 od 10 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 474

Tema: Porod kod kuce - nasa realnost

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Kako nemamo tih mogućnosti okrećemo se ilegalnom,
    meni to daje jako dobre argumente curama koje se zalazu za CR kao legalna i ravnopravna opcija poroda.

a smatram da je to krivi temelj.
    Ja mislim da nije.
    Nitko ne brani curama koje se zalazu za CR kao legalnu opciju da osnuju udrugu i krenu u akciju u tom smjeru, jednako kao sto se Udruga zalaze da kucni porod postane legalna opcija.
    Moje je misljenje da su istrazivanja ipak na strani prirodnog poroda, bilo u bolnici, bilo kod kuce uz primalju ili u kuci za porode ... ali to je vec druga prica.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Već sam se prije htjela osvrnuti na Mim tvoje citiranje, pa mislim da je Mikka mislila isto na ono na što sam ja - u stilu: brzo se desilo, a ona bila u gostima i eto bebe.
    Mislim, jer šta ako se stvarno tako desi nešto da mi je npr. neki doktor u gostima i uhvate me trudovi i beba eto je vani, šta će on? Zbog zakona će heklati i čekati hitnu dok oni ne dođu, jer on ne smije?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Senzibilizirat ćemo javnost o kućnom porodu tako da šutimo o tome.
    fidji, kako misliš propagirati ilegalnu opciju ako je to zabranjeno pravilima foruma?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Već sam se prije htjela osvrnuti na Mim tvoje citiranje, pa mislim da je Mikka mislila isto na ono na što sam ja - u stilu: brzo se desilo, a ona bila u gostima i eto bebe.
    Mislim, jer šta ako se stvarno tako desi nešto da mi je npr. neki doktor u gostima i uhvate me trudovi i beba eto je vani, šta će on? Zbog zakona će heklati i čekati hitnu dok oni ne dođu, jer on ne smije?
    Smije ako je hitan slučaj

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Citiraj mikka prvotno napisa
    porod kod kuce nije ilegalan, ali dovodenje strane primalje (ako joj placas) je. znaci ja mogu pisati o porodu kod kuce i o tome kako mi je bila prijateljica primalja u asistenciji, ne?
    Ne, jer tad i tvoja prijateljica-primalja krši zakon.
    samo ako je porod dogovoren unaprijed. a ako je slucajan onda ona ispada heroj jer mi je spasila zivot.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    fidji, kako misliš propagirati ilegalnu opciju ako je to zabranjeno pravilima foruma?
    Samokažnjavat ću se.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    meni to daje jako dobre argumente curama koje se zalazu za CR kao legalna i ravnopravna opcija poroda.

ali što onda učiniti?
    mislim da bi za pocetak bilo ok organizirati medijsku hajku na porodne uvjete u nasim bolnicama i nemogucnost izbora.
    Tu, naravno, onda misliš i na CR po želji rodilje? Jer-izbor je izbor, zar ne?

Nravno. Uz kršenje zakona uvijek je moguće i pribjeći laži. Obično dolaze u kompletu.
    Da, ako je rodilja u blizini bolnice onda će čekati dolazak hitne pomoći jer ako nešto krene krivo na porodu kriv je medicinski djelatnik koji ga je obavio, a sumnjam da bi netko izgubio dozvolu za rad samo zato jer se nekom drugom, eto, baš ne ide u bolnicu.

Hitni slučajevi izgledaju malo drugačije: čitaj novine, tamo ih ponekad opišu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samokažnjavat ću se.
    ko jan palach. sori ak je brutalno

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

onda bi trebalo promijeniti pravila foruma.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tu, naravno, onda misliš i na CR po želji rodilje? Jer-izbor je izbor, zar ne?
    zaboravila si da sam se ja opredijelila za potpunu slobodu izbora poroda u nekoj tamo temi ranije.

a za hitni slucaj.. ok, uvijek se moze roditi u autu

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa

ali što onda učiniti?
    mislim da bi za pocetak bilo ok organizirati medijsku hajku na porodne uvjete u nasim bolnicama i nemogucnost izbora. nakon toga vrsiti konstantan pritisak na ministarstvo ili tko je vec odgovoran za omogucavanje raznih opcija.
    slazem se.

i ici na velika zvona sa pricama leaglnih asistiranih poroda kod kuce.
    da, istina, onih vani, ali pratimo svijet i u drugim stvarima, i to u stopu, pa sto ne bi i u ovim.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a sumnjam da bi netko izgubio dozvolu za rad samo zato jer se nekom drugom, eto, baš ne ide u bolnicu.
    Problem u Hr kao i u BiH je taj što ne znam niti jedan slučaj da je neko izgubio dozvolu za rad, za puno gore slučajeve od kućnog poroda, osim onog doktora koji nije imao završen fakultet, u Osijeku, mislim....
    Hitni slučajevi izgledaju malo drugačije: čitaj novine, tamo ih ponekad opišu.
    Čitam ja novine i gledam 911, pa tamo prikažu hitne kućne porode...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U pravilima pise i da nije dozvoljeno stavljati slike u postove, ali Udruzi JE dozvoljeno.. i xy drugih stvari.

Hvala sto se brinete, ali ne morate

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

...kao i ubojstva pa ga nećeš počiniti samo zato jer si gledala na tv-u, zar ne?

A na ovo ostalo...kršiti zakon je lako: kako za rodilje tako i za medicinsko osoblje. Sve dok nema smrtnih slučajeva i teškog invaliditeta puno toga se tolerira. No, jednom će se dogoditi i takav slučaj, a onda će se ipak morati ispoštovati zakon.

Osobno sam za izbor-sve dok to nekog ne ugrožava. U uvjetima kakve imamo život rodilje i djeteta ugrožen je porodom kod kuće jer je apsolutno nemoguće da hitna pomoć stigne na vrijeme. Na pisanje u ovoj temi potaknuli su me postovi Death-Of-Art kao primjer mlade žene koja apsolutno ne zna što je čeka na porodu i iz pročitanih postova može zaključiti da je (ne)asistirani porod kod kuće pis of kejk. Fiziološki to tako još i može biti (kao što je to bio moj porod u bolnici-krajnje prirodan i gotovo neasistiran), ali zakonski nije tako. I dok god se bude pisalo bez naglaska na to bit ću slobodna citirati zakone.

U pravilima pise i da nije dozvoljeno stavljati slike u postove, ali Udruzi JE dozvoljeno.. i xy drugih stvari.
    U "xy drugih stvari" uključeno je i kršenje Zakona Republike Hrvatske?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

slazem se sa vertex.
    i sa time da se do tog puta dodje primjerima legalnih poroda kod kuce.
    svaka cast svima, ali malo se previse u zadnje vrijeme mase pricama u kojima dolazi ilegalna primalja. i uredu je za svakog onog tko tako odluci, ali smeta me sto se toliko o tome pise po rodinom forumu, ovako, bezazleno.
    a editiralo bi me se, i editira, da napisem kako sam skinula dobar film sa te i te stranice. sto je ok.
    ali budimo onda dosljedni u tome.
    educirajmo javnost i sustav na primjerila legalnih kucnih poroda.
    pa kad on postane legalan i kod nas, dajmo price na sva zvona.

druga stvar je da se sad prviput spominje slucaj kada je primalja savjetovala odlazak u rodiliste.
    mozda bi bilo pravedno dati i tim slucajevima jednaki prostor u eteru, zar ne?
    jer time onda zene vide da rizik nije bas zanemariv i stjesu sigurnost u primalju koja moze uciniti puno vise nego sto mislimo.
    X

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Death-Of-Art nigdje nije spomenula da će neasistirano roditi pa molim da je se ostavi na miru.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Death-Of-Art nigdje nije spomenula da će neasistirano roditi pa molim da je se ostavi na miru.
    JOŠ nije spomenula. Hoće li ili ne-to je njena odluka. U svakom slučaju mora biti informirana s obje strane.
    tako žarrkoooo želim roditi doma...
    molim Boga svaku noć da mi porod ne bude kompliciran...da ću se otvarati normalno i da neće nikakva medicinska intervencija biti potrebna...

a bolnice se užaaasno bojim. užasno.
    i plačem često kad pomislim da moram ići u rodilište.
    zbilja se ne bojim samog poroda jer žena sam i to nam je u prirodi, da rađamo...
    ali bojim se doktora i onoga što čine da je to neopisivo.

žudim za prirodnim porodom i tako očajnički želim svoj prvi porod obaviti u intimi....ono...stvarno... da ne prčka po meni svakih pola sata neki drugi doktor ili medicinska sestra...
    da mi ne govore kako sam glupa jer ne znam tiskati.
    da se ne deru na mene.
    da me ne pretrpavaju sredstvima protiv bolova i raznim drogama.

još ne znam. al kažem...tako bih baš voljela da to bude spontano i da ispadne kao slučajno sam doma rodila.... nisam uopće primjetila, haha.
    Kao što to ona mora znati moraju znati i ostale žene koje smatraju da se jednostavno možemo praviti kako se dogodilo slučajno kod kuće. Informirani izbor. Zar nije to ono o čemu se stalno piše? Kad netko neinformiran porodu pristupi na taj način onda mu treba pomoći, a pomažu mu jednako linkovi na stranice o neasistiranom porodu i citati Zakona pa neka na osnovu pročitanog donese odluku.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Hvala sto se brinete, ali ne morate
    anchie, znaš da sam i ja član, pa je tvoj cinizam nepotreban

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

.... i stavljanjem slika u postove se ne krši zakon

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja vidim da se ova tema zove "porod kod kuce - al ovaj put bez "protiv"" a da se tema polako pretvara bas u taj zadnji dio.

Mim i drugi, nije mi ok ovako nekoga uzeti na pik i analizirati postupke te osobe (tj. analizirati sto mi mislimo da ce ta osoba napraviti). Molim da se odmaknete od toga. Raspravljajte generalno o porodu kod kuce, i ne prozivajte pojedince.

Ako imate potrebu pricati o tome na koje nacine bi se udruga trebala zalagati za promoviranje legalizacije radjanja kod kuce tada otvorite novu temu , ili uputite mail samoj udruzi s prijedlozima.

Steta je da ova tema bude sve, samo ne to sto joj je naslov.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tim vise bih ocekivala da taj komentar bude upucen na pravu adresu a ne samo ubacen kao usputna opaska za sve citatelje

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

tim vise bih ocekivala da taj komentar bude upucen na pravu adresu a ne samo ubacen kao usputna opaska za sve citatelje
    ajme, koja emocionalna ucjena. :shock:

ko što marta reče, ionako nitko ne čita forum.

a ja čitatelje ne smatram neprijateljima.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Dakle, u temi je dozvoljeno samo glorificiranti kućni porod, tapšati po ramenu svakog tko se na to odluči i jednostavno zaboraviti pravila medicinske struke, zakone i ostale "trice" ?

Apsolutno me ne zanima kako se Udruga namjerava zalagati za porod u kući. Pisat ću svaki puta kad vidim da postoji potencijalna opasnost da postovi nekog navedu na pomisao da je to dozvoljeno.
    Ako iznesem neistinu, prekršim forumsko pravilo ili mi post bude offtopic slobodna si mi ga obrisati.

Usput, postavila sam pitanje na temelju tvog posta. Mogu li očekivati odgovor na njega?
    U "xy drugih stvari" uključeno je i kršenje Zakona Republike Hrvatske?
    Ne znam jesi li upoznata s činjenicom da pomaganje drugima u kažnjivim radnjama također spada u kazneno djelo.

I još me nešto zanima... Kad Osoblje foruma posta na istom tom forumu-postaju li oni kao Osoblje ili kao članovi? Pitam vezano za:
    4. Zabranjuje se kršenje ljudskih prava i/ili važećih zakona.
    Ako postaju kao Osoblje foruma onda je njihova odgovornost prema forumskim pravilima još veća.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ako imate potrebu pricati o tome na koje nacine bi se udruga trebala zalagati za promoviranje legalizacije radjanja kod kuce tada otvorite novu temu , ili uputite mail samoj udruzi s prijedlozima.

nova tema je tu, samo možda pod krivim naslovom nastala. napisane su stranice i stranice ozbiljnih i pametnih postova. a možda da se to splitta?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Takodjer, clanice udruge nisu jednine zene u Hrvata kojima padne napamet kucni porod i primalja iz Austrije, sto znaci da forum nije jedini izvor informacija o kucnom porodu.
    Pa je to opravdanje da se dozvoljava širenje podataka o ilegalnim radnjama putem Rodinog foruma?
    Ne znam kakvo si to opravdanje iscitala iz mog posta.
    Hipotetički slučaj: neka žena odluči roditi kod kuće, nađe podatke na Rodinom forumu, stupi u kontakt s curama, dobije podatke kako i gdje "naručiti" primalju. Nešto u porodu krene krivo. Ojađeni otac (dok se majka oporavlja od proživljenog užasa i smrti bebe) krene "istjerivati pravdu". Udruga npr. u tom slučaju jednostavno može reći: "Pa, podatke je mogla naći i drugdje, nismo mi krivi. " Kažem, hipotetički slučaj, ali u stvarnosti se može dogoditi. Eto, na to sam mislila.

Mislim da svrha ove teme nije rad udruge nego generalno rasprava o radjanju kod kuce.
    A takva rasprava nije ni potrebna jer je asistirani porod kod kuće zabranjen osim u hitnim slučajevima koji na forumu nisu opisani.

Evo sad nekih 200 ljudi cita forum. Meni se to ne cini neka brojka...
    Za gore navedeni hipotetički slučaj ne treba 200 ljudi. Dovoljna je samo jedna majka.
    U šibenskom rodilištu je statistika otprilike takva da od 100 rodilja jedna izgubi dijete. I to nije uopce kobajagi situacija, nego zaprave. I pazi sad, to rodilište još uvijek legalno radi.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

...kao i ubojstva pa ga nećeš počiniti samo zato jer si gledala na tv-u, zar ne?
    Nisi me shvatila, odgovarala sam na tvoje da čitam novine da su tamo prikazani hitni slučajevi i da su drugačiji:
    Hitni slučajevi izgledaju malo drugačije
    Pa rekoh...gledala ja na 911 isto slučajeve koji bi mogli opravdati "hitan slučaj dr. na piću"...ali dobro...
    ...vidim da si shvatila na to da se olako odlučuje na osnovu toga što eto je pročitano na forumu, novinama, čulo se od drugih, a mene zanima koji je drugi prenos informacija onda?
    Na koji način da odlučim o nečemu o čemu nisam ni znala da postoji? O čemu moja mama i sestra koje su rodile 2x me ubjeđuju ta to stvarno ne postoji i da se to tako ne može?

Ja sam se lično 1x susrela s drugim, prirodnim načinu poroda na netu i to nije bila Roda, do Rode sam možda došla na taj način, tražeći još informacija o mekom porodu ili dojenju.

Ja mislim da je tijelo žene itekako stvoreno za prirodno rađanje, ali isto tako da ima i problema na koje bi se moglo naići i zato nam trebaju babice i žene sa znanjem.
    A stvarno, širenje informacija i/ili aktivizam koji nije ilegalan ne znam...

I još nešto - sve žene koje su rodile na selu da li su one bile ilegalke? npr. mama mm je rodila 4 djece kući, a zadnje u bolnici i baš mi je žao što nije živa da je pitam zašto i kako - ali i znam već zašto i kako, jer sam jako puno slušala o tim slučajevima, tj. da su neobrazovane i ne znaju šta rade i "to se radi samo na selu"...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

po meni tema gdje se traži samo za ili samo protiv ne može postojati a kamoli opstati na jednom javnom forumu. Šta to uopće znači? da tu oni koji ne misle isto ne smiju sudjelovati u raspravi? to se kosi sa svime za šta se u životu zalažem. Mislim da je odlično da se o svemu ovome priča i da se svi zajedno zapitkujemo, propitkujemo, iznalazimo nove ideje i načine djelovanja kako bi stvarno uspjeli pronaći riješenje za pravo izbora!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali ne na način da frišku forumašicu proglasimo zavedenom ovcom koju treba spašavati od nje same jer se usudila postaviti par direktnih pitanja.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mislim da pričamo o dvije sasvim različite stvari.
    proglašavanje nekog ofcom (što btw nisam registrirala) je nešto što forumsak pravila ne dozvoljavaju i takve postove naravno da treba moderirati. Ali da se zalažemo za to da se na temu javljaju isključivo istomišljenici (bez "protiv") mi je s.u.l.u.d.o.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Na koji način da odlučim o nečemu o čemu nisam ni znala da postoji?
    Hm...problem je jedino u tome što se trenutno u Hrvatskoj ne možeš ni odlučiti na porod kod kuće jer jednostavno nije legalan ako želiš stručnu pomoć ( a vidim da te ta varijanta zanima ).

Osobno bih najradje kad bi rodilja u rodilištu dobila medicinsku skrb ako treba, a u isto vrijeme uvjete "kućne atmosfere". Drugim riječima-da je ne ne dira ako to ona ne želi, a dijete to ne treba. Protiv sam ekstrema svake vrste. Bespotrebno nalijeganje na trbuh mi je u istom "košu" s uvoznom primaljnom. Budući da sam (igrom slučaja) uspjela dobiti takav porod u našem rodilištu još 1997. odgovorno tvrdim: može se (hvala onima koji su pili kavu dok sam rađala). Mislim da bi se upravo za to trebali boriti. Ekstremi samo odvlače pažnju od onog što je smisao svega toga, a to je izbor rodilje. Može se proći kroz divan porod i u rodilištu. Potrebno se samo izboriti za to da ga rodilje ne dobiju igrom slučaja.

Fidji, oprosti, ali vrlo je lako iz nekoliko postova zaključiti je li netko uopće informiran u vezi poroda. Ako bilo tko kao glavno pitanje npr. navede aspiraciju nosa onda je on vrlo daleko od informiranosti. Bila to Death Of Art ili bilo tko drugi. Npr. čini mi se da Maslačkica ima daleko više informacija i da ulazi u razmišljanje i odluku hladne glave što je u tom slučaju jako dobro. A ovcama ljude ne zovem ja nego ti: to nije moj riječnik.

U šibenskom rodilištu je statistika otprilike takva da od 100 rodilja jedna izgubi dijete.
    Postoji li za ovo službeni podatak?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da li je netko procitao pravila ovog foruma? Vidim da i nije bas

Nismo odgovorni za štetu koju naši korisnici ili treće osobe eventualno pretrpe zbog pogrešnog tumačenja sadržaja objavljenih na našem forumu. Ne odgovaramo niti za bilo kakvu drugu štetu koju naši korisnici ili treće osobe eventualno pretrpe uslijed objavljivanja bilo kojih sadržaja na našim stranicama, uslijed korištenja našeg foruma, uslijed eventualne nedostupnosti našeg foruma, uslijed korištenja linkova s našeg foruma, uslijed naše intervencije u objavljene sadržaje, i sl., a posebice ne za štetu koju na bilo koji način bilo kome uzrokuju naši korisnici ili treće osobe vezano uz korištenje ili sadržaj objavljen na našem forumu.
    Kako se sad tvrdi da pravila i disclaimeri kako sve što pročitamo čitamo na svoju odgovornost i da udruga ne snosi nikakvu odgovorost - vrijede? :?

A kad su se zabranjivale humanitarne akcije i skupljanje sredstava (tko se sjeća ronin i njezine štićenice?) onda je Gost 1, čini mi se, jako lijepo objasnila kako unatoč disclaimeru i objavljenim pravilima Udruga snosi pravnu odgovornost za ono što je na njezinim/forumskim stranicama.
    Šteta što ne mogu naći tu temu, valjda je nestala skupa sa KSO.

Shodno tome, tada je zabranjeno skupljanje novca za potrebite, preporuke stranica za skidanje dječjih pjesmica i davanje savjeta kako zaobići zakon i priskrbiti si bolju naknadu. Kvragu, čak i skupljanje zahvalnica za jednu sestru se mora prebaciti na mailing listu.
    I to je ok.

Ali nije zabranjeno poticanje, podržavanje i pružanje logističke podrške za (trenutno) ilegalne radnje kao što je asistirani kućni porod.

Dajte se pliz dogovorite snosi li udruga odgovornost za stvari objavljene na forumu ili ne.

Ako ne snosi, imam ja par linkova na rapidshare.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Budući da sam jučer zaglavila na poslu nisam se stigla na neke stvari očitovati, osjećam potrebu nešto napisati pa to činim sada. Ukratko.

Mim i drugi, nije mi ok ovako nekoga uzeti na pik i analizirati postupke te osobe (tj. analizirati sto mi mislimo da ce ta osoba napraviti). Molim da se odmaknete od toga. Raspravljajte generalno o porodu kod kuce, i ne prozivajte pojedince.
    Potpuno se slažem s ovako konstruiranom rečenicom.
    Žalosno je samo što se recimo ne odnosi na mene.

Jer je seciranje mojih poroda i proglašavanje mene maltene nekompetentnom odrediti kakvi su mi bili porodi i da ne znam što moje tijelo može ili ne - to je prešutno dozvoljeno.

Ili ja nemam to pravo razmišljanja pa i razgovaranja o prirodnom porodu jer ga eto nisam imala. :/

I usput, ja jesam članica Udruge iako mi to ne stoji u potpisu. No bez obzira na članstvo u Udruzi smatram da je članstvo na Forumu i pristojna konverzacija dovoljan razlog da me se poštuje kao sugovornika i ne patronizira, omalovažava niti "šalje na hlađenje". To smatram uvredom.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako misliš na moj post ja ti se iskreno ispričavam.
    Molim te da uvidiš da sam ti i ja napomenula da neke tvoja inzistiranja smatram sprdavanjem.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam se odmah ispričala i objasnila na što mislim i objasnila da se ni u najmanju ruku ne zafrkavam s tim da babica može zakasniti, jer kao pristalica prirodnog poroda i kao žena koja je prošla najuredniju moguću trudnoću ipak se takvog scenarija bojim. Samo toliko.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mogu prihvatiti da aktivizam mora krenuti iz ilegalnosti. Samo, što se mene tiče, ta ilegalnost u ovom slučaju MORA biti takva da žena koja rađa kući ima uz sebe tijekom cijelog poroda iskusnu i stručnu osobu koja je u stanju na vrijeme prepoznati potrebu za odlaskom u bolnicu. Također, smatram da za posao samostalne primalje treba znanje, školovanje i iskustvo. Ne vjerujem da je dovoljno samo vlastito iskustvo jednog-dva poroda da zamijeni primaljino znanje. Kao što nije dovoljno vlastito uspješno iskustvo dojenja djeteta ili djece pa da se postane savjetnica za dojenje.
    Babice koje kasne nisu nikakva sprdnja, nego realnost, nabrojila sam samo dvije priče s poroda koje sam ja pročitala, sve ih ni ne čitam.
    Aktivizam na račun bebe mi nije prihvatljiv.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Samo, što se mene tiče, ta ilegalnost u ovom slučaju MORA biti takva da žena koja rađa kući ima uz sebe tijekom cijelog poroda iskusnu i stručnu osobu koja je u stanju na vrijeme prepoznati potrebu za odlaskom u bolnicu. Također, smatram da za posao samostalne primalje treba znanje, školovanje i iskustvo.
    Eh, da je to sve moguće osigurati (u današnjim uvjetima) zar bi se zvalo ilegala? :/
    To su idealni uvjeti u kojima bih i ja rodila doma.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj vertex prvotno napisa
    Samo, što se mene tiče, ta ilegalnost u ovom slučaju MORA biti takva da žena koja rađa kući ima uz sebe tijekom cijelog poroda iskusnu i stručnu osobu koja je u stanju na vrijeme prepoznati potrebu za odlaskom u bolnicu. Također, smatram da za posao samostalne primalje treba znanje, školovanje i iskustvo.
    Eh, da je to sve moguće osigurati (u današnjim uvjetima) zar bi se zvalo ilegala? :/
    To su idealni uvjeti u kojima bih i ja rodila doma.
    Pa nemam pojma je li moguće, trebalo bi pokušati da bi se znalo. Svakako, zvati primalju da krene iz Austrije kad shvatiš da rađaš zapravo (jer nećeš je tjerati na put ako je lažna uzbuna) znači biti spreman na neasistirani porod.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zanima me slijedece: na koji nacin je rijeseno osiguranje babica od nemara, odnosno pogreske. Nitko nije nepogresiv, svakome se moze desiti propust. Lijecnici, bolnice su osigurani.

Kako je to regulirano vani kod babica?

Dalje, zanima me slijedece. Npr. rodilja se odluci dovesti babicu iz inozemstva. Dođe do nekih problema, babica pogriješi, i dođe do nekih zdravstvenih posljedica kod npr. rodilje. Rodilja mora u bolnicu. Tko bi trebao platiti njeno liječenje - porezni obveznici u RH (HZZO), babica (vjerojatno je zbrisala natrag doma i mozes joj staviti soli na rep) ili netko treći-tko? Hoću reći, da li bi teoretski HZZO mogao imati financijsko potraživanje prema rodilji jer je ilegalno angažirala babicu bez dozvole rada u RH?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    [

Ali nije zabranjeno poticanje, podržavanje i pružanje logističke podrške za (trenutno) ilegalne radnje kao što je asistirani kućni porod.

Dajte se pliz dogovorite snosi li udruga odgovornost za stvari objavljene na forumu ili ne.
    Nigdje na forumu nema informacije o kojoj se primalji radi i kako doći do nje. Tako da se ne može govoriti o pružanju informacija na forumu.
    Sve konkretne informacije izmjenju isklučivo dvije fiziče osobe između sebe.

Tako da se ne može govoriti o odgovornosti Udruge.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    [

Nigdje na forumu nema informacije o kojoj se primalji radi i kako doći do nje. Tako da se ne može govoriti o pružanju informacija na forumu.

Pa sad, mislim da je ovo dosta konkretno:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...929350#1929350

Primalja koja je meni došla (i mikki, aqui i momze) inače živi u Grazu i do Zagreba joj treba oko 2 i pol sata.
    S njom sam bila na mobitelu više puta u toku dana tako da je bila spremna krenuti kad se trudovi ustale. To što sam ja rodila sat i pol nakon što je ona krenula je jednostavno rizik koji sam bila spremna preuzeti jer nisam željela da dođe prerano.

Budući da ona ima privatnu praksu sa još dvije primalje koje nisu spremne ići u inozemstvo, u principu se dogovore tako da je ona slobodna.

Porod kod kuće možeš imati ako imaš urednu trudnoći, beba je u položaju glavicom i prošlo je 36 tjedana trudnoće.

S primaljom sam bila u kontaktu zadnjih 10 tjedana, mailom. Nisam imala potrebu vidjeti se prije s njom, ali pretpostavljam da se može otići u Graz. Čula sam da uskoro otvara i svoju kuću za porode.

Cijena je manja nego u privatnom rodilištu. 850 eura + putni troškovi, tj. za Zageb je to sve skupa oko 1000 eur. (Meni je naplatila manje jer je došla iza izgona.)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda ne o krivičnoj

ali ako se, ne daj Bože, nešto loše dogodi, hoće li itko osjećati moralnu odgovornost?

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma sad će netko reći i da je ostao trudan jer je Jadranka Kosor ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    možda ne o krivičnoj

ali ako se, ne daj Bože, nešto loše dogodi, hoće li itko osjećati moralnu odgovornost?
    Vjerojatno direktna krivična odgovornst ne bi postojala, ali neka proceduralna, možda i bi:

Zakon o Udrugama, NN

VII. ZABRANA DJELOVANJA UDRUGE

Razlozi za zabranu

Članak 35.

Djelova*nje udruge zabranit će se:

1. ako udruga svojim djelova*njem nasilno ugrožava demokratski ustavni poredak, te neovisnost, jedinstvenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske,

2. ako je usmjereno na druge aktivnosti koje su zabra*njene Ustavom ili zakonom,

3. ako udruga obav*lja djelatnosti koje nisu u skladu s ci*ljevima utvrđenim statutom (članak 5. stavak 1.),

4. ako je to potrebno radi zaštite sloboda i prava drugih osoba,

5. ako je to potrebno radi zaštite zdrav*lja i javnog morala.
    Rekla bi da priče o babicama koje dolaze ilegalno raditi u RH vode Udrugu na vrlo tanki led.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    možda ne o krivičnoj

Da, jednako tako kao što je osjećaju liječnici kad zbog njihovog krivog postupka beba bude oštećenog zdavlja, ili se rodilji raspala rana od epi ili od carskog.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

[

Poslid, prosječno pametan čovjek može saznati sve iz pročitanog: i o kojoj se primalji radi, od kud dolazi i koja je cijena, a bez i jednog izmjenjenog pp-a. Dakle-sve se sazna samo na forumu koji je u vlasništvu Udruge. U tom slučaju se zaista ne može pričati o tome da forum tj. Udruga nije odgovorna za širenje informacija.

Zanima me slijedece: na koji nacin je rijeseno osiguranje babica od nemara, odnosno pogreske.
    U Hrvatskoj-nikako. Ako je uhvate mogu je kazniti zbog nadriliječništva. Čak je ne mogu goniti ni zbog liječničke pogreške jer ona formalno-pravno nije zdravstveni radnik jer nema licencu za rad. Eventualno je zbog toga može kazniti austrijski zakon. Također, krivično gonjeni i kažnjeni mogu biti oni koji znaju da je primalja tu zbog posla, pomažu joj i taje tu činjenicu.

Rodilja mora u bolnicu. Tko bi trebao platiti njeno liječenje
    Ti, ja i svi ostali koji uplaćuju zdravstveno osiguranje. Također plaćamo i svu rehabilitaciju djeteta koja može trajati 30-ak godina te sve ostale posljedice tog čina.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

deaedi, ne cini ti li se ovo "policijsko" "dokazivanje" i prozivanje s tvoje strane ponesto neukusnim?

ono sto na.pr. vertex i ina 33 (izvinjavam se sto vas spominjem, ali tesko mi je drukcije objasniti) propituju, sluzi ili bi moglo sluziti nekoj mogucoj diskusiji i/ili promisljanjima svake od nas ponaosob?

cemu sluzi ovaj tvoj "ad hominem" nivo?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslid, prosječno pametan čovjek može saznati sve iz pročitanog: i o kojoj se primalji radi, od kud dolazi i koja je cijena, a bez i jednog izmjenjenog pp-a. Dakle-sve se sazna samo na forumu koji je u vlasništvu Udruge. U tom slučaju se zaista ne može pričati o tome da forum tj. Udruga nije odgovorna za širenje informacija.
    E pa onda ja valjda ne spadam u tu grupaciju jer ja ni iz jednog posta ne mogu shvatiti o kojoj se primalji radi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa

ono sto na.pr. vertex i ina 33 (izvinjavam se sto vas spominjem, ali tesko mi je drukcije objasniti) propituju, sluzi ili bi moglo sluziti nekoj mogucoj diskusiji i/ili promisljanjima svake od nas ponaosob?
    Nisam te ovo baš skužila?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

deaedi, ne cini ti li se ovo "policijsko" "dokazivanje" i prozivanje s tvoje strane ponesto neukusnim?

cemu sluzi ovaj tvoj "ad hominem" nivo?
    Zao mi je sto to tako dozivljavas. Zato sto sam citirala jedan Zakon? Ne znam zasto bi pozvanje na zakone RH bilo policijsko dokazivanje i prozivanje?
    Pa svi mi zivimo u jednoj pravoj drzavi i obveznici smo njene legislative.

Mislim da u osobne diskusije treba ukljuciti i siru perspektivu, jer mi zivimo u drustvenoj zajednici i nismo izolirani pojedinci.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

znam da nisi mene pitala, al meni se uopće ne čini neukusnim
    poslid izričito tvrdi da se na forumu ne događa nešto što se događa i na temelju toga diskvalificira razne prigovore koji se ovdje javljaju.
    ali to se događa, i to na više mjesta. i prigovori su na mjestu.

Stranica 4 od 10 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •