-
Ja nisam uspjela ulovit konkretno na ovoj temi, al jel me netko moze uputiti zasto je ilegalno da babica iz Austrije ili bilo tko drugi dode zeni u Hrvatskoj na porod i asistira?
Koliko sam do sad skuzila, danas u Hrvatskoj nije ilegalno za zenu da rodi doma, zar ne? Odnosno, ako zena rodi doma, ne moze je se krivicno ganjati zbog toga, zar ne? Ili moze?
S pretpostavkom da sam to dobro razumjela (ako nisam onda ovo sto slijedi ne drzi vodu), ako je s tom zenom netko dok ona rada, pruza joj podrsku i sl (isto kao sto bi i muz pruzio podrsku loveci dijete, npr, u kupaoni stana jer se dijete pozurilo), jel taj moze biti krivicno gonjen?
Npr., ako moja frendica odluci roditi doma i zamoli me za podrsku tijekom poroda (tipa doula), ili se eto dogodi da dok kafenisemo njoj porod krene, i ja se zatekla tamo i pomognem joj, jel to ilegalno i za koga?
Sto ako ona odluci mene platiti za uslugu podrske tijekom poroda kojeg je odlucila odraditi doma? Jel to ilegalno kao cin? Ili bi mozda bilo tek ilegalno da ja taj novac ne prijavim u poreznu kao prihod? Jel to uopce je prihod i kao takav oporeziv? (Da dam frendici lovu sto me docekala na zeljeznickom kolodvoru i odvezla doma, jel bi to ona trebala prijavit kao prihod? Ako dam instrukcije iz matematike susjedinom malom, jel je to oporeziv prihod?)
Ja ne znam. Jel netko zna?
Pa ako zena iz Austrije dode zeni na porod u Hrvatsku kako bi joj pomogla u porodu, i za to dobije novce, jel to ilegalno u Hrvatskoj? Mozda je to ilegalno u Austriji u kontekstu oporezivog prihoda (nemam pojma, ne poznajem njihovu poreznu regulativu), mozda i u kontekstu njenog austrijskog profesionalnog ugovora, al jel to ilegalno u Hrvatskoj? Kako se ona razlikuje od neke druge zene koju je trudnica u Hrvatskoj mogla odabrati da joj pomogne i bude podrska tijekom poroda kojeg je, sasvim legalno (ako je to legalno) odlucila odraditi kod kuce?
Ne provociram, sve su to pitanja koja me bockaju i zanima me jel ima netko odgovor na njih? A u nedostatku konkretnih odgovora, misljenje?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma