Pristajem i da "im" budem krajnje nevidljiva, nezamjetna i užasno nezanimljiva. One zbog kojih pišem su žene koje razmišljaju o porodu kod kuće, trudim se pokazati naličje tog idiličnog čina i hrvatske stvarnosti što se zdravstva tiče.Imga prvotno napisa
Mene aktivizam ne zanima, nastojim mijenjati samo ono što osobno mogu promijeniti, a to je stav "lako ćemo" koji je za moj ukus preizražen kad se radi o kućnom porodu. Uspjevam li ili ne-nevažno je: mirnije spavam ako napišem nešto o tom backstageu kod nas.
Mogu ti reći samo u svoje ime:mim i imga, ja sam sad malo zbunjena, jel mi mozete objasnit sto podrazumijevate pod ilegalnim aktivizmom?
-ilegalni aktivizam za mene je pružanje gotovo bezrezervne podrške za nešto što je kod nas zakonski zabranjeno nepoznatim ženama za koje ne možemo garantirati da informacije koje dobiju neće primijeniti bez da se dooobro informiraju i odvagnu težinu svega toga što namjeravaju napraviti.
Budući da je Udruga vlasnik Foruma, postoje forumska pravila koja "izričito zabranjuju" takve aktivnosti smatram je odgovornom za širenje takvih informacija putem foruma koji je, ne zaboravimo to, javni.
Osobno samo žalim što se Udruga ne fokusira na puno važnije probleme jer je želja za kućnim porodom još uvijek premalo u usporedbi s brojem poroda koji u rodilištu završavaju tako da njima majka nije zadovoljna. Kad bi se sva energija usmjerila na ostvarivanje prava rodilje na idilični bolnički porod možda bi i želja za kućnim bilo manje. A i kad bi se "kotač" pokrenuo u tom smjeru da rodilja konačno postane subjekt možda bi se jednog dana lakše došlo i do ostvarenja legalne pomoći pri kućnom porodu, otvaranja kuća za porode... Nekako mi se čini da Udruga preskače jedan logični korak i srlja u nešto što trenutno hrvatski uvjeti zdravstva ne mogu podnijeti (tehnički, psihološki i na svaki drugi način). Čini mi se, eto-šteta energije žena koje puno ulažu u sve to skupa. Nešto se pomaknulo s mjesta, rodilje se počinju drugačije tretirati, ali priča nije ni izbliza završena. Radite na njoj i dalje: isplati se.
Sve dok se ne daju informacije o tome kako ostvariti asistirani kućni porod s ilegalnom primaljom (bilo javno, bilo putem pp-a), otkrivanje detalja identiteta primalje i cijene njenog dolaska...na javnom forumu koji je vlasništvo Udruge.Ne smatram naše forumiranje o porodima kod kuće ilegalnim aktivizmom.
Npr. čitam da se Zorana sprema na još jedan kućni porod-u Austriji. Mogu joj samo čestitati na novoj bebi i zaželjeti joj od srca sreću. Znam da tamo zdravstvo drugačije funkcionira i da je vrlo mala mogućnost da joj se nešto loše dogodi. Prije svega-znam da je dobro informirana. No, primijetila sam da se tu potiče na kućni porod i žene koje su od Zoranine informiranosti daleko kao Zemlja od Marsa pa čak i na kućni VBAC. Njima neću čestitati, neću pružiti podršku i napisat ću im javno crnu stranu te priče koja ih možda očekuje jer u Hrvatskoj TRENUTNO uvjeta za SIGURNI kućni porod uz LEGALNU asistenciju EDUCIRANE primalje nema. Nakon ovog više nemam što napisati.