NASTAVAK: već prvi dan žena mi se žali da mali samo spava, da slabo cica, i da joj smrdi po mlijeku. Znam da rutinski u rodilištima daju adaptirano, pa se ne uzrujavam zbog toga previše. Ženu i malog dovozim kući treći dan. Šepa, boli ju jako mjesto epiziotomije. Gotovo 7 dana je slabo pokretna zbog toga. (...)
Nakon par tjedana mali dobiva grčeve. Empirijski dokazujemo da se radi o alergiji na kravlje mlijeko. Senzibilizirali su ga u rodilištu. Sa 5 mjeseci naravno kreće neurodermitis. Godinu i pol se budi svaku noć, češe se i plače. Po cijele noći. Pakao. Neispavani smo i iscrpljeni. A mora se raditi, dežurati, živjeti. Nije lako, ali izdržat ćemo.
Mali napreduje sporije. Sa 5 mjeseci jedva diže glavicu. Stara iskusna pedijatrica iz doma zdravlja nas smiruje: „Vidite, netko bi vas drugi sada poslao na Goljak, ali ja neću“. Nekako hvata zadnji vlak psihomotornog razvoja. Ionako sva djeca nisu po knjizi.
Ubrzo nakon poroda počinjem učiti za specijalistički ispit. Ponovo preispitujemo iskustvo poroda. Muči nas to i grize. Vidim iz onoga što učim da je puno toga bilo napravljeno krivo.
Dali su ženi Dolantin niti sat vremena prije izgona, kad je on kontraindiciran, jer prelazi bebi preko pupkovine i ne smije se dati unutar 4 sata od očekivanog izgona. A to je opioid srodan morfiju, i izaziva depresiju disanja! Krivo su procjenili da će proći dugo vremena do početka izgona. Možda i bi da joj nisu dali drip. A drip ne bi morali dati da ju nisu polegli. Ali onda ionako ne bi bilo potrebe za Dolantinom, jer su bolovi bez dripa bili podnošljivi! Od nekud mi navire i staro, davno potisnuto sjećanje, na 1995. i vježbe iz ginekologije, te
naredbu šefa rađaone negdje oko podneva:“Ajmo, svima debelima drip da ih se riješimo u radno vrijeme!“ Grozno. Neljudski.
Tek sada povezujem da je bistra tekućina injicirana u pupkovinu bio Nalokson, protuotrov za opioide, i da je zato mali tek tada prodisao. Učim uz ostalo i Apgar-skalu. Izmisilila ju je Victoria Apgar, anesteziologica.
Apgar je malome, retrogradno, bio 4/7 – ako. Frizirali su mu Apgar skor! Također, shvaćamo da je
prokidanje ovoja u kombinaciji sa dripom dovelo do ispadanja pupkovine i posljedičnog omatanja oko vrata, što je izazvalo DIP 2. Žena je bila na CTG-u, ali bez ikakve koristi! Morali su reagirati na DIP 2. A ne strčati se tek kad je izašao s onom pupkovinom.