Stranica 10 od 10 PrviPrvi ... 8910
Pokazuje rezultate 451 do 474 od 474

Tema: Porod kod kuce - nasa realnost

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nisam nigdje vidjela da pise da su editirani postovi kako inace pise nakon brisanja .....ali tim brisanjem se izgubi svaki car rasprave...sve sta udrugi ne pase se odmah brize i nije nimalo fer...mislim da nitko nikoga nije vrijedao i govorio 'teske' rijeci(bar to jos nisma dozivjela na forumu)....bude na neizravan nacin....no tome i sluzi ovo da se moze reci svako misljenje i raspravljati......makar se to ne svidalo drugoj strani...pa recimo kad i sa nekim doma nesto raspravljate dodete do toga da se nakandjite, pa poslije ide za dole.....tako bi i tu islo samo u kraj rasprave i rascistilo bi se nacisto, a ovim editiranjem nikad se ne ide nacistu do kraja :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

single, i ja sam nekad mislila slično, tipa što je napisano napisano je. Ali sada, po mom mišljenju, jučer je bilo materijala i za bar privremene banove. Neke stvari su zbilja ispod svakog nivoa. Nekom tko se želi informirati nije potrebno čitati pet stranica osobnih uvreda razmijenjenih između nekih yx i ab.

nego ontopic:
    ajde svi odmah na ovaj link: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...052772#2052772

pa mi se onda javite
    (što bi rekao Moover, tko pročita sve ima pivo)

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

procitano...jako lijepa prica..ali ne omogucena svima.....nazalost....

da je bila neka zena za muzem koji nije lijecnik sta bi taj muz napravio kad bi vidio ruku na celu?
    u ovoj prici se ne radi o potpuno neasistiranom porodu jer su oboje medicinske struke ako sam dobro skuzila po naslovu

ja nisam protiv poroda kod kuce...ali ipak ne bih to nikad napravila....
    no, ipak mislim da u hrvatskoj ni najmanje nisu na razini sigurni porodi kod kuce....nema primalja, jos ako si dosta udaljen od bolnice.....vjerujem da uvijek postoje rizici koji bi se u bolnici mogli izbjeci...a i obrnuto...u bolnici se pojavljuju rizici koji bi se izbjegli da puste rodilju na miru
    po meni najidealnije bi bilo da se konacno taj sustav u bolnicama izmijeni!!
    a za one koje svejedno zele roditi doma se nadam da ce se dovosti na europski nivo tako da nece biti pod rizikom da su primalje na granicama, vec da su u svojoj udruzi tek nekoliko km(da me se ne shvati krivo za mene je i 50...100 km nekoliko..... )od rodiljine kuce

a jos idealnije za one koje se ne usude doma, a ne zele u bolnicu bi bile kuce kao M.F. ja sam jednostavno odusevljena takvom kucom.(da zelim roditi prirodno to bi jednostavno bio moj izbor)....i zamisljam takve po obalama hrvatske pokraj mora u selcima di nema turizma

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    procitano...jako lijepa prica..ali ne omogucena svima.....nazalost....

da je bila neka zena za muzem koji nije lijecnik sta bi taj muz napravio kad bi vidio ruku na celu?
    u ovoj prici se ne radi o potpuno neasistiranom porodu jer su oboje medicinske struke ako sam dobro skuzila po naslovu
    I ja mislim slično.
    Ali me strašno ljuti onaj dio o bolnicama. Iz njihove priče vidi se dobro da i oni, a i mnogi drugi medicinari, smatraju da su rodilišta u Hrvatskoj baš onakva kakve ih opisujemo mi na Rodi.
    Obratite pažnju na priču oca o prvom porodu! Tko je preuzeo odgovornost za stanje djeteta nakon pogrešnih postupaka pri porodu?

NASTAVAK: već prvi dan žena mi se žali da mali samo spava, da slabo cica, i da joj smrdi po mlijeku. Znam da rutinski u rodilištima daju adaptirano, pa se ne uzrujavam zbog toga previše. Ženu i malog dovozim kući treći dan. Šepa, boli ju jako mjesto epiziotomije. Gotovo 7 dana je slabo pokretna zbog toga. (...)
    Nakon par tjedana mali dobiva grčeve. Empirijski dokazujemo da se radi o alergiji na kravlje mlijeko. Senzibilizirali su ga u rodilištu. Sa 5 mjeseci naravno kreće neurodermitis. Godinu i pol se budi svaku noć, češe se i plače. Po cijele noći. Pakao. Neispavani smo i iscrpljeni. A mora se raditi, dežurati, živjeti. Nije lako, ali izdržat ćemo.
    Mali napreduje sporije. Sa 5 mjeseci jedva diže glavicu. Stara iskusna pedijatrica iz doma zdravlja nas smiruje: „Vidite, netko bi vas drugi sada poslao na Goljak, ali ja neću“. Nekako hvata zadnji vlak psihomotornog razvoja. Ionako sva djeca nisu po knjizi.
    Ubrzo nakon poroda počinjem učiti za specijalistički ispit. Ponovo preispitujemo iskustvo poroda. Muči nas to i grize. Vidim iz onoga što učim da je puno toga bilo napravljeno krivo. Dali su ženi Dolantin niti sat vremena prije izgona, kad je on kontraindiciran, jer prelazi bebi preko pupkovine i ne smije se dati unutar 4 sata od očekivanog izgona. A to je opioid srodan morfiju, i izaziva depresiju disanja! Krivo su procjenili da će proći dugo vremena do početka izgona. Možda i bi da joj nisu dali drip. A drip ne bi morali dati da ju nisu polegli. Ali onda ionako ne bi bilo potrebe za Dolantinom, jer su bolovi bez dripa bili podnošljivi! Od nekud mi navire i staro, davno potisnuto sjećanje, na 1995. i vježbe iz ginekologije, te naredbu šefa rađaone negdje oko podneva:“Ajmo, svima debelima drip da ih se riješimo u radno vrijeme!“ Grozno. Neljudski. Tek sada povezujem da je bistra tekućina injicirana u pupkovinu bio Nalokson, protuotrov za opioide, i da je zato mali tek tada prodisao. Učim uz ostalo i Apgar-skalu. Izmisilila ju je Victoria Apgar, anesteziologica. Apgar je malome, retrogradno, bio 4/7 – ako. Frizirali su mu Apgar skor! Također, shvaćamo da je prokidanje ovoja u kombinaciji sa dripom dovelo do ispadanja pupkovine i posljedičnog omatanja oko vrata, što je izazvalo DIP 2. Žena je bila na CTG-u, ali bez ikakve koristi! Morali su reagirati na DIP 2. A ne strčati se tek kad je izašao s onom pupkovinom.
    Ispričavam se na citiranju ako to smeta autorima priče, u tom slučaju slobodno brišite.

U dijelu gdje majka govori o preuzimanju odgovornosti za rizik, također jako lijepo govori. Život je rizik. A porod u hrvatskim rodilištima... nije život nego... većinom nasilje :/

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

meni je vecina prica iz hrv rodilista grozna, i grozno mi ej da se ne moze nista poduzeti...zar se ne bi mogao odrzati neki javni prosved na svim glavnim trgovim hrvatske da se postuju rodiljine zelje i osjecaji(naravno do neke razumne granice...mislim da neka pita da joj daju totalnu anesteziju da odspava 4 sata trudova...ne...ali ipak da se ne gazi po jednostavnim zeljama)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da, u tome je stvar, i opet se vraćamo na isto, što da učinim budem li morala rađati prije nego se stanje promjeni?

Nisam baš toliki legalist da bih u ime zakona odabrala prvu priču umjesto posljednje (ok, nadajmo se da ne bi bilo baš kao prva).

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da, u tome je stvar, i opet se vraćamo na isto, što da učinim budem li morala rađati prije nego se stanje promjeni?
    nemam pojma..ali ja da se nadem u situaciji da zelim prirodan porod i da imam financijskih mogucnosti bilo bi to Monika F.

a za kucni porod se ne bih odlucila u hrvatskim uvjetima......

opat ja sam jedna koja uzimam za sebe u obzir samo carski , tako da moja misljenje ne prevagaju nicemu
    jednostavno dajem podrku jer sam za pravo izbora i da se omoguce najosnovniji uvjeti za isto

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Možda isto kao i on, jer je sam rekao da je to instinktivno napravio. Nije to napravio zato što je dr. i pročitao negdje. [/quote]

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Možda isto kao i on, jer je sam rekao da je to instinktivno napravio. Nije to napravio zato što je dr. i pročitao negdje.
    [/quote]
    napravio je instinktivno jer je znao da ruka ne smije biti tu....ne vjerujem da svi znaju..pa ni ja ne znam da se ruka gura nazad kad je vec vani i na koji nacin

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Možda isto kao i on, jer je sam rekao da je to instinktivno napravio. Nije to napravio zato što je dr. i pročitao negdje.
    napravio je instinktivno jer je znao da ruka ne smije biti tu....ne vjerujem da svi znaju..pa ni ja ne znam da se ruka gura nazad kad je vec vani i na koji nacin[/quote]
    tu vjerojatno imaš pravo, ne vjerujem da bi moj ikamo gurao ruku

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pomikaki

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pomikaki... Čitala sam neke neasistirane priče gdje žene to i same naprave kad muževi neće

A da se vratim na temu s jednim pitanjem.

Što mislite, je li vjerojatnije da će kod nas proraditi neka kuća za porode ili da će se pojedine primalje odlučiti za asistenciju kod kućnih poroda?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatnije ovo drugo.
    jer za to treba promijeniti jedan zakon.
    a za ovo prvo ima puno vise posla.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja bi kuću za porode. felix, zašto je to više posla?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zahtjeva siru pravnu regulativu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    vjerojatnije ovo drugo.
    jer za to treba promijeniti jedan zakon.
    a za ovo prvo ima puno vise posla.
    Pitam, jer je Erika na onoj raspravi poslije BBB spominjala da se u doglednoj budućnosti vidi u nekoj takvoj instituciji...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ne znam sta ce prije....ali mislim da bi kuce za porode rasprostranjene po hr imale veliki odaziv i puno posla kad vas toliko vec ide u austriju...a kolikima je to isto san samo sta su daleko

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ma samo da ima jedna kuća za porode u hr meni bi bilo dosta.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja nekako mislim da će prije biti kuća za porode nego što će hrvatske primalje krenuti asistirati na porodima kod kuće.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    A ja nekako mislim da će prije biti kuća za porode nego što će hrvatske primalje krenuti asistirati na porodima kod kuće.
    Vjerojatno si u pravu.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pa i meni se čini da će se primalje teško odlučiti na kućnom terenu "suočavati" s predrasudama sustava i okoline o tome da su asistiraju na kućnim porodima.
    nekako mi se čini da će im biti lakše kada iza sebe budu imale neku instituciju poput kuće za porode. također, kad završe školovanje, vjerojatno neće odmah moći dobiti licencu, pa ima smisla da će kuće za porode biti prije. evo npr. primalja iz neke EU države uz domaću licencu otvori kuću za porode u hr i zaposli mlade primalje iz Hrvatske koje na taj način mogu steći iskustvo i licencu.

čak i u slučaju da se više zakonskih akata i podakata mora izmijeniti da bi bilo tako, čini mi se da je to izglednije, nego čekati da se neka licencirana primalja upusti u samostalan posao. ne znam, možda griješim.

a da nam se na topik javi koja primalja s ambicijama

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa

Pa bila je jedna simpatična cura, nažalost mislim da više ne piše...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa

Ima jedna draga primalja koja savjetuje cure na topicu o Riječkom rodilištu.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa

ako je ono sto mislim, umirem

Stranica 10 od 10 PrviPrvi ... 8910

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •