U zadnje vrijeme mi se relativno često događaju slične situacije, pa me zanima jeste li i vi primijetile nešto slično.
Moja Fiona je jedno divno AP dijete koje je od rođenja nadalje dobivalo puno roditeljske pažnje, maženja, zajedničkog spavanja, dojenja na zahtjev i tako dalje da ne nabrajam. To ju je (uz valjda i karakterne predispozicije - teško je reći što je bitnije) učinilo vrlo otvorenom curicom koja bez problema prilazi drugoj djeci i to u pravilu sa smiješkom.
Ne otima im igračke nego im, dapače, nudi ono što ima u ruci, krene ih milovati, jako je nježna, iskreno se veseli klincima, a jednog malog je nasred ulice čvrsto zagrlila i poljubila

a da se nije ni uspio snaći, itd.
Kad gledam reakcije djece, dosta često (na sreću, ne uvijek, ali ipak često) vidim da su klinci u prvi tren zbunjeni njezinim otvorenim pristupom, ili ju čudno pogledaju ili joj se nasmiješe, ali već iduća reakcija je neka agresija: recimo, pokušaju joj oteti ono što ima u ruci ili je čak gurnuti, lupiti i slično. Doslovce iz čistog mira. (Samo još želim naglasiti da ovdje ne mislim na uobičajeno dječje gurkanje i sl.)
To su uglavnom dječica čiji roditelji razgovaraju na klupici ili si nešto čitaju, pa kad klinci naprave glupost oni im se konačno obrate - za mene je takvo ponašanje tipično traženje roditeljske pažnje, tj. mislim da su djeca dovedena do tog stadija da im je draže da se roditelji izderu na njih pa da dobiju bilo kakvu pažnju, nego da ih skroz ignoriraju.
Još se nikad nije dogodilo nešto negativno s djecom čiji su roditelji bili aktivno uključeni u njihovo igranje.
Baš prekjučer smo bili ispred dječjeg muzeja, gdje uglavnom ima puno djece i uvijek ima nekih zgodnih instalacija po kojima se djeca pentraju i slično. Uglavnom, Fiona se lijepo "igrala" s nekoliko malo starije djece, kadli je došla jedna curica otprilike njezine dobi. Fiona joj se jako razveselila i krenula je prema njoj, da bi joj mala otela iz ruke nekakav papir koji je Fiona pobožno držala i zatim je lupila posred face! :shock:
Na sreću, udarac nije bio jak i Fiona zapravo i nije skužila što se dogodilo, a ja sam ju primila za ruku i odvela malo dalje. Problem je bio u tome što je Fiona stalno gledala tu curicu i htjela ići u njezinom smjeru, a ja sam je "usmjeravala" u suprotnom. Njezini roditelji su žlabrali dvadeset metara dalje i tek kasnije je njezin tata došao vidjeti što mu mala radi.
Sad me zanima da li se i vama događaju takve stvari i koliko često. Ja bih rekla da otprilike jedno od desetero djece u parkiću ima problem u ponašanju.
I kako uopće reagirati? Ne želim učiti Fionu da postane sumnjičavija (a i kako da je to učim? :? ) niti je želim učiti da vraća istom mjerom, a s druge strane mi je glupo da ju naviknem da se uvijek u životu treba micati agresivcima, jer se bojim da će kasnije u vrtiću i školi s takvim stavom postati laka meta. I kako joj uopće, s njezinih 15 mjeseci objasniti da ju je neka curica ili dečko lupio iz čistog mira?
Uh, puna sam pitanja, ali baš u zadnje vrijeme dosta razmišljam o tome.