Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: mozete pomoci oko tematskog obroka? starorimska jela

  1. #1
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno mozete pomoci oko tematskog obroka? starorimska jela

    skuzila sam da ovdje ima dosta cura koje vole isprobavati recepte a taman mi takva vasa pomoc treba: provjereno dobri recepti. da mi se ne dogodi da to jutro kad mi trebaju i kad ih prvi put napravim - skuzim da nista ne valja.

    u pretrazivacu sam nasla hrpu recepata iz rimskog doba, cine mi se jednostavni za napraviti, kombinacije okusa su zanimljive, nista egzoticno, ali nije ono svakodnevno.

    u rujnu slavimo ivarov rockas u andautoniji, zeljela bi iznenaditi prijatelje i prijateljice sa (onih dvoje troje koji ne citaju forum) drukcijim jelovnikom.
    bitno mi je da se hrana moze pripremiti bar dva sata ranije, jer cu sve to doma slagati. znaci ne nesto sto se servira vruce. ne juhe i slicno. neke tjestenine, piletine i deserti.

    jeste za eksperiment?

  2. #2
    Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Frankfurt
    Postovi
    180

    Početno

    Odlicna ti je ideja!
    Nadam se da ce ti se netko tko ima imalo pojma o nekom jelu javiti jer i mene bas zanima kako i takav neki recept zvucao.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    imaš dovoljno vremena da pišeš talijanskom etnografskom muzeju.

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    mislis da ce mi oni reci - ovaj je jako ukusan, ovaj mi nije uspio ni iz druge?

  5. #5
    kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb/Jarun
    Postovi
    2,990

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    imaš dovoljno vremena da pišeš talijanskom etnografskom muzeju.

  6. #6
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    jel ti hoces da mi eksperimentiramo pa da ti javimo jel uspjelo ili ne?

    daj onda recepte ovamo, pa tko voli, nek izvoli. ja volim praviti jela koja nitko nikad nije vidio (lakse se vadim da je bas tako trebalo ispasti :beeeelj. a i pravila bih nesto jednostavno bez puno kuhanja... ako ima koji takav

  7. #7
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    da, to je bila moja molba.
    trenutno nisam bas u raspolozenju za traziti linkove.
    javit cu se kasnije s nekoliko njih sto ih imam u historiju.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    ako hoces recept za sogan dolmu, samo se javi

    ... a da ti njima razlijes razljevusu. nek ljudi iznenade zeludac (smajli koji cici

  9. #9

  10. #10
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Beets with Chicken

    10 small beets
    Mmead or Sweet White Wine
    Olive oil
    Part cooked chicken pieces


    Put whole, small beets into a saucepan.

    Add mead or sweet wine, olive oil, and enough water to cover.

    Bring to the boil and add chicken pieces, and cook til done.

    The chicken can often become coloured red from the beets. This is normal..

  11. #11
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Fried carrots

    500g/1 ib carrots
    Olive oil for frying
    Sea salt (optional)


    Wash and peel the carrots, cut them into strips and steam gently for 10 minutes.

    Heat the oil in a frying pan and fry the carrots until they begin to turn brown.

    Serve hot, sprinkled with salt if you wish


    ovo treba biti vruce pa mi ne pase, ali cu probat jednom.

  12. #12
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Sesame biscuits

    100g/3oz sesame seeds
    60g/2oz clear honey
    Olive oil


    Pour the honey into a saucepan, bring to the boil and simmer for 10 minutes.

    Add the sesame seeds and simmer for another 5 minutes, stirring frequently.

    Spread the mixture thinly on a plate that has been previously greased with olive oil.

    Flatten out with a wetted wooden spoon.

    Allow to stand for a couple of hours, then cut into any desired shape and serve.

  13. #13
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Sesame wafers

    100g/3 oz sesame seeds
    50 g/2 oz spelt flour
    1 tbsp olive oil
    2 tbsp honey
    3 tbsp water


    Spread the sesame seeds on a baking tray and toast them under the grill for 3 minutes, shaking frequently. Leave under the grill until thay are a golden brown. If the seeds jump about and make a popping sound, this is natural.

    Mix all the ingredients together in a large mixing bowl and work into a firm pastry.

    Gather the pastry into a ball and place in a plastic bag for an hour.

    After the hour, roll the pastry out thinly on a lightly floured board.

    Using a 5 cm/ 2" pastry cutter, cut out discs and place them on a greased baking tray.

    Bake in a pre-heated oven at 190°c/380°f/Gas mark 5 for 10 minutes.

    Cool on a wire rack and serve


    ove sa sezamom bi mogla i ja isprobati, cini mi se jednostavno

  14. #14
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Pastry rounds

    200g/7oz cheddar cheese
    100g/3oz spelt flour
    1 egg
    Olive oil
    60g/2oz clear honey
    1 tbsp poppy seeds


    Grate the cheese and knead it with the flour

    When the mixture feels like breadcrumbs, add the egg and work it into a dough.

    Break off small pieces and roll each of these in your hands, making dough balls about 2 cm/1" in diameter.

    Fill a frying pan to a depth of 2cm/1" with olive oil and heat. When the oil is hot, but before you can se fumes,lower the pastry balls into the oil preferably using a slatted spoon.

    Cook for about 5 minutes until golden brown on the outside.

    Drain the pastry balls and remove excess oil with kitchen roll.

    Heat the honey in a frying pan until it is very thin.

    Pour the poppy seeds onto a plate and roll the balls in the honey until completely coated.

    Transfer to the plate and coat with poppy seeds.

    Serve warm or cold

  15. #15
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Rich Sweet Cakes

    Cinnamon
    Chopped almonds
    Ground rosemary (or rue)
    Pastry flour
    Baking powder
    Sweet raisin wine
    1 egg
    Honey or brown sugar
    Filbert nuts or pecans


    In a bowl, put the cinnamon, chopped almonds, and rosemary (or rue).

    Add flour, baking powder, and mix.

    Next combine sweet wine, well beaten egg, honey and milk.

    Blend and stir into the dry ingredients.

    Bake in hot oven for 30 minutes.

    Pour a little honey on top of finished cake and garnish with nuts.

  16. #16
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Macaroni with ricotta cheese

    600 gms. of macaroni
    400 gms. of ricotta cheese
    2 eggyolks
    cinnamon
    salt


    While the macaroni are being boiled in lots of salted water, mash the ricotta cheese together eggyolks, a few tablespoons of water obtained from the pasta and a pinch of cinnamon powder if you like the aroma. Blend well, drain the pasta which should be chewy but not too soft and mix straightaway with the cheese so that it doesn't get too cold

  17. #17
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    gornji je recept za 6 osoba, ovaj isto

    Spaghetti with pecorino cheese and pepper

    600 gms. of spaghetti pasta
    roman pecorino cheese
    oil
    pepper
    salt


    Boil the spaghetti until they are chewy, drain but leave then a little moist. Mix with some oil, lots of grated roman pecorino cheese and a generouse sprinkling of freshly ground pepper

  18. #18

    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    1,399

    Početno

    Ovo s medom i sezamom (sesame biscuits) je fino. Doduše, ja sam ih radila sa ječmenim sladom, a ne medom pa vjerojatno nije tako slatko.

  19. #19
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    jel neka nesto skuhala i pojela? :/
    sve mi se cini da ce biti na stolu samo sir iz ulja, kruh i prsut.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Obavezno dodaj i grožđe ovom popisu. Dobro se slaže a jeli su ga i rimljani. Također i masline.
    Možda da napraviš onu višku pitu sa slanim srdelama (nemam recept, nažalost, ali ima ga po kuharicama).
    A možeš napraviti i pečene jabuke (sredinu izvadiš i napuniš smjesom mljevenih oraha, šećera i malo putra).
    Uz to još možeš nabaviti i punjene datulje (sa pistacijama).
    Kao slane namaze tahini i humus.
    Nisam sigurna je li bundeva uvezena iz Amerike, ali svejedno je možeš ispeći i donijeti.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Ispravak, nije viška pita nego pogača.
    Dogovori u pizzeriji da ti speku pogače od tijesta za pizzu, pa to umjesto kruha.
    Nađi štosni vrč za vino pa u njega stavi neki crni sok.

  22. #22
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    a, cuj, s ovom tjesteninom ne mozes pogrijesiti, samo ne znam koliko ce izgledati "arhaicno", zavisi od nacina posluzivanja I guess.

    Oni stapici sa susamom zvuce vrlo jednostavni za napraviti, ako ih napravis "rusticne", znaci nejednake i serviras na recimo lisce smokve izgledace super.

    btw. smokve su svakako prava stvar za posluziti, a idu dobro i uz sir - recimo kozji, i uz vino (kazu).

    onda, ona cvekla s piletinom zvuci sasvim jednostavno, a bas je dobar fazon zbog boje, pa jos u kakvoj bijeloj zdjeli s dosta persuna/bosiljka po vrhu...

  23. #23
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    znam da u barbierijevim knjigama (kuharski kanconjer) uvijek ima opisa koji se vezu na pocetke bilo rimske ili slicno.
    sve slicno kao dalmatinsko kuhanje, pa ne bi trebalo biti tesko.
    i prijedlog spageti ala pesto (nije doduse iz rima nego genove, ali nema veze) (pinije, bosiljak, (murtela, maslidan), cesnjak, parmezan i pecorino, maslinovo ulje). gotovo u 5 minuta, a jos nisam srela nekoga tko ne voli).

    osim toga bilo sto sa articokama i bobom (mislim da im vise nije sezona)
    inace u italiji bob jedu sirov kao predjelo samo mu jos ogule kozicu.

    sto se slatkog tice - dalmatinski rafioli (ravijoli) - moj najdrazi kolaci svih vremena, samo mislim da se radesatima. (mama mi radi)

    super ti je ideja za rodendan.
    sretno!

  24. #24
    Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    284

    Početno

    Samo, taj pecorino romano sam samo jednom uspjela kupiti u HR, a nekoliko puta sam ga donijela iz Rima. Bitno je drugačiji od ostalih pecorina (uopće nema zabune da je ovčji sir, jako aromatičan, i ponešto mekši od sjevernih pecorina). Super ideja! Nedavno je u ST na Peristilu bila fešta Dioklecijanu sa starorimskim jelima i ljudima u togama, ali ja sam naravno propustila jer sve što valja uspijem propustiti.

  25. #25
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    vec sam neke pripremila na mogucnost vojnickog obroka, kruh i vino ako ne uspijemo bolje.
    prpa me samo toga da mi se ne dogodi ko pred desetak godina kad sam pravila letak za jedno arheolosko nalaziste, da sam ignorantski zamalo stavila sliku biljke koju u to vrijeme uopce nisu koristili, ne znam sto je bilo, jecam, raz, psenica, meni isto izgleda
    dakle, sto god bude na stolu, ne smije se dogoditi da je stiglo s kolumbom.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Onda ti otpada sve s paradajzom. A i tjestenina mislim da je došla tek s Markom Polom.

  27. #27
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Ovo je ljeto u jednom autokampu kraj Fažane bila nekakva 'starorimska' fešta, na kojoj su bila i jela iz onog doba, koja je servirala ekipa obučena u toge i s lovorovim vijencima. Na žalost nismo ništa jeli jer nismo znali za feštu dok se nismo tamo pojavili, ali koliko sam po tuđim tanjurima mogla primijetiti na programu su bile: slane srdele, skuša pohana u sezamu, juneći but u sosu mislim od kapara... za desert svježe smokve i lubenica.
    A da kažeš gostima da od doma ponesu bijele plahte za toge pa ti skemijaj neke vijence i svi skupa glumite Rimljane?! Još ako nabaviš dovoljno ležaljki i pokojeg roba ...

  28. #28
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ivar je strogo zabranio oblacenja u plahte.
    hoce samo vojnike sa stitovima s kojima se mogu pretvoriti u kornjace, perjanice, jos da ima kojeg slona

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    Materijal pronađen na dijelu plaže uz nekadašnju operativnu obalu antičke luke zapanjuje količinom - na istraženi metar četvorni puno je veća koncentracija nego, primjerice, u bogatoj ninskoj luci, a mnoštvo je i neuobičajenih predmeta. Najviše je keramičkog kuhinjskg posuđa a gar na njima govori da je bilo u upotrebi na brodovima. Janjeće te goveđe kosti, košćice maslina, bresaka i oraha, drače podlanica, tuna i palamida otkrivaju cijeli jelovnik, a zajedno s udicama i brojnim posudama za vino daju sliku života na brodu. Uz to, pronađene su jako zanimljive staklene tavice i drugo stakleno posuđe, narukvice, koštane igle i dva natpisa koja su naprosto uzbudila arheologe.
    pA MOŠ PROVAT na kiselo ili tako nešto. To može stajati više dana

  30. #30
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    kako nakiselo?
    ja tune i palamide volim samo na debele fete pa prigati, mmmm, bas prekjucer ....

  31. #31
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    prije se riba mogla cuvati jedino ako se usoli, ono slane srdele, slani incni, sta mislis kako sto su jeli kad si isli gajetom falkusom na palagruzu

    samo, i meni su jaki slani incuni a djeci pogotovo iako ih mislav voli

    jucer je bio barbieri s jelovnikom izgubljenih vremena na tv, s receptima....

    glasam za visku pogacu

    i kupi, ako naidjes na soltanske crne masline (mozes i zelene), meni najbolje koje se nude na trzistu....

  32. #32
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    pa normalno pofrigas ili ispeces na zaru, pa onda napravis na saur onako kao
    srdele.
    probala sam i nije lose. doduse svjeze na zaru je i dalje moj favorit, ali ako bas neces (ili je pretpostavljam zabranjeno) na rodentanu rostiljati, onda je na saur cisto dobro.

  33. #33
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    pogledaj, recepti za visku i komisku pogacu

    http://morsko-prase.hr/tekstovi/esej...nju_4-2txt.htm

  34. #34
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

  35. #35

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    nemogu nać moj recept ali ovaj je približan

    http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=956

    zri u pogaču ide šalša

  36. #36
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    http://www.anarheologija.org/clanci/lalovic3/index.php

    ima zanimljivosti kako i sto su rimljani jeli
    i recepata

    predjelo od marelica

  37. #37
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    i viška i komiška pogača u sebi imaju rajčicu

    nareži fetu ili neki drugi sir na kockice i stavi u maslinovo ulje, pospi bosiljkom i neka u staklenci stoji do rođendana. Poslije se nabada čačkalicama i jede s kruhom - klinci obožavaju.

    zrinka, ona mene ždere i ovako i onako... bez obzira na Rimljane...

  38. #38
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    da fetu
    kupit cu u Gradu pravog sira za uulje, a i pravog ulja

  39. #39
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    meni je dobra i feta - nakon dva tjedna u ulju mi je ko paški sir!
    a ti traži sir "iz grodo"

  40. #40

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    ima u mislim da sam vidila u merkatora u ukrasnoj teglici kockice sira u ulju i 10-tak začinskih trava
    Djeluje za poludit autohtono
    Načisto se čovjek popiški od autentičnoszi i atmosfere

  41. #41
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    kad vec niste u plahtama, onda mozete imati i pome

  42. #42

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    možda i sira iz mjeha

  43. #43

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    i ova salata dobro zvuči:
    4 šake raži
    2 žlice ukiseljenih artičoka
    2 žlice kiselih lučica
    2 žlice isjeckanih kiselih paprika
    2 žlice na kocke narezanih rajčica
    2 žlice na kocke narezane mrkve
    2 žlice narezane stabljike celera
    sol
    dosta djevičanskog maslinovog ulja




    Moramo zakuhati vodu kao kad kuhamo tjesteninu. U kuhanu vodu dodamo dvije žlice soli. Raž se mjeri rukama na šake. Jedna šaka za jednu osobu.
    Raž kuhati dok sjemenke ne nabubre i dok se ne otvore. Sjemenke su nabujale poput riže. Ocijediti i isprati u hladnoj vodi. Dodati sastojke, promiješati i služiti

    amo treba izbaciti postkolumbovske
    jel i paprika tu?

  44. #44

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    i neku salatu s koromačem

  45. #45

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Je, i paprika je iz Amerike.

  46. #46
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    zrinka, nisi skuzila.
    ivar nece dokolicarenje, nece zato plahte, hoce cezara i njegovu vojsku.
    sutra idemo brat lovor za vijence, to je danas smislio.

  47. #47

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Aaa... pa tebi onda treba neka vojnička hrana. Recimo sušena usoljena govedina i neka žitna kaša. A za piti razrjeđena kvasina. Možda se Ivar ipak predomisli i shvati da je dokoličarenje ukusnije.

  48. #48
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma to ivarica izmišlja kako bi opravdala asketske obroke: sigurno će reći kako je Ivar zaželio da svo gosti jedu stari kruh i piju vodu.
    Ah... netko pronađe način, a netko izgovor!

  49. #49

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    REKLI BI
    svaka škuža nađe muža :D

  50. #50
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ma neee, imat cu ja svakakvih delicija. ali cu ih zaboraviti u frizideru.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •