Mi smo isto malo ratovali sa negodovanjima teta u vrtiću, samo što je Vedran bio mlađi (2 godine). To što bez pelena odlično funkcionirate kod kuće je (po meni) dosta dobar znak da je dijete to lijepo prihvatilo. Kod nas je bio problem što je Vedranu trebalo neko vrijeme da stekne sigurnost i povjerenje u tete. Doma je sve bilo savršeno, u vrtiću se zapišavao pa je tata cvilila kako ga stalno treba presvlačiti. Nagodila sam se s njom da mu da neki vremenski period da se navikne. Nakon nekoliko dana se prestao zapišavati.
Mislim da nije dobro da se dijete ostavlja u pelenama dok spava ili je u vrtiću. Iz osobnog iskustva (s početka vrtićkih dana) mogu reći da je to bilo grozno jer je bio zbunjen. Čas ima pelene, čas nema...
I frustracija je također razumljiva. Velika je promjena biti bez pelena i nije mu drago kada se nezgoda dogodi. Treba stisnut zube, s tetom strpljivo inzistirati na nenošenju pelena i to će brzo proći. Puno mu pričaj o tome kako treba reći teti kada treba na wc i da vidiš kako se on trudi. Treba puno podrške, pohvala i razumijevanja.