Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: Kako spriječiti deficit željeza?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Kako spriječiti deficit željeza?

Pokušala sam preko tražilice naći sličnu temu, ali me ista ignorira...
    Ako tema već postoji, molim moderatorice da me presele.

Nedavno sam ušla u zadnje tromjesečje trudnoće i ginekologica mi je rekla da ću morati početi uzimati neke preparate željeza, obzirom da mi je željezo, kao i hemoglobin na donjoj granici, a beba pred kraj trudnoće treba najviše željeza.
    Kako ja te preparate ne podnosim baš dobro, a i užasno me zatvaraju, htjela bih pokušati sa nekim prirodnim pripravkom, kupljenim ili u home-made izvedbi.
    Imate li neki dobar recept/savjet?

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čaj od koprive

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Čaj od koprive
    Ja sam baš tutlek za fitoterapiju, objasni mi molim te, što mi je činiti: brati negdje koprivu pa kuhati ili kupiti nekakav čaj u biljnoj ljekarni?

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kupinovo vino... meni je doktorica preporucila to pit al kod mene to jednostavno ne prolazi jer dobijam zgaravicu i muka mi je poslije cijeli dan. Al kazu da je to najprirodnije i najbolje...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nebi pila kupinovo vino u trudnoći.
    Radije pripravak-sok od cikle+med+limunov sok, imaš recepata po netu.
    Limun obavezno u toj kombinaciji jer se željezo bolje apsorbira u kombinaciji s c-vit.
    Pitala bi te i koliki ti je hemoglobin, jer je mali pad u trudnoći fiziološki, ja si pravim te mućke tek kad je ispod 85.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma meni je to preporucila prije trudnoce, sorry sta nisam napisala, ima tome vec godinu - dve
    Onda mi je zeljezo bilo DVA :/

Na zadnjoj kontroli krvi tj sad u trudnoci mi je bilo 15,5 nadam se da mi se nece opet spustit... Zadnjih mjesec dana pijem Prenatal, nije samo zeljezo i neznam koliko ce pomoc al ajde...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Pitala bi te i koliki ti je hemoglobin, jer je mali pad u trudnoći fiziološki, ja si pravim te mućke tek kad je ispod 85.
    Sada mi je 102 (pijem Prenatal od kada sam prestala povraćati), ali ginica kaže da će mi još pasti u trećem tromjesečju kada beba bude uzimala više...
    Kupila sam si Biottin sok od cikle, mogu njega kombinirati sa limunom i medom?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

piplica, ovdje smo pričali o nedostatku željeza

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...46459&start=50

Preporučam ti koprivu, ja sam se također sada bacila na nju. Za čaj uberi u prirodi nekoliko vrhova koprive (znači sam vrh i još 3-4 listića ispod), staviš u vruću vodu i ostavi da ključa 2-3 minute. Možeš kupiti čaj i u apoteci, ali intenzivnija je, naravno, svježa, iz prirode. Meni nije blizu svaki dan ići brati pa sam veću količinu posušila i takvu stavljam u čaj.

Možeš raditi i sok(onaj za razrjeđivanje). Ja ga radim ovako:
    30 vrhova mlade koprive (pod vrhom mislim sam vrh i tri-četiri lista ispod)
    5 naranči (ili 5 limuna ili 2 limuna i 3 naranče)
    Agrume narežem i zajedno s koprivama stavim u 3 litre vode na 24 sata.
    Drugi dan izgnječim sastojke, dodam 6 dkg limunske kiseline i 3 kile šećera i prokuham.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja bih na tvom mjestu uzimala nadomjestke zeljeza ako ti dr. to preporuci i promijenila nacin prehrane da te isti ne zatvaraju.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Ja bih na tvom mjestu uzimala nadomjestke zeljeza ako ti dr. to preporuci i promijenila nacin prehrane da te isti ne zatvaraju.
    Ma nije stvar samo u zatvoru, nego mi zaista teško padaju na želudac i stvaraju neku mučninu, bez obzira da li ih uzimala prije ili poslije jela.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

čekaj da dođe mgrubi i kaže ti sastojke za onaj neki sokić sa ciklom

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    čekaj da dođe mgrubi i kaže ti sastojke za onaj neki sokić sa ciklom
    Negdje sam to čitala, mislim da uz ciklu idu jabuka, mrkva i limun.
    Međutim, čini mi se da mrkva i jabuka idu zbog ostalih vitamina i minerala, a upravo cikla sa limunom je za željezo.

Probati ću sa time i sa čajem od koprive.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

floradix sa željezom.
    ja pila u trudnoči.

super je i uopće ne pada teško na želudac. piše da je posebno namijenjen trudnicama i dojiljama. davala sam ga i M. kad joj je željezo bilo malo niže.

ima u sebi i vitamine (c i još neke)...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slanutak (humus i slično), kupinovo vino, cikla (sirova ribana na salatu, može i kuhana ali bolja je sirova s limunovim sokom), zeleno lisnato povrće, bobičasto voće razno, uz sve to c-vitamin (prirodni i tablete - kako u koje godišnje doba).

Povremeno nije dosta. Ja sam u periodu dojenja uzimala Calcia tablete s vitaminima i željezom, u njima je bilo taman dosta da mi drži željezo na odgovarajućoj razini.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam malcu pdigla željezo jajima japanskih prepelica ...3 bočice Ferum leka nisu ama baš ništa podigle...
    tura jaja od 60 kom (najbolje piti natašte, ja malcu umješam žličicu jogurta i uopće se ne osjeti jaje, on obožava to piti) podigla mu željezo sa 4 na 12

ista količina prepeličjeg za razliku od kokšjeg jaja sadrži 5 puta više fosfora, 7 puta više željeza, 6 puta više vitamina B1, i 13 puta više vitamina B 2. Nadalje ono sadrži biološki aktivne tvari koje mogu biti stimulatori zdravlja. Sadrži za ljudski organizam potrebne esencijalne aminokiseline metionin ( regulator kolesterola ), fenilamin, lecitin, triptofan i dr.,

moj tata sa njima regulirao masnoće, malac od kad ih pije skupio vrtića 8 tj sa prekidom od tjedan dana zbog viroze....inače smo bili 2 dana u vrtiću 3 tj doma od toga 7 dana na antb...
    nisam toliko vjerovala u ta jaja al nisam imala što izgubit jer sam bila luda od antb i boleština...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

uz to mu dvaala tekući vitC ..

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    ja sam malcu pdigla željezo jajima japanskih prepelica ..
    Ajme, maša, ne mogu to popiti niti da mi sjekirom prijete (čak mi i jaje na oko mora biti pečeno s obje strane, ne podnosim mekano jaje).
    Šteta, jer znam da je mnogima pomoglo...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sve gore navedeno se tiče vegetarijanaca. Ako jedeš meso i svejedno imaš problem sa željezom - odi doktoru.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Piplica, nadam se da se ne ljutiš što ću se ubaciti, već kad pričate o željezu.

Ja imam suprotan problem (ako je problem) moje željezo je 33 (čini mi se da je gornja granica za žene 30 ili čak za muškarce?) i čini mi se da sam negdje načula da ni to nije dobro.

Zna li netko više o tome?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako je nasljedno zove se hemokromatoza i nije dobro. U ostalim slučajevima se kontrolira prehranom. Vidi u tražilicama pojam Hemochromatosis.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pročitala sam, ne zvuči dobro. :/
    Ne znam je li kod mene nasljedno, ali do sada umrli u obitelji nisu umrli od ciroze jetre, koliko ja znam.

Hvala, Davore.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

cvekla, sargarepa, jabuka, limun

cvekla, narandza, jabuka

cvekla, narandza

svaka kombinacija mi se odlicno pokazala i kombinujem po tome koje namirnice imama.

naravno uz svaku kombinaciju dodam i jedna vitamin C od 1000 mg u praskastom obliku. razmutim u casi i sa slamcicom uzivaaaam

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ja imam suprotan problem (ako je problem) moje željezo je 33 (čini mi se da je gornja granica za žene 30 ili čak za muškarce?)
    Ne budi škrtica, daj meni malo... a da ne ispadnem da ja samo tražim, a ne bih ništa dala, udijelim ti velikodušno desetak kila koje su mi višak!

Inače, mislim da bi ti za hemokromatozu željezo bilo puno više od 33... :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Ne budi škrtica, daj meni malo... a da ne ispadnem da ja samo tražim, a ne bih ništa dala, udijelim ti velikodušno desetak kila koje su mi višak!
    Rado bih ti dala, da je moguće, ali zauzvrat ne primam ništa.
    Majke mi!

Inače, mislim da bi ti za hemokromatozu željezo bilo puno više od 33...
    Ma i ja tako nekako mislim, tj. nadam se.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma to je samo jako loš anti-primjer. Umjereno pretjerano željezo ne valja, a posljedice pretjerivanja teže prema onima kod hemokromatoze.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a da li ti imas neke smetnje zbog tog viska?

slusaj, ja sam malo vise otvorena prema alternativnoj medicini a samim tim sam ovako dosta slusala i citala.

istina je da covek mora imati stabilnu homeostazu. to znaci da ti ne smes imati skokove i padove temperature tela, krvne slike (pa i zeljeza), pritiska itd. (naravno ne pricamo o onoj normalnoj fluktuaciji kada se covek iznervira ili radi gimanstiku itd)

sto bih htela reci...

ukoliko si ti rodjena sa takvim zeljezom, to ne bi trebalo da bude problem.
    prosto mi nismo svi na neki kalup pravljeni i prakticno ima ljudi koji imaju mnogo nizu temepraturu tipa 35 C i njima je to normalno, stabilno.
    tako od rodjenja znaju da kad dobiju 36 C oni prakticno imaju temepraturu i to ni jedna doktor ne bi znao do njih samih.

tako ima i niskih pritisaka i niskih ili visokih zeljeza.

nadam se da razumes sta hocu reci.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Kako sprijeciti deficit zeljeza?

Drage moje forumasice,

Molim pomoc. Naime danas sam saznala da imam nisko zeljezo, u vrijednosti 6 (minimum bi trebao biti 15). OK procitala sam vase savjete u vezi prehrane sto cu svakako slijediti.
    Zanimaju me sljedece stvari pa vas najljepse molim da mi se javite sa vasim savjetima:

-koje ste simptome imali kad ste imali nisko zeljezo?
    Da li je ijedna od vas imala simptome da vas boli jezik i/ili grlo?? Ako da, da li vas je to proslo nakon sto ste podigli zeljezo u normalu?

-LIjecnik mi je dao napitak zeljeza da pijem (tekucinu), ali me je strah da ce mi tesko pasti na stomak i da ce mi se obojiti zubi. Kakva su vasa iskustva u vezi ovoga, da li su vam se obojili zubi? DA li je dovoljno samo promijeniti nacin prehrane da bi se zeljezo poboljsalo ili da ipak uzmem ovaj preparat?

PUno vam hvala na odgovorima!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni su u apoteci rekli da nikakva ishrana ne može nadoknaditi željezo kao što možeš ako ga piješ tekuće. naravno na kratke staze, kroz duže vrijeme sigurno se može prehranom

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Već sam na nekoliko mjesta napisala - mene je spasio čaj od koprive.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pretpostavljam da bi, osim čaja, kopriva mogla pomoći i ako ju jedeš. može se napraviti kao špinat blanširaš, vodu sačuvaš za čaj), ili kao juha, ili u njokima, ili umjesto zelenjave u zeljanici.... sigurno ima još načina kako se može napraviti.
    mislim čak da je na receptima bio topic o koprivi

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mislim da je donja ref. vrijednost za željezo 8. Ja sam imala 4 do 5 i pila sam Ferrum (2x100 mg tabletu dnevno), no čim bih ga prestala piti, željezo je padalo.
    Ustabililo se samo od sebe, tj. kad sam počela jesti crveno meso u znatno većoj količini nego prije.
    Inače, nije mi teško padao na želudac, niti sam imala probavnih problema, mislim da je to individualno.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Evo ja imam iskustvo: imala sam nisko željezo 2,9, pomogle su mi tablete HEFEROL-u početku mjesec dana 2xna dan a poslije na jednu, a iza toga, željezo kod prve na kontrolu mi je došlo na 9,1 a nakon 3 mjeseca je 9,2. Referentna vrijednost je definitivno od 8-30.
    Sada ih pijem samo iza menge, tjedan dana.
    Zdravonarodni savjeti su: čaj od koprive, kupinovo vino i itd.
    Zatim iza toga prehrana.
    Moji simptomi su bili: umor, bljedoća, i nesvjestica(sinkopa ili kolaps), bujala sam ko kvasac i ošlo željezo pa pa.
    Shvatila kod viroze da sam anemična, nisam imala pojma. KKS je bio katastrofa, doslovce, sve je bilo sniženo, sada se popravilo.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Hvala vam svima puno na savjetima, vec sam si nabavila caj od koprive pa to pijem. Takodjer sam pocela jesti kupine (nadam se da je to dobra zamjena za kupinovo vino??).
    Da li je itko od vas imao simptom da vas boli jezik?
    NIkakvih promjena na jeziku ne vidim, osim sto me boli po cijeli dan.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Avokado ti je isto dosta dobar izvor željeza.

A mene nije bolio jezik, samo bi se lagano zadihala i malo bi mi se ubrzalo srce.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja sam imala s tim problema u drugoj trudnoci , pila sam neki sirup secam se, ali je bas dugo trebalo da bi se pokazali rezultati!

u svakom slucaju sok od borovnice, kupina, cvekle....je ok

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Za Adio Mare,

Bas sam gledala slucaj na TV o tome, o covjeku koji je imao visak zeljeza, imao je simptome koji su ga ometali, a doktori dugo nisu mogli otkriti sto mu je. Na kraju se ustanovilo da ima VISAK zeljeza. Standardnih lijekova za to nema, no sto su njemu radili, pustali su mu krv nekoliko puta na tjedan. KAsnije jednom na tjedan itd. Kad mu se zeljezo normaliziralo, opet se dobro osjecao.

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Piplica, nadam se da se ne ljutiš što ću se ubaciti, već kad pričate o željezu.

Ja imam suprotan problem (ako je problem) moje željezo je 33 (čini mi se da je gornja granica za žene 30 ili čak za muškarce?) i čini mi se da sam negdje načula da ni to nije dobro.

Zna li netko više o tome?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    meni su u apoteci rekli da nikakva ishrana ne može nadoknaditi željezo kao što možeš ako ga piješ tekuće. naravno na kratke staze, kroz duže vrijeme sigurno se može prehranom
    jako su ti krivo rekli !!

šipak (nar) i ananas su odlični za podizanje željeza ili njihovi sokovi, sviježe pripremljeni naravno i svakodnevno naravno.
    dijetalno voće, iznimno zdravo, lako probavljivo.
    u 100 g ananasa ima 0,2 mg Fe (ili 229 µg).
    u 100 g šipka svježeg ima 0,5 mg Fe (500 µg). jedan prosječno velik šipak sadrži oko 400 g zrna. to je 2 mg željeza dnevno, više od toga ljudsko tijelo ni ne može apsorbirati. (no tu se radi o ne-hem željezu, o tome malo niže dolje)

zbog toga je guranje tih tableta i preparata trudnicama van svakog smisla. samo im radi probleme poput tvrdokornih zatvora jer zatvori i nastaju upravo zbog tog silnog viška iz preprata koje tijelo ne može probaviti.

tako da tete u apoteci blago rečeno pričaju gluposti.

a i većina doktora i dalje ne žele odsupiti od prakse guranja tih silnih preprata trudnicama, a jako dobro znaju da je iskoristivost svega 2 mg, kod pojedinih slučajeva naviše 5 mg i tu je priči kraj. stoga, pitam se doista čemu mučenje. ali to je tako, takve su preporuke od zdravstvenih organizacija i faramceutskih kuća koje proizvode lijekove i provode testiranja zadnjih 50 godina i sad će opet trebat vremena da se to promjeni. osim toga najlaške je gurnuti preprata i tabletu u ruke. današnji doktori i tableta idu ruku pod ruku. nedaj bože kad bi doktori počeli davati preporuke na bazi priodnih namirnica.

jedna stvar je kad netko boluje i treba neophodno medikamente, to je duga priča, ali i za najpirodniju stvar kao što je željezo gurati medikamente je van pameti. ali eto to je svijetu kojem živimo danas.

nego, inače, apsorbcija željeza se u hrani nalazi u hem i ne-hem obliku.
    hem željezo se nalazi u mesu i ribi i njegova je iskoristivost od strane ljudskog tijela najbolja , oko 23 %.
    ne-hem željezo se nalazi se i u životinjskoj i biljnoj hrani. i njegova iskoristivost je svega 5%.

npr. u mesu je oko 40% hem željeza, a oko 60% ne-hem željeza, samo što se hem željezo daleko bolje iskorištava.

dakle meso treba jesi u slučaju nižeg željeza svaki dan, komadić mesa i ona navaliti na povće i voće koje ga imaju. hem željezo pospješuje iskoristivost i ne-hem željeza.

inače apsropcija željeza ovisi prije svega o zalihama u tijelu (!), te o sastavu namirnica koje unosimo. drugim riječima o prehrambenim navikama svake individue. u svakom slučaju ljudsko tijelo većinu željeza koje tijelo proizvodi stalno reciklira. neki dnevni gubitak željeza je oko 1 mg, što odgovara dnevnom unosu u organizam od 1 mg.

tako da željezo se itekako može nadoknaditi ispravnom prehranom i namirnicama bogatim željezom.

inače, što se tiče same trudnoće, samo mjerenje željeza pikicom u prst ne govori ništa. ta brojkica uopće ne prikazuje stvarno stanje željeza, tj. hemoglobina u tijelu, a zbog tudnoće se volumen krvi utrostručuje, a to se događa tako da krvna plazma razrijedi i to često vodi tome da se pokaže kako je željezo jako nisko, a zapravo bi trebalo napraviti cjelokupnu krvu sliku i vidjeti kakvo je stanje ukupnog željeza u tijelu.

kada se govori o dnevnoj potrebi željeza tu se isto svašta može naći, a najviše krivih interpretacija. ukupna dnevna potreba uključuje i ono što tijelo samo reciklira i još nešto malo što moramo i mi sami dodati putem prehrane. tako da one prporuke da trudnice moraju unositi 30 mg željeza dnevno van su pameti.

namricie koje sadrže željezo i koliko:

» svinjska jetra (22,1 mg Fe pro 100 gr)
    » goveđa jetra (6,5 mg Fe pro 100 gr)
    » kokoš, pile (7,4 mg Fe pro 100 gr)
    » kruh od punog zrna(3 mg Fe pro 100 gr)
    » bijeli grah (6,1 mg Fe pro 100 gr)
    » grašak (6,5 mg Fe pro 100 gr)
    » leća (6,9 mg Fe pro 100 gr)
    » laneno sjeme, mljeveno ! (8,2 mg Fe pro 100 gr)
    » bučine koštice, zelene ! (11,2 mg Fe pro 100 gr)
    » žutanjak (7,2 mg Fe pro 100 gr)
    » grožđice (3,20 mg Fe pro 100 gr)
    » sušene smokve (3,30 mg Fe pro 100 gr)
    » ananas (0,2 mg Fe pro 100 gr)
    » šipak (nar) (0,5 mg Fe pro 100 gr)

»školjke kamenice (22 mg Fe pro 100 gr)
    »riba, ovisno o vrsti (2 -5 mg Fe pro 100 gr)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Koji čaj si uzimala, dal' domače ubrana kopriva ili kupovni?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Avokado ti je isto dosta dobar izvor željeza.

A mene nije bolio jezik, samo bi se lagano zadihala i malo bi mi se ubrzalo srce.
    pa i nije baš.

na 100 g sadrži 0,1 mg Fe.
    a dok pojedeš 100 g avokada slomiš se koliko je težak i masan.
    da bi konzumirao svaki dan moraš ga zbilja obožavati.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamaLare prvotno napisa
    Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Koji čaj si uzimala, dal' domače ubrana kopriva ili kupovni?
    Sama sam brala.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

kopriva kao i špinat sadrži mnogo oxalne kiseline koja veže kalcij na sebe iz organizma i na taj način sprečava iskoristivost željeza iz tih namirnica u ljudskom organizmu.

kopriva, kao i špinat su vrijedne namirnice, ali nipošto zbog željeza. naime, to željezo iz njih nije iskoristivo.

no, kompriva je odlična za tretiranje prhuti, za tretiranje reume i gihta. korpiva, naime potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma.

kod prehlade i gripa pomaže za isklašljvanje šlajma.
    odlična je i kao čistač organizma.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mene su opet na pregledu ispitivali što sam blijeda. Onda mi opstetričarka kaže da bih trebala uzeti dodatno željezo. U apoteci mi kažu da svi njihovi miligrami (maks do 30 bez recepta) nisu dovoljni ako imam anemiju. Od dr opće prakse mogu dobiti recept samo ako mi nalaz pokaže ispod granice željeza. Znači, ako visim stalno na rubu neću dobiti recept. Što da ja sada radim? Očito hrana ne pomaže. Jedem sve i uvijek imam problema sa željezom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ocito ( jos) nemas nikakvih problema sa zeljezom obzirom da je u preporucenim granicama.
    Zasto bi zeljela uzimati zeljezo preventivno? Ono je oksidativno i tesko je za probavu. Ne bih ga nikad uzimala bez opravdanih lab. nalaza.
    ako hoces prehranom poboljsati unos jedi crvebo meso i bobicasto voce, te caj od koprive.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne znam. Već sam umorna ponavljajući pri svakom pregledu svima da sam inače blijeda.
    Opet, imam problem s memoriranjem, imunitetom i umorom, koji mogu, a i ne moraju biti posljedica manjka željeza.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a da malo legneš u park na sunce, meni je to bilo super za umor tj. protiv njega, a usput dobiš i boju

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Trebalo bi jako puno sunčanja da dobijem boju, a toliko mi se ne da biti vani, niti mogu.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni je za zeljezo super sok od cikle, jabuke,limuna, mrkve i onda jos zlicica meda u to.
    To mozes piti i preventivno, svki dan dec,dva.
    I suho voce

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam. Već sam umorna ponavljajući pri svakom pregledu svima da sam inače blijeda.
    Opet, imam problem s memoriranjem, imunitetom i umorom, koji mogu, a i ne moraju biti posljedica manjka željeza.
    Za željezo ti je dobra aronija, ali nisam sigurna da li se smije u početku trudnoće.

Još su ti dobri rooibos (za trudnice, a i za dojilje) i kopriva - to smiješ, a oba su dobra za željezo.

Ja sam godinama s tim imala problema i izvan trudnoće (menstruacije nalik na kolinje) pa sam se spasila kad mi je ginekolog preporučio tablete Calcia D (to ima kalcij, željezo, D vitamin i B kompleks) ali mislim d je to bilo nakon poroda. Jako mi je popravilo željezo. Uz najbolju volju ne mogu se sjetiti da li sam ga uzimala i u trudnoći (trebao bi mi sad senilni smajlić). Folnu kiselinu sam dobila, ali za ovo nisam sigurna.

Jedi crveno meso. Ne moraš puno, ali nemoj ga zaobilaziti. I ribu isto.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne razumijem, kad si ti zadnji put radila krvne pretrage i što su one pokazale?
    ja sam inače cijeli život na rubu, i kad sam samo malo ispod granice, ja to zovem "željezo mi je skroz ok". ako ti je ono na donjoj granici normalnog, ne vjerujem da je to uzrok umora, a što se bljedila tiče, neki ljudi su jednostavno svjetliji.
    u trudnoćama mi je željezo padalo drastično, tamo negdje na pola puta, i onda sam uzimala Ferrum lek tablete, što imaju okus po čokoladi. Nakon par dana bih već osjetila razliku u energiji. Pila sam ih do malo nakon poroda oba puta. I da, tu je količina željeza puno puno veća nego u ovim tabletama koje se uzimaju kao dodatak prehrani.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ne razumijem, kad si ti zadnji put radila krvne pretrage i što su one pokazale?
    ja sam inače cijeli život na rubu, i kad sam samo malo ispod granice, ja to zovem "željezo mi je skroz ok". ako ti je ono na donjoj granici normalnog, ne vjerujem da je to uzrok umora, a što se bljedila tiče, neki ljudi su jednostavno svjetliji.
    u trudnoćama mi je željezo padalo drastično, tamo negdje na pola puta, i onda sam uzimala Ferrum lek tablete, što imaju okus po čokoladi. Nakon par dana bih već osjetila razliku u energiji. Pila sam ih do malo nakon poroda oba puta. I da, tu je količina željeza puno puno veća nego u ovim tabletama koje se uzimaju kao dodatak prehrani.
    Pa ako imaš takvih problema dugo (kao ti i ja) onda se organiizam navikne na tu razinu željeza i možeš dobro funkcionirati. Ali ako je osoba imala visoko željezo, a sad ju iscrpila jedna trudnoća, pa dojenje, pa druga... može biti da se fizički loše osjeća iako joj nalazi nisu tako drastično loši. Uzastopne trudnoće iscrpljuju. Nije to čudo.

Inače, dobra je ova tvoja informacija o Ferrumu - mislim da su to one tablete za žvakanje.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •