Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Upitnik o socijalnom i materijalnom statusu djeteta

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Upitnik o socijalnom i materijalnom statusu djeteta

Dobili smo takav upitnik u školi u Sisku, u koju ćemo upisati lavića, pa me zanima da li ste i vi tako što popunjavali i dali je to negdje zakonom propisano.
    Naime,upitnik je jako diskriminatorski postavljen, kao u svrhuupoznavanja djeteta, ali jedva koje pitanje se ustvari tiče djeteta, većina pitanja odnosi se na socijalne i materijalne prilike roditelja, kao npr. nazivi firmi u kojoj roditelji rade, da li je dijete vanbračno, da li su roditelji alkoholičari( jes, evo idem napisat da jesam, pa da vidim šta će biti), da li koji roditelj radi u inozemstvu, ili je invalid domovinskog rata i dosta sličnih čudnih pitanja.
    Meni bi bilo logično da ih interesira nešto u vezi djeteta, među ostalim i da li živi daleko od škole i da li ima gdje i s kim boraviti prije i nakon škole, što je meni prilično bitno, a ne marka auta u kojem ćemo ga voziti u školu.

Možda pušem na hladno, ali živimo u maloj sredini i ovo mi je malo previše tema za tračanje, a čula sam da su učiteljice sklone djecu klasificirati prema statusu, i tako ih tretirati.

Možda griješim, ali ako vi niste popunjavali taj upitnik, onda i ne griješim tako jako.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ne bih ispunila ono na što ne želim odgovoriti.

Možda griješim ili gledam na to prenaivno, no meni se pitanja poput:
    - ima li u obitelji alkoholičara, branitelja...
    - je li dijete vanbračno (odnosno je li dijete samohranih roditelja),
    zvuče nekako 'normalno' za upoznavanje djeteta. Mislim, sve što sam gore navela je dosta djelujuće na dijete.

U prijavama za vrtiće se također nalaze pitanja poput: gdje radimo, kakvima smatramo svoje socijalne prilike, je li roditelj samohran... nisam ih okarakterizirala diskriminatorskima.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hm. pitanja imaju svrhu. i da, sluze za bolje upoznavanje djeteta i njegovih potreba, koliko god se to ne cini tako.

koliko sam shvatio slaganje razreda, radi se na nacin da sve bude ravnomjerno rasporedjeno. neka me netko ispravi ako grijesim. mislim da ide po principu da se djeca rastavljenih roditelja rasporede ravnomjerno u razredne odjele. kao i djeca alkoholicara/roditelja slabijeg imovinskog statusa/............

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi nismo ništa takvoga dobili za ispuniti. Možda ćemo kod upisa :/

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Možda ste u pravu, ali šta djeca imaju s roditeljskim grijesima, osim da ih se diskriminira u startu.

Poučena primjerom, znam da su djeca iz problematičnih obitelji diskriminirana, od strane učitelja, a "povjerljive" informacije iz upitnika ubrzo se prepričavaju uz kavicu, pa je to jedan od razloga da "moje dijete ne sjedi s onim xy, čiji su roditlji bla, bla, u povjerenju. Ne čini mi se da je to neka dobrobit za dijete. Po meni treba, ako se primjeti da dijete ima problema, pozvati roditelje, pa pokušati riješiti stvar na nekom nivou, a ne ovako...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je u upitniku u školi bilo pitanje o zanimanju roditelja, mislim da je bilo pitanje i gdje radimo te o materijalnom statusu i bili su ponuđeni opisni odgovori. tipa ispod prosjeka, prosječni, natprosječni.
    S obzirom da odgovori nisu bili s konkretnim brojevima, vjerojatno je svatko odgovorio onako kako je shvatio. Netko je gledao statistički prosječnu plaću (tu je sad pitanje da li hrvatsku ili zagrebačku ) , a netko osobni doživljaj sebe i okoline u kojoj se kreće.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tileo02 prvotno napisa
    Možda ste u pravu, ali šta djeca imaju s roditeljskim grijesima, osim da ih se diskriminira u startu.

Poučena primjerom, znam da su djeca iz problematičnih obitelji diskriminirana, od strane učitelja, a "povjerljive" informacije iz upitnika ubrzo se prepričavaju uz kavicu, pa je to jedan od razloga da "moje dijete ne sjedi s onim xy, čiji su roditlji bla, bla, u povjerenju. Ne čini mi se da je to neka dobrobit za dijete. Po meni treba, ako se primjeti da dijete ima problema, pozvati roditelje, pa pokušati riješiti stvar na nekom nivou, a ne ovako...
    roditeljski "grijesi" (alkoholizam, rastave braka i sl.) itekako utječu na djecu (na njihovu psihu, ponašanje, poimanje svijeta, učenje...)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Re: Upitnik o socijalnom i materijalnom statusu djeteta

Možda griješim, ali ako vi niste popunjavali taj upitnik, onda i ne griješim tako jako.
    I mi smo popunjavali upitnik, općenite stvari o djetetu i nama, samo me iziritiralo pitanje o mjesečnim prihodima, mislim da to ipak nije njihova stvar, ajd općenito da su pitali, ali konkretne cifre njih zanimaju, bezobrazno i nepotrebno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni to ništa nije bezobrazno, u interesu mi je da učitelj što bolje poznaje situaciju u kojoj mi dijete živi :/
    ne da se dila tim podacima po školi, nego da su dostupni njegovu učitelju, zašto ne?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    Kod nas je u upitniku u školi bilo pitanje o zanimanju roditelja, mislim da je bilo pitanje i gdje radimo te o materijalnom statusu i bili su ponuđeni opisni odgovori. tipa ispod prosjeka, prosječni, natprosječni.
    .
    A zašto bi učiteljica morala znati koliko love mi imamo svaki mjesec, meni je ovo gore sasvim ok, a ne da te traže maltene platnu listu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

istina. Al bilo bi mi okej da učiteljica zna imamo li novaca za neke stvari i koliko. DAkle, ok, ne u detalje, al barem opisno, ispod prosjeka, prosječno, puno..

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Iz pouzdanih izvora znam da su u jednoj školi prema zanimanjima roditelja slagani razredi,tako da su u jednom razredu bila uglavno djeca radnika , a u drugom djeca intelektualaca.Razred ove druge djece imala je učiteljica s puno staža u istoj školi a ovaj drugi naravno tek zaposlena mlada nastavnica.Nakon jedne godine ispalo je razred ove starije nastavnice imao visoki prosjek ocjena odnosno veččina je bila odlična:/ Također mi je poznato su u jednoj školi sastavljani razredi na osnovu takvih upitnika po imovinskom stanju roditelja pa je jedan razred imao puno izleta ,roditelji su sami nabavljali razna pomagala i naravno isto i taj je razred imao visoke prosjeke na kraju šk. godine. :/

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    istina. Al bilo bi mi okej da učiteljica zna imamo li novaca za neke stvari i koliko. DAkle, ok, ne u detalje, al barem opisno, ispod prosjeka, prosječno, puno..
    Pa ja ni nisam rekla da učitelji ne trebaju biti upoznati okvirno sa financijskom situacijom učenika, već da ne moraju znati kolika točno primanja imamo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj pepa23 prvotno napisa
    Iz pouzdanih izvora znam da su u jednoj školi prema zanimanjima roditelja slagani razredi,tako da su u jednom razredu bila uglavno djeca radnika , a u drugom djeca intelektualaca.Razred ove druge djece imala je učiteljica s puno staža u istoj školi a ovaj drugi naravno tek zaposlena mlada nastavnica.Nakon jedne godine ispalo je razred ove starije nastavnice imao visoki prosjek ocjena odnosno veččina je bila odlična:/ Također mi je poznato su u jednoj školi sastavljani razredi na osnovu takvih upitnika po imovinskom stanju roditelja pa je jedan razred imao puno izleta ,roditelji su sami nabavljali razna pomagala i naravno isto i taj je razred imao visoke prosjeke na kraju šk. godine. :/
    nikad takvo nešto nisam vidila ni čula i apsolutno mi je nevjerojatno i neprihvatljivo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa bila je neka takva afera nije li, pred par godina, u nekoj školi u nekom 'elitnom' dijelu grada

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

http://www.net.hr/vijesti/page/2006/09/08/0034006.html

ali nije to to na što sam mislila

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hm, ovaj 1.a nije razred djece obrazovanih roditelja, nego poznatih.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nečije materijalno stanje je stvar osobne percepcije.
    Ne mora nužno imati veze s realnim stanjem .
    Nekom je dobar materijalni status kad imaš kuću i auto , a nekom je
    kad možeš putovati 4 puta godišnje , nekom je kad kad platiš sve obaveze da nisi u minusu.
    Nama je ravnateljica jednom na vijeću roditelja rekla da su imali učenika za kojeg su smatrali da živi u lošim materijalnim uvjetima ,a kad su htjeli pomoći obitelji , ovi su se jako uvrijedili , jer nisu bili ni gladni ni bosi i smatrali su da imaju sasvim dovoljno.
    Isto je s alkoholom , rastezljiv je to pojam alkoholičara .
    Po definiciji je to osoba koja svakodnevno uživa alkohol , a kod nas je more sinje takvih.... ali oni sebe ne smatraju alkoholičarima .
    Uvriježeno mišljenje je da je alkoholičar onaj koji zapije cijelu plaću , tetura po cesti i pravi nered.
    Dakle , što ono htjedoh reći
    nadam se da kod nas neće biti takav upitnik

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobar odnos i razumijevanje djeteta i obiteljske situacije od strane učitelja/ice se ne stječe popunjavanjem upitnika s (po meni) izuzetno bezobraznim pitanjima. odnos prema djetetu se ne gradi proučavanjem odgovora, već kontaktima s roditeljima i praćenjem djeteta. osim ako ne planiramo da nam zbog manjka učitelja - predaju roboti (kao u japanu :/ ).

ja takav upitnik definitivno ne bih ispunila. štoviše, mislim da mi reakcija ne bi ušla u kategoriju "pristojno".

a podsjetilo me na priču koju sam nedavno čula:
    žena je išla na sistematski, i pita ju doktor - da li pije. ona kaže - ne znam što mislite pod tim. ne pijem, ali ponekad uz ručak ili večeru - popijem čašu vina.
    u nalazu piše: opće stanje bla-bla, POVREMENO PIJE! :shock:

no ni to ne bi bilo tragično - da nije išla na daljnje pretrage, na kojima su ju tretirali kao prikrivenu alkoholičarku :? (i inzistirali da "prizna" kako bi joj "pomogli") ...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj pepa23 prvotno napisa
    nikad takvo nešto nisam vidila ni čula i apsolutno mi je nevjerojatno i neprihvatljivo.
    Također.

Upitnik o kojem je riječ naprosto želi ustanoviti s kim djeca žive i kako te kojeg su im obrazovanja roditelji i to upravo zato da bi složili razrede prema pedagoškim standardima. Na to se u školi moje djece jako pazilo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kakvi su to pedagoški standardi prema upitniku?

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sorciere je napisala,

dobar odnos i razumijevanje djeteta i obiteljske situacije od strane učitelja/ice se ne stječe popunjavanjem upitnika s (po meni) izuzetno bezobraznim pitanjima. odnos prema djetetu se ne gradi proučavanjem odgovora, već kontaktima s roditeljima i praćenjem djeteta. osim ako ne planiramo da nam zbog manjka učitelja - predaju roboti (kao u japanu Undecided ).

ja takav upitnik definitivno ne bih ispunila. štoviše, mislim da mi reakcija ne bi ušla u kategoriju "pristojno".

....uzela mi sve riječi iz usta, a još smišljam taj odgovor koji neće ući u kategoriju "pristojno"

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Pitaš ono što znaš. Na temelju upitnika stječe se uvid u socijalnu strukturu učenika.
    Uz to, postoje i drugi kriteriji za formiranje razreda : gleda se na podjednako raspoređivanje učenika koji su na ispitivanju pokazali bolje rezultate, zatim na raspoređivanje učenika s pp, djece s poremećajem pažnje, pazi se da u razredu bude podjednak broj djevojčica i dječaka; idu li djeca u DB ili ne; koliko se može uzimaju se u obzir i želje roditelja pri izboru učiteljice.

Ne znam što ima uvredljivo u pitanjima s kime dijete živi, ima li svoju sobu, kakvog su mu roditelji obrazovanja i slično.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Pitaš ono što znaš.
    a otkud ti ideja da ja to znam? na temelju čega si to zaključila?
    zato što ti misliš da bih ja to trebala znati? ili zato što ne znaš odgovor?

i dalje stojim kod toga da nema nikakvog PEDAGOŠKOG standarda u raspoređivanju djece prema kriterijima da li imaju svoju sobu, kakvog su im obrazovanja roditelji, itd... tj. prema SOCIJALNOJ strukturi.

za sve ovo drugo što si navela - mogu se koristiti podaci iz medicinske i školske evidencije. spol valjda razlikuju vizualno. za to im ne treba upitnik.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neznam, sorcie, ja mislim da učitelju koji ima 28 učenika treba barem koji mjesec da upozna djetetov život i situaciju...ma koliko revan bio. :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pitaš ono što znaš.
    a otkud ti ideja da ja to znam? na temelju čega si to zaključila?
    zato što ti misliš da bih ja to trebala znati? ili zato što ne znaš odgovor?

i dalje stojim kod toga da nema nikakvog PEDAGOŠKOG standarda u raspoređivanju djece prema kriterijima da li imaju svoju sobu, kakvog su im obrazovanja roditelji, itd... tj. prema SOCIJALNOJ strukturi.

za sve ovo drugo što si navela - mogu se koristiti podaci iz medicinske i školske evidencije. spol valjda razlikuju vizualno. za to im ne treba upitnik.
    Ideja da ti to znaš dolazi mi odatle što imaš dijete u srednjoj školi.

Ti misliš da nije važno odražavaju li razredi stvarnu socijalnu strukturu ili grupiraju djecu bez obzira na to; to je tvoje , a ne stručno mišljenje. Ne kažem da se stručno mišljenje ne može dovesti u pitanje, ali to je potrebno učiniti stručnim argumentima.

Korištenje medicinske i školske evidencije? Korištenje medicinske evidencije značilo bi da netko drugi ispunjava upitnik a ne roditelji. Školska evidencija za djecu koja se tek upisuju u prvi razred ne postoji.

Ovo je samo razmjena mišljenja i nije potrebno da se žestimo.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mislim da je ovo jedna od onih tema na koji prigovore mahom neće imati oni boljeg materijalnog statusa, a ostali nisu valjda niti važni.

Meni osobno nije bio problem napisati tu cifru, ali znam nekoliko roditelja koji maltene životare od jedne bijedne plaće i sumnjam da su bili sretni kad su trebali napisati svoja primanja, a još jadnije mi je svrstavati djecu prema obrazovanju roditelja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja se apsolutno slažem sa zdenkom, raspoređivanje djece po nekom pedagoškom standardu u interesu je i djece, a i učitelja.
    :/
    A standard MORA biti objektivan, kako da bude objektivan, ako ne poznaješ djecu i nemaš ama baš nikakve podatke o njima

osim medicinskih.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    Mislim da je ovo jedna od onih tema na koji prigovore mahom neće imati oni boljeg materijalnog statusa, a ostali nisu valjda niti važni.

Meni osobno nije bio problem napisati tu cifru, ali znam nekoliko roditelja koji maltene životare od jedne bijedne plaće i sumnjam da su bili sretni kad su trebali napisati svoja primanja, a još jadnije mi je svrstavati djecu prema obrazovanju roditelja.
    neznam, relativno, ja sam dijete roditelja s SSS i onda jednom plaćom, a bila sam izvrstan učenik...isto tako i mm.
    moje dijete jest dijete roditelja s VSSom i okej primanjima...i ko će znat hoće bit učenik ko ja i tata mu. Teško.

Ali kako da se postavi takav upitnik i bude OBJEKTIVAN?Koja bi trebala biti pitanja?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja se apsolutno slažem sa zdenkom, raspoređivanje djece po nekom pedagoškom standardu u interesu je i djece, a i učitelja.
    :/
    A standard MORA biti objektivan, kako da bude objektivan, ako ne poznaješ djecu i nemaš ama baš nikakve podatke o njima

osim medicinskih.
    Koji se to pedagoški standardi otkrivaju iz pitanja o materijalnom statusu, veličini stana, automobilu koju imate ? :?

Pa da naravno, djecu bogatih, "slavnih" i obrazovanih u jedan razred, jer oni su po defoltu odmah bolji, a one ostale što dalje jer stvarno bi bilo jako loše za one prve da vide što su jeftine tenisice, život u jednosobnom stanu ili nedaj bog čuju da neki ne idu na skijanje, mislim...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

upravo suprotno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

:/ .
    evo ovdje pedagoški standard, ne neki nego državni.
    nema ni slova. nema ni slova o kriterijima za formiranje razreda koje navodite

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislim da je princip upravo suprotan

da se teži formiranju razreda s čim većom raznolikošću soc. statusa i sredina iz kojih su djeca došla

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa

da se teži formiranju razreda s čim većom raznolikošću soc. statusa i sredina iz kojih su djeca došla
    i ja sam to mislila :/

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pa što to nije tako? :?

ne znam, u razredima u koje sam ja išla, a i u onima u kojima sam radila baš je bio takav slučaj

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma i ja sam uvjerena da jest, al cure tvrde da nije...da se rade razredi "bogatih i pametnih"-sumnjivo mi je to i nekako ne vjerujem da bi prošlo bez afera i svega tome sličnoga.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ma i ja sam uvjerena da jest, al cure tvrde da nije...da se rade razredi "bogatih i pametnih"-sumnjivo mi je to i nekako ne vjerujem da bi prošlo bez afera i svega tome sličnoga.
    Gle, u mom ex kvartu gdje imaš hrpu klinaca nemoguće ih je podijeliti tako jer je i materijalni status roditelja nekako ujednačeniji no u kvartu gdje sad živim.
    Tu imaju dva prva razreda i sigurna sam da će djeca biti podjeljena po principu bogatiji u jedan razred ostali u drugi, žalosno, ali istinito.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ideja da ti to znaš dolazi mi odatle što imaš dijete u srednjoj školi.
    aha... znači da je ono što doživljavam (odnosno kikica) ipak diskriminacija djece po socijalnom statusu!? nisam to s tim povezivala, ali hvala što si mi omogućila da to stavim u kategoriju "pedagoških" standarda.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=50436

Ti misliš da nije važno odražavaju li razredi stvarnu socijalnu strukturu ili grupiraju djecu bez obzira na to; to je tvoje , a ne stručno mišljenje. Ne kažem da se stručno mišljenje ne može dovesti u pitanje, ali to je potrebno učiniti stručnim argumentima.
    da li je ovo stručni forum? :?
    i zanima me - kako to s tvoje (stručne) strane - trebaju izgledati razredi formirani po "socijalnoj strukturi"???

Korištenje medicinske i školske evidencije? Korištenje medicinske evidencije značilo bi da netko drugi ispunjava upitnik a ne roditelji. Školska evidencija za djecu koja se tek upisuju u prvi razred ne postoji.
    ja neću čitati misli - pa ću ti reći svoje viđenje "medicinske i školske" evidencije. ono što si navela - uklapa se u pregled pred školu (medicinska evidencija) i testiranje školskog psihologa (školska evidencija). dakle - ipak postoji. a od roditelja nisu traženi TAKVI podaci.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tako je. I mogu reći da je u školi moje djece to poštovano. Nema ni govora o smještanju "bogate" djece u jedan razred nego upravo suprotno. Oba razreda su po svim kriterijima podjednaka. Razredi se ne mogu formirati otprilike, pola ovamo pola onamo, nego po kriterijima koji će osigurati podjednakost razreda.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Osnovna škola je obavezna i ne mislim ispuniti takav upitnik pogotovo ne o pitanju koje auto vozim i kolika su mi primanja,jer to nije nikakav pedagoški standard .U školi je bitno i tko slaže razreda da li je to pedagog ,psiholog ,defektolog ,ravnatelj,ili kako sam gore navela sama razrednica u stilu ja sam pred mirovinu uzeti ću si te i te učenike biti će mi lakše .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I mi smo kod upisa u prvi razred ispunjavali neke ankete, ne sjećam se baš da je bilo pitanja o konkretnoj zaradi roditelja. Ali recimo pitanja o tome s kime dijete živi, ima li braću/sestre, ima li u obitelji nasilja ili alkoholizma su mi razumljiva. Npr. u našem razredu ima djece doktora i odvjetnika i direktora raznoraznih. Isto tako i djece trgovaca, zidara i nezaposlenih roditelja koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Imovinski status i ocjene kod nas nemaju nikakve veze.

Isto tako, 5-6 je djece rastavljenih/nesastavljenih roditelja. Ja sam jedna od tih mama koju je učiteljica pitala prije dana Očeva kako moje dijete "diše" što se tate tiče. Nije ga htjela dovesti u situaciju da mora tati raditi čestitku, ako on to ne želi. Ja sam rekla da slobodno može sudjelovati u svemu, dok je recimo jedna druga mama zamolila da dijete radi čestitku za djeda, jer s tatom nemaju nikakvih kontakata (gadan brak, nasilje, pa razvod). Učiteljica je u skladu s time i postupila.

Kod jedne obitelji s više djece, gdje samo tata radi, i u nezavidnoj su situaciji, ali preponosni da bi pristali da se za njih prikuplja novac za izlete, dogovoreno je s mamom da ne mora platiti u roku kad i ostali, već desetak dana kasnije, kad prime plaću. I svi zadovoljni.

Ne kažem da učiteljica sve mora znati, ali kad dobije 30ak prvašića, toliko novih obitelji, jednostavno je lakše kad zna neke osnovne stvari. Na taj način može razumjeti zašto se mali A trza kad nekome padne pernica (nekad su po kući letjele čaše), zašto neka mama ne dolazi redovito na sastanke, nego se informira telefonom (i to skrivećki jer zove s posla iz popodnevne smjene), i sl.

I ne razumijem zašto bi nekoga bilo sram reći da nema?! Svi mi svojoj djeci želimo pružiti maksimum, u skladu s mogućnostima.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Učitelj na temelju nekakvog upitnika može i treba saznati neke osnovne podatke o djetetu, ali materijalni ili socijalni status ne određuje dijete kao osobu, određuje njegove roditelje koji su odgovorni za djetetov odgoj i razvoj.

Dijete ne mora biti obilježeno zato što su roditelji lošijeg materijalnog statusa, ili u obitelji postoji socijalni problem. Djetetu treba pomoći da prebrodi posljedice takve situacije ukoliko postoji.

Upoznati dijete ne znači staviti šture činjenice na papir i tako ga svrstati u neku skupinu po kojem će se razlikovati od ostale djece.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Učitelj na temelju nekakvog upitnika može i treba saznati neke osnovne podatke o djetetu, ali materijalni ili socijalni status ne određuje dijete kao osobu, određuje njegove roditelje koji su odgovorni za djetetov odgoj i razvoj.

Dijete ne mora biti obilježeno zato što su roditelji lošijeg materijalnog statusa, ili u obitelji postoji socijalni problem. Djetetu treba pomoći da prebrodi posljedice takve situacije ukoliko postoji.

Upoznati dijete ne znači staviti šture činjenice na papir i tako ga svrstati u neku skupinu po kojem će se razlikovati od ostale djece.
    ma naravno da nije tako, upitnik daje nekakvu socijalnu anamnezu djeteta, i, po mom iskustvu, čak nije niti temelj po kojemu se rade razredi (naročito ne pitanja o imovinskom statusu - ili se meni tako čini jer su u jurajevom razredu svi plus-minus tu negdje).

neće upitnik svrstati dijete u neku skupinu po kojoj će se razlikovati. djeca to, nažalost, brzo sama naprave. i taj upitnik bi prvenstveno trebao pomoći baš u tom pogledu. podrazumijevajući, naravno, da ga prave osobe tumače.

inače, slažem se da su neka pitanja bezveze sročena, npr. pitanje koliko dijete pojede mesa i popije mlijeka tjedno. ne uzimajući u obzir druge prehrambene odabire kao što je vegetarijanstvo i sl.
    ili, pitanje, da li dijete spava samo u svojoj sobi.
    ova pitanja pretpostavljam podrazumijevaju isto materijalni status - odnosno da li im možemo navedene stvari omogućiti. a ne i naše izbore. :/

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Želim reagirati na socijalno i materijalno pitanje pri upisu u skolu.
    Naime, u jednoj osnovnoj skoli je bila uciteljica koja si je mogla izabrati učenike koje želi učiti od prvog do četvrtog razreda. Naravno da si je ona uvijek birala one bogatije učenke i djecu visokoobrazovanih roditelja!
    Ta djeca su od petog do osmog bila takodjer smjestena zajedno u razred, da bi bolje napredovala od djece radnika.

Ista ta djeca su pri odabiru skole - gimnazije - u upitniku popunjavala stupanj obrazovanja roditelja! Takodjer, u toj gimnaziji su stavljena u isti razred. Znam, jer sam u tu gimnaziju isla i ja, na tom istom obrascu sam popunila zvanje roditelja. I jer mi je profesorica u toj gimnaziji to rekla - dakle provjereno - da se to tako radi-djeca visokoobrazovanih u jedan razred, ostali u drugi)! Po cijem nalogu ili zasto, ne znam. Ali u globalu, uvijek su isli u (recimo "a") razred, i uvijek se znalo tko je a razred, a tko b razred - b je kao bio lošiji.

Prije par godina sam pričala s jednom kolegicom, i pricamo o osnovnoj, srednjoj školi i ona meni kaže kako su kod njih uvijek u školi a i b razredi bili "šminkeri", a c i d "normalni" (pricamo o uglednoj gimnaziji u Zagrebu). I da ne zna zasto je to već generacijama tako. I ja joj ispricam ovaj svoj slucaj i ona razmisli i na kraju zakljuci - i nas su takodjer po tom principu separirali!

Ja sam isla u b razred u svojoj skoli. I vec na pocetku prvog razreda srednje skole, u nekim stvarima sam se isticala od drugih. I cetiri profesorice su me nagovarale da se prebacim u a razred - oni su uvijek bolji! Kako su to znale, bio je to tek pocetak godine, nije se znalo koji će kakav razred ispasti? One su samo imale viziju, po predispozicijama bi to mogao biti bolji razred, a ne u stvarnosti. Nisam se prebacila u a razred, vec u neki sasvim drugi, nebitno. Ali cinjenica jest da ljude negdje separiraju po materijalnom statusu, negdje po obrazovanosti roditelja. Ne govorim da je svagdje tako, ali ne živite u iluziji da se takve stvari ne dešavaju. Dešavaju, itekako. Nama pred nosom.

Lijep pozdrav!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Skriveno tako da to svi vide...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •