-
Vježbanje s bebom
Stalno nešto izvodimo, pjevam pokrečući Lucijine ruke i(li) noge, ljuljamo se lijevo desno, spajamo lijevu nogu s desnom rukom i obrnuto.... izmišljam toplu vodu, ukratko 8)
Što vi radite? Postoji li kakva literatura na temu razgibavanja za najmlađe? Već mi ponestaje inspiracije...
-
U knjizi dr. Jovančevića "Godine prve zašto su važne" ima dio o baby fitnesu.
-
Cure, znam da se tu po forumu jako hvale vjezbe iz Jovanceviceve knjige, ali oprez s njima! Neke od predlozenih vjezbi su toliko neprimjerene da je velika grupa nasih vrhunskih fizioterapeuta (ovo je pouzdana informacija) nakon 1. izdanja knjige cak pisala Unicefu da reagira, nakon sto ih je autor "otpilio". Unicef im je zaista poslao dopis, i navodno su neke promjene i napravljene, ali u globalu je sve ostalo isto, na vecinu su se primjedbi oglusili. Ukratko, radi se o vjezbama gdje se 5-mjesecno dijete stavlja da visi naglavce (!), ili se s njim radi "avion" (mama lezi dignutih nogu, a dijete lezi na maminim potkoljenicama - u ovoj pozi dijete cak ni ne vjezba, nego mirno lezi, pa je jedino sto se kao rezultat te vjezbe moze dogoditi da dijete padne). Izmedju ostalog, kao jedna od vjezbi navedeno je da se dijete od 8 mj. stavlja u sjedeci polozaj, iako se dijete ne bi trebalo posjedati sve dok samo ne bude znalo sjesti. Itd, itd... Nije mi samo jasno zasto je dr. Jovancevic nastupio kao sastavljac vjezbi kad mu to uopce nije struka (dr. je pedijatar!), zasto nije za taj posao uzeo nekog fizioterapeuta ili fizijatra kad knjiga ionako vrvi od suradnika!? A ni neke od vjezbica koje su OK ne mogu biti iste za svu djecu, neovisno o tome jesu li djeca vjezbaci ili je sve OK (npr. prve 3 vjezbice za stopala).
-
Iste vježbe su nas učili i na ofmiru.
ok, slažem se da vjerovatno nisu sve naj, ali ipak su neke smjernice.
recimo ove vježbice za ulegnuta stopala mi je pokazala pedijatrica i rekla da ih radim, ali je to stvarno učinila nabrzinu, sigurno ih ne bi znala pravilno izvesti da nisam pogledala u knjigu.
možda najboljhe da oni koji žele vježbati konzultiraju fizijatra.
Alyssa imaš ti možda koju preporuku?
-
Nemam nikakvu preporuku, jer nazalost kod nas ne postoji nikakva druga literatura na tu temu. Postoje neka njemacka izdanja, ali su vise upucena struci nego laicima, tj. roditeljima. Slazem se da je vecina vjezbica OK, ali mi roditelji smo nestrucni i ne mozemo procijeniti sto je OK a sto nije, sto je za bolesnu a sto za udravu djecu (jer mozemo napraviti vise stete nego koristi ako sa zdravim djetetom radimo vjezbice namijenjene bolesnom djetetu - u tom smjeru je isao i moj prigovor vjezbicama za nogice). Ovdje je sve pomijesano, bez dodatnih objasnjenja i ogranicenja i upute strucnjaka koji su imali prigovore na ove vjezbice su da dosta njih nije sigurno izvoditi - neke uopce, a neke samo uz preporuku fizijatra ili fizioterapeuta.
Npr. posjedanje djeteta od 3 mj. ne dolazi u obzir, kao ni postavljanje djeteta koje to jos samo nije u stanju u klececi polozaj, dijete koje visi naglavacke ni igru "aviona" uopce ne bi trebalo komentirati, ucenje puzanja je OK samo za djecu koja stvarno zaostaju, vjezbe za zalezanu glavicu trebaju raditi samo djeca s tim problemom (ali iskljucivo na preporuku strucnjaka!) pa te vjezbice nemaju sto raditi u preporukama za baby fitness za zdravu, tj. svu djecu... S druge strane, neke od vjezbi koje je nama fizioterapeutkinja pokazala kao OK i sigurnu za svu djecu (npr. "vrtuljak") ovdje su iskrivljene ili ih uopce nema. :/ Tako da se ne slazem da je bolje ikakva nego nikakva knjiga.
-
I mene je to zanimalo kad se moj mali rodio.
Nabavila sam Unicefov dvd Prve 3 su najvažnije, sa prezentacijama, i od početka smo skoro svaki dan kad bi mali bio raspoložen vježbali, masirali se, a neke od jezičnih vježbi se "igramo" i danas kad ima 11mj.
Dvd se svojedobno dijelio uz neki tisak, sadrži motoričke i govorne vježbice, s tim da su Jovan. vježbe korigirane kako je to već gore netko rekao, pokazane su razne masažice, o roditeljstvu govore pedijatri, psiholozi, logopedi i Unicefovi ambasadori, sve u svemu jako zgodno i poučno.
Sad da li krasan razvoj svog djeteta mogu zahvalitii tom dvd-u, ili je samo pitanje gena i dobre mame i tate
, who knows...
-
dorostina, znas mozda gdje se moze nabaviti taj DVD? Posebno me zanima kakve su to jezicne vjezbe. Imamo super fizioterapeutkinju pa nam svakih mjesec-dva pokaze koje vjezbice je dobro raditi u toj dobi, prilagodjeno i njegovom trenutnom razvoju, pa mi to nije toliko bitno, ali moj decko je jako zivahan i svaki atom snage koristi za kretanje pa mu se bas ne da puno pricati :/
-
Nažalost ne znam gdje bi ga sad mogla nabavit, ja sam ga dobila "preko veze"
iz Unicefa. Glej, ništ ekstra što ne bi i drugdje mogla naći i pročitati, ali sve je na jednom mjestu, možeš i pustiti cd, u pozadini je lagana muzikica pa vježbaš paralelno s njima, i tak, nama je bilo zgodno...
-
Tad je išao s Jutarnjim, možda preko njih?
-
Ja mislila da je išao preko Slobodne Dalmacije, pojma nemam. Da, nije loša ideja njih kontaktirati, a možda i direktno Ured Unicefa Hrvatska.
Sretno u nabavci
-
ja sam nazvala direktno unicef, broj s njihove stranice i poslali su mi i cd, i neke materijale o dojenju, ma, oduševila sam se!
Jedino je pitanje imaju li još cd-a, tako su meni rekli, ali, čini se da su tada imali, zvala sam ih prije par mjeseci :D
-
ovo je trebalo pisati dvd prve tri su najvažnije, a ne cd
-
Hvala cure na informacijama, zvala Unicef i rekli su mi da mogu bilo koji dan doci podici DVD u njihov ured, a DVD je za roditelje besplatan :D !
-
Kod nas u Velikoj Gorici jednom mjesečno se organizira baby fitnes pod pokroviteljstvom unicefa, besplatan je i vode ga patronažne sestre i pedijatrice, također se djeli taj dvd.
Nas je oduševio, vježbamo gotovo svaki dan. Lovro sada s 3 mjeseca već diže glavu prema prsima i vuče se za ruke, a kad ga držimo da gleda prema naprijed jednostavno želi biti u sjedečem položaju, naša pedica je rekla da je to ok, s obzirom da on to sam traži. Također na trbuhu diže glavu ko mali gušterčić (a to mu je u početku štekalo, ali s vježbanjem se sve uspije). sada prelazimo u drugu grupu vježbi od 3-6 mj, mislim da sam tu isto vidjla vježbu u kojoj beba visi naglavačke.
-
Da, to je ta grupa vjezbi po preporuci dr. Javancevica na koje su hr. fizijatri i fizioterapeuti imali brdo prigovora. Ja ipak nekako vise vjerujem struci nego pedijatrima i sestrama :/ . Ali svatko radi kako misli da je najbolje. Ja sam nas vec bila narucila za termin za taj baby fitness u Zg. kad je malom bilo oko 3 mj., ali sam onda (nakon razgovora s 1 fizijatricom i 2 fizioterapeutkinje) otkazala.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma