Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Što napraviti kad se teta u vrtiću ponaša ovako?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Što napraviti kad se teta u vrtiću ponaša ovako?

dakle, S. ide u jaslice.
    često je u dežurstvu i u dežurstvu je često teta M. iz vrtića.
    on bi trebao u vrtić ove godine i velika je mogućnost da će dopasti baš njoj, dakle želim ga premjestiti u drugi vrtić gdje ta opasnost ne postoji.
    a opasnost je zato što je on jako nježan i teško mu je ostat u vrtiću i cijelu godinu plače, a teta M. ej to komentirala i rekla mu "da se dere ko majmun" i da je "cmizdro cmizdravi"

potom, imamo dogovor da kao ja ne radim nego "čičim na kauču i čekam ga", a ona mu je rekla da će mi narasti guzica (!) od sjedenja

dakle, moj pametni suprug je izjavio "da se ona možda i šalila" i nakon što sam ja jučer bila spremna poslije te izjave krenuti s brakorazvodnom parnicom, razmišljam što da napravim s tom ženom.
    naime, ona je partijski podobna, ima prijatelje na praivm mjestima i ljudi čija djeca su u njezinoj grupi na sve načine pokušavaju prebacit djecu u druge grupe.
    ja neću da mi S. bude u istoj prostoriji više, ali ne znam kako da ga prebacim ove godine u drugi vrtić.
    prošle godine nismo dobili mjesto, već sam morala pisati svim gradskim odborima, vijećima, ravnateljima, gradonačelniku, da bi ga na kraju upisali.
    potom smo ustanovili da četiri mame u grupi ne rade, iako je prvenstvo djeci s oba zaposlena roditelja (na papiru, naravno ---> sjećate se superkampanje "korupcija to nisam ja"* )

dakle, što da radim? ako je prijavim na razini vrtića, njezinog, ništa, ama baš ništa se neće dogodit.
    bojim se da mi dijete ne nastrada, ali neću da se ovo nastavi i da ta baba i dalje maltretira drugu djecu.

jel da nekom prijetim da ću to dat u novine/medije ili da čekam da prođu upisi i molim višu silu da ipak dobije bolji vrtić (iako znam da neće uspjet, pogledati na super-kampanju*)?
    jel ima netko neku pametnu za savjetovat?
    molim vas, očajna sam, ne spavam noću.
    da znate S. i da znate koliko je nježan, sve bi vam bilo jasno :/

ima još jedna stvar, S. je očito napredan. možda da tražim razgovor sa psihologom i da tražim preporuku? iako, mislim da ni to ne može pomoći

očajna sam.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj otic u drugi vrtic i vidjet da li mozda tamo postoji neki roditelj kojem bi vise pasalo da ide u tvoj, pa se zamjenite

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    probaj otic u drugi vrtic i vidjet da li mozda tamo postoji neki roditelj kojem bi vise pasalo da ide u tvoj, pa se zamjenite
    to se ne može napraviti, ne mogu se roditelji mijenjati. uglavnom ionako svi daju papire za vrtić koji žele, mi smo u ovaj ugurani nakon što su se svi uzjogunili pred lokalne izbore valjda

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Odi kod glavnog u vrtiću. Neznam kako to kod vas funkcionira, kod nas su svi vrtiči pod jednom ravnateljicom. Jasno i glasno reci u čemu je problem i pitaj da ti prebace maloga u drugi vrtić. Vidi kako diše, ako treba zaprijeti medijima. To uvijek pali

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Re: Što napraviti kad se teta u vrtiću ponaša ovako?

Necu nist pametno komentirati, no samo mi je ovo:

Citiraj thalia prvotno napisa
    potom, imamo dogovor da kao ja ne radim nego "čičim na kauču i čekam ga", a ona mu je rekla da će mi narasti guzica (!) od sjedenja

upalo u oci, ako sam dobro skuzila.

Po meni dijete treba znati da ga ostavljas u vrticu jer moras raditi da imate novaca, da mozete kupiti ovo-ono i sl.
    Ako on misli da ga ostavljas nekome dok imas vremena sjediti na kaucu - i ja bih bila ljuta i nezadovoljna vrticem i ne bih imala volju prilagoditi se. A time mu ne pomazes kod njegove njeznosti.

Ostalo - ne znam - meni uvijek pomaze u razmisljanju kad se skuliram

Sretno!

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mony, kako sam ja sad uspjela biti kriva u ovoj cijeloj priči, daj mi objasni, molim te. možda i shvatim onda i neke dublje filozofske priče, jesmo li sami u svemiru, kako funkcioniraju crvotočine, što je teorija relativnosti i slično.

to je njemu nešto što mu olakšava. on ZNA da ja radim, ali kaže da čičim na kauču. to mu je fora. to je nešto što izgovori.
    jesam se dovoljno opravdavala? ili treba još?

a sad mi reci, jel i tebi isto šala to što je ta teta izgovorila, jer je na ovom forumu valjda veći problem to što sam JA kao majka rekla? i što da napravim u tom slučaju?
    osim da mu se sad idem ispričavat što on misli da je tamo da bih ja sjedila na kauču

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Citiraj Mony prvotno napisa
    Necu nist pametno komentirati,
    zapravo sam na ovom trebala stati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi nikada nismo imali takva iskustva, ali čula sam iz drugih izvora... Ja bih se najprije baš kod te osobe najavila na individualni razgovor i pitala za razloge - molim da mi objasnite ovo ili ono.... TEK ONDA kad naiđeš na zid ili neprimjereno ponašanje, idi kod slijedeće štufe (stručna služba, ravnatelj) pa da vidimo. Ja bih na mjestu tete (kakva god bila) jako zamjerila da roditelj ode stručnoj službi, a da prije MENI U OČI nije rekao svoje pritužbe. Eh, a na takvom razgovoru možeš po potrebi reći "Mhm, morat ću ja o tome porazgovarati s ravnateljicom...". Tak bi ja.

Drugo, složila bih se da djetetu trebaš govoriti istinu gdje si i što radiš, kako god mu to bilo teško prihvatiti. Kuže klinci dobro i još im je teže ako otkriju da smo ih zavarali, bez obzira na dobru namjeru.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Peterlin, on zna da ja radim. to je neka njegova fora. tako mu je lakše. ja kažem: dobro, idem ja sad raditi kad ga ostavim u vrtiću, a on kaže: mama, nemoj raditi, čiči na kauču i čekaj me.
    dakle, kad ga netko pita di je mama, kaže da mama radi na laptopu. i kucka ovako i onda kucka prstima.
    i da će kad dođe plaća zato jer mama radi dobiti autić, knjigu ili nešto treće.

jesam se dovoljno opravdala sada i jesam li barem malo umanjila problem sebe kao ne-roditelja?

mislim da ću i ja odustat od ovog foruma

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Thalia, ko sto rekoh - uvijek pomaze skulirati se najprije
    Nije uvijek tako lako moguce jer je ipak tvoje dijete u pitanju.
    Ja doista nisam nist pametnog komentirala sto se cijele price tice, samo mala opaska na tu jednu stvar.
    Al eto, ako si zbog mene otkrila tajnu crvotocine i teorije relativnosti - super, bas mi je drago
    Ja se ipak iskreno nadam da ces rijesiti sve to i biti zadovoljna

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

thalia, nemoj
    samo ti čiči na kauču

a zašto je često kod te tete, odnosno u dežurstvu? kad slijedeće godine bude bio u vrtiću, ona mu neće biti teta ili postoji i ta mogućnost? nemam pojma, u našem vrtiću su ta dežurstva bila stvarno iznimka, kad je jedna od teta bila na bolovanju ili na godišnjem, ali to isto uvijek kratko jer su preko ljeta uzimale godišnji. :/

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

thalia, tete najviše vole kad se prvo njima kaže ako im išta zamjeraš. znam da je to najteže, ali postoji mogućnost (nadam se ) da ste se nešto krivo shvatile, pa ćete to razriješiti.
    ako to ne radi, ja iz osobnog iskustva poznam par prekrasnih pedagogica u Rijeci i ako spadaš pod koju od njih, mislim da bi te pažljivo saslušale, shvatile i dobro savjetovale. kažem pedagogice ne psihologice jer ja znam samo ove prve

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    a zašto je često kod te tete, odnosno u dežurstvu? kad slijedeće godine bude bio u vrtiću, ona mu neće biti teta ili postoji i ta mogućnost? nemam pojma, u našem vrtiću su ta dežurstva bila stvarno iznimka, kad je jedna od teta bila na bolovanju ili na godišnjem, ali to isto uvijek kratko jer su preko ljeta uzimale godišnji. :/
    Dežurstvo je kad roditelj ne stigne doći po dijete prije npr. 16 i 15 pa se spajaju grupe.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

thalia

kad mi je druga curka kretala u jaslice (kod prve sam bila neiskusna, ali i imala sreće) bilo mi je jako važno da ne ide u grupu kod jedne tete koja je onako malo grublja i nema više strpljenja (pred penziju je), a bila je velika vjerojatnost da će upasti upravo kod nje
    jedino s tom tetom je moje starije dijete imalo problema kad su bila ljetna dežurstva i plakala je čim bi je vidjela (jer ju je prvi put grubo otrgnula od mene da šta sad plače i da ovako nećemo nigdje doći - a mi se vratili s 3-tjednog godišnjeg i upravo ostavljamo dijete teti koja je nikad niej čuvala, ma čak ni srela na igralištu jer su jednogodišnjaci odvojeni od ostalih)
    moram reći da sam se jako bojala kako bi se moja mlađa curka (još nježnija od starije) prilagodila uz takvu tetu, koju nisam nikada vidjela da je neko dijete zagrlila i poljubila
    s druge strane, saznala sam da su tete druge moguće grupe predivne
    onda sam, kad sam došla na razgovor u vrtić rekla da bi jako voljela kad bi ikako bilo moguće da N. stave kod te dvije tete jer je N. takva i takva i mislim da bi joj te tete jako dobro "legle" i blablabla
    samo sam kratko napomenula da iz iskustva starije curice s drugom tetom mislim da bi se i mlađa kod nje teže priviknula jer je njoj jako važno da tete nisu hladne i blablatrućbuć

uglavnom, hoću reći, nisam previše išla protiv ove tete, ali sam ipak dala do znanja da mi je jako stalo da ide u drugu grupu, jer ja poznajem svoje dijete i blablatrućtruć...
    meni se moja "taktika" isplatila

e sad, tvoj thalić već ide u vrtić, ne znam kako bi se on osjećao da samo njega prebacite u neku drugu grupu

vibram vam da dobijete bliži vrtić ~~~~~~~~~~~~~
    možda da probaš otići tamo porazgovarati s nekim prije samih upisa vidjeti kakve su mogućnosti prebacivanja, da si čula same pohvale na rad tog vrtića, da ti je jaaaako stalo da tvoje dijete tu ide i tako....

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

thalia-nemam savjet samo mogu reći da te nažalost razumijem ( naša nije tako oštra ali mi se ne sviđa način komunikacije niti s djecom niti s nama roditeljima ). Nadam se da ćete uspjeti zaobići njenu grupu.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ako sam dobro razumjela samo su velike šanse da dode u grupu te tete, nije definitivno. Zašto moraš prebaciti u drugi vrtić?
    Uvijek možeš tražiti neke druge tete u istom vrtiću pogotovo što nije definitivno. Grupe se tek formiraju. Ne moraš niti iznositi svoje razloge, već reci svoje želje.
    Imam ti jedan primjer, za utjehu ako dijete ipak dođe kod te tete ili za tebe da možda pogledaš stvari drugim očima.
    Jedna moja starija kolegica je bila teta koju su doslovce roditelji zaobilazili u velikom luku, bila je strah i trepet. Dok ju ne bi upoznali i tada se više nisu htjeli odvojiti od nje.
    Imala je jezik za poludit, šta je ona sve znala reći roditeljima i na koji način. Stvar je u tome da tek dok si je upoznao shvatio si da je izrazito pravedna i bolno iskrena ( što ja npr. jako cijenim). Ono što je najvažnije takva je bila sa odraslima, a sa djecom je bila najnježnije stvorenje, prekrasan, kreativan, odgovoran odgajatelj. Ja bi takvog uvijek poželjela.
    Možda ovo nema nikakve veze sa tvojim slučajem, kažem možda, ali možda će ispasti sasvim drugačija situacija.
    Sretno

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga Thalia, razumijem tvoj strah i nervozu, jer je moje dijete u vrtiću di ima jednu super tetu i jednu ne bas tako super. Uglavnom, ta nedobra (ajmo se blaže izrazit) teta je isto tako pod protekcijom i ne mozes joj nista. 90 % roditelja iz grupe se žali na nju, ali se nista ne mijenja. Ja sam svojevremeno isla i na razgovor kod voditeljice vrtića i kod pedagogice....obecanja obecanja....oni su svjesni problema...ali eto nasa su djeca zapela s njom.

Pokušaj razmisliti o ovome rješenju, sad su upisi, trazi razgovor s pedagogicom u upravi (piše ti na vratima vrtića koja je) i razgovor s voditeljicom podcentra (dakle ne voditeljicom u vrtiću)...nasamo. Sigurna sam da nisi niti prva niti zadnja koja se žali na dotičnu. Grupe za slijedecu godine se formiraju sad za vrijeme upisa, tako da je sad vrijeme da se intervenira. Ne bi trebalo biti problema (barem u teoriji) niti da ga hoćeš prebaciti u drugi vrtić, jer je ionako već upisan. Meni je svojedobno bilo rečeno da mogu dijete prebaciti u drugi vrtić, ali nisam jer se mali nije dao van iz sadašnjeg vrtića.

Čuj, sretno u rješavanju problema i javi kako ćeto na kraju ispasti.

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pretužno je to da većina nas našu malu djecu ostavljamo na čuvanje veći dio dana totalno nepoznatim osobama i moramo imati bezuvjetno povjerenje u njih, jer kao, šta ćemo kad nemamo izbora!?..moramo raditi, a možda i one i nisu tako loše..možda smo mi preosjetljive?!?
    sve te naše sumnje potiskujemo, nemoćne smo, nailazimo na nepovjerenje okoline ako iskažemo našu zabrinutost..
    ostajemo nezadovoljne i nesigurne u ispravnost naših odluka-da ništa ne poduzmemo!
    ja sam isto nezadovoljna situacijama na koje nailazim u našem vrtiću.
    tete su dosta "službene", stroge, nervozne, navlače živčano te male kikiće za rukice, oblače ih grubo..ma svašta..
    ..neki dan dovodim svoju kikicu u vrtić malo kasnije od uobičajenog i nailazim na susjednu grupu na hodniku. teta ih sprema za van a pomaže joj čistačica koja je kraj sebe netom odložila kantu sa prljavom vodom i krpom. oblači djecu bez da je oprala ruke. obraća se nekom djetetu.."kaj ti tata ima dobar auto a ne zna pozdraviti, baš me interesira kako je tebe odgojio".. ..otvara vrata od susjedne sobe ispred koje sjede tri kikača i skupa sa vratima gura po podu i njih. usput im viče.."ajde iš, iš mičite se"..
    a kad sam ja otišla iza vrata, počela mene tračati ovoj drugoj.."vi je kad dovodi djete, šta ne zna kud se ulazi"..da ne duljim..
    otišla sam odmah ravnateljici, koja me jako ljubazno primila i rekla da će riješiti. e sad šta će biti od toga.. :/
    thalia...mislim da roditelji ipak trebaju biti zadovoljni tetama koje toliko vremena provode sa našom djecom, i da su si one i počele dozvoljavati takvo ponašanje zbog većine koja prelazi preko bezobrazluka
    idi s nekim razgovarati o "svom problemu"..i sretno!

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja mislim da imaš pravo tražiti da ti dijete ne bude u grupi gdje je ta teta. To mi je jednom napomenula moja kolegica koja je izričito tražila jednu tetu i dobila. Ona kaže da joj u ugovoru kad je malu upisivala u vrtić pisalo maleckim slovima i to. Prenosim njeno iskustvo, tako da probaš razgovarati u vrtiću? U svakom slučaju, razumijem te jer sam ja bila takva. Nisam htjela ići u vrtić kod jedne nego kod druge tete, pa su me ostavile u grupi koju sam htjela. To je bilo prije puuunoo godina, ali se očito moglo, pa ne vidim razlog da ne može danas. Sretno.

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Thalia,
    mislim da imaš pravo tražiti premještaj u drugu grupu. Kod moje E prije nekoliko godina to je napravila jedna mama jer joj se nije dopao odnos jedne tete prema njenom sinu koji je isto bio nježniji tip dječaka i nije se valjda uklapao u njenu sliku kakvi bi dečki trebali biti.

Šala ili ne način na koji ta teta "iznosi" svoje mišljenje meni bi bio dovoljan da svoje dijete maknem od nje.

Držim ti fige da uspiješ u premještaju.

Datum pristupanja
    May 2009

teta sam u vrticu pa mozda nisam objektivna,ali mislim da svakako prvo trebas reci teti sto ti smeta. povjerenje u tetu s kojom ti dijete provodi veci dio dana jako je bitno. to sto si rekla da cicis na kaucu a ne radis - ako pomaze opravdano, najbolje je reci istinu,ali... moram priznati da je svako dijete posebno po necemu i tete se nastoje odnosit prema njemu na nacin koji mu odgovara,ali isto tako se volimo salit s njima kao sto je to napravila prozvana teta. nemoj sve uzimat ozbiljno sto tete kazu. iz svoje prakse moram priznat da mi nikad nije bilo tesko " naci " se s nekim djetetom,ali s roditeljima je. gotovo uvijek je problem jer roditelji misle da se nitko ne brine dovoljno dobro za njegovog andela,pa samo prigovaraju umjesto da jasno kazu sto zele. pokusaj i ti prvo reci teti sto ti smeta, i sto ocekujes. mozda se uspijete " naci ".

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

thalia vidim da si iz rijeke. je ti problem reći koji je to vrtić. zanima me, jer sam čula i ja za jednu stariju ženu koja nije baš pažljiva i obožavana, al čini mi se da su je preselili iz ovog vrtića gdje sam ju ja znala.

a inače za problem mislim da ti je najbolje otić kod ravnatelja.
    samoj Rijeci ima pet CPO - Kvarner, Maestral, Zamet, Potok i Turnić i svaki ima nekoliko PPO. ovisi u koji Cpo pripadaš, i obrati se tamo nadležnima i zahtjevaj.
    Bilo bi dobro da skupiš neke roditelje iz grupe koji također nisu zadovoljni mislim da bi se onda dalo nešto učiniti, kad bi negodovalo više ljudi. možda bi je ju zamijenili.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Hej thalia.
    Potpuno te razumijem jer imam vrlo sličnu situaciju. Nakon razgovora s brojnim stručnjacima od psihologa, defektologa, odgajatelja i inih otišla sam teti i rekla da su metode koje su se primjenjivale prilično neprimjerene , te tražila da se o svemu vezanom uz moje dijete ubuduće dogovaraju sa mnom. Obaveza sviju koji rade s djecom je prvenstveno suradnja s roditeljima koje niti u tvom niti u mom slučaju zapravo nema.
    Slijedeći korak koji sam isto tako najavila je zapravo da ću ne promijeni li se situacija tražiti pomoć od stručnih službi. Vjeruj mi prijava roditelja je vrlo nezgodna stvar. Ako se puno roditelja bude tužilo, a teta i odgovorne osobe vrtića ništa ne poduzmu po tom pitanju može završiti jako neugodno. Osobno nisam za to da se ide džonom, ali .....
    Pismena pritužba, da je teta neznam koliko politički podobna ostaje u dosjeu , a to se vjeruj mi nikome se to ne sviđa. U svakom slučaju što su ti i drugi savjetovali razgovaraj s obje tete ti i muž. Pa ako se ništa ne promijeni idi dalje.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Thalia,
    Ne pisem nis jer ne znam sto bih ti rekla...
    Sjecam se kako si tesko upisala malca u vrtic, slala molbe, gnjavila.
    I sad ovo
    A k vragu, sigurno ima jos koja grupa u vrticu. Grebi da upadne u drugu.
    Pricaj s ravnateljicom. Ne znam.
    A ni preporuka psihologa nece odmoc.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •