Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 171

Tema: Besplatni udžbenici

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bez obzira na dječji doplatak ja se ne osjećam toliko bogato da kupujem udžbenike dok ih Primorac baca.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam što da kažem na sve...

1. udžbenici su golemi biznis, a stvarno nije potrebno da se tako često mijenjaju. Predavala sam u privatnoj školi jezika u kojoj su udžbenici bili identični onima iz kojih sam i sama učila 10+ godina ranije i nije im ništa falilo.
    2. sramotno je uopće spominjati besplatne udžbenike za sve dok još postoje škole koje rade u najblaže rečeno neadekvatnim uvjetima.
    3. istina, ne bi svi trebali dobivati besplatne udžbenike, ali uvijek postoji ono "joj zakaj je on dobil a obitelj mu ima prihode od 3999 kn, a mi imamo 4001 pa nismo" - iako granice mora biti
    4. općenito me ljuti floskula "društvo znanja" koja je neprekidno u ustima ministara, a u isto se vrijeme puku mažu oči besplatnim udžbenicima upitne korisnosti, a dojma sam da se to radi kako bi se odvukla pozornost od puno jačih problema.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Luminitsa prvotno napisa
    golemi biznis
    i to je to.... ne treba ništa više reći. Pametnom dosta!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne moram biti oslobođena plaćanja, ali neka mi daju broj računa na koji ću uplatit i neka moje dijete nađe udžbenike na svojoj klupi, kad i ostala djeca. Muka mi je od pomisli da bih morala prvih dana rujna po knjižarama tražit knjige, još ako su neke koje nije mnogo učitelja izabralo...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam za besplatne uđbenike obavezno svima u oš, a dovoditi to u korelaciju s ulaganjem u učitelje je stvarno nisko. Oš je obvezna i besplatna i po meni je nedopustivo socijalno razlikovati djecu koja su upisana u "socijalnu" školu. Udžbenik je kao i učitelj izvor obrazovanja.
    Izdavački interesi su područje na kojemu treba rješavati stvari, a ne pitanje roditelji-učitelji.

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj maggie34 prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    ovo je preprestrašno, osobito žrtvovanje edukacije za stalno nove knjige. Čemu nove knjige-uostalom?

gosn Janjić rekao je da postoji više razloga, jedan od njih je i sentimentalni...dijete želi za uspomenu imati udžbenik za cijeli život...aj, dobro, povjerovat ću i u to.
    moje dijete je takvo
    no znajuci to, puno bih radije platila udzbenike. ja nisam za to da su besplatni svima. a sad je jos i netko rekao da se ne vracaju - kako to, pa nama je receno da ih vratimo? :?
    puno bi mi draze bilo da se to rjesava po socijalnom kriteriju, pa ako nam vec zele izaci u susret, da bolje stojeci roditelji pokriju barem dio.
    sudeci prema mobitelima, kolicini novaca koju djeca iz razreda mog sina svaki dan ostavljaju u tobaccu preko puta, odjevnim markama koje nose... rekla bih da bi si ih dosta moglo priustiti i komplet udzbenika.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i što je na kraju sa tim bespaltnim udžbenicima?

evo na nekoliko stranica se spominje da se rebalansom proračuna ukidaju besplatni udžbenici?

zna li netko nešto o tome?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Gdje to piše?

Pa navodno je novi ministar obećao da neće mijenjati tu stavku. :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Gdje to piše?

Pa navodno je novi ministar obećao da neće mijenjati tu stavku. :?
    pa on neće, ali ne može protiv onih koji hoće... rekoše na vijestima da su udžbenici JEDNI od prvih na udaru... ja ću ih rado platit, ako odluče štedjeti i na sramoti zvanoj "državna matura"...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bar neću morati ko lani na svojim rukama pretegliti 30 kompleta udžbenika i posložiti ....i preklani itd ....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zašto bi roditelji kupovali udžbenike, kada postoje lanjski besplatni koji se sigurno djelomično mogu još koristiti :?

u ovo vrijeme recesije djeca bi tako mogla nešto praktično naučiti o održivom razvoju recimo, roditelji bi uštedjeli kunice, jedino bi izdavači ostali kratkih rukava

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jedini problem u svemu tome je da netko treba te udžbenike tegliti i preslagivati, ove godine sam ramišljala o potvrdi od lječnika na koju imam pravo po medicinskoj dokumentaciji da to ne smijem raditi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    jedini problem u svemu tome je da netko treba te udžbenike tegliti i preslagivati, ove godine sam ramišljala o potvrdi od lječnika na koju imam pravo po medicinskoj dokumentaciji da to ne smijem raditi
    pa angažiraš učenike iz razreda da ti pomognu, srednjoškolci su već veliki i mogu nositi, a u oš ionako nisi razrednica, pa nemaš brige

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zapravo ne bi vraćanje i distribucija udžbenika unutar škole morala uopće biti organizirana kao dosada (s parolom svakog učenika čekaju udžbenici na njegovoj klupi, a učitelji se narade ko mazge) već bi se mogli npr organizirati (eko) sajmovi razmjene udžbenika tipa garažne rasprodaje; pa tko želi vrati stare udžbenike i uzme potrebne za narednu godinu, a tko ne želi nek ide u knjižaru i kupuje.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo su super ideje, nadam se da ce ih skole prihvatiti.

U nizim razredima OŠ sigurno se mogu i roditelji angazirati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi bi se rado odazvali na takav prijedlog... NE samo za svoju djecu, nego da pomognemo učiteljima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

hvala u ime svih nas koji se nateglimo svake godine....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno knjige

Ako ove godine knjige nisu besplatne možemo ih mi na forumu razmjenit!
    Vjerujem da bi se bolje i uz manje sredstava organizirali!
    Kad sam bila dijete mi smo u zgradi razmjenjivali knjige i organizirali se i bez roditelja. Onda je bio jedan autor i to se moglo jednostavno.
    Mi smo svoje sačuvali (II razred) i na jesen ih nudimo besplatno samo uz trošak poštarine.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da su naši vlastodršci ovako razumni, bolje bi nam bilo.... A budući da nisu, vjerojatnost da knjige ne budu besplatne (ove godine) je minimalna jer se već zahuktala cijela mašinerija.

Kako god bilo, pridružit ću se razmjeni ako bude potrebe i prilike.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jel netko čuo jučer što je Kosorka rekla za udžbenike?
    Ja sam samo čula najavu da neće biti besplatnih udžbenika za sve... i zaspala.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

naši nisu morali vratiti udžbenike :/ to mi je bilo ful čudno.

mi imamo za šesti razred pa ako nekome budu odgovarali može ih pokupiti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ni ja nisam slušala tako kasno... popodne mi je bilo sasvim dosta.

Nađoh ovo...
    http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska...0/Default.aspx

Iskreno, ne mislim da je moguće izvesti neku suvislu promjenu u tako kratkom roku, udžbenici su već naručeni. Ali za slijedeću godinu bilo bi (po mom zdravoseljačkom mišljenju) dobro napraviti neke poteze - npr. vezati na primanja roditelja i broj djece, tako da treće i slijedeća djeca dobiju besplatno udžbenike, a da roditelji plaćaju 100%, 80%... 10% vrijednosti knjiga ovisno o prosjeku plaće.

Poseban je problem gospodarenje vraćenim udžbenicima. To je nelogično ako učitelji odabiru udžbenike za svaku škg.

Sad amaterski lupam, ali zar se ne bi moglo na razini škola odabrati udžbenike/izdavače za 4 godine? Da se vrate u istu školu i da ih naslijedi iduća generacija? Ma ima tu prostora... ako bude volje i pameti. Obični ljudi to bi puno bolje riješili od političara. A i sad je to li-la... Mi smo platili 200 kn ibera za dodatne nastavne sadržaje našem sinu prvašiću. I nismo mogli birati hoćemo li ili nećemo. Mislim, meni to (srećom) nije problem, ali baš ne vidim potrebu da iz mat. ima udžbenik, zbirka, radna bilježnica i radni listići, a u sve se piše i ništa se ne može vratiti.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam kako ćemo se mijenjati, kada su odabiri udžbenika različiti od učiteljice do učiteljice, a da ne pričam o tome da su uglavnom radni, dakle ispunjeni...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja i dalje držim da obavezno školovanje mora osigurati i besplatne udžbenike za sve!
    Ali da se udžbenici vraćaju.
    Da se smanji broj izdavača.
    Da ja mogu reći da ne želim udžbenik jer mogu i bez njega (za 50% sadržaja ionako nemam udžbenik).

I nadam se da ću imati prilike reći djeci da ga ne kupuju ako budu morali sami kupovati udžbenike.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dobro, ako udžbenici ne budu besplatni, koliko koštaju?
    npr. za prvi razred osnovne škole - bez obzira na izdavača, onako odokalno?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    naši nisu morali vratiti udžbenike :/ to mi je bilo ful čudno.

mi imamo za šesti razred pa ako nekome budu odgovarali može ih pokupiti.
    Tashunica, mi imamo za 7. razred pa ako će ti trebati i odgovarati možemo vam proslijediti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Ako hoćeš zbrajati... http://www.skole.hr/skole/usluge_mzos?news_id=2566

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni se čini da mi te "besplatne" udžbenike platimo duplo koliko vrijede. Kroz porez i druge kanale...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ako hoćeš zbrajati... http://www.skole.hr/skole/usluge_mzos?news_id=2566
    :shock:

750 kuna

istina, ja sam zbrajala profilova izdanja a ona su skuplja od drugih, recimo alfe, no ipak to nije tako velika razlika

moram priznati da sam...osupnuta. ja sam držala da bi to bilo max 300-400. ne znam zašto sam to mislila, valjda mi je to bilo, onako, pristojno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Za srednju školu informatika - zbirka i udžbenik - 300injak kuna. Odabrala sam tog izdavača, između ostalog i jer je kvalitetan uvez a ja računala da se udžbenici vraćaju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da, nije fer. Morali smo udžbenike odabrati još u vrijeme kad se tvrdilo da će biti besplatni. Mnogi su učitelji odabrali kvalitetnije i skuplje udžbenike i pride još nekih dodatnih radnih materijala koji su prošli proces naručivanja.

I sad će roditelji to morati platiti... :/

Da sam znala onda da će se udžbenici plaćati, naručila bih najjeftinije. Ionako je udžbenik (bar za informatiku) samo smjernica, radi se mnogo više praktično.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ja izracunala za 4., ako ce ostati isti izdavaci - minimalno 905 kn

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Da, nije fer. Morali smo udžbenike odabrati još u vrijeme kad se tvrdilo da će biti besplatni. Mnogi su učitelji odabrali kvalitetnije i skuplje udžbenike i pride još nekih dodatnih radnih materijala koji su prošli proces naručivanja.

I sad će roditelji to morati platiti... :/

Da sam znala onda da će se udžbenici plaćati, naručila bih najjeftinije. Ionako je udžbenik (bar za informatiku) samo smjernica, radi se mnogo više praktično.
    istina

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znate kaj bi trebalo napravit?

trebalo bi NE KUPIT hebene udzbenike
    trebalo bi ljepo poslat djecu u skolu BEZ KNJIGA
    e to bi trebalo napravit
    ljudi bi trebali totalno poludit vise i prestat bit poslusni gradjani koje se vuce za nos i rec DOSTA NAM JE SVEGA!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se i sjest na cestu i sjediti dok oni ne odu s vlasti....

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja uopće neću tražiti učenike da kupe udžbenik.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ni ja, kako da ih na to natjeram, puškom ?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

netko je u vl u komentaru na članak o plaćanju udžbenika napisao:

samostalni * 07.07.2009 * 17:23 Odgovor
    Riješenje za sirotinju je jednostavno i jeftino !
    Ljudi iz pojedinih razreda se trebaju dogovoriti kupi se jedan udžbenik i fotokopiranje za cijeli razred ! Zna se malo sutra zabranjeno - glupost zna se to neka uradi netko tko ima i bosansko državljanstvo i onda deri za cijelu školu ! Znamo da možeš biti zločinac i Saborski zastupnik i tko ti šta može ? FOTOKOPIRANJE u bojama i uveži sa špagom . Smrt fašizmu sloboda idiotizmu i pljački roditelja ...
    a drugi je napisao ovo:

TZombix * 07.07.2009 * 14:57 Odgovor
    Terminator je u Kaliforniji zabranio udžbenike
    Kupiš jedan jeftini (može i najjeftiniji) laptop i imaš sve udžbenike i teke i torbu i sve... Jebalo vas prljanje papira za gluparije koje mijenjaju svake godine.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Što ja znam, pa i mi smo knjige kupovali u doba socijalizma, kada je svašta bilo besplatno (pa i stanovi), ali su udžbenici bili za sve isti, pa su se čuvali i proslijeđivali dalje.
    Možda je zaista nerealno očekivati da će ova državica sa tolikim inozemnim dugom svake godine svima kupovati knjige... :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

piplica, kad sam ja krenula u prvi osnovne, moja sestra je išla u peti razred. i ja sam imala NJENE knjige.

kad je kikica krenula u prvi osnovne - sljedeće godine su bile nove knjige. :/

nije problem u kupovini knjiga. problem je u bahatosti i bezobrazluku. jedne godine smo (u gimnaziji) kupili neku knjigu u antikvarijatu. naizgled - ispravnu. no, ipak nije bila...
    promjene su bile tipa: stranice 10-15 - sad su 21-26. stranice 32-37, sad su 12-17... i tako kroz cijelu knjigu - POTPUNO ISTOG SADRŽAJA :shock: .

a profa je rekla: za domaću zadaću riješite prvih 5 zadataka sa stranice 13...

bilo je svega...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nemam nista protiv da se udzbenici KUPUJU ko u vrijeme socijalizma
    imam protiv toga KOLIKO kostaju

i imam protiv toga da mi se na kraju drugog razreda VRATE 3 udzbenika iz prvog razreda, skupa s 3 CD-a uz njih, NIKAD KORISTENA - zasto su naruceni, zasto placeni i zasto nisu koristeni?

ta 3 kom su najmanje 120 kn po uceniku pa puta 27 kolko ih je u oskarovom razredu 3240 kn pa puta 3 razreda 9720 kn pa recimo puta minimalno 50 skola koje su ih narucile = minimalno 486.000 kn (67.500 eura) RAVNO U SMECE!!!!

tko je odgovoran za to?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Slažem se sa vama.

Udžbenici bi trebali biti pristupačniji, nema potrebe kupovanja suvišnih udžbenika (npr. iz likovnog i sl.), nema potrebe naručivanja npr. tri knjige iz matematike, koje su sve radne i sa istim zadacima (jedna je udžbenik, druga zbirka zadataka, a treća radna bilježnica - pa dovoljno je valjda da se ispunjava samo radna bilježnica), nema potrebe svake godine izbacivati nova izdanja udžbenika, a sve u svrhu profita izdavačkih kuća...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    znate kaj bi trebalo napravit?

trebalo bi NE KUPIT hebene udzbenike
    trebalo bi ljepo poslat djecu u skolu BEZ KNJIGA
    e to bi trebalo napravit
    podržavam ovu inicijativu odnosno oblik građanskog neposluha (uvjetno rečeno) ako dođe do situacije da naručene udžbenike trebaju (ponovno) platiti roditelji.

moj brat je skoro 10 godina stariji i ja sam se mogla koristiti sa dobrim djelom njegovih udžbenika.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uu to je zbilja puno love.. ja sam kupila hrvatski matematik i lektiru neku i radne bilje. i to sve od skolske knjige kosta oko 200 kn

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u doba socijalizma u rijeci se nisu kupovali udzbenici, ja sam cijelu os, a i vecinu ss imala rabljene udzbenike.
    skole su imale uzbenike, na kraju godine mi smo morali vratiti sve knjige, na pocetku knjige je bio pecat skole i popis tko je tu knjigu imao prije tebe - znalo je biti po 5-6 imena (generacija) ako bi se knjiga pohabala kupovala se nova, tko je htio imati samo svoje knjige - mogao je.
    na podjeli knjizica dobivao si knjige za slijedecu skolsku god. i to je bilo to. niti kune se nije dalo (odnosno dinara).

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se ne bih odrekla besplatnih udžbenika.
    A pogotovu nikako ne bih htjela da se učenici dijele prema socijalnom statusu.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja jesam za podjelu po socijalnom statusu, i za djecje doplatke i za udzbenike i slicno.
    radije to nego razmisljati na nacin ili svima besplatne ili nikome besplatne, kako ce si netko s placom 3000 za troje skolske djece kupiti knjige po 900 kn?

ali ako ima podjele, jedino mi je ok na ovaj nacin:
    obitelji s niskim primanjima po glavi (svi koji primaju dd) - potpuno besplatni udzbenici;
    obitelji s nesto visim primanjima - 200-300 kn za polu-rabljene, polu-nove jeftine POTREBNE racionalne udzbenike.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da se na osnovu primanja ne može realno odrediti socijalni status.
    Svi bi trebali imati besplatne, rabljene udžbenike a tko želi nove neka ih kupi sam.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Mislim da se na osnovu primanja ne može realno odrediti socijalni status.
    Svi bi trebali imati besplatne, rabljene udžbenike a tko želi nove neka ih kupi sam.
    Potpisujem skroz.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •