radne biljeznice se ne mogu imati rabljene
ili se mora promijeniti nacin nastave
a to nasem skolstvu obicno ide :/
radne biljeznice se ne mogu imati rabljene
ili se mora promijeniti nacin nastave
a to nasem skolstvu obicno ide :/
Pa renata, to je jasna stvar da se radne biljeznice moraju kupiti. I to je u redu iako bi bilo bolje promijeniti nastavu da to uopce ne treba.
Iz osobnog iskustva znam da je to loše.Janoccka prvotno napisa
Npr. neki obrtnik ima prijavljene male prihode, žena mu je nezaposlena i njihovo dijete će dobiti besplatne udžbenike iako žive na vrlo viskoj nozi, a djete npr. profesora neće moći dobiti besplatne udžbenike jer su njihova primanja veća.
Ja imam 3 djece ali ne mogu dobiti dd jer mi primanja prelaze za nekih par sto kuna, a znam ljude koji sigurno imaju više novaca nego mi, a koriste sve moguće olakšice i dobivaju dječji doplatak na 1 dijete.
Htjela sam potpisati janoccku, a naglasiti da je loše da se djeca dijele po socijalnom statusu.
oh, veselja: Roditelji će knjige platiti 280 milijuna kn više od države
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...7,9,,168894.jl
![]()
1. Moram vidjeti možemo li raditi bez udžbenika onda. Ma - možemo! Pitanje je samo kako to provesti u djelo u školi. Kako stornirati narudžbu. (ovo pišem kao učiteljica)
2. I baš sad kad smo krenuli u prvi srednje... ima da bankrotiram! (ovo pišem kao mama)
narudžba je već stornirana, doduše ne u školi nego na sjednici vlade :/Amalthea prvotno napisa
Ja i dalje mislim da nije problem besplatni udžbenici da/ne...
Bolje bi bilo da idu o trošku države (ali vidjeli ste i sami, duplo nam uzmu koliko te knjige vrijede, kroz porez ako ih plaća država ili kroz neto cijenu knjiga ako ih plaćamo sami).
Problem je veći uopće u POLITICI kreiranja i naručivanja udžbenika, a tu je MZOŠ utjecajni faktor, iako ne i jedini.
Zašto moramo imati hrpetinu izdavača? Zašto moramo imati po 4-5 knjiga iz jednog predmeta? Npr. matematika za prvi razred od izdavača Alfa, a mislim da i Šk.knjiga ima ovako: udžbenik, zbirku zadataka, radnu bilježnicu i radne listiće (oni obično stoje u školi i koriste se za ispitivanje znanja). Tko je tu lud? A ima još izdavača...
Uostalom nek svi oni printaju knjige, ali nek na njima ne stoji ime izdavača nego MZOŠ, i nek sve budu iste! Tu se stvorilo umjetnog posla i potreba hrrrrpa, a ne mislim da djeca nauče bolje... naprotiv! Djeca imaju lošu finu motoriku, a ne moraju iz te matematike ispisivati gotovo ništa nego rezultate! A to je samo jedan primjer...
No, da ne širim priču, mi smo valjda jedino slobodno tržište koje je ustalo na Europskom kontinentu. To je nama naša borba dala... Ali što sad? Osim građanskog neposluha i nekupovanja knjiga (kako je to opisala Mukica negdje) ne ostaje nam puno. A pitanje je i koliko je to djelotvorno. Nek nam je svima sa srećom.... :/ jer udžbenici nikad nisu besplatni niti će to biti, ali ne vidim razloga da ih bilo tko plaća višestruko više nego je potrebno i nego cijela ta priča vrijedi...
a tko ce birati taj jedan udzbenik koji ce se koristiti?
po kojem principu?
ja sam jako protiv toga
moze se napraviti dobar sistem i s vise izdavaca udzbenika. mislim da je dobro da bira nastavnik ili bar skola, sve drugo je puno podloznije teskim malverzacijama.
a da se zakonom moze propisati puno bolje rjesenje, fakat moze, i smanjiti kolicine, debljine, cijene..
lokalne zajednice mogu isto uletiti i organizirati neke sustave prikupljanja, iznajmljivanja..
Kod mene je bilo ove šk. god roditelja koji su kupovali nove knjige jer im se gadi da im dijete uči iz rabljenih knjiga :shock:
Pa dobro... njihov izbor...dol prvotno napisa
Oni su bar imali izbor :/
I kaj sad? Je li to definitivno da će roditelji kupovati udžbenike? Nije isto da li će roditelji morati platiti za udžbenike koji su već naručeni, ili će moći sami nabaviti udžbenike koje su učitelji preporučili?
A mi ni ne znamo koji su udžbenici odabrani (probat ću saznati)... da ne čekamo rujan kad će biti opći krkljanac oko toga.
Uffff....
kod nas su na web str škole objavljeni naslovi izabranih udžbenika.
ovisno o interesu i potrebi roditelja prvi tjedan nastave organizirat ćemo i prigodni sajam u svrhu razmjene korištenih udžbenika.
http://www.vecernji.hr/vijesti/apel-...eb-clanak-3926
http://www.vecernji.hr/vijesti/vecer...bu-clanak-4064Apel Večernjaka Vladi: Udžbenike stavite besplatno na web
Zbog recesije koja je žestoko pritisnula brojne obitelji, Večernji list predlaže - stavite udžbenike na internet da ih roditelji i učenici mogu besplatno preuzeti.
Autor: ik, st
13.07.2009 19:24
zadnja izmjena: 14.07.2009 09:31
Apel Večernjaka Vladi: Udžbenike stavite besplatno na web
(Foto: Arhiva VL)
Zbog recesije koja je žestoko pritisnula brojne obitelji, a država odustala od kupnje udžbenika, Večernji list predlaže - stavite udžbenike na internet da ih roditelji i učenici mogu besplatno preuzeti. Iako ima onih koji će reći da je to nemoguće, da je iluzorno i da to neće ići, mi kažemo: može se.
A da smo u pravu, potvrđuju i primjeri iz mnogo bogatijih zemalja od nas. U Italiji od ove školske godine učenici udžbenike mogu "skinuti" s weba , a od 2011./12. školske godine nastavnici će morati koristiti samo udžbenike koji se "mogu skinuti s interneta", propisano je talijanskim zakonom o školstvu.
Slično je i u Kaliforniji gdje "internetske udžbenike" uvodi njihov guverner Arnold Schwarzenegger. Vrijeme je da i naše ministarstvo obrazovanja počne razmišljati više o dobrobiti roditelja, građana, a manje o zaradi izdavača koji se na račun školskih udžbenika bogate iz godine u godinu. Ili, preciznije rečeno, Ministarstvo obrazovanja mora otkupiti autorska prava od autora, a ne pregovarati i natezati se s izdavačima.
U Italiji, primjerice, postoji inicijativa roditelja i potrošača, što bi se vjerojatno moglo primijeniti i kod nas, da provjereni autori napišu udžbenike za internet koji bi za roditelje i učenike bili besplatni. Autori internetskih udžbenika odrekli su se svojih autorskih prava.
Talijanski izdavači su se protiv tog modela žestoko bunili, no morali su popustiti pred prosvjedima roditelja i građana. Budući da se i kod nas javlja osviještena, siromaštvom pritisnuta skupina građana koja ne želi iz godine u godinu plaćati "nove" udžbenike, koji su u pravilu samo ušminkana verzija starih, vrijeme je da je podrži i Ministarstvo obrazovanje. A jedina konkretna podrška u ovom slučaju su besplatni udžbenici - ovaj put s interneta. (ik, st)
Kampanja Večernjeg lista
Večernjakova kampanja: I premijerka želi udžbenike na webu
Sve nastavne materijale za studente stavljamo na web. To smanjuje profit nakladnicima, ali sve ide u smjeru internetizacije - kaže prof. Vedran Mornar, dekan FER-a
Autor: Irena Kustura, Nikola Sever Šeni, Anita Malenica, SJ
14.07.2009 17:44
zadnja izmjena: 14.07.2009 20:20
Večernjakova kampanja: I premijerka želi udžbenike na webu
(Foto: Arhivska fotografija)
Premijerka Jadranka Kosor danas je od svih mjerodavnih ministarstava te Ureda za E-Hrvatsku zatražila da izvide sve mogućnosti da udžbenici budu dostupni na internetu, službeno je potvrđeno iz Kabineta premijerke. Istovremeno je započelo i rješavanje autorskih prava.
- Ako to bude moguće, inzistirat ću na tome kao na osobito važnom projektu - poručila je J. Kosor.
Dali bi autorska prava
To je fenomenalna stvar, to je odlično, treba vidjeti kako to izvesti, bili su prvi komentari većine naših sugovornika o ideji da se školske knjige objave na internetu. Tako bi ih roditelji i učenici preuzimali besplatno kad im zatreba, jer želja je Večernjega lista u apelu Vladi da se učenici ne dijele po materijalnom statusu obitelji, da ih se ne prebrojava na način mogu li im roditelji kupiti udžbenike ili će im za to trebati pomoć države. Htjeli bismo da ni jedna obitelj zbog udžbenika ne mora štedjeti na hrani. A reakcije većine naših sugovornika, od autora udžbenika do političara, pokazuje da su razumjeli našu namjeru.
- Sve nastavne materijale za studente stavljamo na web. To smanjuje profit nakladnicima ali sve ide u smjeru internetizacije - kaže prof. Vedran Mornar dekan FER-a. On drži da bi iz svakog predmeta za svaki razred trebao postojati samo jedan kvalitetan udžbenik.
- Nisam protiv interneta, to je budućnost... Mislim da je to dobra ideja. Treba vidjeti kako riješiti autorska prava - kaže Silić. A kad bi Ministarstvo obrazovanja odlučilo otkupiti autorska prava i udžbenike staviti na web, Carnet bi taj posao kaže ravnatelj Zvonimir Stanić mogao odraditi za svega nekoliko dana.Profilov stav: Projekti knjiga na webu pokazuju da internet ne može postati jedini medij. Projekt web sharea knjiga, poput „Kindlea“ korisnici nisu usvojili. Za razliku od filma i glazbe, knjigu je teško čitati u elektroničkom obliku. U Italiji koja se navodi kao primjer internetizacije udžbenici nisu ukinuti. Na službenim stranicama ministarstva obrazovanja zakonskim se aktima reguliraju odobravanje, izbor i distribucija. Udžbenici nisu ukinuti već postoji i mnoštvo sadržaja u elektroničkom obliku, kao i u Hrvatskoj. Ključan je posao svakog izdavača proizvodnja kvalitetna sadržaja. Ako država otkupljuje prava, onda i preuzima ulogu izdavača pa će kvaliteta zasigurno padati i to je korak unatrag. Takva ideja slična je inicijativi da država ima jednu novinsku agenciju koja kreira i odašilje vijesti bez postojanja novina. Jedini primjer gdje je država bila izdavač udžbenika bivši je Sovjetski Savez. U modernim je društvima posao izdavača okupljati kvalitetne timove za proizvodnju udžbeničkih sadržaja jer je izvrsnost postala glavni kriterij uspjeha. S obzirom na to da izdavači drže sva autorska prava, za udžbenike je taj projekt dvojben i sa stajališta autorskih prava.- Kad bismo bili bogatiji, mogli bismo ih dopustiti pet, ali ovako ne - tvrdi Mornar. Svoje udžbenike iz matematike Vinko Bajrović besplatno bi ustupio, a i Josip Silić u tome ne vidi ništa loše.
- Udžbenici bi se s interneta mogli preuzimati parcijalno. To bi olakšalo i učeničke torbe, u njima bi bilo samo ono što im za taj dan treba - kaže Stanić. te dodaje da bi se sadržaj mogao printati u školama. Da je projekt vrlo realan i izvediv kaže državni tajnik za visoko obrazovanje Dragan Schwarz koji je na inicijativu bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca prije dvije godine pokrenuo izradu digitalnih udžbenika.
- To potvrđuje i činjenica da će na internetu do 1. rujna biti većina lektire za osnovne i srednje škole - dodaje.
Dostupnost interneta
Mogućnost da svi potrebni udžbenici budu na webu svidjela se i Miljenku Doriću (HNS) te ravnatelju zagrebačke Pete gimnazije Petru Mladiniću koji kaže: - Svako rješenje je bolje od sadašnjeg.
Ipak, Gvozden Flego upozorava: - Ideja je dobra, ali internet ipak nije dostupan najugroženijim skupinama. Za razliku od svih njih, vlasnik Školske knjige, jednog od najvećeg distributera udžbenika, Anto Žužulu prilično je ljutito reagirao: - To je totalna besmislica. S čime se, vjerujemo, brojni roditelji hrvatskih đaka ne slažu.
Samohrani otac: Svom Tinu, odlikašu, ne mogu priuštiti odlazak u školu
- Ne znam kako dalje; Valentino je dosad imao besplatne knjige i prijevoz do Baške. Sve teže krpamo kraj s krajem, a ako se do jeseni ne dogodi neko čudo i ne isplivamo iz financijskih tegoba, sina ću morati zadržati u kući jer mu neću moći priuštiti odlazak u školu! - na rubu suza govori zabrinuti Zdravko Glatki, samohrani otac Valentina (8) i Jane (5) iz Drage Bašćanske na otoku Krku.
Žive sa 3500 kuna na mjesec od kojih 1500 odlazi na najam stana. Kaže da se biološka majka udala i ima novu obitelj, a alimentaciju neredovito uplaćuje. Zbog toga vodi rat s birokracijom jer ne može dobiti minimalnu socijalnu skrb. Zdravko je trgovac u Konzumu, a u odgoju djece pomaže mu majka.
Ukidanje besplatnih udžbenika i prijevoza za sina koji će u treći razred OŠ "Fran Krsto Frankopan" u nekoliko kilometara udaljenoj Baški težak je udarac. "Supertata" Zdravko sprema se na radikalan potez. - Tino je odličan đak, matematiku pije kao vodu, obožava školu. Ne znam kako ću mu i kada reći da tata nema novca za knjige i autobus. Jana, na sreću, još ove godine ostaje kući - što će tek biti kad ona krene u školu? - pita se otac.
ovo je super ideja, no sve me strah da kod nas nece proci![]()
Ako i ne prođe, može se koristiti kao debeli argument PROTIV šarenila izdavača i cijelog stada umiljate janjadi koji svi sisaju jednu majku - roditelje školske djece.
Meni i dalje nije jasno zašto se ne bi udžbenici mogli standardizirati - barem oni koji se otisnu na papir. Za sve ostalo - ovako, s interneta, pa kome treba, ima sve dostupno...
E ovog me strah... Znam još profesora koji neće tražiti udžbenike od učenika. A ako se stavi popis odabranih udžbenika sigurno će se neki zaletjeti i kupiti udžbenikeno@ prvotno napisa
![]()
http://www.vecernji.hr/vijesti/vecer...ma-clanak-4246
Ma šta stvarno netko misli da će se u školi moći printati udžbenici za sve učenike?
meni bi presupre bilo sljedece:
ecimo uzme se mapa, onaj registrator s 2 ili 4 rupe plus pregradni kartoni na kojima pise predmet
i onda sa se u tu mapu svaki tjedan u ponedeljak ubaci onoliko listova udzbenika, citanke i ostalog koliko taj tjedan treba za nastavu iz svakog predmeta
kad to vise ne treba, vadi se, ostavlja u skoli za sljedecu generacioju, uzima novi kompletic
i dijete tako svaki tjedan ima samo jedan fascikl za vuc u skolu plus pripadajuce biljeznice) i jos jedan registrator isti takav, samo s listovima za pisanje (za vise razrede, jer su crtancice, pisanke i sl. i onak tanke pa nisu preteske
ja znam da ja prva to ne bih mijenjala jer sam prešlampava
prije 25 godina smo to imali u svicarskoj: savrsen sistemapricot prvotno napisa
pet predmeta jedna knjiga jedan registrator
škole moraju staviti popis na web (valjda ako ga imaju). janoccka, javi svojima u školi da ne želiš popis udžbenika za svoj predmet.Janoccka prvotno napisa
Janoccka prvotno napisa
![]()
![]()
ljudi nemaju pojma da učitelji dobar dio papirologije printaju kod kuće.
Bome puno toga printaju i roditelji...no@ prvotno napisa
![]()
Pogotovo kad ispadne da su udžbenici deficitarni i svakakvi.... Nije to pogreška učitelja, oni tu ispaštaju isto kao i roditelji i učenici. A sustav je druga galaksija - to smo već ustanovili...
Nije bit u tome da nitko nema ideju kako da roditelji prođu jeftinije ili besplatno već sa su osobni interesi pojedinaca iznad tih ideja!
Ah, to se znalo još od vremena kad je omogućen izbor udžbenika raznih izdavača.split prvotno napisa
Mene sad samo zanima rasplet... koliko će biti daleko od zdrave pameti.
i amen.Mukica prvotno napisa
toliko o inicijativi Večernjeg Lista, te složila se Jadranka, te reko ovaj da je divno, te Italija ima isto...
sve može u vjetar - jer mislite li zaista da će se vlasnici izdavačkih kuća TEK TAKO odreći stotina milijuna kuna koje spreme u džep od udžbenika?
jer ovaj ovdje Anto će, ako treba, na sastanak s Jadrankom da joj objasni neke stvari, a vjerujem da tu neće stati. a Jadranka bu samo klimnula glavom, jer mi se čini da niti ne zna drugo.
kad sam shvatila koliko trošim, više ništa ne printam doma, ako može u školi ok, ako ne može okno@ prvotno napisa
Ovo sam i ja sto puta rekla pa porekla.maria71 prvotno napisa
![]()
Ne samo zbog financija već i kad sam išla u školi kopirati - te nema tonera, te nema papira, te nije kopirka još zagrijana ili nema još tajnice i zaključano je (kopirka nam je u tajništvu) ili se zapričam s njima pa kasnim na sat... najlakše mi je kod kuće, iako, svake jeseni kupujem novi toner koji košta 500 kn - skoro kao komplet knjiga :/ .
(Jednom u tajništvu kopirka nije radila pa sam morala ići kod bivšeg, turbo "štednog"ravnatelja jer je druga kod njega u kancelariji - kopirao mi ali i napomenuo da te papire sada ne dajem djeci da rješavaju po njima već neka lijepo zadatke prepišu u bilježnice i onda te listiće mogu još generacijama koristiti...
)
Mhm, mi se s roditeljske strane trudimo uskočiti (ako vidimo da treba, donese čovjek paket papira ili isprinta ovo-ono...) ali ovo s prepisivanjem je sinulo meni po jednoj sasvim drugoj osnovi...LIMA prvotno napisa
Moja djeca (jedan s kašnjenjem motoričkog razvoja a drugi ljevak) su super učenici, ali brate mili, pišu ko krapinski praljudi... Pa sam zaključila da ta stara metoda i nije tak bedasta... Jest da je desetprstni slijepi sustav pisanja možda nečija budućnost, ali nečija nije... I ne mogu ih doma natjerati da pišu jer to učiteljice ne traže od njih (a možda bi ipak trebalo... :? ...
Mislim reći - nije svako zlo za zlo. Djeca s listića stignu napraviti više zadataka mozgom, ali manje rukom. I tu treba imati mjere.
Peterlin, slažem se s tobom ali to uopće nije bio point jer njemu motiv nije bio motorički razvoj djeceMože se i to nekada primijeniti, dapače, samo ne uvijek i ne kada klincima treba cijeli sat da prepišu jedan zadatak riječima. Naravno da sve ovisi o cilju i zadatcima sata.
Btw. imam hrpu i takvih listića (i izrezanih stranica iz dječjih časopisa) koje plastificiram na sirotinjski način - ubacujem u vrećice od zamrzivača i zalijepim selotejpom![]()
LIMA prvotno napisa
![]()
Znam kak to izgleda... Bit će bolje! A do tada, tješimo se da sve ima i dobru stranu (jer to je često i istina).
Peterlin, zašto misliš da bi samo jedan udžbenik za jedan predmet olakšao život roditeljima? Financijski ili...? Ne kužim koji je point.
Pročitala sam taj članak i mogu reći - na stranu to što uistinu nisam fan bivšeg ministra Primorca i imam svoje mišljenje o ovoj lakrdiji oko udžbenika ali ovo je vrhunac novinarskog senzacionalizma najgore vrste od kojeg mi se bljuje.
Napisati velikim slovima kako je ministar Primorac pronevjerio 200 milijuna kuna državnog novca, a onda negdje maltene u fusnoti objasniti kako je to ustvari zato što je ministar rekao da će svi dobiti nove udžbenike, a tih 200 milijuna kuna je ustvari vrijednost tih bačenih udžbenika - možda je to donekle dijelom i istina ali nitko nikoga nije tjerao da baci knjige i nisu baš SVI bacili knjige u smeće, a da i jesu ja to ne bih baš tako otrovno i osvetnički nazvala. Bila sam danas kod mojih i Jutarnji je bio na stolu, vidjela sam na naslovnici to o Primorcu ali nisam čitala članak (do sada) i prema naslovu ja sam stekla sasvim drugi dojam nego što je ustvari istina. No, novine se moraju prodati, zar ne?
Greška, ne jedan udžbenik nego jedan izdavač. That's the point. Ionako postoji nastavni plan i program, poznato je što u tom državnom udžbeniku treba pisati.Ronnie prvotno napisa
To je jedini način da se omogući nasljeđivanje iz generacije u generaciju. Jel sad jasnije?
Mislila sam na nasljeđivanje udžbenika. I TREBA ih biti manje. Onak kak je Sorcie napisala da je ona imala u Švicarskoj prije 25 godine.
Bojim se da mnogi koji ne vide ili "ne vide" point imaju neke druge interese.... :?
Ja mislim da udžbenik uopće nije potreban. Nit radna. A možda nit učitelji. Imaš plan i program, utipkaš si na google kaj ti treba npr H2o i to je to.
A sad za ozbiljno, po predmetu smiju biti samo 3 udžbenika, preporuka je ministarstva, da jedna škola radi po istom udžbeniku za određeni predmet, tj izdavaču. U mnogim školama to se poštuje, u nekima ne.
Škole su dobile dopis da pokušaju do 30.8. organizirati povrat udžbenika kako bi se mogla napraviti preraspodjela u školama :/
Znam da su neke škole udžbenike prodale u stari papir. Škola sa 800 učenika je dobila za udžbenike 500kn. Pa neka ih je samo pola dalo udžbenike za stari papir....![]()
Ma da, SAD su se sjetili.... a na dodjeli knjižica (kao da je bilo prije 100 godina) rekli su da se udžbenici ne vraćaju.Janoccka prvotno napisa
Tu se malo može napraviti. Mi smo sačuvali udžbenike od prošle šk.g. a od pretprošle sam dala u dobre ruke dosta toga...
Pravi je problem u tome da su udžbenici tj. nastavni materijali OSMIŠLJENI tako da se rijetko koji može koristiti i u slijedećoj nastavnoj godini. Po mom mišljenju tu ipak treba napraviti neku promjenu. Za ovu godinu je gotovo, ali u RAZUMNOM roku tj. hitno treba osmisliti način/koncepciju knjiga tako da se može nasljeđivati, onako kako je netko opisao (Cvijeta?) da se u Rijeci radilo prije 30 i više godina.
Htjedoh dodati...
Ako se već ne može nasljeđivati puno toga od 1-4 razreda (dok djeca još moraju popunjavati štošta u knjige) ali zar ne bi bio napredak da se osigura nasljeđivanje barem za 5-8 razred... ???
Pa može li se poslati apel nastavnicima da traže od djece samo udžbenike a da se bojkotiraju radne bilježnice tamo gdje je moguće - u višim razredima oš i srednjoj, a za neke stvari bogme i u nižim oš?
Tražiti od roditelja da imaju komplete ne čini mi se fer.
Radna bilježnica iz hrvatskog za npr. 4. razred je porez na glupost: Na jednoj cijeloj stranici npr. piše: Opiši doživljaj "nečega" - Kao da učitelj ne može taj zadatak zadati jednostavno i bez rb. A tako je većina zadataka.
Mislim da će o reakciji učitelja na ovu situaciju jako ovisiti moje opće mišljenje o toj profesiji u Hr.
Dobila sam jucer popis udzbenika za A. za 5. razred. Komplet kosta 1700 kn :shock: :shock: :shock:
A jos imam i prvoskolca.
1700kn?!?! :shock:
Ima li netko informaciju koliko bi mogli doći za prvi i treći?
ja sam računala za 2. po onom popisu od naše škole, izašlo je negdje oko 600 kn
Mislim da je slično za 1.
To udžbenici, bez npr mape za likovni
Na stranicama ministarstva imate i cijene svih udžbenika pa ako imate popis možete izračunati