Dakle,malenom je 10 mjeseci,starijem 5 godina.SAd ću konkretno govoriti o mlađem djetetu.
Dojim ga,ne brojim više koliko puta,noći su nam katastrofalni,buđenje i sisanje non stop,ali eto sve to prolazi i prilično sam trpeća mama,iako iscrpljena i umorna (imam svojih žutih minuta) i dalje tako nastavljamo i ne pomišljajući na prestanak dojenja i sl.
Naime,o čemu se radi.
U šetnjama često se sretnemo mi mame pa razgovaramo o hranjenju,pelenama ,spavanju i nespavanju.I ima jedna mama koja je nekoliko večeri pustila dijete da plače do iznemoglosti da se nauči sam zaspati.Deset mu je mjeseci,odvojila ga je u posebnu sobu i navečer mu ugasi svijetlo i pusti ga da spava.Dogodilo se i to čuda dijete sad spava cijelu noć.
Dobro ajde,rekoh sama sebi.
Ali kaže ona da je njemu odredila jedno dnevno spavanje.Mislim se ja pa kako si mu to odredila.
Dijete je tjekom šetnje nekoliko puta blaženo klonulo želeći zaspat na lijepom suncu,ali ne ona bi stala i počela bi ga štipati po obrazima govoreći da nema spavanja jer da mu je spavaje u podne.
Moj uglavnom zaspe vozeći se u kolicima,uspavljuje se na prsima,kad zaplače nosim ga i pitam se tko je ovdje u pravu;JA koja reagiram na sve,postupam po njegovim željama i prohtjevima ILI ONA koja je uvela stegu,sad spava cijelu noć,odmorna je i zadovoljna,maleni je ne zafrkava(kako ona kaže,jer ipak rodila je ona njega a ne on nju).
I u svemu tome ponekad se osjetim ko luđakinja,želeći da i ja imam ono malo njezine čvrstine i kažem e večaras ti neću popustit i pustit ću te da plačeš,ali kad dođe noć to kao da zaboravim i sasvim refleksno,bez razmišljanja opet vadim siku i 10 puta.Priznajem često ujutro brojim kako nisam spavala,ali sve je to ljudski.Pa eto molim vaš komentar.Ima li smisla uvoditi takvu stegu kod male djece.?