Drage forumašice!
Zanima me kako je kod vas prošao 1. pregled sluha vašeg djeteta. Također ako dijete nije prošlo na prvom pregledu kamo su vas slali...te koja je vjerojatnost pogreške tih aparata u rodilištima (ne na ušnom)?.
Hvala![]()
svima
Drage forumašice!
Zanima me kako je kod vas prošao 1. pregled sluha vašeg djeteta. Također ako dijete nije prošlo na prvom pregledu kamo su vas slali...te koja je vjerojatnost pogreške tih aparata u rodilištima (ne na ušnom)?.
Hvala![]()
svima
nebih to nazvala pogreškom aparata, aparat registrira odziv. Ako odziva nema postoji nekoliko razloga za to , na pr. verniks u zvukovodima, plodna voda, spljošten zvukovod i naposljetku , oštećen sluh.
Zbog toga se radi drugi stupanj koji eliminira ove razloge .
Mi nismo prošli na prvom pregledu. Mene je ulovila totalna panika, ali su mi objasnili da je to jako često, ima puno razloga, nije samo oštećenje sluha. Ali, ipak, mama ko mama.Dogovorili se za drugi pregled u Vinogradsku, a onda su rekli da ga moram uspavati s nekim čepićima. To mi se nije nikako sviđalo pa sam molila u Klaićevoj da nas prime na pregled. Na drugom pregledu je sve bilo OK. Ide se u Suvag, Vinogradsku ili Klaićevu, ovisi gdje si rodila.
Miha je u rodilištu imao tri testiranja sluha i ni jedan nije prošao.
Za mjesec dana smo bili na kontroli u Klaićevoj i sve je bilo ok. Kako su nama rekli vjerojatno zbog verniksa.
Pregled traje dvije-tri minute, samo dijete mora biti potpuno mirno, najbolje da spava. Ja sam ga podojila prije pregleda i on je ćorio ko medo tako da smo brzo bili gotovi.
nama je nalaz bio "loš" u riječkom rodilištu na oba uha ali su me tješili da može biti plodna voda, ponovili smo pregled u Klaićevoj nakon mjesec i pol, za to vrijeme sam bila zabrinuta do boli jer sam imala osjećaj da smo jedni od rijetkih s tim problemom zato jer pedica nije znala kako točno napisati uputnicu za pretragu (a nije baš mlada...) u Klaićevoj je dok rekla:ma nema problema čuje kako raste trava, a ja sam se od sreće rasplakala.
nama nije prošlo lijevo uho, u srijedu 12.9. idemo ponovo i ne trebam vam ni reći koliko me je strah...![]()
Ineska znam točno kako ti je.
Sestra koja je bila sa nama na odlasku iz rodilišta na SD, mi je rekla da se vrlo, vrlo rijetko desi da je djetetu sluh oštećen, većinom su to oni razlozi koje je kinder navela. Oni na SD-u daju preporuku da se ode u Klaićevu, jer od njih dobivaju povratnu informaciju ako nešto je. Ne znam jel dobiju i od drugih bolnica.
Držim palčeve da vam svima prođe bezbolno kao nama![]()
nemojte se brinuti uglavnom sve bude ok. u Os većinu beba otpuste, pa kažu da za 10-tak dana dođu na kontrolu sluha. Do tad ne kontroliraju jer je bilo jako puno beba koje nisu"prošle"na testu zbog plodne vode, pa roditelji budu zabrinuti, a bebe se maltretira duplo.
Nori nisu radili test nakon rođenja nego smo išli neki dan i sve 5!zapravo smo išli 2 puta jer je najbolje da beba spava kad dođete na kontrolu-onda sve bude jako brzo gotovo i bez plača. Prvi put se ona toliko rasplakala da je teta napravila samo jedno uho, a drugo smo išli drugi dan kad sam ju uspavala i sve završili za par min. :D bez plača.
Puno vam hvala na informacijama...
Niti moj nije prošao na prvom pregledu (niti jedno uho)
Naručeni smo za mjesec dana u Vinogradsku na ušni...makar on reagira na zvukove (stalno ispitujem cmokanjem ili pjevanjem...ili šuškanjem... :/ )
spockniti meni se ne sviđa ideja s čepićima...znači to se može obaviti i u Kaićevoj? Tamo nisu bili potebni čepići???
ineskadrž se...apsolutno te razumijem![]()
![]()
![]()
Još samo da dodam... na prvom pregledu sluha smo bili jučer (a sutra će napuniti puna 2 mjeseca)...kada se rodio nije radio aparat...
Stoga, on ne može imati plodne vode u ušima (po mom mišljenju) nakon dva mjeseca od poroda...ne znam...zabrinuta sam
![]()
ako reagira onda čuje,moj se je stresao kad je nešto jače lupilo, nemoj brinuti bit će sve ok... kakvi čepići odi u Klaićevu...Ora prvotno napisa
uf utješno hehehekinder prvotno napisa
![]()
Hvala na informacijama![]()
hvala na potporidramica prvotno napisa
, danas sam baš pričala s glavnom sestrom iz Klaićeve (susjeda mi) i kaže da i oni koriste čepiće-da je to normalno i uobičajeno kod detaljnog testiranja sluha :?
Jel mi može tko objasniti kakva je to pretraga skrining BERA??? :? :? :? :/ :/ :/ [/b]
skrining BERA se radi kao drugi stupanj, nakon OAE u rodilištu kod bebe kod koje je OEA bila pozitivna na oštećenje sluha.
Kod skrining BERE neophodno je da beba spava da bi test bio vjerodostojan.
To još nije definitivni nalaz, definitivna BERA zahtjeva supozitorij ( klizmu diazepama) jer beba mora biti relaksirana.
uf to za čepiće ne znam za mog malog nisu koristili, on čak nije ni spavao, bio je miran....ma ne brini....biti će ok![]()
kinder puno ti hvala na ovim informacijama![]()
Reci mi, tvoje znanje izvire iz profesionalnih izvora ili iz vlastitog iskustva :?
![]()
Sve mi je jasnokinder prvotno napisa
![]()
Ako smijem pitati-u kojoj grani?
Ora, kad sam se naručivala u Klaićevu pitali su me zašto ne idem u Vinogradsku, ja im velim da bi rado kod njih jer mu ne bi htjela davati čepiće. Oni vele, u redu. Nije mi jasno zašto je tvoja susjeda rekla da ih i oni koriste :? . Inače, ni moj nije zaspao, iako je do tada kad god bi se vozili zaspao. Tamo je bio budan ko dan. Svejedno, nije se bunio kad su mu to radili, to traje par sekundi.
spock evo baš me danas zvala (med.sestra-s) i rekla mi da dođemo sutra ujutro na pregled, ali da ga prije pregleda ne nahranim. Tako ću ga nahraniti sutra tamo i onda će mi zaspati pa će napraviti test bez čepića :D
A je li znaš razliku između Vinogradske i Klaićeve, što se tiče tog testiranja na otorini?
![]()
Nema razlike, drži dijete budno da ga možeš tamo uspavati .
Sretno i javi rezultat![]()
Javljam da mi jemoj prošao na testiranju sluha i to na OAE testiranju tako da mu BERU nisu niti radili jer su rekli da nema potrebe :D :D :D :D :D :D :D
Ajme što sam sretna...Hvala vam svima![]()
![]()
![]()
Konačno. Cijelo jutro virkam jesi se javila.
Drago mi je da je sve ok.mrvici.
hvalaTashunica prvotno napisa
![]()
velikatvojima
![]()
eto vidiš da je ipak bio spljošten zvukovod![]()
super da je sve ok![]()
ma super.... :D
:D Drago mi je! A Noi jedna velika pusa!
puno vam hvalavelika svim mama a posebno svim
![]()
Znači spljošten zvukovod se sam od sebe ispravi ili?kinder prvotno napisa
Oprosti što te davim ovolikim pitanjima
Hvala![]()
![]()
zvukovod je u beba jako uzak, može na jednom dijelu biti sužen ( to nije patologija) i u trenutku ispitivanja sonda nije dobro nalijegala u zvukovod .
Spljošten zvukovod nije dijagnoza , samo blago odstupanje od normale ali jako bitno budući da je sve minijaturno i može praviti problem pri pretrazi
Ne sekiraj se![]()
kinder da li spljošteni zvukovod može utjecati na daljnji razvoj sluha u djeteta? Kako on nastaje, jel je urođen ili nastaje pri porodu zbog naprezanja?
U Vinogradsko kada nije prošao taj prvi test koristili su neki stariji aparat koji je već bio na popravku zbog kvara, a u Klaićevoj je bio novi i test je prošao, tako reči, u sekundi.
Hvala ti na odgovorima, po prirodi sam poprilično znatiželjna te volim znati što se događa, pogotovo kada je riječ o mome djetetu![]()
![]()
![]()
ne, kažem ti da to ne postoji kao dijagnoza.Nisam znala kako bih ti približila problem pa sam to figurativno napisala
kinder puno ti hvala na odgovorima, sori što sam te pošteno izdavila
![]()
Dobit ćemo uputnicu za Bera test na Suvagu, i rečeno nam je da ga moraju uspavati (sam nema šanse da zaspi). Mora li se uspavljivati sa tom klizmom ili postoji i neka druga metoda?
Nama u rodilištu nije radio aparat pa moramo sada naknadno obaviti pregragu OAE. Zanima me da li dijete treba spavati, mislim baš spavati da je "odsutno" ili je za tu pretragu bitno samo da je mirno???
Neki su mi rekli da je to osjetljiva pretraga i da dijete mora spavati i biti u snu.
Zna li netko više o tome???
Čisto da znam radi orijentacije![]()
pepita ako radiš u splitu triba ti spavat ja san svoju ispočetka uspavljivala-bez problema a sad joj stave čepić
izgleda da taj aparat više ne radi nego radi. nije radio ni kad se L. rodila pa sam je u tri navrata vodila ponovo u bolnicu i nije proradio.Pepita prvotno napisa
na kraju nisamo ni provjerili sluh.
a čuje bolje od šišmiša. :D