da, tako je bilo i sa mnom, rečeno mi je "evo malo glukozice, niste dobro"...al sam po šišanju trudova skužila da to nije to...i onda je mm pročitao da se radi o dripu.bebac123 prvotno napisa
:shock:
to sam već negdje pisala. Strašno.
da, tako je bilo i sa mnom, rečeno mi je "evo malo glukozice, niste dobro"...al sam po šišanju trudova skužila da to nije to...i onda je mm pročitao da se radi o dripu.bebac123 prvotno napisa
:shock:
to sam već negdje pisala. Strašno.
Petrova...
...mama me rodila u Petrovoj;Ja sam rodila u Petrovoj,u šali kažemo da je Petrova naša izdavačka kuća...
Petrova bolnica ginekologije i porodništva je jedina kao takva u Hrvatskoj, u njoj se reci mo obavi 20 na sv.Duhu 15 Vinogradskoj 10 Poroda dnevno. Naravno da naj više ružnih komentara ima za Petrovu kad tamo i ima naj više poroda!
Moje iskustvo za Petrovu je predivno,rodila sam troje prekrasne i zdrave djece carskim rezom.S prvom trud. sam ležala jedan dan,s drugom pet dana prije poroda na pt-2 odjelu(s trečom sam ujutro došla na tašte pa sam išla odmah na porod)! Sve trudnoče mi je vodio i završio Zlopaša! Nisam imala veza niti je bilo novaca,mita ili korupcije! Ja sam bila toliko zadovoljna sa svim a nisam svima poklonila bombonjeru a zaslužili su je!
Što se tiče bolnice po pitanju zidova,kreveta,sanitarija i sl. to sam tekar u grubo vidjela na tv-u kada su skpljali novce za Petrovu. Kada sam boravila tamo plafoni su mi bili ful visoki i nisam puno gledala u njih na intenzivnoj ti redovito mjenjaju plahte a na jastuk sam stavljala svoj ručnik po pitanju sanitarija uviek sam se tuširala u japankama a wc sam prebrisala domestos maramicama,napravila gnjezdo od papira i normalno sjedila na njoj. Inače sam jako osjetljiva na čistoču i volim da mi je sve sterilno a tamo sam se tako i organizirala i bilo mi je okejčić čak sam zadnji put kada sam bila (rodila sam 14.08.2008.g.) dva puta oprala kosu!Čitala sam tu malo i za sestre na prvom katu, normalno je da ti od njih četri jedna ne odgovara al meni su sve bile fakat super! Sestre za bebe po pitanju dojenja isto tako čak mi je sestra Anabela donosila bebu po noći na dojenje(00 i u 3)pa ponovno redovno u 6. Prva dva carska su bila u spinalnoj a treći opčoj anesteziji.To daju na izbor ako imaš vremena i ako je sve ok mada sam zadnji put po pričama primjetila da više preferiraju spinalnu! Ja sam odlično podnjela i spin. i opču ali po pitanj carskog preporučujem spinalnu jer si budana, sudjeluješ u porodu (vizualno i psihički ne fizički) i što je najvažnije vidiš bebu odmah i daju ti je da je poljubiš meni je tako bilo dva puta! drugi put sam išla ubrzano na carski pa MM nije bio taj tren tamo bila je moja mama čekala je ispred sale anesteziolog ju je svakih par minuta obavještavao o svemu a babica kada je nosila bebu na odjel dala mami da poljubi svoju unučicu, PONAVLJAM BEZ IKAKVIH VEZA I POZNANSTAVA!Uglavnom meni je Petrova zakon i imam samo pozitivna iskustva!Rodila sam 12.mj.2003,01.mj.2007 i 08.mj.2008.g.Ja sa svojim iskustvom preporučila bi dr.Zlopašu i Petrovu bolnicu.
Ni meni u Petrovoj nije bilo loše. Tamo sam ležala 2 tjedna na čuvanju trudnoće na PT2. Odjel jest u poprilično lošem stanju (čeka adaptaciju), ali su sestre bile korektne, spremačice redovito čistile sobe (posebno jedna pričljiva plava gđa, zaboravih ime,)što se ne može baš reći za voditeljicu toga odjela koje se svi boje i kojoj nedostaje empatije. Srećom, na tom su odjelu i drugi liječnici koji su bili pristupačni i odgovarali na sva postavljena pitanja.
Porod je zbog kmplikacija trebao biti također u Petrovoj (što mi na početku trudnoće nije padalo na pamet zbog raznoraznih priča koje sam čula o toj bolnici). Bojala sam se kako će sve završiti, ali srećom sve je dobro prošlo. Porod jest bio induciran, nažalost, vodenjak probušen, epiduralna u kombinaciji s dripom i epiziotomija. Sanjala sam i ja prije toga prirodan porod, ali san se nije ostvario. S obzirom na tadašnju situaciju, stručnost i ljubaznost porodničara i anesteziologa, ja sam zadovoljna. Sigurnost mi je ulu+ijevao MM koji je sve vrijeme hrabro bio sa mnom. U rađaonici jedino imam prigovor na jednu babicu koja je bila poprilično nepristupačna, hladna, pomalo pametovala, ali je zato druga bila njezina sušta suprotnost. Hodajući gore na preglede, uvjerila sam se da ih ipak mnogo više s radošću i stručnošću obavlja svoj posao.
Na babinjačama je zaista bilo dobro (sanitarije su druga priča). Sestre i za bebe i za mame su bile dobre. Svakoj su mami pokazale kako dojiti, pomogle prištekati bebu na dojku, odgovoriti na pitanja. Bebe su dolazile svaka tri sata, osim od 11 do 5,30. Društvo je u sobi bilo odlično. Mislim da bi mi bilo dosadno samoj u apartmanu.
Sve u svemu, zadovoljavajuće.
Konačno dobra iskustva iz Petrove :D
Pošto smo ipak "osuđene" roditi u hrvatskim bolnicama, pa tako i u Petrovoj, od koristi su nam ovakvi postovi koji opisuju razna iskustva odnosno onako kako je kome bilo tamo. Jer svi manje više znamo što bi nam bilo idealno, ali 2 mjeseca prije poroda me zanima kakvo je konkretno stanje, a to kako bi bilo idealno... bolje mi se sad ne zamarati s time, odnosno to je neka druga tema. A nisam po prirodi šutljiva i povučena, imam svoj stav i ne bojim ga se iskazati uopće, ali sad mi trebaju informacije o realnom stanju 8)
Zato cure koje ste tamo rodile, pišite...
ja znam puno dobrih iskustava iz petrove ako te tjesi![]()
a mislim..cuj, stvarno je svaki porod individualna stvar tako da napise sto cura da je imalo mrak iskustvo ne znaci da ce tebi biti isto i obratno..od svih prijateljica koje znam svaka je imala drukciji porod..ono u sto se najvise mozes pouzdati je u samu sebe u samom trenutku poroda, koncentrirati se na bebu i tiskanje..vjerujem da petrova a i vinogradska i sv. duh imaju dobar tim doktora i sestara..kad si na pregledu pred porod mozes razgovarati s doktorom i o dripu i o epiduralnoj(mene za drip nisu pitali ali mislim da mozes reci da nikako ne zelis drip)..sad u zadnje tjedne pred porod probaj se sto vise gibati i setati..za izbjeci savove (sto sam ja mislila da je puno veci bed nego sto jesu) mozes i masirati uljem za medjicu (imas za kupiti u bio&bio)..ma biti ce sve, treba biti pozitivan i vjerovati da ce sve ispasti super..
Apsolutno se slažem da je svako iskustvo individualno isto tako da ti treba netko da te vodi kroz sve to i da je po mogučnosti izrazito stručan,pedantan i simpatičan po pitanju tebe i bebe. Ambijent ni u jednoj od državnih rodilišta nikad nas neče ostaviti bez daha uvijek če se nači nešto.Treba se prilagoditi razmišljati pozitivno i na kraju uvijek se vračamo kući!
Imas apsolutnu slobodu roditi u bilo kojoj od tih bolnica, zar ne?klarah prvotno napisa
Lijepo je ovo sto ti savjetuje lore, sastavi plan poroda, educiraj se u tom smjeru, razmisli o tome kako zelis da ti izgleda porod, sto ocekujes, i prokomentiraj to sa doktorom na iducem pregledu.
Meni je u Petrovoj bilo super i opet idem tamo...
Jako sam sretna da su se našle žene koje tu bolnicu hvale.. :D :D . Bila sam baš tužna što je bilo sve negativno do sad napisano...
JHa nisam imala plan poroda namjerno, jer jednostavno nikad ne znaš što će te snaći... U životu mi ništa nije bilo po planu...srecica prvotno napisa
Naravno svi smo razliciti![]()
klarah ima neke zelje, bar sam ja tako shvatila iz njenih postova, i zato joj prelazem da ih izrazi, stavi na papir u vidu plana poroda.
Naravno da ne mozes predvidjeti sve u zivotu pa tako ni tijek poroda, i plan poroda nije nesto cega cemo se drzati kao pijan plota u slucaju da se nesto lose dogada sa bebom ili nama.
Sudeći po onom što čujem na tečaju u Petrovoj, plan poroda mogu odmah objesit mačku o rep, jer me nitko neće ništa pitat, a ako slučajno štogod kažem i zahtijevam jako ću raspizdit uvažene doktore tamo.
Ma![]()
klarah jos uvijek mozes promijeniti rodiliste, a ukoliko u tog lijecnika imas povjerenja i stvarno zelis da te on pregledava do kraja, nista te ne kosta da mu predosic svoj plan i izneses svoja pitanja i nedoumice ... njegova je duznost i obveza da ti na pitanja odgovori i razrjesi sve tvoje nedoumice ... mislim da bi ti nakon tog razgovora bilo lakse odluciti, iako opet sve ovisi u kakvu smjenu upadnes.
Da, sve ovisi u kakvu smjenu upadneš... Možda to sve i nije tako crno kako mi se sad čini, najviše me smeta taj ponižavajući stav pojedinih doktora prema rodiljama. Samo da se prema meni netko ljudski odnosi i bude ljubazan, zar je to tako puno? Očito kod nas - je.
Znam da još mogu promijeniti, ali mislim da je sve to jako slično.
Ma bit ću optimist, porod je ipak prirodan događaj, iako u Petrovoj baš i nije koliko sam skužila, a uz Božju pomoć bit će sve ok.
Pomalo me strah da, ako budem inzistirala na planu i nekim stvarima, da se ne zamjerim tamo nekom pa da si ne izazovem kontraefekt. I meni ovo zvuči grozno, ali eto. Inače se volim boriti za svoja prava i često sam glasna svugdje, ali ne znam jel mi pametnije da tamo budem kuš.
vidjeti ces da realni scenarij izgleda bitno drukcije nego ono sto zamisljas..doktore neces skoro ni vidjeti a kad ces ih vidjeti sigurno neces razmisljati o njima i o njihovom odnosu..doktori su ti u boxu oko 10 minuta za vrijeme izgona dok ti razmisljas da ce ce ti puknuti straznjica od pritiska i kako sto prije istiskati bebu van..inace te obidju babice ali vecinom si sama (ili s muzem) i dises kroz trudove i opet ne razmisljas o babicama previse..po meni bi ti bilo bitno da imas nekoga svoga uz sebe i da pricas s njim da ti sto lakse prodju trudovi, da te moze pospricati vodom ili bilo sto sto ti zatreba..![]()
haha, kad se sjetim sebe i svog plana unaprijed..moj porod je trebao biti induciran sa mojom doktoricom na porodu( uhvatili me trudovi odjednom,zena nije ni bila u hr), trebao je biti muz na porodu (bila je epidemija meningitisa pa nije smio ni uci), bila sam uvjerena da ne zelim epiduralnu (na kraju sam molila da mi je daju), htjela apartman(bilo sve zauzeto).ma jojali opet nakon svega ispalo je sve super..doktor koji me porodio je bio divan, babice super, savovi kolko god da sam ih imala nisu boljeli i brzo su prosli, cure u sobi dobre..i imala sam svoju bebicu zivu i zdravu za koju su se odlicno pobrinuli..
mozda nije lose da obidjes malo bolnice ali sve ti je to slicno..ako imas tezak porod biti ce tezak i u merkuru i kod podobnika i u petrovoj a ako bude lagan biti ce svugdje lagan..![]()
ja ti sugeriram da iskoristis ove zadnje tjedne (iako razumjem da si sva pod iscekivanjima, i ja sam citala stalno o bolnicama, porodima i sl) na setnjice s muzem / prijateljicama/ obitelji, kratke izlete, vidi se s ljudima koje neces moci vidjeti par tjedana od poroda, procitaj par knjiga o prvim danima beba, spremi stvari unaprijed (meni se to pokazalo super korisnim jer bi stvarno bilo tlaka prve tjedne nakon poroda jos obilaziti ducane)..ima toliko stvaria porod ce doci i kad vidis svoju bebicu biti ces najsretnija na svijetu
ajme, jedva cekam kad cu ponovo dozivjeti porod s drugom bebicom..koliko god da bolilo super je to trenutak..nema ravnog
![]()
Mislim da bi bilo idealno da svaka žena na početku trudnoće odabere rodilište i liječnika koji radi u tom rodilištu da je vodi od početka do kraja trudnoće.On bi trebao znati odgovoriti kakvi su uvijeti i šta možeš tamo oćekivati i dobiti!
Masa žena danas ide privatnom ili socijalnom liječniku koji u konačnici kada ga naj više trebaš nema,a njemu si povjerila svih svojih i bebinih 9 mjeseci!
Za svako rodilište i porod treba se oboružati intuicijom,dobrim i stručnim savjetima(usmenim i pismenim) i pozitivnim razmišljanjem.
![]()
ovak cure, ja inače stanujem na području Petrove i sve moje frendice iz osnovnjaka su išle tamo roditi, ja sam nakon njihovih priča odustala od Petrove i otišla na Sv. Duh. Evo vam priče od moje najbolje frendice iz osnovnjaka, pa prosudite (ne želim vam pričati ostale):bebac123 prvotno napisa
žena zakurila nakon poroda i zove Petrovu. Tamo joj vele da to nije ništa. Žena nastavlja kuriti danima nakon toga, te u trenutku kada više i ne može na noge moli mamu da intervenira kod njihovog susjeda koji inače radi na Rebru. Po intervenciji tog susjeda je prevoze na Rebro, i nakon što su je pregledali doktori sa Rebra vele doktori njezinim roditeljima "Ne očekujte da će preživjeti ovu noć". Cura je preživjela, imala je sepsu jer su joj ostavili dio posteljice. Nakon što joj je bilo bolje, prebacili su je u Petrovu, papiri su se zagubili. Danas ima tromb u obje noge i to tako veliki da joj je glavna vena u nogama blokirana.
Sa druge strane: ja sam zakurila nakon poroda na Sv. Duhu i nazovem ja njih i velim da sam rodila prije tjedan dana i oni će meni "Odmah dođite na hitan ginekološki prijem". Nisu mi ostavili dio posteljice, nego sam imala postporođajnu groznicu što se dešava i totalno sam o.k. Nisu mi nalijegali na trbuh i nisam dobila drip. Pokidali su mi plodnu vodu i radili epiziotomiju. Naravno, nije prirodni porod, ali barem sam ove dvije grozote izbjegla.
Kaj vam hoću reći: pogledajte kako se priče razlikuju moja i od bebača, moja i od moje najbolje frendice. Dobra vijest je da porod u 90% slučajeva ide svojim prirodnim tokom potpuno nekomplicirano, tak da oni ne mogu u većini slučajeva nekaj teže zeznuti, osim što vas mogu izmučiti, a to im nedajte. Imajte na umu da za svaku njihovu intervenciju vi morate dati pristanak. Sretno.
koma prica...jadna cura![]()
Moja jako dobra prijateljica,mama od mog naj slađeg kumčeta na svijetu je rodila na sv.Duhu dva puta. Prvi put moje kumče 2004.g., deseti dan nakon poroda je kod kuče počela obilno krvariti uz popratni sadržaj:Ja sam bila tamo i odmah sam zvala na sv.Duh oni su rekli neka odmah dođe,tamo su joj dali tablete da se isčisti i poslali je doma,nakon tri dana ona u težem stanju i s temperaturom ponovo ide tamo te joj tek onda rade ultrazvuk i vide da je nisu dobo očistili.........Nije imala teže posljedice što je naravno u toj priči bila čista sreča ! Drugi put je rodila isto tamo jer je imala doktora koji joj je vodio trudnoču i porod,ovaj put je rodila blizance carskim rezom i sve je prošlo ok!
a da prestanete(mo) s horor pričama, takva se s***a događaju svugdje i ovisi kakav te liječnik primi i koliko imaš sreće...ne ovise o bolnici, praksa svake bolnice, koliko god neprirodna bila, ipak je takva da žele da ostaneš živa i čitava.
Apsolutno se slažem sa "krumpiričem" ! Ja sam po svim pitanjima bila zadovoljna u Petrovoj kao i masa žena u nekom drugom rodilištu! Vračam se na ono što sam napisala na predzadnjem postu da bi bilo idealno imati svoje rodilište i doktora u njemu.....
pa da, to sam i ja htjela reći pričom, ali su cure vidjele samo onaj horror dio. Što ti je strah... Dakle, bebač ima horror priču sa SD, a sve najbolje o Petrovoj, ja imam horror priču iz Petrove, a sve najbolje o SD. Znači cure, u 90% slučajeva porod će ići svojim tokom, neće vam ostati posteljica i imati ćete prekrasnu bebicu, na to se koncentrirajte. I mislite pozitivno, ja sam u životu naučila da ako razmišljaš negativno, onda ti se uglavnom negativne stvari i događaju. Ajde cure koje trebate roditi, glavu gore, biti će sve o.k., a ako birate bolnicu budite svjesne ovog: Petrova je referentni centar za sve problematične trudnoće u RH i to je razlog što je kod njih i najveći broj intervencija pri porodu, jer jednostavno tako funkcioniraju.krumpiric prvotno napisa
ja ću samo ukratko ponoviti činjenice na osnovu mojeg i prema informacijama zadnjih 2-3 mjeseca:
meni je najveći problem što u Petrovoj vlada nedisciplina vezano za posjete babinjačama. Možda će nekome biti to grozno, ali najbolje bi bilo da 3 dana nema nikakvih posjeta i bebice bi bile puno zdravije. Katastrofa je da je u vrijeme epidemije gripe Petrova izgledala ko kolodvor na odjelu babinjača. Svatko je dolazio i ulazio i u sobe....Tako se i moja bebice i još nekoliko njih tada , a i kasnije (koliko sam čula) zarazilo i završilo u zaraznu bolnicu.
Sve ostalo mogu prebroditi u Petrovoj, ali ne brigu za bebice![]()
Inače da nije bilo toga (moja malecka mjesec dnaa na intenzivnoj zaraznoj s RSV virusom i upalom pluća, i HIB bakterijom), meni bi bilo tamo savršeno: savršen porod i još sam bila upala u apartman
ajde da nakon 3.5 mjeseca i ja iznesem svoje iskustvo o Petrovoj!
Dosla sam oko 10 navecer jer mi je pocela curkati plodna voda(kako zivim tik do Petrove nisam isla odmah nego sam htjela pricekati koji trud-ali nisu dolazili pa sam na muzev nagovor ipak otisla)!
Odmah me stavljaju u box i dolazi doktor i veli -nema trudova, malo cemo to pozuriti -a ja ga molim da ipak jos malo priceka!
obzirom da sam rodila u 9 ujutro , izmjenjalo se hrpa doktora i primalja , tako da se nisam niti trudila popamtiti tko je bio kakav.
da skratim -oko 7 su mi dali drip i onda je bilo veselo.Ja glupaca sam citavo vrijeme mislila da je to infuzija, tek mi je drugi dan postalo jasno sto se izdogadalo!
doblila sam full uslugu: drip, naljeganje na trbuh i pucanje!
prekrasno!
MM je bio samnom i stvarno mi je pomogao (najvaznije-davao mi je piti vode dok nije bilo nikoga u boksu )
ajde nekako sam presla preko svega toga ali ono sto me bacilo u ocaj je sljedece:
1. odjel babinjaca u Petrovoj je sramota.Bila sam pripremljena psihicki da je koma -ali toliko?!
Kreveti iz I ili II svj. rata, kupaonica najgori horor koji sam ikada vidjela, soba natrpana, grijanje na valjda 35 stupnjeva!
Ne smatram se razmazenim deristem ali zbilja smatram da je sramotnoo u takvu rupu smjestati majke koje su upravo dozivjelel najljepsu stvar svoga zivota!
2. sestre za djecu- hrpetina nekakvih isfrustriranih balavica (i pokoja starija) koje djecu u onim jastucima tako ruzno "bacaju" na krevete i pritom toliko vuku noge po podu da mi je jos i sada zlo kada vidim susjedu koja hoda po kuci u klompama!
Na tu -i -tamo koje suvislo pitanje poneke od mojih "cimerica" odgovaraju sa podsmjehom!
npr;pa vi imate bradavice da bi se djete sa vrata sobe moglo pristekati-u cemu je problem!
Moja epizoda je bila samo jedna.Iva mi je misirala po acetonu- pa sam onako u strahu pitala sestru za to!Odgovor koj sam dobila je bio da sta sve nismo u stanju izmisliti!
3.Vizite- sirenje nogu svako jutro smatram apsolutno nebitnim jer doktor ionako negleda ( valjda mu je vec zlo )
4. stvar koja me zaprepastila je ta sto u mojoj sobi nije bilo niti jedne, ponavljam NITI JEDNE normalne rodilje!
pitanja koja su te žene postavljale su bila nemoguce glupa, sestrama se zvonilo doslovce svakih 5 minuta!pitanja su bila tipa:zasto moje djete ima pristic na nosu, moje djete je zaplakalo, hoce li imati klempava uha.....
S T R A H O T A!
Kasnije sam shvatila da je ono moje pitanje vjerovatno dozivljeno kao i pitanja mojih cimerica i da nije cudo sto sam dobila takav odgovor posto su sestre bile izmaltretirane!
Sestre za nas su bile tak-tak!Posebno je ljubazna bila jedna mlada djevojka Kristina!Za nju imam samo rjeci hvale i jako mi je zao sto nisam dobila njen broj telefona jer bi bila idealna cura za mog brata!
Zadnji dan mog sedmodnevnog boravka se dogodio preokret!Djecje sestre su odjednom postale jako susretljive i ljubazne i nisu vise vukle klompe po podu i drzale se tako uzviseno!
Razlog sam pronasla u tome sto je glavna djecja sestra stigla sa godisnjeg!
Zena je ljepo dosla u sobu , predstavila se i odrzala svima nama kratko predavanje zasto je ovo ovako i zato je ono tako!Da je to netko napravio prije , vjerujem (zapravo nadam se ) da sva ona primitivna pitanja nebi bila postavljena!
Sada nakon 3 i pol mjeseca nemogu reci niti da mi je porod u Petrovoj bio katastrofa niti da nije.Jednostavno neznam!
Ali drugo djete cu svakako ici radati negdje drugdje jer je MM puno teze dozivio Petrovu!
da se malo nadovežem na anatom....nakon apartmana, provela sam 4 dana na odjelu i skroz me začudilo kako su neke mame neinformirane :shock: ....a kako bi koja odlazila iz sobe, molili smo se samo da nam dođe neka 'normalna' (misli se na čista i uredna....)
Osim mlade sestre za babinjače koju anatom spominje, moram spomenuti i sestru Milenu koja je suuupeeer ljubazna
:D da se ubacim,ja vec po treci put vodim trudnocu u petrovoj-i imala 2 poroda, sve je bilo super..
samo moram reci da mi je zao sto udruga toliko ponekad govori protiv petrove a nisu u pravu
![]()
što to konkretno udruga govori o petrovoj?
i što od navedenog na ovom topiku nije točno?
pitaj ih tamo
ono sto znam je da -bar su govorili da se u petrovoj bebe nakon poroda ne stavljaju majkama na grudi-STO NIJE TOCNO
-da govore protiv paketa sretna beba-jer promoviraju ne dojenju-sto nema smisla jer svaka zena odluci oce dojit ili ne jos u trudnoci
-a najvise me smeta sto silom hoce da u svakoj bolnici bebe budu s mamama-ja cu rodit 3 i ne zelim da dijete bude stalno pokraj mene jer nisu ni ovi prije i zbog toga idem u petrovu
da se odmorim jer ne znam kakav cu porod imat-bez obzirazelim prosetati do ducana ili makar u park a to mogu samo tamo
1. u zadnje vrijeme ih stave majci na grudi imitirajući skin to skin, ali to traje 5 minuta, ako ne i kraće. i zapravo ih stave majci u narucje, a ne namjestaju ih za dojenje.
dakle, ne omogucuju pravi skin to skin kontakt, niti omogucuju prvi podoj još u rađaoni.
2. sretna beba je puno kompliciranija prica, i utjece na zene na puno perfidnije nacine. o tome ima cijeli topik, pa da sad ovdje o tome ne raspravljam.
3. rooming in je iznimno vazna stvar za majcino i bebino psihicko i fizicko zdravlje, a bitan je i za uspostavljanje dojenja. sve vazne svjetske zdravstvene organizacije upucuju na njegovu vaznost. a RODA se ne zalaze za to da svaka majka MORA imati rooming in, već da ga MOŽE imati ako ga ŽELI.
u zadnje vrijeme?
ja sam odila 2002. i to su radili
marija, molim te da mi pokažeš u kojem postu Udruga RODA govori protiv Petrove bolnice?"marija_sesvete prvotno napisa
Iznesena mišljenja i iskustva su iskustva forumaša, ukoliko neki od postova izražava stav Udruge to je posebno naglašeno.
nova sam na forumu ,nisam citala postove,,ali sam ih slusala
Vjerujes svemu sto cujes?
Moze savjet ... to ponekad nije najpametnije, savjeti i price rekla-kazala uvijek imaju i drugu stranu price. Pa bi tako bilo zgodno kad si vec optuzila udrugu da si i procitala cijeli ovaj topic pa provjerila sto to selo prica.
nije bilo selo,,nego cure-zene iz udruge na svojim okupljanjima
jesi sigurna da pišeš o članicama? na kojim okupljanjima?marija_sesvete prvotno napisa
kada pricaju o nekim stvarima onda valjda znaju kad i kazu,,ili su i oni poput ostalih -kazu pa slazu
kao da ja sad znam kad su i gdije i u koliko sati sta pricale
ali jako se dobro sjecam da su govorile o onom o cem sam pisala,,ali posto ste vi udruga VI STE UVIJEK U PRAVU a makar ga i nemali
bez ljutnje ali Udruga nek ponekad prvo skoci pa tek onda kaze hop
Draga Marija, ja ću ponoviti još jednom: članice udruge imaju svoje stavove o nekim stvarima, o njima razgovaraju ALI ako neka od nas govori ispred RODE to je uvijek navedeno.
Neznam zašto ali imam osjećaj da je vama do provociranja :/
što su točno radili?marija_sesvete prvotno napisa
stavili bebu mami na dojku odmah po porodu i ostavili je na dojci barem pola sata da doji?
to su stvarno radili 2002?
2003 kad sam ja tamo rodila, dobila sam kcer u narucje na minuticu, nista drugo.
2009 kad sam prisutvovala tudjem porodjaju, majka je dobila bebu na gola prsa, na 5 minuta, i nisu je htjeli staviti na dojku, iako sam ja to pokusala. ali je to i dalje trajalo ne duze od 5 minuta.
čini mi se da ti nije jasno što mislim pod stavljanje na prsa - ne to da dobijes bebu i malo je zagrliš i poljubis - pa nema bolnice koja ti to nece dopustiti.
nego da ti se omoguci pravi skin to skin i pravi prvi podoj. a za to treba minimalno, ali stvarno minimalno pola sata (iako je i pola sata presmješno malo)
a, u Petrovoj (ja sam rodila polovicom 2005. ) je beba na meni bila 5min, nikakav skintoskin, beba umotana u zelenu plahtu, ja u spavačici![]()
budimo realni, Petrova nije rodilište u koje bi bilo super ići ako ti je trudnoća uredna, beba zdrava, ti zdrava, sve super. Tamo nećeš imati "porod za pamćenje" i teško ćeš osjetit mir, navale hormona, nedostatak intervencija.
Ali postoji kvaka, ako nešto nije u redu, oni će vjerojatno stvari napravit najbolje šta mogu, i najbolje u Hrvatskoj. VJEROJATNO, kažem. Zato se tamo ide ako ti imaš problema, ako beba ima problema, ako imaš jako veliko povjerenje i odličan odnos s medicinarima...
neke žene to vole i žele. Žele biti mirne, ne razmišljati ŠBBKBB, nije im bitan rooming-in, ne smeta ih nedostatak mira i neprirodnost vaginalnog poroda.
Neke žene vole biti tretirane ufino i epiduralna im je najljepši darak, nadaju se odmoru u rodilištu i idu u Vinogradsku.
Neke žene će učiniti sve da im se nitko ne mješa i rodit doma, lijepo i mirno, uz primalju.
Neke će zbog slična razloga ić u VŽ.
Ja sam eto odabrala KOMPROMIS. Znam da SD nije Petrova, i ako se skomplicira, ima DOVOLJNO stručnjaka, al nemaju iskustva s problemima koliko imaju oni u Petrovoj. S druge strane, teško bi ikad više pristala na odvajanje 3 dana, dojenje na sat, automatsko odvajanje od bebe i sve one ružne porodne rutine...ako nisu nužne.
Meni je SD dovoljno jednog i drugoga. Dovoljno mira, al dovoljno sigurnosti![]()
Ima, meni se to prije četiri godine dogodilo u Merkuru. Iako je bila skroz zdrava, nisu mi je htjeli ni u ruke dati, nego su je odmah odnijeli na 8 sati... Znam je da je OT, ali nisam mogla prešutjeti...Lutonjica prvotno napisa
u Petrovoj 2006. sam plakala pred djecjom sobom moleci da mi daju dijete na podoj, da mi ju ostave preko noc, da nas ne razdvajaju.
morala sam se "odmarati".
odmarala sam se tako da sam se bez prestanka izdajala jer je zbog nase razdvojenosti doslo do toga da sam imala dvije rukometne lopte umjesto dojki, pune kvrga, zbog kojih, i kad bi dosla, nije mogla doci do mlijeka.
pa sam ih razbijala. a to je bolilo vise nego sav.
6h nisam dotaknula svoje dijete niti sam imala blage di je, sta je i kako je.
prvi put sam ju imala u narucju taj dan, predvecer. rodila se ujutro.
Petrova ima puuuuuno toga na cemu jos mora raditi.
Evo jedne s dobrim iskustvom iz Petrove. Nažalost, spletom okolnosti završila sam na carskom, pa mogu govoriti samo o tome.
Elem, vrlo sam dobro znala zašto sam odabrala Petrovu, dobro sam se informirala o svim bolnicama. Hladan sam tip i rezoniram na sljedeći način: ako je sve u redu, porod će ići manje-više sam od sebe, s nadom da ću imati snage podviknuti budu li mi radili nešto što radije ne bih.
A krene li po zlu... E, onda sam htjela biti u Petrovoj - referentni centar za sve problematične trudnoće, dio KBC-a, izvrsna opremljenost neonatologije, koja je pritom u istoj zgradi (budem li prisiljena biti odvojena od bebice jer je npr. u inkubatoru, ovako mogu k njoj i izdajati se itd.), stručnjaci raznih profila, ostale medicinske službe podrške, itsl. Dakle, bila je to vrlo promišljena odluka, gdje sam se svjesno unaprijed odrekla "lijepe riječi" i ugodne atmosfere na porodu.
Zato sam se jako iznenadila kad sam sve to dobila. Bebicu sam dobila na prsa, ali kratko, cca. 5 min. (nikako na pola sata) - ne znam je li to bilo zbog carskog, bi li mi je inače dali dulje (cure sa SD-a, na koliko je daju vama?).
Odjel babinjača koje su rodile na carski potpuno je druga priča od običnoga odjela babinjača, obnovljen, čist, sestre preljubazne, stoput mi namještale dijete, pokazivale mi kako dojiti (čak su mi ispripovijedale da je nekoć davno Petrova imala sestru koja je bila zadužena samo za to da hoda okolo i pokazuje ženama kako dojiti, ali da je ta dobra praksa nažalost ukinuta).
Dijete je bilo sa mnom cijeli dan (osim u vrijeme posjeta, koje se nisu primale u sobi, nego se moralo izaći, što mi je bilo važno - iako sam još malo teže hodala, drago mi je da mi soba nije kontaminirana tuđim boleštinama - uvijek ima rodilja kojima već u bolnicu dolazi u posjet cijela obitelj u 3 koljena). Po noći (oko 22.30) su je odnosili i vraćali je u 6 ili 7 ujutro (ne mogu se točno sjetiti), što je meni također odgovaralo - skrušeno priznajem da mi je jednostavno pasalo tih par sati tuširanja, spavanja i odmora. Pogotovo što sam znala da doma, osim čovjeka, neću imati nikakvu pomoć, pa sam malo punila baterije.
A kad su nam se grudi noću napunile, uredno smo išle lupati sestrama na vrata i dobile bebe (bile smo prva soba do njih). Nikad nisu negodovale. Ne znam je li to uobičajeno, sa mnom je u sobi bila jedna veteranka (to joj je bilo treće dijete) koja je imala mlijeka za cijeli odjel, pa sam ja lijepo za njom - kako ona, tako i ja.
Činjenica jest da su ih tada (2005.) noću dohranjivali adaptiranim, ne znam kako je danas.
No zahvaljujući trudu sestara, koje su bile predivne, uspješno sam dojila 2 g.
Sad ću, s blizancima, također u Petrovu - svi razlozi iz kojih sam išla prvi put udvostručeni su (dakle, prijeteći raniji porod, moguća mala porođajna težina beba, boravak u inkubatoru itd.).
Da zaključim: ovisi kakav ste tip, ne žele svi isto. Radije bih da sam imala prirodni poroda, mjesecima sam masirala međicu posebnim uljem (za koje sam čula na trudničkom tečaj u DZ centar, da čovjek ne povjeruje) ali budući da sam unaprijed znala da postoji mogućnost komplikacija, odabrala sam ono što je ZA MENE u tom trenutku bilo najbolje. I unaprijed si tako posložila kockice u glavi. 8)
Zbog moga hladnog stava svoj tehno-porod nisam doživjela traumatično, a boravak u Petrovoj ostao mi je u lijepom sjećanju. Međutim, već sam tada imala osjećaj da se stvari ipak kreću - mnogi, osobito mlađi, liječnici i liječnice zalagali su se za prirodniji pristup, izbjegavanje epiziotomije, ako je moguće, itsl.
vidis, ja sam godinu nakon tebe bila na istom odjelu i stvari su se kretale, ako usporedimo tvoje i moje iskustvo, unazad.![]()
i da, i ja bi, sa rizicnom trudnocom, izabrala Petrovu, skoro pa uvijek.
i apartman.
cini mi se da si prosla bolje od mnogih rodilja i u "boljim" bolnicama (koje se deklariraju kao bolnice prijatelj djece).Kapric prvotno napisa
ugl, na SD sam rodila pocetkom 2008, i L. sam dobila na sat vremena odmah nakon poroda, pa sam sat vremena bila sa svojima u cekaonici, pa su me smjestili u sobu i odmah mi donijeli L. kako je vec bilo kasno, sestra me pitala oko 1 ujutro dal da ga uzme da se ja malo odmorim - kako nismo imali krevetice dala sam joj ga jer sam i fakat bila iscrpljena, a nikako nisam htjela zaspati s njim na krevetu.
trebala bih roditi u petrovoj
i gadi mi se sama pomisao na tu bolnicu
u 20om tjednu trudnoće sam završila na hitnom prijemu ondje zbog jakih bolova u leđima i trbuhu.
osjećala sam se odvratno poniženo i jadno.
prvo sam ko budala drhtala na onom odvratnom stolčiću, polugola, dok su oni slušali kako djetetu srce kuca, a kao da to nije mogla obaviti prije vaginalnog pregleda nego eto ipak sam stoka pa mi može to raditi.
a vaginalni me pregled očajno bolio, gurala mi je onaj spekulum ko da me hoće ubiti njime, i još me uvjerava da to ništa ne boli... da, ja sam kao glupa pa pa si umišljam da me boli to što mi ona ko mesar prčka dolje.
a gadi mi se pomisao na rodilište općenito
a kamoli tek na takvu neku... kasarnu... poput petrove.
molim boga da mi vodenjak ne pukne tako da ne moram odmah trčati u rodilište i da "slučajno" doma rodim ili da dođem u zadnji tren u bolnicu roditi samo da ih ne slušam i ne gledam duže od pola sata.
a bez muža definitivno ne idem ondje.
Što se tiče iskustva na odjelu rađaone u Petrovoj , moje iskustvo je pozitivno. Zaprimile su me rano ujutro dvije mlade doktorice (visoke , zgodne...neznam imena) i bile su jako ljubazne. Jedna se pri kraju smjene došla pozdraviti u boks, uhvatila me za ruku i uputila nekoliko riječi podrške meni i mužu. U drugoj smjeni su bili mlađi doktori, također ljubazni i za sve su me pitali (npr. da li želim epiduralnu i sl.) Babice su također bile ljubazne (mlađa i starija). Za vrijeme poroda i doktor i babica su mi masirali međicu i babica mi se kasnije opravdavala da je samo sitni rez od 1 cm morala napraviti (nešto sam i popucala unutra sama). Puno mi je pomogao muž , jer je bio sa mnom i kad je nešto trebalo, izašao bi na vrata boksa i pitao. Mogla sam piti i vode, a najgore mi je bilo: ukočenost od ležanja (ne daju dizanje do wc, već dobiješ kahlicu) i na kraju šivanje koje je trajalo duže od poroda. Odjel rađaone je lijepo uređen i čista suprotnost babinjačama. Nisu mi prokidali vodenjak, jer je već sam puknuo...te nije bilo nikakvog nasjedanja na trbuh. Bebu su mi dva puta dali na prsa i čini mi se da je trajalo dosta duže od 5 minuta. Uspijela sam upasti u apartman, pa da se eto nije moja malecka razbolila...sve bi bilo super. Rodila sam oko 13h, a u sobu sam došla negdje oko 15h , a bebicu su mi donijeli oko 17h. Sestre za babinjače su mi isto bile jako ljubazne.
Nekoliko sestara za bebice su bile totalno neljubazne i ponavljam po stoti put ...totalna je nedisciplina sa posjetama i to čak u vrijeme gripe...što mi je najgore od svega jer se radi o zdravlju malih bebica. Zadnjih par dana sam provela na odjelu i zbilja je kao iz doba austro-ugarske. Spasilo me druženje s drugim curama.
rodila na SD 2007. Ne mogu ti točno reći na koliko jer sam za vrijeme poroda i nakon poroda izgubila pojam o vremenu, a posebice nakon što su mi je dali na prsa, ali je bilo sigurno dulje od 5 minuta. Mislim možda negdje oko 15-20 minuta, dosta duga u svakom slučaju.Kapric prvotno napisa