Citiraj argenta prvotno napisa
Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa
disanje koje preporučava Ina May Gaskin - raditi zvukove kao konj kad puše... ne znam kako bolje opisati, no kaže da to pomaže u smirenju odnosno relaksaciji i lakšem otvorenju svih sfinktera. možda netko drugi može bolje opisati
Čula sam za to, ali ne znam kad bi se to trebalo primjenjivati. Ne valjda kroz cijeli porod, usta bi odrvenila :/
Je li netko probao?

Probala sam ja .

Tijekom prvog porodnog doba bih svako toliko disala na taj način i ustvari u sveopćoj atmosferi koja je bila puna radosti i smijeha to je samo doprinosilo - odnosno dosta je smiješno. Radila sam to povremeno. Izgleda tako da opustiš usne i onda pušeš kroz njih. na taj način se jako opuste usta, a po teoriji Ine May, ako su usta opuštena opušteni su i sfinkteri (probajte kad imate problema s velikom nuždom ) a kako je grlić maternice također po definiciji sfinkter, djeluje i na njega.

Moram reći da sam na prvom pregledu bila otvorena 7-8 cm ali dal je to bilo zbog toga ili to+smijeh (koji isto tako relaksira)+hopsanje na lopti...

sve u kombinaciji.

Osvješćivanje disanja mi se čini jako važno tijekom trudnoće (ali i općenito u životu) radi opuštanja i komunikacije s vlastitim tijelom, NO učiti određeni način disanja da bi ga koristila na porodu - ne mislim da je potrebno. čak može i nepotrebno opteretiti.