Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Kazu mi da nemam mleka..

Datum pristupanja
    May 2009

Početno Kazu mi da nemam mleka..

Zdravo svima!

Moj problem je sledeci: Sasa je rodjena sa 3850gr i 55cm. Sa mesec dana je imala 5050gr, sa dva 6100gr, sa tri meseca i jednu nedelju je imala 6900gr, a sada, sa cetiri i po meseca ima 7150 gr. Kada mi je pedijatar rekao da je za mesec i nedelju dana napredovala samo 250gr, okrenula mi se citava prostorija. :shock: Pedijatar je onda trazio da je na licu mesta nahranim i da vidimo da li ce posle podoja ostati mleka - iz sike iz koje je jela, posle podoja nismo uspeli da iscedimo ni jednu kap :?

Dalja uputstva koja mi je dao su sledeca: posle svakog podoja treba da izdajam mleko i ukoliko ga ima manje od 30 ml to znaci da nemam mleka i da treba da uvedemo adaptirano. Ne moram ni da vam prepricavam moju konfuziju i osecaj promasenosti kada mi je ovo saopstio...

Po njegovom uputstvu to i radim. Nekada mleka ima za 10 - 20 ml, nekada nema ni kap (najcesce pri zadnjem podoju pred spavanje). Pumpicom nikada nisam uspela da izvucem nista iz sika, a rucno kad pritisnem bradavicu iz nje sprica na sve strane. Nekada se desi da mleko samo curi iz jedne sike, dok recimo Sasa jede na drugoj. Nista mi nije jasno?!

Sve u svemu, meni ne deluje kao da nemam mleka, ali mozda gresim.

Sasa je zadovoljna beba - ima ruzicastu kozu, bebece obrascice i ne bi se moglo ni u kom slucaju reci da je mrsava. Place samo kada necu da je uzmem iz krevetca, raspolozena je, smeje se... Ima minimum 2 zlatno zute (ponekad vodenkaste) stolice dnevno, piski minimum 8 puta dnevno, ne vidim na njoj da joj nesto nedostaje. Spava nocu u 6-7 sati, jede, pa nastavi jos 1-2h, a preko dana malo spava, obicno dva ili tri puta po 45 min do 1h.

Naglasavam da joj izlaze dve gornje jedinice ovih dana. I da je pre jedno mesec dana sama ukinula nocne podoje - zaspi oko 22h (kada je nahranim), probudi se izmedju 5-6h, jede, i nastavi sa spavanjem otpilike do 8-9h. Takodje, cini mi se da je pre jedno 2 nedelje imala strajk, pa je slabo jela jedno nedelju dana (uzme siku, povuce 10tak puta i onda sledi citava predstava - udaranje sike, pljuvanje, plakanje u bradavicu i sl., ali od jela nista).

Procitala sam testove o relaktaciji (za slucaj da zaista imam manje mleka) i pokusavam zadnja dva tri dana da se drzim preporuka iz njega. Procitala sam i o znacaju hranjena na zahtev (pedijatar je uvek preporucivao da je hranim po rasporedu (!?), tako da je ona od otprilike treceg meseca jela na 4h), pa smo sada uveli hranjenje na zahtev.

Mene zanima kakva su vasa iskustva, da li se nekome desilo da mu beba manje napreduje zbog drugih razloga a ne nedostatka mleka. Pretpostavljam da i moje psihicko stanje utice na proizvodnju ili kvalitet mleka, malo je reci da sam tuzna ako budem morala da joj uvedem dohranu, to bih svakako htela da izbegnem....

Hvala i pozdrav!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Po tome što ja vidim dojenje ti super ide. Dok je beba vesela, ima dovoljno popiškinih i pokakanih pelena, sve je ok. Sasvim je dovoljno dobila na težini, a bebe inaće manje dobiju 4. mj. života. To možeš ispraviti tako što ćeš je češće stavljati na prsa i davati istu dojku unutar 3 sata kako bi popapala što više masnog mlijeka.

Imaš jako puno kvalitetnih tekstova na portalu i brdo tema vezanih za manji prirast težine kod beba. Proćitaj malo, vidjeti ćeš da je sve ok

Isto tako izdajanje nikada nije mjerilo količine mlijeka pa se nemoj brinuti ako ne stigneš puno izdijiti.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni se čini da sve radiš dobro. Nastavi i dalje dojiti na zahtjev, broji popišane i pokakane pelene i sve će biti u redu.

Bebe obično u početku dobivaju više na kilaži, a kasnije manje.
    Negdje sam pročitala da je nekakav prosjek da uduplaju porođajnu težinu sa 6 mjeseci, tako da mi se čini da ste vi u prosjeku.

Ni meni nije išlo izdajanje, ali sam uspješno dojila.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

starkid,

Nastavi dojiti bebicu na zahtjev! Koliko će beba posisati, toliko će se mlijeka i proizvesti!
    Što se tiče izdajanja poslije podoja, s tim svakako možeš prestati. Izdojeno mlijeko nije nikakav pokazatelj da li ima ili nema dovoljno mlijeka. A nepotrebno izdajanje može dovesti do prevelike proizvodnje mlijeka (zato je izuzetno bitno osluškivati bebu i hraniti je na zahtijev).
    Ukoliko će beba imati veće potrebe, tražiti će sisati češće, produžit će podoje, i time povećati proizvodnju mlijeka.
    Nije neobično da bebe imaju manji prirast u 4. mjesecu, a kako si navela prošli ste i kroz jedan štrajk, beba je prorijedila noćne podoje tako da je možda i to pridonijelo.
    Sve dok imate dosta mokrih pelena i bebino opće stanje je dobro, nemoj brinuti.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno Re: Kazu mi da nemam mleka..

Citiraj starkid prvotno napisa
    Dalja uputstva koja mi je dao su sledeca: posle svakog podoja treba da izdajam mleko i ukoliko ga ima manje od 30 ml to znaci da nemam mleka i da treba da uvedemo adaptirano. Ne moram ni da vam prepricavam moju konfuziju i osecaj promasenosti kada mi je ovo saopstio...
    :shock:

Ovo je potpuno, potpuno pogrešno. Pa ja ni iz pune cice nisam mogla izdojti 30 ml, a iz prazne ni kap, a dijete mi je dobivalo preko kilu mjesečno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    Po tome što ja vidim dojenje ti super ide. Dok je beba vesela, ima dovoljno popiškinih i pokakanih pelena, sve je ok. Sasvim je dovoljno dobila na težini, a bebe inaće manje dobiju 4. mj. života. To možeš ispraviti tako što ćeš je češće stavljati na prsa i davati istu dojku unutar 3 sata kako bi popapala što više masnog mlijeka.
    x

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Drage Zoza, Kasja, Pliska i MartinaP,

hvala vam na odgovorima . Danas vec sve izgleda mnogo bolje.. Dojenje na zahtev u prethnodnih 4 dana je izgleda dalo rezultate pa sada i sama vidim da imam mnogo vise mleka . Krajem nedelje cu Sasu vagati pa cu videti da li ima napretka u tezini.

Ono sto mene iznenadjuje je to sto nam pedijatri ocigledno daju pogresne informacije, a to je mnogim majkama jedini putokaz kako treba da se ponasaju... O mogucnosti relaktacije (cak i da nemam mleka) ni reci, odmah na adaptirano... Steta, mnoge majke verovatno i odmah poslusaju.

Jos jednom, hvala svima i pozdrav!

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

U takvim uvjetima u kojima jesmo, dojenje nije ništa drugo nego pitanje vjere. Ponekad me jako naljuti kad pročitam tako nešto; ovaj zahtjev da dojiš tamo pa ti se poslije pokušava nešto iscijediti iz dojki, to bi po meni trebalo biti kažnjivo djelo ravno silovanju. Sva sreća da smo mi dojilje pod utjecajem sretnih hormona pa takve stvari ne primamo tako teško. A kad podvučeš crtu i vidiš da si usprkos i zahvaljujući takvoj stvarnosti naučila vjerovati svojem tijelu, prirodi i svom djetetu, shvatiš da nisi mogla dobiti bolji početni paket. Dobro, tu možda konkurira Sretna beba, ali nje ionako više nema jer su je neke čudne žene koje se bore protiv nečeg izmišljenog ukinule.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pedijatri cesto ne znaju bas puno o dojenju, nazalost. oni se ravnaju po nekim tablicama za bebe hranjene formulom.

beba ti je odlicno napredovala prva 3 mjeseca, a sasvim je normalno da u 4. mjesecu prirast padne, pa cak i tako drasticno kao kod vas. cure su rekle sve ostalo--bitno je da beba dobro izgleda i da redovito piski i kaki.

a za pedijatre-- sto se ne obrazuju o dojenju.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Kazu mi da nemam mleka..

Citiraj martinaP prvotno napisa
    :shock:

Ovo je potpuno, potpuno pogrešno. Pa ja ni iz pune cice nisam mogla izdojti 30 ml, a iz prazne ni kap, a dijete mi je dobivalo preko kilu mjesečno.
    moja je imala sa 5m punih 10kg
    izdojiti nisam mogla više od par kapi poslin podoja
    šta da izdojim, kad je moj mali usisivač sve posisao

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Ponekad me jako naljuti kad pročitam tako nešto; ovaj zahtjev da dojiš tamo pa ti se poslije pokušava nešto iscijediti iz dojki, to bi po meni trebalo biti kažnjivo djelo ravno silovanju. Sva sreća da smo mi dojilje pod utjecajem sretnih hormona pa takve stvari ne primamo tako teško. .
    Kada mi je to rekao, pomislila sam da nije normalan... i to je verovatno bio prvi trenutak u kome sam razumela moju mamu koja čitav život govori da bi uradila sve za moju dobrobit... tako dam i ja na licu mesta cedila bradavice sa sve osmehom na licu....

A najbitnije od svega je da je Sasa za 10 dana dojenja na zahtev dobila ravno 450 gr, pa sada ima 7600 (za tri dana puni 5 meseci). Juce kada smo je izvagali mojoj sreci nije bilo kraja... :D

Da rezimiram, mleka verovatno nisam imala dovoljno, a moze se reci da sam uspešno uspostavila ponovni priliv mleka kada je Sasa ovoliko napredovala. Drugo, ni jedan savet koji sam dobila od pedijatra nije bio dobar (dodati pirinčane pahuljice da se dete goji ko prase, ili uvedi adaptirano mleko). Treće, svi saveti koje sam pročitala na ovom forumu su urodili plodom (prvenstveno da ne gubim veru u sebe).

Hvala na tome i pozdrav svima!!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Drage devojke,

evo, ja da javim da dobro napredujemo, Sasa je za nesto manje od 40 dana dobila 750gr, pa sada ima 7900 (za 5 dana puni 6 meseci). Kod pedijatra treba da idemo za nekoliko dana, zivo me interesuje sta ce reci sto ga nisam poslusala sa uvodjenjem dohrane.

Ovih dana intenzivno razmisljam o tome da pocnem sa uvodjenjem jabukice, pa i ostalog voca i povrca, malo me je strah obzirom da mi je Sasa prva beba, a da je do sada bila iskljucivo na siki (bez vode, cajeva, bilo koje dohrane i sl.). Malo su me uplasile price majki iz parkica kako vec kasnim sa uvodjenjem cvrste hrane (kazu - mnogo teze ce je prihvatiti), ali, sta je tu je, nadam se da ce sve biti ok.

Puno pozdrava svima!!

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ništa ti ne kasniš, curica ti super napreduje, nisi ni trebala ranije početi.
    Nije ni čudo koliko ima pretile djece kad mame misle da su napredniji oni koji prije počnu s dohranom Kad se sjetim koja je mojoj generaciji bila prva dohrana- famozna kašica od keksa i banana - kao da je jedino mjerilo zdravlja bebe do godine dana života dobivat što više na težini.
    Ajde javi što kaže pedijatar na to kako si riješila problem unatoč njegovim savjetima.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

starkid,
    :D za napredak!

A što se dohrane tiče, ne brini i pogledaj malo tekstove:

Kako i kada ponuditi čvrstu hranu

I ne zaboravi, tijekom prve godine mlijeko je osnovna namirnica kojom bi se dijete trebalo hraniti!
    Dohrana se u početku često svodi na žličicu-dvije, isprobavanje novih okusa...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Drage devojke,

evo da javim, pre tri dana smo bili kod pedijatra, Sasa je imala 8250gr (danas je napunila 6 meseci) i bila je duga 68cm, obim glavice 44 :D :D

Jako sam zadovoljna na šta je izašlo ono moje "nemanje mleka" :D

Uglavnom, pedijatar nije rekao ni jednu pohvalnu reč za Sašin napredak, naprotiv, čak je prokomentarisao da bebe u 6-tom mesecu "ne bi baš trebale da dobijaju 1kg mesečno".

E pa, to ti je da poludiš. Ostala sam bez komentara

Uglavnom, od pre nekoliko dana smo probali jabukicu, a danas i šargarepu, u suštini ne žurim, ima vremena za čvrstu hranu... A da, pedijatar je rekao i to da već kasnimo sa uvođenjem žumanca i jogurta... i poslao nas da izvadimo krv i prekontrolišemo krvnu sliku... videćemo sutra kako to izgleda.

Uglavnom, ja sam vrlo zadovoljna Sašinim napretkom, a ona je vrlo raspoložena, izgleda zadovoljno i srećno, i odlično je što sam poslušala savete koje sam dobila na forumu i što nisam uvela ad.

Hvala svima na savetima!!!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cekaj, on stvarno preporuca zumanjke i jogurt za bebu od 6 mjeseci?!?!?

bozesacuvaj.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Da, zaista preporučuje žumance (za početak, jednu četvrtinu dnevno), i jogurt, i to punomasni (min. 3,2% mlečne masti). 8)

Svačega sam se za ovih 6 meseci naslušala od pedijatara, tako da sve uzimam sa dozom rezerve i radim onako kako ja mislim da treba. U sklasu sa tim, jogurt i žumance će malo sačekati.

Malo je offtopic, ali da li se nekome desilo neštlo slično: kada ja pijem jogurt, Saša redovno ima užasno vodenu stolicu (ne proliv, više puta da kaki tečno, već ona, 6-10h posle što popijem jogurt, ima jednu veoma tečnu stolicu).

Pozdrav!!

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A da li ti reagira kada piješ mlijeko ili jedeš druge mliječne proizvode? Možda je alergija na mlijeko

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj SpOOklica prvotno napisa
    A da li ti reagira kada piješ mlijeko ili jedeš druge mliječne proizvode? Možda je alergija na mlijeko
    Ne, ne reaguje.
    Ja pijem bas dosta mleka i jedem bele sireve, (to mi je osnova i dorucka i vecere), ali kad popijem jogurt (a pocela sam da ga izbegavam bas zbog problema o kome sam pisala), obavezno ima jednu bas bas tecnu stolicu. Posle toga bude sve u redu. Dok ponovo ne popijem jogurt.

Inace, kaki 1-2 dnevno, piski 7-8 puta dnevno, sve je ok dok ne popijem jogurt.

Mali Medo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I nama su savjetovali da počnemo obavezno prije 6 mjeseci sa nadohranom, jer beba poslije 6 mjeseci neće htjeti prihvatiti nove okuse
    Uglavnom moj mali sad tamani sve živo (mislim da je zato što smo "zakasnili" sa početkom dohrane 8) )

tocekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ah, vidim da i drugdje ima vrhunskih pedijatara. meni je pedijatrica bila zadovoljna s težinom bebe(s 7 mj-7500g) ali je rekla da ga moram nadohranjivat adaptiranim jer sigurno nemam mlijeka ako nemrem izdojit(k tomu je alergičan na kravlje-pa moram imati posebne formule koje su fuj okusa i on neće ni blizu tog). eh, da i još joj je blijed i moram mu s 8 mj. davat iznutrice da dobije željezo i davat bobičasto voće( alergičan je na km, ima atopijski dermatitis i jedva se usudim davat breskvu-a ona meni kaže-kupina.borovnica,ribizl :/ ). poslala nas je na vađenje krvi-mali ima dosta željeza-bljed je na plavog tatu

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Naše mjesto je dobilo pedijatricu pa smo prešli kod nje:
    Moja mala ima 14 mj i 9.5 kg ( rođena sa 4100g).
    Nova pedica je rekla da velike bebe poslije malo sporije napreduju.
    Malo je blijeda ( na tatu ), samo je pitala jesmo li joj ikada od rođenja vadili krv. Jesmo, sjedi pet.
    Nikakva uznemiravanja, strašenja da djeca trebaju utrostručiti porođajnu težinu od rođenja...
    Pitala je je li redovito kaki ( i više puta dnevno ), ah, onda ima brz metabolizam!
    Koje osvježenje :D

tocekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

mene je pitala dal moj kaki-a ja da-svaki dan i do 2 puta-a ona-pa kaj ima za kakat uopće?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj tocekica prvotno napisa
    mene je pitala dal moj kaki-a ja da-svaki dan i do 2 puta-a ona-pa kaj ima za kakat uopće?
    "super" su mi te "stručne" izjave
    od rodilišta nadalje svačega se čovjek nasluša

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Što je najgore od svega, ja sam prva tri četri meseca redovno i dolazila prestrašena od pedijatara... za razliku od mog supruga koji je uspešno ignorisao sve primedbe (stalno je govorio: pa šta ti je, vidiš kakva je vesela, raspoložena, kao da bi beba kojoj nešto ne valja mogla tako da izgleda...). I bio je skroz u pravu.

Sad nam je pedijatar na odmoru, čekam ga da se vrati i da me oplete što Saša ima hemoglobin 111 (donja granica 120)...

Jaja i jogurt nisam uvela. Inače, sve što joj uvodim prihvata odlično, biće da to što sam počela sa čvrstom hranom posle 6-tog meseca nema nikakve veze...

Sve u svemu, hvala bogu, sve je ok ja sam se malo opustila i ne merim je svakih 3 dana, a što bih kad izgleda sasvim ok

Pozdrav svima!!!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Što je najgore od svega, ja sam prva tri četri meseca redovno i dolazila prestrašena od pedijatara... za razliku od mog supruga koji je uspešno ignorisao sve primedbe (stalno je govorio: pa šta ti je, vidiš kakva je vesela, raspoložena, kao da bi beba kojoj nešto ne valja mogla tako da izgleda...). I bio je skroz u pravu.

Sad nam je pedijatar na odmoru, čekam ga da se vrati i da me oplete što Saša ima hemoglobin 111 (donja granica 120)...

Jaja i jogurt nisam uvela. Inače, sve što joj uvodim prihvata odlično, biće da to što sam počela sa čvrstom hranom posle 6-tog meseca nema nikakve veze...

Sve u svemu, hvala bogu, sve je ok ja sam se malo opustila i ne merim je svakih 3 dana, a što bih kad izgleda sasvim ok

Pozdrav svima!!!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

120 za odrasle, za djecu je 110

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj cuckalica prvotno napisa
    120 za odrasle, za djecu je 110
    Evo lepe vesti!!! Super, hvala!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •