Zdravo svima!
Moj problem je sledeci: Sasa je rodjena sa 3850gr i 55cm. Sa mesec dana je imala 5050gr, sa dva 6100gr, sa tri meseca i jednu nedelju je imala 6900gr, a sada, sa cetiri i po meseca ima 7150 gr. Kada mi je pedijatar rekao da je za mesec i nedelju dana napredovala samo 250gr, okrenula mi se citava prostorija. :shock: Pedijatar je onda trazio da je na licu mesta nahranim i da vidimo da li ce posle podoja ostati mleka - iz sike iz koje je jela, posle podoja nismo uspeli da iscedimo ni jednu kap :?
Dalja uputstva koja mi je dao su sledeca: posle svakog podoja treba da izdajam mleko i ukoliko ga ima manje od 30 ml to znaci da nemam mleka i da treba da uvedemo adaptirano. Ne moram ni da vam prepricavam moju konfuziju i osecaj promasenosti kada mi je ovo saopstio...
Po njegovom uputstvu to i radim. Nekada mleka ima za 10 - 20 ml, nekada nema ni kap (najcesce pri zadnjem podoju pred spavanje). Pumpicom nikada nisam uspela da izvucem nista iz sika, a rucno kad pritisnem bradavicu iz nje sprica na sve strane. Nekada se desi da mleko samo curi iz jedne sike, dok recimo Sasa jede na drugoj. Nista mi nije jasno?!
Sve u svemu, meni ne deluje kao da nemam mleka, ali mozda gresim.
Sasa je zadovoljna beba - ima ruzicastu kozu, bebece obrascice i ne bi se moglo ni u kom slucaju reci da je mrsava. Place samo kada necu da je uzmem iz krevetca, raspolozena je, smeje se... Ima minimum 2 zlatno zute (ponekad vodenkaste) stolice dnevno, piski minimum 8 puta dnevno, ne vidim na njoj da joj nesto nedostaje. Spava nocu u 6-7 sati, jede, pa nastavi jos 1-2h, a preko dana malo spava, obicno dva ili tri puta po 45 min do 1h.
Naglasavam da joj izlaze dve gornje jedinice ovih dana. I da je pre jedno mesec dana sama ukinula nocne podoje - zaspi oko 22h (kada je nahranim), probudi se izmedju 5-6h, jede, i nastavi sa spavanjem otpilike do 8-9h. Takodje, cini mi se da je pre jedno 2 nedelje imala strajk, pa je slabo jela jedno nedelju dana (uzme siku, povuce 10tak puta i onda sledi citava predstava - udaranje sike, pljuvanje, plakanje u bradavicu i sl., ali od jela nista).
Procitala sam testove o relaktaciji (za slucaj da zaista imam manje mleka) i pokusavam zadnja dva tri dana da se drzim preporuka iz njega. Procitala sam i o znacaju hranjena na zahtev (pedijatar je uvek preporucivao da je hranim po rasporedu (!?), tako da je ona od otprilike treceg meseca jela na 4h), pa smo sada uveli hranjenje na zahtev.
Mene zanima kakva su vasa iskustva, da li se nekome desilo da mu beba manje napreduje zbog drugih razloga a ne nedostatka mleka. Pretpostavljam da i moje psihicko stanje utice na proizvodnju ili kvalitet mleka, malo je reci da sam tuzna ako budem morala da joj uvedem dohranu, to bih svakako htela da izbegnem....
Hvala i pozdrav!