Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Povrat doprinosa

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Povrat doprinosa

Ima li netko iskustva s traženjem povrata doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti koji je uplaćen iz osnovice iznad najviše godišnje osnovice?
    Čujem da nema ograničenja pa mogu tražiti i za 2007.

Koliko traje? I isplati li mi se "zezati"?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno, ne znam koja je tvoja granica "zezanja" sa novcem, ali ja bih se zezala i za 100 kuna. :/ Zašto bih nekom dala ono što je moje?

No, u svakom slučaju, pravo na povrat doprinosa utvrđuje se rješenjem Porezne uprave u upravnom postupku temeljem zahtjeva stranke.

Ovdje ti izdvajam dio iz Pravilnika za obvezna osiguranja, a koji se odnosi na godišnji obračun doprinosa (posebno pogledaj čl 57):

13. GODIŠNJI OBRAČUN DOPRINOSA

Članak 57.

(1) Postupak godišnjeg obračuna doprinosa, radi utvrđivanja prava na povrat doprinosa obračunanog iz osnovice i plaćenog prema osnovici čiji je ukupan iznos (iz svih osnova) viši od najviše godišnje osnovice sukladno odredbi članka 77. Zakona, pokreće se na temelju pisanog zahtjeva obveznika doprinosa.

(2) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka podnosi se najranije 1. veljače godine koja slijedi iza godine za koju se podnosi zahtjev za godišnji obračun doprinosa.

(3) Zahtjev za godišnji obračun doprinosa može podnijeti i obveznik doprinosa kojeg je poslodavac, odnosno isplatitelj drugog dohotka tijekom obračunskog razdoblja primijenio najvišu godišnju osnovicu prema članku 77.a Zakona, ako je za isto razdoblje kod drugog isplatitelja ostvario primitke prema kojima su obračunani doprinosi iz osnovice iznad iznosa najviše godišnje osnovice.

Članak 58.

(1) U postupku godišnjeg obračuna doprinosa, prema članku 57. ovoga Pravilnika, utvrđuje se iznos ukupne osnovice obračuna doprinosa za kalendarsku godinu iz svih osnova, te ukupno obračunan i ukupno uplaćen iznos doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti prema ukupnoj osnovici za isto razdoblje.

(2) Ukupnom godišnjom osnovicom iz stavka 1. ovoga članka smatra se iznos svih pojedinačnih osnovica koje se odnose na isto obračunsko razdoblje sukladno članku 65. Zakona, prema kojima je obračunan i do dana podnošenja zahtjeva za godišnjim obračunom uplaćen doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti.

(3) Ukupno obračunanim iznosom doprinosa iz stavka 1. ovoga članka smatra se zbroj svih pojedinačnih zaduženih iznosa na temelju obveznih izvješća i/ili rješenja prema pojedinačnim osnovicama iz stavka 2. ovoga članka ako su uplaćeni do dana podnošenja zahtjeva za godišnjim obračunom.

(4) Ukupno uplaćenim iznosom doprinosa iz stavka 1. ovoga članka smatra se zbroj svih pojedinačnih uplata doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti koje se odnose na pojedinačne osnovice iz stavka 2. ovoga članka, uplaćenih do dana podnošenja zahtjeva za godišnjim obračunom, bez obzira na to tko je bio obveznik plaćanja doprinosa – sam osiguranik ili je u ime i u korist osiguranika doprinose uplatio poslodavac ili isplatitelj primitka od kojega se utvrđuje drugi dohodak.

Članak 59.

(1) Kada iznos ukupne godišnje osnovice iz članka 58. stavka 2. ovoga Pravilnika prelazi iznos najviše godišnje osnovice, rješenjem se utvrđuje godišnja osnovica za obračun doprinosa u najvišem godišnjem iznosu propisanom za godinu na koju se odnosi osnovica, odnosno u iznosu razmjerno vremenu za koje je postojala obveza prema članku 65. stavku 2. Zakona.
    (2) Prema osnovici iz stavka 1. ovoga članka obračunava se doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti, i to:

1. obvezniku doprinosa koji je osiguranik samo mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti po stopi 20,00 %, odnosno

2. obvezniku doprinosa koji je osiguranik mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje po stopi 15,00 %.

(3) Iznos najviše godišnje osnovice iz stavka 1. i iznos doprinosa iz stavka 2. ovoga članka utvrđuju se rješenjem.

(4) Rješenje iz stavka 3. ovoga članka dostavlja se Središnjem registru osiguranika (dalje u tekstu: REGOS) i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala najljepše!!
    Uspjela sam izračunati po ovom što si mi poslala

Zna li netko koliko cijela procedura traje?

A bome za 100kn ne bih predavala. Više me košta tih tri sata koje bi izgubila istražujući, popunjavajući, predajući prijavu i sl. A još ak će me maltretirati kao s povratom poreza (fali ovo, fali ono..). Radije sponzoriram našu državu sa 100kn..i tak smo u banani

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa

Zna li netko koliko cijela procedura traje?
    nazoveš poreznu upravu i pitaš.

No, niti oni ti neće dati neki konkretni podatak, jer obrada može trajati 15 dana, ali i 6 mjeseci.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zvala PU, jedva ih dobila. Uglavnom referentica kao da prvi put čuje za ovo - nek ja predam da će oni vidjeti. Nema vremenskog roka koliko ona zna.

(eto, za 100kn se ne bi ovak zezala - 3 posta na forumu, preračunavanje i nerviranje, zivkanje PU i nerviranje, traženje obrasca od kadrovske.. )

Uglavnom, mamma san hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •